17 keinoa vähentää ostamista

1. Asu pienessä kodissa. Ellet halua asua tilassa, joka muistuttaa varastoa, et voi ostaa mitään turhaa. Isommassa kodissa tulee tarve täyttää tila jollakin, ja tulee ostaneeksi tavaraa, jota ei oikeasti tarvitse.

2. Pysy erossa mainoksista. Laita postiluukkuun tai -laatikkoon ”ei mainoksia” -teksti. Vältyt suurelta määrältä mahdollisia houkutuksia. Tuleeko mainoksia nimellä ja osoitteella varustettuna? Ota hetki aikaa ja soita tai laita sähköpostia suoraan mainoksen lähettäjälle, ettet halua heiltä postia.

Mieti voisitko vähentää lehtien lukemista, jotka altistavat sinut mainonnalle. Tuleeko sähköpostiisi uutiskirjeitä? Peru turhat uutiskirjeet.

Jos katsot televisiota, niin älä katso mainoksia. Jos mahdollista, niin katso mainoskanavien ohjelmia tallennettuna digiboksilta ja kelaa mainokset.

3. Erota ostohalu todellisesta tarpeesta. Ala pitää listaa tavaroista, jotka ajattelit ostaa. Jos tavara tuntuu tarpeelliselta vielä kahden viikon tai kuukauden päästä, niin se voi olla tarpeellinen. Useimmat listan tavarat ovat tuohon mennessä jo menettäneet merkityksensä.

4. Muista ostamisen euforian lyhytaikaisuus. Uuden tavaran tuoma hyvänolon tunne on nopeasti ohimenevää. Mieti kuinka pian uusi tavara onkin sinulle jo ”vanha” ja kaipaisitkin taas jotakin uutta. Keksi parempia keinoja saada itsellesi hyvää mieltä.

5. Älä kuljeskele kaupassa huviksesi. Osta ruokatavarat suuren marketin sijaan pienemmästä kaupasta. Tavarat on laitettu esille houkuttelevasti, jotta meidät saataisiin ostamaan. Sellaistakin, mitä emme tarvitsekaan.

6. Osta laatua. Ostamalla halpaa annat itsellesi käytännössä luvan ostaa jotakin vähän väliä, koska halpa harvoin kestää kovin pitkään. Osta laadukkaampia tavaroita, joita ei tarvitse uusia aivan pian.

7. Valitse tarkoin mitä ostat. Osta vain sellaisia tavaroita, joista aivan todella pidät. Mieti ajan kanssa, onko tavara mahdollisimman hyvä tarpeeseen, johon sitä olet ostamassa. Valitsemalla tarkoin vältyt halulta ostaa jotakin uutta vain sen vuoksi, että aiempi ostoksesi ei ollutkaan tarkoitukseensa sopiva.

8. Älä mene edullisuuden lankaan. Älä anna itsellesi lupaa ostaa jotakin vain, koska saat sen edullisesti. Halpoihin ostoksiin kuluu ajan kanssa suuri summa, jonka olisit voinut käyttää itsellesi tärkeämpiin asioihin. Käy alennusmyynneissä vain, jos tiedät saavasi sieltä edullisemmin jotakin mitä olet pidempään tarvinnut. Myöskään alennuskuponkeja tai kanta-asiakkaan alennuspäiviä ei ole mikään pakko käyttää, jos ei ole tarve ostaa mitään.

9. Älä palkitse itseäsi tavaralla. Keksi parempia palkintoja, niin et luo itsellesi tarpeita, joita ei muuten olisi.

10. Vaihda shoppailu parempiin harrastuksiin. Ostatko huviksesi, tullaksesi hyvälle tuulelle, tai vietätkö aikaa kavereiden kanssa shoppaillen? Keksikää jotakin muuta yhteistä tekemistä, joka tuottaa iloa ja hyvää mieltä.

11. Käytä luovuuttasi! Ennen kuin ostat mitään, mieti mitä sellaista jo omistat, mitä voisit käyttää uuden tavaran sijaan. Älä juutu tavaran alkuperäiseen tai yleisimpään käyttötarkoitukseen, vaan käytä sitä monipuolisemmin. Monta ostosta jää tekemättä, kun käytät samaa tavaraa tai vaikka huonekalua useampaan tarkoitukseen ja useammassa paikassa.

12. Tee ostamattomuudesta seikkailu. Mieti millä tavalla voisit järjestää asian niin, ettei sinun tarvitsisikaan ostaa mitään.

13. Lainaa. Esimerkiksi kirjoja, lehtiä, cd-levyjä ja elokuvia voi lainata kirjastosta. Nykyään joistakin kirjastoista voi lainata jopa urheiluvälineitä. Tai ehkä voisitte lainata tavaroita ystävien kesken?

14. Vuokraa. Monenlaisia tavaroita saa käyttöönsä vuokraamalla. Jos käytät autoa vain harvoin, voit vuokrata sellaisen tarvitessasi. Työkaluvuokraamot ovat mainioita paikkoja. Mukavaa, ettei harvemmin tarvittavia työkaluja tarvitse omistaa.

15. Tee itse. Voisitko tehdä itse vastaavanlaisen tavaran, jonka aioit ostaa? Onko sinulla ystäviä tai sukulaisia, joilta voisit pyytää apua? Samalla järjestyy aikaa olla yhdessä.

16. Yhteiskäyttö. Tarvitseeko kaiken olla omaa? Mitä jos tavaraa käyttäisikin useampi ihminen? Jos jokin tavara olisikin vaikkapa kaveriporukan yhteiskäytössä?

17. Haaveile ja säästä. Minkä haaveen haluaisit toteuttaa? Kun jätät turhat tavarat ostamatta, säästyy rahaa haavettasi varten. Tee säästösuunnitelma haavettasi varten ja noudata sitä.

Yksi kommentti artikkelissa “17 keinoa vähentää ostamista

  1. Kohdasta 3. ajatus…. Kulutusmyönteisille ihmisille monet asiat tuntuvat tarpeellisilta aina.. He haluavat aina lisää rahaa, lisää luksustuotteita, lisää kuuluisuutta, lisää valtaa… Ihminen joka ei tyydy perustarpeisiin haluaa aina enemmän ja enemmän.

    Ihminen ei tarvitse mitään muuta kuin turvallisen paikan missä nukkua, riittävästi ruokaa ja vettä pysyen painoindeksin alarajoille, ilmastoon sopivat muutamat vaatteet.

    t. Minimalisti

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s