Kesäreissu ohi: pakkasinko sopivasti tavaraa?

Matkustuspäivät mukaan lukien 11 päivää kestänyt kesäreissuni on takana. On aika pohtia, miten pakkaaminen onnistui. Kirjoitin aiemmin matkatavaroiden pakkaamisesta ja päätin kokeilla, osaisinko pakata paremmin kuin ennen. Tavaraa oli silmämääräisesti paljon, mutta ei sitä juurikaan käyttämättä jäänyt. Pakkaaminen vaatii edelleen opettelua, vaikka edistystä aiempaan verrattuna tapahtuikin.

Tällä kertaa vaatteita jäi käyttämättä vähemmän kuin aiemmin. Katsoin ennen lähtöä pidemmän ajan sääennusteen, joka ei sitten pitänytkään paikkaansa. Minulla oli mukana kuumia päiviä varten kaksi hametta, mutta sää ei sallinut niitä pitää. Ja toisaalta ammuin yli ottaessani mukaan kaksi pitkähihaista t-paitaa. Olen varsin tarkenevainen, joten olisi vaadittu noin +10 asteen päiviä, jotta paitoja olisin tarvinnut. Ihan niin kylmää ei sentään ollut, vaikka suuren osan ajasta ei kesältä tuntunutkaan.

Minun oli mahdollista saada pyykkiä pestyksi matkalla. Niinpä pakkasin puolet siitä, mitä ajattelin tarvitsevani. Se toimi melko hyvin. Joitakin vaatteita tuli käytettyä ehkä siksi, että ne olivat mukana. Jos eivät olisi olleet, niin varmasti ilmankin olisin pärjännyt oikein hyvin.

Mitä teen toisin ennen seuraavaa matkaa?

1. Pakkaan vain väreiltään samaan pesukoneelliseen sopivia vaatteita, jotta pärjään vielä vähemmällä vaatemäärällä. Tällä kertaa minulla ei ollut matkaan tarvittavaa määrää samanvärisiä vaatteita.

2. Hankin hygieniatarvikkeita varten matkakokoisia pulloja. Tajusin liian myöhään pakatessani, etten omista sellaisia.

3. Yritän todella olla pakkaamatta mitään ”varmuuden vuoksi”. Maailmanloppu ei tule, jos jotain puuttuu. Puuttuva tavara on kaupungissa helppo korvata. (Toisaalta inhoaisin ostaa jotakin uutta vain, koska en älynnyt pakata tarvitsemaani mukaan.)

4. Vastaavalle matkalle en pakkaa näin paljon kosmetiikkaa. Lähinnä ns. kotioloissa ollessa vähempikin olisi riittänyt, kun kotonakaan en juuri laittaudu. Meikkaamaan en ole koskaan alkanut.

Kirjoitin muistiin mitä tarvitsin matkalla. Listaa vääristää se, että minulla oli kuitenkin vähän enemmän vaatteita mukana, kuin olisin tarvinnut. Käyttämieni vaatteiden määrä ei välttämättä kerro tarkalleen, millä määrällä olisin selvinnyt.

Syksyllä on tiedossa vastaavanlainen reissu, mutta todennäköisesti lyhyempi. Silloin saan taas harjoitella pakkaamista. Syksyn sääolosuhteet tekevät pakkaamisesta hankalampaa.

Mitä keinoja sinä käytät, jotta pakkaisit mukaan vain tarpeellisen? Kerro ihmeessä!

4 kommenttia artikkelissa “Kesäreissu ohi: pakkasinko sopivasti tavaraa?

 1. Itse käytän paljon t-paita-mekkoja/tunikoita ja shortseja, mikä helpottaa pakkaamista. Esimerkiksi Euroopan matkoille keväästä syksyyn otan mukaan sukkahousut, mekon, shortsit sekä pari toppia. Mikäli on viileä ilma, päällä on kaikki vaatteet, mutta mukavuus ei silti kärsi. Jos taas aurinko paistaa lämpimästi, otan sukkahousut ja topin mekon alta pois tai vastaavasti kuljen topilla ja shortseilla. Vaihtovaatteena yksi tai kaksikin mekkoa ei vie juurikaan tilaa toisin kuin vaikka farkut. Valitsen myös vaatteet sen mukaan, että ne eivät ole helposti likaantuvia jotta niitä voi käyttää useamman päivän. Olisi tietysti myös hyvä jos vaate olisi nopeasti kuivuvaa materiaalia, jotta nyrkkipyykkääminenkin käy tarpeen tullen nopeasti. Yleensä pärjään Euroopan matkat yhdellä pitkähihaisella neuleella ja/tai takilla, joita käytän sään mukaan. Lasken aina matkan päivien mukaan kuinka paljon vaatetta tarvitsen. Esimerkiksi viiden päivän matkalle tarvitsen yhdet vaihtovaatteet, koska kotioloissakaan en heitä vaatteita joka käytön jälkeen pesuun. Mikäli matka on parisen viikkoa, varaudun yleensä pyykkäämään kerran matkan aikana ja otan pienen määrän pesuainetta mukaan. Sitä pidemmillä matkoilla se on jo itsestäänselvyys ja kannan niillä yhtä vähän vaatetta mukana kuin lyhyemmilläkin matkoilla. Tosin voisin huomauttaa tässä vaiheessa, että en matkoillani käy syömässä hienoissa ravintoloissa tms. joten vaikka näytän kyllä yleensä siistiltä ja huolehdin hygieniastani, niin ihan hienoimpiin paikkoihin en ole matkojen aikana varautunut menemään. Esimerkiksi korkokenkiä en kanna mukana, koska Suomen arjessakin käytän niitä hyvin harvoin.

