Kenkähaasteita

Kengät ovat olleet mielessäni paljon tämän kesän aikana, koska monen vuoden luottotennarini hajosivat viime vuonna. Uusia en ole löytänyt, koska suurin osa kauppojen malleista on jalkaani aivan liian kapeakärkisiä. Tai sitten niissä on huonosti viimeisteltyjä saumoja, jotka hankaavat. Jalkani ovat herkät, ja lisäksi räpyläni kieltäytyy jyrkästi sopimasta suurimpaan osaan kenkiä, mikä tietysti tuottaa haasteen kenkäostoksilla. Lisäksi olen kenkien suhteen vaativa, koska liikun enimmäkseen kävellen.

Omistan 19 paria kenkiä. Tähän on laskettu aivan kaikki kengät, myös tohvelit joita käytän saunareissulla. Suurin osa kengistäni on käytössä todella harvoin. Kumisaappaita on kahdet, sisäpelikengät odottavat sulkapallofiilistä ja vaelluskengätkin odottavat aikoja parempia. Ihan tavallisissa arkikengissäkin on pareja, joita käytän todella harvoin. Yhdet käyvät vain kuivalle ja viileälle syyskelille, sadetta ne eivät kestä yhtään. Toisia käytän loppusyksystä aivan pienen ajan, ennen kuin otan talvikengät käyttöön.

Suomen vuodenajat luovat tarpeen omistaa erilaisia kenkiä. (Toki näin viime talvena myös heitä, joiden mielestä tennarit toimivat vuoden ympäri.) Oma tyylini on yksinkertainen ja rento, enkä tarvitsisi montaa paria kenkiä, jos ne vain olisivat mahdollisimman monikäyttöisiä. Talveksi minulla on kahdet kengät, ja ne palvelevat tarpeitani täydellisesti. Toiset kengät ovat talvinen vastine lenkkareille, ja toimivat ulkoillessa, todella kylmällä, liukkaalla ja lumihangen yllättäessä. Toiset ovat siistimmät, mutta rennot nahkakengät, joilla voi kävellä tarpeen tullen vaikka koko päivän. Siistimmät talvikengät ovat palvelleet kohta lähemmäs kymmenen vuotta, eikä niissä ole vieläkään mitään valittamista. Ulkoilukengät löysin vasta pari vuotta sitten, ja toivon niiden kestävän todella pitkään.

Kesäkengät ovatkin hankalampi juttu. Alkukesällä olin pulassa, kun en löytänyt kenkiä hajonneiden tennareideni tilalle. Minulla on hyvät varvastossut, mutta niillä ei voi kävellä pitkiä matkoja. Huomasin sen toissa syksynä, kun olin koko kesän kävellyt varvastossuilla. Sain kuukausia kestäneitä polvikipuja, enkä halua kokea sitä uudelleen. Niinpä varvastossut olivat poissa laskuista. Muita kevyitä kenkiä en omistanut. Tennareiden etsintäreissulla löysin onneksi rennot sandaalit, joilla on ollut todella hyvä kävellä.

Taloudessamme on liikaa kenkiä. Osa kengistä on jatkuvasti eteisen lattialla, koska ne eivät muualle sovi. Tärkeämpää olisi kenkien laatu kuin määrä. Ulos lähtiessä löytyy enemmän epäsopivia kuin sopivia kenkiä. Tämän vuoksi lähdin kenkäostoksille, jos vaikka löytäisin sopivat ja laadukkaat yleiskengät. Ja ihme kyllä löysinkin! Tarpeeksi tilavat, mutta silti siron näköiset nahkakengät. Toki vasta aika näyttää, miten hyvin kengät lopulta toimivat.

Vuosien mittaan olen – joskus kirjaimellisesti kantapään kautta – oppinut, mitä minun kannattaa ottaa huomioon kenkiä valitessani. Vaativien jalkojeni vuoksi olen venyttänyt käsitystäni siitä, millaiset kengät ja vaatteet voi yhdistää. Rento pukeutumistyylini ei onneksi kaipaakaan kaikkein siroimpia ja naisellisimpia kenkiä.

Vuodet ovat osoittaneet, että vain hyvin harvoin voin saada hyvät kengät alle sadalla eurolla. Paitsi jos ne sadan euron kengät ovat alennuksessa. Tai jos ihme tapahtuu, ja löydän täydelliset tennarit. Hinnan tuijottaminen on johtanut lähes aina huonoihin ratkaisuihin.

Lähipäivinä, olympialaisten seuraamisen lomassa, aion käydä läpi kenkäni, ja miettiä mitä ihan todella tarvitsen. Olen totaalisen kyllästynyt eteisen kenkävarastoon. Ehkä intoudun miettimään myös vaatekaappini sisältöä vielä entistäkin tarkemmin.

3 kommenttia artikkelissa “Kenkähaasteita

  1. Hauskaa että joku muukin laskee kenkiään! Minulle on käynyt niin, että kun säilytystilaa on kohtuullisesti, kenkiäkin on kertynyt. Erilaisia talvisaappaitakin on varmaan ainakin viidet. En tietenkään tarvitse niitä kaikkia.

    Minua kiinnostaisi, miten aktiivisesti lankkaat/putsaat käyttökenkiäsi, etenkin talvisin? Ja missä säilytät siinä tarvittavia välineitä? Minun pitäisi kehitellä sitä varten joku siisti säilytysratkaisu, vanha kenkälaatikko ei ole siitä eleganteimmasta päästä….

    • No tekstisi inspiroi ottamaan asiaksi miettiä, mitä tekisin ongelmallisille kenkäasioilleni. 🙂 Onhan tuo totta, että jos tilaa olisi enemmän, niin tuskin tällaista stressiä asiasta ottaisin. Vaikka haluaisinkin omistaa mahdollisimman vähän, mahdollisimman sopivia kenkiä.

      Kenkien huoltamisessa olen häpeällisen laiska. Saisihan nuo kengät kestämään varmaan ikuisesti, jos niiden kunnosta huolehtisi paremmin. Talvikengistäni toiset eivät vaadi mitään ylläpitoa, kun ovat sellaista materiaalia, ettei niille oikein mitään voi tehdäkään. Toiset ovat mokkapintaiset, enkä minä tee niille talven mittaan oikeastaan mitään. Pyyhin irtokurat tai harjaan kuivuneet pois, imuroin suurimmat kissankarvat päältä ennen ulos lähtöä. 😀 Kenkähuoltovälineet ovat meillä keittiössä olevan siivouskomeron oveen ripustetussa lankakorissa. Toimiva systeemi, kun kaikki välineet ovat näkyvillä oven avauksella.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s