Minimalisti vaateostoksilla

Muistan lapsuudestani erään kerran, kun olimme ostamassa minulle lenkkitossuja. Löysin juuri sopivat ensimmäisestä kaupasta. Äiti oli kuitenkin sitä mieltä, että pitäähän meidän katsoa, mitä muualla on. Niinpä kiersimme pienen kaupungin jokaisen kenkäkaupan (silloin niitä oli vielä monia), ja lopulta ostimme ne ensimmäisen kaupan tossut. Inhosin kaupoissa kiertämistä jo silloin, ja tuo tapahtuma auttoi ohjaamaan kulutuskäyttäytymistäni jatkossa.

Ostaminen käy minulle vuosi vuodelta aina vain raskaammaksi. Suurella epämukavuudella ajattelen sitä hetkeä, kun on pakko ostaa uusia vaatteita tai varsinkin kenkiä. Nykypäivälle ominaista tuntuu olevan se, että valikoima on valtava, mutta suurin osa siitä on kertakäyttötavaraa eli silkkaa roskaa. Suuri osa vaatteista on tehty niin huonoista materiaaleista, että ne eivät kestä kuin hetken. Lisäksi monessa vaatekaupassa jo ovella tulee vastaan sellainen kemikaalinhaju, ettei kiinnosta edes poiketa. Samoissa kaupoissa myös hintataso on sellainen, ettei vaaadita kovin kummoista laskutaitoa sen ymmärtämiseen, että tuotteen valmistanut työntekijä ei saa edes kohtuullista palkkaa työstään.

Olen pyrkinyt yksinkertaistamaan vaate- ja kenkähankintojani. Olen ratkaissut vaatteiden ja kenkien ostamisen seuraavasti:

1. Ostan vain, kun tarvitsen jotakin.
2. Kierrän halvat, usein ruotsalaiset ketjukaupat kaukaa.
3. Kirpparillekaan en eksy, koska se sama roska on sielläkin, usein vieläpä ällistyttävän korkeaan hintaan – ja jo huonoksi kuluneena tai likaisena.
4. Ostan vain laadukkaita vaatteita ja kenkiä, jotka kestävät käyttöä, pesua ja aikaa. En halua juosta jatkuvasti kaupoissa.
5. En seuraa pintamuotia. Ostan vaatteita joista pidän, ja valitsen sellaisia, joita voin pitää vuosia.
6. Käytän enimmäkseen muutaman tietyn merkin vaatteita ja kenkiä, jotka olen havainnut itselleni sopivimmiksi. Käyn vain kaupoissa, joista tiedän näitä löytäväni.
7. En käy alennusmyynneissä, ellen tiedä etukäteen saavani sieltä jotakin tarvitsemaani.
8. Panostan laatuun, en määrään.
9. En käytä vaatteita, joissa tuotemerkki on tuotu selvästi esille. En halua olla kävelevä mainostaulu.

Nykyään vaatekaupoissa tavara vaihtuu niin nopeasti, että on oltava liikkeellä sesonkiaikaan – ja tiedettävä milloin se on. Viime vuonna opin tämän kantapään kautta. Olin syksyllä etsimässä sopivaa syys/kevättakkia. Kävin tavallisissa luottokaupoissani todetakseni, etten löydä etsimääni. Sitten kävin eräässä tavaratalossa vain kuullakseni, että kevyemmät takit tulivat keväällä, ja ne myytiin silloin kaikki pois.

Syksyllä tarjolla oli vain toppatakkeja. Niinpä pärjäsin sillä mitä minulla oli, kunnes tuli talven kylmät ja ongelma poistui. Tästä oppineena olin keväällä hyvissä ajoin etsimässä takkia, ja löysinkin luottokaupastani itselleni täydellisen takin. Se on juuri käyttötarkoituksiini sopivaa mallia ja väriä, ja tulee kestämään käytössäni vuosikausia. Minulla vaatteen valinnassa yksi tärkeimmistä kriteereistä on, että sen pitää kestää vuosia. En pidä ostoksilla käymisestä, joten pyrin ostamaan mahdollisimman harvoin.

Tällä hetkellä vaikuttaa muistini mukaan siltä, etten tarvitsisi mitään pitkään aikaan, ehkäpä ainakaan vuoteen. Jos kesästä tulee todella kuuma, niin sitten joutunen hankkimaan jotakin todella keveää päälle pantavaa. Pakolliselle ostoskierrokselle joudun kuitenkin loppusyksystä, koska kumppanini tarvitsee uudet talvikengät ja kaipaa makutuomaria.

Täytyy vain olla toiveikas, että sopivat löytyisivät mahdollisimman helposti. Tai ylipäänsä löytyisivät. On uskomatonta, miten nykypäivän yltäkylläisyydessä voi jäädä vaille tarvitsemaansa, koska ei löydä kestävää, itselleen sopivaa tuotetta.

2 kommenttia artikkelissa “Minimalisti vaateostoksilla

  1. Jos löytää hyvän vaatekappaleen, niitä kannattaisi aina ostaa useampi kerralla. Esimerkiksi kenkien kanssa käy aina niin, että kun löytää hyvät ja kävelee ne loppuun 3-5 vuodessa, niin eipä kaupasta enää löydykään samaa hyväksi havaittua mallia, koska mallit vaihtuu vähintäänn vuosittain. Ongelma vaan on, että kestää ainakin sen vuoden ennen kuin tietää onko malli hyvä vai ei – ja sitten niitä ei enää olekaan saatavilla!

    • Tuo on niin totta! Ja miten ajankohtaista juuri tänään. Kävin etsimässä tietyn merkkisiä tennareita, koska edelliset osoittautuivat todella hyviksi ja palvelivat vuosia. No, eipä ainakaan se liike enää myynyt koko merkkiä. Aikoinaan juuri niitä ihania tennareita oli myös alehyllyssä puoli-ilmaiseksi, ja mietin jos ostaisin toisetkin, mutta en ostanut. :o( Harmittaa tietysti suuresti.

      Vaatteiden kanssa olen viisastunut, ja joitakin vaatteita minulla on useita samanlaisia. Mutta kenkien ostaminen on yleensäkin hankalaa, ja kenkien todellisen sopivuuden selvittäminen vie tosiaan aikaa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s