Pitäisi! Kiire!

Pitäisi. On pakko. Täytyy.

Käytätkö usein näitä sanoja? Pitääkö kiirettä?

Meillä kaikilla on vuorokaudessa 24 tuntia aikaa. Seitsemän päivää viikossa ja 365 päivää vuodessa. Kiireen syy ei suinkaan ole ajan puute. Aikaa kyllä on. Jos yritämme saada tehdyksi rajallisessa ajassa rajattomasti asioita, niin aika loppuu takuulla kesken.

Meidän pitäisi valita paremmin, miten aikamme käytämme. Joskus emme valitse ollenkaan, vaan haluamme aivan kaiken. Mieluiten heti. Vaikka ehtisimmekin tehdä kaiken mitä haluamme, niin ehdimmekö nauttia asioista kiireessä? En minä ainakaan. Elämä menee suorittamiseksi, on kyse mukavista tai ikävistä asioista. Tehtyjen asioiden jälkeen pään sisällä piirretään ruksi suoritetun tehtävän yli, ja taas mennään.

Kiire ahdistaa minua. Inhoan kiireisiä lähtöjä. Inhoan tunnetta, että asiat tulevat tehdyiksi, mutta elämä jää elämättä. Nykyään minun on yhä vaikeampi olla ihmisten seurassa, jotka ovat asuttaneet kiireen sisälleen. Vaikka ei olisi todellisuudessa mihinkään kiire, tai mitään aikataulua. Silti pyritään tekemään kaikki tehokkaasti. Esimerkiksi kahvilla käynti ystävän kanssa, kuulumisten vaihtaminen, yhdessäolo tärkeiden ihmisten kesken. Puhutaan nopeasti, keskeytetään kun toinen puhuu, vilkuillaan kelloa, suunnitellaan jo tulevia tehtäviä. Minusta tuo on surullista. Ja järjetöntä.

Mitään muuta ei ole pakko kuin kuolla. Olen tatuoinut tuon lauseen sieluuni vuosia sitten, kun olisi pitänyt jaksaa paljon enemmän, kuin mihin pystyin. Yllättävän montaa suututti tuon kuullessaan. Sain kuulla, mitä muuta on pakko. Vain harva tuntui ymmärtävän, että voimme valita itse. Meidän ei tarvitse kulkea valitsemaamme polkua, jos se ei enää tunnu oikealta. Elämä koostuu valinnoista, jotka itse teemme. Toivottavasti emme anna jonkun muun valita puolestamme.

Meillä on mahdollisuus tehdä joka päivä lukuisia valintoja. Miksi valitsisimme niin, että aiheutamme haittaa itsellemme tai muille? Voimme valita toisin. Minimalismin avulla voi muuttaa ajatteluaan niin, että elämästä saa enemmän irti kuin koskaan. Vaikka tekisi paljon vähemmän kuin ennen. Ja juuri siksi. Keskittyminen tärkeimpiin asioihin antaa huomattavasti enemmän iloa elämään, kuin hosuminen joka suuntaan.

Tee valintoja. Älä ajaudu virran mukana. Valitse niin, että saat omannäköisesi elämän. Elämän, jossa sinulla on hyvä olla.

2 kommenttia artikkelissa “Pitäisi! Kiire!

  1. Amen. Olisin voinut itse kirjoittaa tämän. Ihmisiä suututtaa ihan kauheasti, kun kyseenalaistaa niiden kiireen tai jos vihjaa, että kiire on itseaiheutettua.

    • Kiitos kommentistasi! Niin, jostain syystä kiireestä on tullut merkki siitä, että ihminen on tarpeellinen. Suorastaan korvaamattoman tärkeä. Useimmiten se minulle kyllä kertoo siitä, että organisointi ei toimi. Yritetään saada aivan liian paljon aikaan liian pienessä ajassa. Varataan liian vähän aikaa asioiden tekemiseen, minkä vuoksi tuleekin kiire. Kumppanini on itse luodun kiireen malliesimerkki, hän onnistuu jatkuvasti olemaan vähän myöhässä kaikkialta, koska varaa liian vähän aikaa valmistautumiseen.

      Kiireisyyteensä tottunut ihminen ei välttämättä huomaa, tai ehdi 😉 kyseenalaistaa omia toimintatapojaan, jotta voisi muuttaa tilannetta paremmaksi. Ja nykyään tuntuu myös siltä, että kaikilla ikään kuin ”kuuluu” olla kiire. Moniko siinä sitten miettii, että eihän sen niin tarvitsisi olla. Asiat voisi järjestää toisinkin. Usein ihan pienet asiat riittävät tilanteen saamiseksi paremmalle tolalle.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s