  Hygieniatarvikkeet tosiaan matkakokoisina, itse käytän vain saippuaa, hammastahnaa ja kookosöljyä peseytymiseen, joten ne eivät tilaa juuri vie (satunnaisesti myös suolaa tms kuorintaan). Meikkaan melko yksinkertaisesti ja matkalle otan mukaan vain ne meikit, joita oikeasti käytän säännöllisesti, esimerkiksi luomiväriä en kanna varmuuden vuoksi mukana ja ripsivärikin jää useimmiten kotiin. Mikäli käyttää kotona useampaa saippuaa/shampoota ym. niin kannattaa ehkä harkita, että tarvitseeko vaikka lyhyelle matkalle niitä kaikkia, vai kannattaisiko ostaa jokin tuote, joka käy kaikkeen pesuun edes väliaikaisesti.

  Kengiksi otan siistit kävelykengät/tossut, jotka sopivat lämpimään ja viileämpäänkin ilmaan. Ovat hyvät jalassa kävelymatkoilla, mutta niillä kehtaa mennä syömään ja yöelämäänkin. Vaihtokenkiä en lyhyellä matkalla yleensä kanna mukana, mutta mikäli otan, niin pakkaan vähän tilaa vievät kevyet kengät, yleensä ballerinat.

  En muista että olisin koskaan pakannut liian paljoa mukaan. Kerran tai pari on kyllä käynyt niin, että enemmän vaatetta olisi saanut olla, kun olenkin vaikka hikoillut paljon tai ilma on ollut paljon odotettua kylmempi :). Olen siis melkoisen hyvä pakkaamaan kevyesti ja matkustan lähes poikkeuksetta käsimatkatavaroilla 3-8 kilon turvin. Ymmärrän kyllä mikäli kaikille sellainen ei sovi, mutta miettimällä tarkkaan millaisia vaatteita ja hygieniaa todella matkalle tarvitsee, niin laukusta lähtee helposti ylimääräiset kilot.

  • Kiitos, että jaoit vinkkisi! Pitää todella paneutua miettimään, miten oman ”normiunivormun” saisi paremmin kerroksittain toimivaksi. Tai miten sitä voisi muuntaa monipuolisemmaksi. Yleensä käytän aina farkkuja, paitsi lämpimällä ja kuumalla hameita. Yläosana lyhyt- tai pitkähihainen trikoopaita. Olen aika lyhyt, mikä asettaa vaatteille omat vaatimuksensa, ellen halua näyttää pallolta.

   Toinen pakkaamiseen vaikuttava asia on, että minun tulee helposti kuuma. Siis suorastaan hiki. Siksi kaipaankin viileitä kesäilmoja, en viihdy kuumassa yhtään. Sen vuoksi en ihan vähillä vaatteilla pärjää. Mutta ehkä onnistuisin jotenkin valitsemaan vaatteet mukaani paremmin, jotta pesuun nopeammin menevät olisivat mahdollisimman vähän tilaa vieviä.

   Jään pohtimaan, miten omalla kohdallani toteuttaisin loistavia ideoitasi. Iso kiitos, että kerroit vinkkisi! Sain taas hiukan uutta näkökulmaa. 🙂

 2. Minä en edes yritä pakata keveästi, vaan otan reilusti mukaan kaiken mitä suinkin voin kuvitella tarvitsevani, esimerkiksi työmatkoille pyrin pakkaamaan niin, että saan kullekin päivälle kahdet vaatteet plus hotellihuoneessa käytettävän oloasun. Yleensä päivälle ja illalle on oltava hieman erityyliset vaatteet, päivälle muodollisemmat, illalle dinnerille rennommat.

  Minä tykkään matkustaessa nimenomaan siitä, että laukku on niin iso, että sinne ei tarvitse kovin tarkasti asetella tavaroita, vaan mahtuu ”heittelemään” ja kaikki mahtuu. Haluan myös, että kesken matkan ei paniikki iske, jos jotain puuttuu. Varsinkin työmatkoilla on niin kova kiire, että jos vaikka sukkahousut repeytuvät eikä varakappaleita ole mukana, tulee paniikki, koska kauppaan ei ehdi.

  Kahden viikon lomamatkat on asia erikseen, mutta niin pitkillä matkoilla perheen kanssa onkin pakko jo järjestyä pyykkäysmahdollisuus tavalla tai toisella. Emme kylläkään matkusta keveästi näilläkään reissuilla vaan otamme mukaan niin paljon tavaraa kuin autoon mahtuu tai lentoyhtiön painorajoitukset sallivat.

  Summa summarum, ahdistun huomattavasti enemmän stressistä, jonka puuttuvat tavarat aiheuttavat kuin reilujen pakaasien mukanakuljettamisesta.

  • Kiitos kommentistasi! Kannattaa toimia niin, mikä itsestä parhaalta tuntuu. Jos ottaa kovasti stressiä puuttuvista tavaroista, tai ei tosiaan ehdi tarvittaessa niitä hankkimaan paikan päältä, reilut kantamukset ovat parempi ratkaisu. Itse taas ärsyynnyn mittavista kantamuksista, sekä siitä, että kuljetan turhaan mukanani tavaraa, jota en sitten tarvinnutkaan. Haluan oppia tulemaan toimeen mahdollisimman vähällä ja pakkaamaan niin, että mukanani on vain tarpeellinen ja välttämätön, ei muuta. Se keventäisi minun olemistani. Minun pakkaamistani tietysti helpottaa, etten tarvitse mukanani mitään erityisen muodollisia vaatteita. En myöskään meikkaa tai muuten välitä erityisesti ”laittautua”, vaan menen mahdollisimman rentona luonnonlapsena. 🙂

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s