Pienet ja suuret asiat elämässä

Minimalismiin perehtyminen on muuttanut elämääni paljon. Myös sitä, miten suurina erilaisia asioita koen. Osa ennen suurista ja tärkeistä asioista näyttääkin nyt pieniltä. Samalla suurin osa stressistä ja huolistakin on kadonnut. Ennen huolehdin paljon ja kaikesta, nyt suurin osa noista huolista näyttää kovin pieniltä ja turhiltakin.

Olen ollut iloinen pienistä asioista ennenkin, mutta minimalismi on vielä korostanut pienten asioiden merkitystä minulle. Läsnäolo hetkessä auttaa huomaamaan asioita, jotka ennen olisivat menneet ohi huomaamatta. Erilaisia asioita voi tehdä automaatiolla, olematta kuitenkaan läsnä. Kun oppii pysähtymään, olemaan läsnä juuri tässä hetkessä, saa iloa ennen itsestäänselvistä asioista.

Otetaan esimerkiksi teen valmistaminen. Ennen valmistin teetä, koska halusin juoda sitä. Join teetä, hyvää oli, saattoi lämmittääkin.

Nykyään huomaan, että teen valmistaminen on pilkkoutunut useampiin osiin. Aiemmin osia oli kolme: keitä vettä, valmista tee, juo. Nykyään koko prosessi koostuu monista pienemmistä osista, joista voi nauttia, vaikka en varsinaisesti tee mitään eri tavalla.

Ottessani hanasta vettä, odotan, että se on raikasta, ja tuntuu sormiin kylmältä. Laitan veden kiehumaan, kuuntelen miltä kuulostaa, kun vesi alkaa kiehua. Kaataessani vettä teen päälle, erityisesti kun valmistan teen lasikannuun, vesi värjäytyessään muodostaa kauniita kuvioita. (Tähän ei siis tarvita mitään tajuntaa laajentavia aineita.) Höyry nousee, hyvä tuoksu tuntuu jo. Kun tee on valmista, lisään maitoa. Maito muodostaa teehen sekoittuessaan kauniita kuvioita. (Jep, yhä olen selvin päin.) Juodessani teetä nautin kupin lämmöstä, teen tuoksusta ja mausta.

Maailma avautuu eri tavalla, kun elää rauhassa hetken kerrallaan. Jokainen päivä tuntuu kiinnostavammalta kuin ennen. Ennen rutiinilla ohimenneissä asioissa alkaa näkyä uusia hetkiä joista nauttia. Asioita alkaa kokea laaja-alaisemmin, kaikki aistit aktivoituvat.

Kiitollisuus. Sen muistan nykyään joka päivä. Olen kiitollinen siitä, että saan kokea tämän kaiken, mitä nyt on elämässäni meneillään. Olen kiitollinen lukuisista asioista joka päivä. Niistä suurista asioista, jotka ennenkin olivat tärkeitä. Ja kaikista niistä, mitkä ennen olivat vain pieniä tai huomaamattomia.

4 kommenttia artikkelissa “Pienet ja suuret asiat elämässä

    • Tietoinen läsnäolo sopii minimalismiin kuin nenä päähän. 🙂 En ole tuohon mindfulnessiin sinänsä tutustunut, lueskellut vain mitä on tullut vastaan ulkomaisissa minimalismiblogeissa ajoittain. Olen vain huomannut, miten asiat ovat itsestään kääntyneet niin, että sitä kiinnittää vielä aiempaakin tarkemmin huomiota pieniin asioihin. Nauttii asioista, joita ennen ei oikeastaan huomannutkaan.

  1. Mukava kirjoitus! Läsnäoleminen ja kiitollisuus ovat hyvä pari ja ne tekevät jokaisesta päivästä ihanan. Olen aina arvostanut pieniä hetkiä ja asioita, mutta kyllä saan vielä enemmän kun olen tietoisemmin läsnä joka hetkessä. Tuntee olevansa elossa!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s