Miten lisätä onnea ja elämäniloa?

Elämäni ei ole aina ollut niin onnellista kuin nyt. Elämänilo on ollut välillä enemmän kuin hukassa. Vuosien mittaan olen oppinut huomaamaan, mitkä asiat saavat minut voimaan paremmin. Haluan jakaa nuo tärkeät asiat kanssanne.

1. Keskity olennaiseen

Mieti mikä vie sinua eteenpäin elämässä. Mikä on sinulle tärkeää? Lisää tärkeiden asioiden osuutta elämässäsi. Poista elämästäsi turhat murehtimisen aiheet.

2. Nuku tarpeeksi

Pidä huolta siitä, että nukut tarpeeksi. Pidä yllä säännöllistä unirytmiä, äläkä lipsu siitä tuntikaupalla viikonloppuinakaan.

3. Syö hyvää ja ravitsevaa ruokaa

Huolehdi siitä, että syöt hyvin ja monipuolisesti. Suosi tuoreita raaka-aineita. Eineksillä säilyy hengissä, mutta elämänlaatu kohenee huikeasti, kun syö tuoretta, ravinteikasta ruokaa.

4. Liiku raikkaassa ilmassa

Liikkuminen tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Säännöllinen liikunta raikkaassa ilmassa auttaa meitä jaksamaan paremmin. Raikas ilma tuulettaa keuhkot ja mielen, sekä saa kehomme rentoutumaan ja toimimaan paremmin. Käveleminen on itselleni yksi tärkeimmistä keinoista rentoutua. Se ei vaadi erityistaitoja tai -välineitä, ja sitä voi tehdä missä ja milloin vain.

5. Lepää

Pidä huolta riittävästä levosta. Sen lisäksi, että nukumme tarpeeksi, tarvitsemme myös toisenlaista lepoa. Fyysisesti raskaan työn vastapainoksi kannattaa vapaa-ajallaan tehdä jotakin fyysisesti kevyttä. Aivoja rasittavan työn vastapainoksi kannattaa rasittaa kehoaan. Pidä huolta, ettet kuormita itseäsi yksipuolisesti. Sekä aivot että keho tarvitsevat myös lepoa.

6. Tapaa ihmisiä

Jaa elämääsi toisten kanssa. Ilot tuntuvat suuremmilta, kun ne jakaa. Surut puolittuvat, kun niistä saa puhua jonkun kanssa. Vietä aikaasi toisten ihmisten kanssa. Ole läsnä ja kiinnostunut ihmisistä, joiden kanssa vietät aikaa.

7. Hymyile ja naura

Löydä elämääsi asioita, jotka saavat sinut hymyilemään. Hymyile ja vastaa hymyyn. Nauru keventää elämää. Vietä aikaa mukavassa seurassa. Löydä elämääsi naurua, vaikkei juuri naurattaisikaan. Hyvä komediaelokuva keventää elämää kummasti välillä.

8. Itke kun siltä tuntuu

Aina ei hymyilytä, nauramisesta puhumattakaan. Jos tuntuu siltä, että tekisi mieli itkeä, niin itke. Anna tunteiden tulla ulos, älä yritä pitää niitä piilossa sisälläsi. Helpottaa, kun välillä purkaa lastia kuormasta, eikä yritä kantaa kaikkea mukanaan.

9. Tunne ilon ja surun lisäksi muutkin tunteet

Liian usein yritämme välttää tuntemasta ikäviä tunteita. Yritämme peittää itseltämme esim. pettymyksen, pelon, vihan tai loukkaantumisen tunteet. Vaikka miten yrittäisimme kieltää ja unohtaa ikävät tunteemme, ne silti vievät meiltä energiaa. Tunnekokemuksen voi elää rauhassa läpi. Huomata sen, katsella ja kuulostella sitä, tuntea miltä se todella tuntuu. Siihen ei kuole, vaikka se pahalta tuntuisikin. Ikävä tunne ei tule jäädäkseen, vaan se menee ohi. Hyväksymällä tunteen olemassaolon ja tutkiskelemalla sitä, se voi alkaa tuntua pienemmältä ja mennä nopeammin ohi. Kaikenlaiset tunteet ovat osa elämää.

10. Auta muita

Muiden auttamisesta tulee hyvä mieli, myös auttajalle. Pidä silmät auki ja auta apua tarvitsevia. Rahan lahjoittaminen hyvään tarkoitukseen ei tunnu läheskään niin palkitsevalta kuin konkreettiset teot toisten auttamiseksi. Jos haluat olla arkiauttamisen lisäksi vielä enemmän avuksi, etsiydy sopivan vapaaehtoistyön pariin.

11. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet

Itsensä hyväksymistä voi opetella. Opettele korvaamaan ikävät ajatukset itsestäsi positiivisemmilla. Meissä jokaisessa on paljon hyvää ja kaunista, vaikkemme sitä aina huomaakaan.

12. Löydä pieniä iloja

Kiinnitä huomiota pieniin asioihin, joista nautit. Voit alkaa kerätä niistä listaa. Ripottele pieniä, iloa tuottavia asioita jokaiseen päivääsi.

13. Ole kiitollinen

Ole kiitollinen asioista, jotka ovat hyvin. Jos sinun on vaikea huomata hyviä asioita, päätä kirjata joka päivä ylös vaikkapa kolme asiaa, joista olet kiitollinen. Pian huomaat, että huomiosi kiinnittyy yhä helpommin siihen mikä on hyvin.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s