Lähilomailu

Näin lomakauden ollessa jo käynnissä ajattelin kirjoittaa lähilomailusta. Se on yksinkertaista, edullista ja stressistä vapaampaa, kuin lomat usein ovat. Lomastakin saa stressin, kun lataa siihen liikaa odotuksia. Loman suorittaminen on jotenkin nurinkurista, mutta sitäkin tapahtuu, kun nykyään kaikesta pitää saada mahdollisimman paljon irti. Lomailua voi yksinkertaistaa, kuten lähestulkoon kaikkea muutakin.

Moni haluaa lomallaan matkustaa pois kotoa. Näin ei ole kuitenkaan mikään pakko tehdä. Lähilomailu voi olla sopiva tapa viettää lomaa, jos yleensä lomilla stressaannut jatkuvasta paikasta toiseen matkustamisesta. Omassa kotikaupungissaankin lomailusta voi tehdä pienen seikkailun.

Tässä vinkkejä lähilomailuun:

Muistuta itsellesi, että loma on rentoutumista varten. Jätä tiukka aikataulu tekemättä. Pidä huolta, ettet täytä lomaasi tekemättömillä kotitöillä! Toki jos rentoudut tekemällä kotitöitä, niin mikäs siinä.

Pysähdy. Mieti, mitkä asiat ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä. Mitä kaikkein eniten haluaisit lomallasi tehdä? Listaa tärkeimpiä asioita, jotka aiot lomalla tehdä tai saavuttaa. Älä ahnehdi, valitse vain itsellesi merkityksellisimmät. Loman edetessä voit kyllä tehdä muutakin, jos haluat ja aikaa on.

Kesäisin järjestetään erilaisia tapahtumia, myös ilmaisohjelmaa on yleensä tarjolla. Selvitä, millaisia tapahtumia kotikaupungissasi tai lähialueella on, ja valitse lomaasi itseäsi miellyttävää sisältöä. Pidätkö musiikista? Mitä jos kävisit musiikkitapahtumassa, jossa voisit tutustua itsellesi vieraampaan musiikin lajiin? Kokeile rohkeasti uusia elämyksiä!

Mitä jos tutustuisit paremmin kotikaupunkiisi? Vaikka liikkuisitkin paljon kävellen tai pyöräillen, on varmasti alueita tai katuja, joilla et ole juuri liikkunut. Meillä on tapana rutinoitua kulkemaan samoja reittejä. Valitse kulkea eri reittejä, kuin tavallisesti kulkisit. Käveleminen ilman päämäärää voi olla yllättävän rentouttavaa. Kävele rauhassa ja katsele ympärillesi. Käänny kadunkulmasta, jos tuntuu, että haluat tehdä niin. Jatka eteenpäin jos se tuntuu hyvältä. Millaisia rakennuksia näet? Millaisia puita, pensaita, istutuksia? Mitä kuulet? Millaisia tuoksuja tunnet? Usein kuljemme kiireessä huomaamatta mitä ympärillämme todella on. Kulje aistit avoimina, saat tavallisesta kävelystä enemmän kuin uskotkaan.

Tunnetko kotikaupunkisi nähtävyydet? Oletko käynyt museoissa ja näyttelyissä? Tutustuessasi tarjontaan voit yllättyä sen laajuudesta. Valitse itsellesi parhaiten sopivia käyntikohteita.

Suomessa on paljon vesistöjä. Ehkä sinunkin lähelläsi? Hakeudu vesistön äärelle ja nauti ulkoilmasta. Järjestäkää vaikka piknik ystävien tai perheen kanssa. Tai nauti yksinolosta, keskity olemaan läsnä hetkessä.

Haluatko lomallasi lukea tai kirjoittaa? Ne onnistuvat myös ulkoilmassa. Kirjastot tarjoavat jokaiselle jotakin kiinnostavaa lukemista, myös äänikirjoina. Ota mukaan sopivaa syötävää ja juotavaa, lukemista tai kirjoitusvälineet, ja mene puistoon, rantaan, satamaan, johonkin mukavaan paikkaan.

Stressaako ruoanlaitto? Minua stressaa. Kun päätät viettää loman kotona, rahaa ei kulu matkustamiseen, hotelleihin yms. Voit hemmotella itseäsi käymällä useammin ulkona syömässä. Ota seikkailun kannalta, ja valitse erilaisia ruokapaikkoja.

Haluatko ulkoilla enemmän? Aiemmin mainitsemani kaupunkikävely sopii hyvin ulkoiluksi, ja siihen voi käyttää aikaa vähän tai paljon kerrallaan. Kaupungissasi tai lähialueella voi myös olla kiinnostavia luontokohteita. Ne voivat olla luontopolkuja, suurempia puistoalueita, luonnonsuojelualueita. Mitä jos lähtisit kävelylle tai patikkaretkelle? Sopivat vaatteet, hyvät kengät ja maistuvat eväät – ja ei kun retkeilemään.

Pidätkö penkkiurheilusta? Tänä kesänä penkkiurheilijaa hellitään muun muassa yleisurheilun EM-kisoilla sekä olympialaisilla. Mitä jos järjestäisit kisakatsomon muiden penkkiurheilusta nauttivien kanssa? Hyvää syötävää, raikasta juotavaa ja hyvää seuraa, mikä sen mukavampaa.

Mitä jos järjestäisit omat ”olympialaiset”? Mölkkyturnauksen? Kaveriporukalla tai lapsiperheiden kesken järjestetyt leikkimieliset kilpailut voivat olla kesän kohokohta ja muodostua perinteeksi. Keksikää sopivia lajeja ottaen huomioon järjestämispaikan olosuhteet ja osallistujat. Kannattaa keksiä mahdollisimman monenlaisia lajeja, joissa on hyötyä erilaisista ominaisuuksista, ja joissa onnellakin on osansa. Tavoitteena on leikkimielinen kisailu, jolloin parhaita lajeja ovat sellaiset, joissa kaikilla on mahdollisimman yhtäläiset mahdollisuudet onnistua. Sillä tavalla mahdollisimman moni saa onnistumisen elämyksiä ja kaikilla on hauskempaa.

Etkö voi pitää lomaa tänä kesänä? Älä vaivu synkkyyteen. Voit toteuttaa lomailua pienemmässä mittakaavassa. Työmatkojakin voi toteuttaa eri tavalla kuin ennen. Jos käytät yleensä autoa, vaikka matka ei ole pitkä, niin mitä jos menisitkin töihin kävellen tai pyöräillen? Eri reittiä kuin tavallisesti kuljet? Rutiinien rikkominen on virkistävää ja samalla saat liikuntaa.

Keskity käyttämään vapaapäivät tavalla, joka antaa sinulle eniten. Älä välitä mitä muut tekevät, vaan valitse itsellesi mukavin ja rentouttavin tapa. Jos haluat kaikkein eniten nukkua tai olla tekemättä mitään ns. järkevää, niin tee niin. Käytä aikaasi juuri niin, kuin itse haluat, juuri niin kuin itsellesi on arvokkainta.

Sama pätee meihin kaikkiin. Käyttäkäämme aikaamme juuri niin kuin se itsellemme tuntuu arvokkaimmalta.

P.S. Jaa lisää lomavinkkejä kommenteissa!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s