13 keinoa vähentää paperia kotona

Onko ongelmasi kaikkialle kertyvä paperi? Paperien järjestely vie aikaa, jota käyttäisit varmasti mieluummin johonkin tärkeämpään? Tässä 13 tapaa, joilla paperin määrää kotona voi vähentää.

Postiluukkuun tai -laatikkoon tuleva paperi

1. Laita postiluukkuun tai -laatikkoon teksti ”ei mainoksia”. Tai ”ei ilmaisjakelua”, jolloin jäävät tulematta myös esim. ilmaiseksi jaettavat paikallislehdet.

2. Nimellä ja osoitteella lähetetyt mainokset voit peruuttaa ilmoittamalla lähettäjälle, ettet halua heiltä postia. Samalla voit kieltää mahdollisen puhelinmarkkinoinnin yrityksestä.

3. Voit lopettaa itsellesi tarpeettomien jäsenlehtien vastaanottamisen. Ilmoitat vain lähettäjälle, ettet halua niitä.

4. Tilaatko lehtiä, joita et ehdi lukea tai joista et ole enää kiinnostunut? Peru turhat lehtitilaukset.

5. Vaihda paperilaskuista e-laskutukseen nettipankissasi.

6. Käytä netpostia, niin osa kirjeistä tulee paperin sijaan sähköisessä muodossa. Saapuneesta netpostista tulee ilmoitus sähköpostiisi. Netpostin sivuilla on luettelo yrityksistä, jotka käyttävät netpostia. Niitä on jo paljon.

7. Kun käyt läpi päivän postia, lajittele se samalla. Laita mahdolliset laskut paikkaan, jossa niitä säilytät ennen maksamista. Lukemattomat lehdet paikkaan, jossa niitä säilytät. Kaikki se, mitä et säilytä, paperinkeräykseen.

”Tärkeät paperit”, valokuvat, lehtijutut…

8. Käy läpi ”tärkeät paperit”, jotka olet arkistoinut. Suurta osaa säästät turhaan. (Itselläni täysi mapillinen väheni alle sentin paperinippuun.) Sopimusehdot, esim. vakuutuksista, löytyvät netistä. Sopimuspapereistakin suuri osa voi olla turhia. Jos olet rekisteröitynyt yritysten nettipalveluihin, käy katsomassa omat tietosi. Sopimustiedot löytyvät usein netistä.

9. Skannaa paperisi Dropboxiin. Palvelun käyttö on todella helppoa! Tietokoneen hajotessa tai tulipalon sattuessa tiedot ovat tallella Dropboxissa. Silppua paperiversiot. Itse säästin vain veroihin liittyvät paperit, niitä en rohjennut silputa.

10. Skannaa paperivalokuvat koneellesi. Omani tallensin Dropboxiin.

11. Mitä kaikkea voisitkaan skannata ja tallentaa pilvipalveluun? Huomaat, että on kovin vähän sellaista, mikä on välttämätöntä säilyttää paperimuodossa.

Muistiinpanot

12. Montako kertaa olet todella tarvinnut säilyttämiäsi muistiinpanoja opiskeluajoilta? Saisitko samat tiedot helposti tarvittaessa netistä tai kirjastosta? Käytä paperinkeräystä tai silppua.

13. Käytätkö muistilappuja? Tee muistiinpanot kännykkään. Tai hanki pieni vihko, johon kirjoitat muistettavat asiat. Itse käytän kierreselkäistä vihkoa, josta saan helposti poistettua vanhaksi käyneet sivut. Kierteen sisällä kulkee myös kuulakärkikynä kätevästi mukana.

Onko sinulla muita keinoja vähentää paperia? Tiedätkö netissä toimivia palveluita, joilla voi vähentää paperin käyttöä?

2 kommenttia artikkelissa “13 keinoa vähentää paperia kotona

  1. Minä tein taannoin jättioperaation työhuoneen siivouksen kanssa. Jouduin todella tekemään surutyötä luopuessani esimerkiksi aikoinaan graduani varten tarvitsemistani artikkelikopioista ja yliopiston muistiinpanoista. Lopulta tein niin, että annoin itselleni luvan säästää ne, joiden poisheittäminen tuntui kamalimmalta. Sain sitten ehkä noin yhden hyllymetrin verran paperia tiivistetyksi yhteen kansioon. Minulla on vieläkin varmasti enemmän paperia kuin monella muulla, mutta itsestä tuntuu, että tasapaino on nyt kutakuinkin saavutettu. Kaikista muistoesineistä ja -papereista en halua luopua, minusta on ihanaa katsella niitä ajoittain ja palata menneisyyden hauskoihin hetkiin.

    • Kiva kun kommentoit! Kaikesta ei tosiaan tarvitse luopua. Kannattaa säästää sellaiset tavarat, joista kokee liian vaikeaksi luopua. Ajan kanssa asiat voivat muuttua. Ja jos eivät muutu, niin sekään ei haittaa. Olihan tuo jo hyvä tulos, saada hyllymetri paperia tiivistetyksi yhteen kansioon! Eikä sitä kannata miettiä miten paljon jotakin omistaa muihin ihmisiin nähden. Tärkeintä on juuri tuo mainitsemasi tasapaino itsensä ja tarpeidensa kanssa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s