Aikavarkaat

Teknisten laitteiden seurassa aikaa saa hukattua huomaamattaan enemmän kuin oli tarkoitus. Kyse on usein siitä, että on omaksunut tapoja, jotka eivät enää palvele toivotulla tavalla. Tavat ja rutiinit kehittyvät nopeasti, ja kannattaa välillä pohtia, haluaako vielä toimia samoin kuin aikaisemmin.

Rajaatko television katseluasi niin, että todella nautit siitä mitä katsot? Vai juututko katsomaan lähes mitä tahansa? Seuraatko jotakin sarjaa vain tottumuksen vuoksi, vaikket olekaan siitä erityisen kiinnostunut? Katsotko elokuvat loppuun, vaikka jo alkuvaiheessa huomaat, ettei elokuva ole kovin kiinnostava? Tai katsotko talvella parhaaseen ulkoiluaikaan urheilua, kun voisit olla itse liikkumassa…

Kaikkialta tulvii monenlaista tietoa. Seuraatko tavan vuoksi blogeja, jotka olivat sinulle joskus tärkeitä, mutta eivät ole sitä enää? Seuraatko uutisia monta kertaa päivässä? Onko se tarpeellista ja kiinnostavaa? Huomaatko usein unohtuvasi viettämään aikaa netissä enemmän kuin olisit halunnut?

Sosiaalisesta mediasta en lausu sen kummempia, koska minulla ei ole siitä juurikaan käsitystä. En ole sen kanssa missään tekemisissä. (Blogia ei kai lasketa tuohon maailmaan? Vai?) Voit kuitenkin miettiä omalta kohdaltasi, palveleeko se sinua kuten haluat? Onko siihen käytetty aika antoisaa ja tärkeää sinulle? Jos ei, niin voit aina muuttaa tottumuksiasi paremmin sinua palvelevaan suuntaan.

Voisitko vähentää turhaa ajanhukkaa, ja käyttää aikasi paremmin – juuri niin kuin haluat? Olen perehtynyt tähän aihealueeseen paljon viime aikoina, ja se on tuonut minulle aivan valtavasti iloa. Olen vähentänyt uutisten lukemista puhelimesta, seuraan harvempia uutislähteitä, enkä niin usein kuin ennen. Olen vähentämässä uutisiin käyttämääni aikaa ja uutislähteitä edelleen. Olen vähentänyt blogien seuraamista. Suurinta osaa seurasin tottumuksesta, enkä tajunnut, että niistä oli tullut jonkinlainen suoritettava velvollisuus. Ilmankos usein alkoi ahdistaa, kun olin tietokoneella. Aivan kuin niitä velvollisuuksia ja pitäisi-asioita ei olisi ollut tarpeeksi ilman tuotakin. Television katselua perheessämme on vähennetty selvästi.

Edellä mainittujen muutosten jälkeen aikakäsitykseni on muuttunut. Yhtäkkiä minulla onkin paljon enemmän vapaata aikaa tehdä juuri mitä haluan. Ennen oli usein iltaisin tunne, etten taaskaan ehtinyt tehdä mitä olisin halunnut. Hölmöä, eikö? On niin helppo tottua rutiineihinsa, ja olla huomaamatta, että niitä on ja niille pitäisi tehdä jotakin, kun tarpeet muuttuvat.

Onhan noita aikavarkaita toki muitakin, kuin joka puolelta lähestyvä tieto. Itselleni nuo mainitut ovat olleet selkeimpiä aikavarkaita, ja niitä on ollut helpoin muuttaa. Jos käytät aikaasi paljon sellaiseen, mille olisit voinut sanoa ei, niin opettele tuo pieni sana. Ei. Se on sen arvoista.

Kun olen vähentänyt passiivisessa vastaanottajan roolissa vietettyä aikaa, olen saanut aikaa itselleni ja ajatuksilleni. Pidän tästä aktiivisemmasta olemisesta huomattavasti enemmän. Yhä enemmän myös elän juuri tässä hetkessä, ja nautin joka hetkestä.

Lopuksi tarjoan pientä purtavaa itse kullekin. Seuraava lainaus on Ismo Alangon laulusta Nuorena syntynyt:

”Olen turvassa tekniikan ympäröimänä, aivot on kahlittuna turvavöillä.”

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s