Minimalistin kodinkonehaasteet

Pyykin pesu, kuivumaan ripustaminen, viikkaus ja kaappiin järjestely on kotitöistä ehdoton ykkönen minulle. Pyykinpesu voi osoittautua minimalistille yllättävän haasteelliseksi. Tai sitten se on hyvinkin yksinkertaista, jos on niin minimalisti kuin Leo Babauta.

Löytämäni lähteen mukaan Suomen kotitalouksista yhteensä 65 % on yhden tai kahden hengen talouksia. Tuskin kotitalouksien koot ovat erityisesti kasvamassa muuallakaan Euroopassa, mutta kodinkonevalmistajat eivät tätä tunnu tajuavan. En seuraa mainoksia, mutta joskus satuin näkemään kodinkoneliikkeen mainoksen, jossa pesukoneita myytiin lähinnä niiden entistä suuremmalla täyttömäärällä. Suurin osa nykyajan pesukoneista lienee täyttömäärältään 1-6 kg, mutta näin juuri myös täyttömäärältään kahdeksan, yhdeksän ja jopa 12 kilon pyykinpesukoneita!

Meillä pesukone on täyttömäärältään kolmekiloinen, ja meille juuri sopiva. Taloyhtiömme pesutuvassa on kahdeksan kilon kone, jolla pesen lakanapyykkiä. Edellinen pesukoneemme oli viisikiloinen, mutta sillä joutui pesemään aivan liian usein vajaita koneellisia, tai odottamaan ikuisesti, että saisi pestyä täyden koneellisen.

Nykyinen kone oli todella vaikea löytää, kun sitä vuonna 2007 etsimme. Tuossa kolmen kilon kokoluokassa oli vain kaksi vaihtoehtoa, joista vain tämä ostamamme täytti laatuvaatimukseni. (Kaipasin mahdollisimman korkeaa linkousnopeutta.) Jouduimme ostamaan pesukoneen näkemättä sitä ensin, koska sitä ei ollut esillä kuin yhdessä liikkeessä Suomessa. Kaiken lisäksi laitteen hinta oli sitä luokkaa, että siihen hintaan olisi suuremmissa koneissa ollut jo varsin paljon valinnanvaraa.

Pidämme monenvärisistä vaatteista, ja haluan että vaatteiden värit eivät pesussa sekoitu epämääräisen likaisiksi. Se on välillä haaste täyden koneellisen pesemiselle nykyäänkin. Meillä on kohtuullisen vähän vaatteita, mutta vielä vähemmälläkin pärjäisi hyvin. Se sitten asettaisikin jo haasteen pyykinpesuun. Jos käyttäisimme edelleen yhtä värikkäitä vaatteita, joutuisin pesemään aina vajaita koneellisia, tai sitten kaikki vaatteet saattaisivat olla yhtaikaa pesussa. Käsinpesuun en todellakaan alkaisi.

Tuo sopivan kodinkoneen hankintaongelma tuli eteen myös keittiössä jokunen vuosi sitten. Halusimme tiskikoneen, eikä vähiten siksi, että se kuluttaa vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen. Se on nähty meillä suoraan vesilaskussa. Vesimittari raksutti huomattavasti villimmin, kun jonkin aikaa tiskasin käsin. Lutraan ajatuksissani vettä aika tavalla, kumppanini pääsee selvästi vähemmällä vedenkulutuksella.

Meillä oli aiemmassa asunnossa ns. normaalikokoinen tiskikone, joka oli aivan liian jättiläinen meille. Nykyiseen keittiöön ei periaatteessa olisi sopinut minkäänlaista tiskikonetta, ellen olisi löytänyt loistavaa yhdistelmälaitetta, jossa yhdistyvät liesi, uuni ja tiskikone. (Tästä kiitos kuuluu jollekin sisustuslehdelle, joka esitteli vuosia sitten Minna Parikan kodin, jossa oli tuollainen laite.)

Tiskikone on samankokoinen kuin pöydälle sijoitettavat tiskikoneet. Tuokin laite piti tilata sitä ensin näkemättä. Itse asiassa hyvin harvassa kodinkoneliikkeessä koko laitteesta oli edes kuultu, vaikka sitä oli valmistettu jo vuosia. Niinpä kerron vinkiksi teille, jotka voisitte tuollaista laitetta kaipailla, että laite on malliltaan Candy Trio. Se on 60 cm leveä, ja osoittautunut käytännössä oikein toimivaksi. Ainoastaan uuni on sen verran tavallista matalampi, että se asettaa omat haasteensa jos enemmän ruokaa laittaisi.

Jos tarvitsee pienen pesukoneen tai tiskikoneen, niin valinnanvaraa on todella vähän. Haluaisin ostaa mahdollisimman laadukasta, mutta sitä ei tuossa pienessä kokoluokassa ole samalla tavalla edes saatavilla, kuin isommissa koneissa. Hinta on silti korkea. Samasta ongelmasta kirjoitin aiemmin jo television kohdalla.

Tilanne on sikäli outo, että pieniä perheitä on paljon, joilla luulisi olevan käyttöä pienemmille kodinkoneille. Vai onko useimmilla esimerkiksi vaatteita niin valtavasti, ettei tällaista ongelmaa ole?

2 kommenttia artikkelissa “Minimalistin kodinkonehaasteet

  1. Täytyy myöntää, etten ole kuullut tuollaisesta ongelmasta ennen 🙂 Meillä on kolmen hengen talous, ja pyykkiä tulee niin valtavasti, ettei ole mitään vaikeutta saada pyykkikonetta täyteen muutaman kerran viikossa. Lisäksi kun valitsee koneen, jossa on sen verran älyä, että se annostelee vedenmäärän pyykkimäärään sopivaksi, ei ole niin vaarallista jos joskus pesee vajaita koneellisia. Tosin meillä ei kyllä pestä koskaan vajaita, paitsi neuleita, mutta nehän suositellaankin pestävän väljästi.

    • Kiva kun kommentoit! Aina oppii uutta. 🙂 Meillä pyykkikone on täynnä harvoin, lähinnä lakanoita pestessä ja muuten satunnaisesti. Pääasiassa kone käy vajaalla täytöllä. Kaikenlaista pyykkiä ei täydessä koneessa tietysti voi pestäkään. Nykyinen kone sentään säätelee vedenkulutusta pyykkimäärän mukaan, se hiukan ekologista omatuntoa lohduttaa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s