Vähemmän tavaraa – vähemmän siivoukseen kulutettua aikaa

Meillä minä vastaan enimmäkseen siivouksesta ja järjestyksen pidosta, joten olen ottanut kantaa myös siihen, miten noita toimia helpottaisi. Jos olisi vain minusta kiinni, asia olisi ratkaistu nopeasti. Mutta koska kumppanini ei halua siirtyä käden käänteessä askeetikoksi, on keksittävä muita keinoja. Olen aika varma, että kotimme tulee olemaan ajan kanssa varsin minimalistinen, mutta tilanne on kehitysvaiheessa. Seuraavassa vinkkejä tavaran taltuttamiseen, joista on ollut apua minulle.

1. Vähemmän tavaraa

Jos pitää siirtää valtava tavaramäärä pois tieltä päästäkseen imuroimaan, niin kuinka usein tai mielellään tulee siivottua? Itse imurointi kävisi nopeasti, mutta kun sitä ei pääse aloittamaan ennen kuin on tilaa imuroida. Itse olen huomannut, että kun tämä tilanne tarpeeksi monta kertaa toistuu, niin tavaran arvo alkaa laskea silmissä. Energiaa ja aikaa menee valtavasti hukkaan vain siksi, että tavaraa on yksinkertaisesti liikaa ja se on tiellä.

Elän mieluummin siistissä kodissa kuin sotkun keskellä, joten siisteyden arvo on minulle suurempi kuin tavaran. Niinpä on ollut helppo aloittaa tavaran vähentäminen siitä, mikä on aina tiellä, mutta mitä ei oikeastaan tarvitse mihinkään. Jos tavaran vähentäminen on vaikeaa, niin on todella palkitsevaa huomata, miten kotitöihin meneekin vähemmän aikaa ja energiaa, koska luopui turhasta tavarasta.

2. Joka tavaralle oma, helppokäyttöinen paikka

Usein tavarat ovat tiellä, koska niitä ei ole laitettu käytön jälkeen takaisin paikoilleen. Tai niillä ei ole omaa paikkaa. Helpottaa suuresti, kun järjestää niin, että jokaiselle tavaralle on oma paikkansa.

Tavaroiden säilytyspaikka kannattaa olla lähellä niiden käyttöpaikkaa, jotta tavarat tulisi myös palautettua paikoilleen käytön jälkeen. Joskus tavaroita ei tule laittaneeksi takaisin paikoilleen, koska paikka on turhan hankala käyttää. Jos usein tarvittavien tavaroiden paikka on yläkaapissa, jota käyttääkseen tarvitsee tikkaat, niin on hyvin todennäköistä, että tavaran mieluummin sulloo alemmas kaappiin, jos siellä on tilaa.

Meillä tavaroille on ollut paikkansa jo vuosia, ja se on helpottanut elämää suuresti. Silti hion jatkuvasti säilystiloja paremmin toimiviksi, ja vähennän tavaraa, jotta niiden ottaminen käyttöön ja laittaminen paikoilleen helpottuisi. Inhoan tilannetta, että joudun tyhjentämään puoli kaappia saadakseni haluamani tavaran. Mieluummin omistaisin vain sen verran, että joka tavaralle olisi paikka, josta ne helposti saisi ja jonne ne helposti voisi palauttaa käytön jälkeen.

3. Tavaran laittaminen paikalleen vie vain hetken…

…verrattuna siihen, paljonko aikaa kuluu, kun alat järjestää huoneellisen tavaraa paikoilleen. Sitä helpompaa tavaroiden palauttaminen paikoilleen on, mitä loogisempi säilytyspaikka niille on. Esim. samankaltaiset tavarat samassa paikassa, tavarat järjestetty lähelle käyttöpaikkojaan ja sen verran väljyyttä säilytystiloissa, ettei mene tavaroiden siirtelyksi.

4. Mieti jo uutta ostaessasi, mihin sen kotona laitat

Tämä kohta on tehokkaasti vähentänyt minkä tahansa (muka)tarpeellisen tavaran ostamista. Jos tiedän, ettei sille ole kotona paikkaa, niin muistan kyllä mitä siitä tulee aiheutumaan. Niinpä tavara jää kauppaan. Ja kas – taas säästin siivoukseen kuluvaa aikaa. Ja vielä enemmän olisin säästänyt aikaa tärkeämpiin asioihin, kun en olisi ollut koko kaupassa ensinkään…

5. Pidä esillä mahdollisimman vähän tavaraa

Pitääkö joku pölyjen pyyhkimisestä? Minulle se on (silityksen ohella) pahinta pakkopullaa, mitä kotitöistä löytyy. Ja silti minä onneton pääsin jossain vaiheessa unohtamaan, että en halua omistaa avohyllyjä.

6. Vähennä lisää tavaraa…

Haluan minimoida siivoukseen käytetyn ajan ja vaivan. Parhaiten siinä auttaa pyrkiminen kohti minimalismia. Kun tavaraa on vähän, vain tarpeellinen, niin jää enemmän aikaa johonkin tärkeämpään ja kiinnostavampaan kuin siivoaminen.

Yksi kommentti artikkelissa “Vähemmän tavaraa – vähemmän siivoukseen kulutettua aikaa

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s