Minimalistinen vaatehuolto

Haluan päästä kotitöissä mahdollisimman vähällä. Pyrin aina tekemään asiat niin hyvin, että seuraavassa vaiheessa pääsen helpommalla, tai en ainakaan vaikeuta töitäni. Tuttu sanonta, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää, pitää paikkansa myös vaatehuollossa.

Miten vaatehuollosta saisi mahdollisimman yksinkertaista? Perehdyn tässä nimenomaan niihin kohtiin vaatehuollossa, missä voi säästää omaa aikaansa ja vaivaansa. Perustietoa vaatehuollosta löytyy hyvin esim. Martoilta ja Yhteishyvän nettisivuilta. Vinkkini helppoon vaatehuoltoon tässä, ole hyvä!

1. Mieti vaatehuoltoa jo kaupassa. Tutustu vaatteen pesuohjeeseen ja tarkastele materiaalia. Kestääkö vaate vesipesua, ja missä lämpötilassa? Rypistyykö vaate helposti? Onko vaate väriltään ja pesuohjeeltaan sellainen, että löydät sille kavereita pesukoneeseen muista vaatteistasi?

2. Tarkastele vaatteen laatua. Miten vaate on ommeltu? Onko vaate viimeistelty kunnolla? Onko kangas napakkaa ja tiivistä, vai löysää, ohutta ja harvaa?

Vaatteiden laadussa ei ole aina kehumista. Joskus huomasin vasta käytössä, että t-paidan olkasaumat olivat eri pituiset. Tästä syystä vaatteen ollessa päällä pääntie kääntyi vinoon. Parin muuten laadukkaan paidan kainalot olen joutunut ompelemaan uudelleen, kun ne ovat huonosta viimeistelystä johtuen auenneet heti käytössä. Tietyn (liian) edullisen vaateketjun neulevaatteet olivat ainakin takavuosina järjestään rikki saumasta jo kaupassa.

3. Älä seisota vaatteita pitkään pyykkikorissa. Poista tahrat tuoreeltaan. Varsinkin matalissa lämpötiloissa pestävät urheiluvaatteet kannattaa pestä heti käytön jälkeen. Muuten hiki pinttyy, ja vaatii erityiskäsittelyä, jotta vaatteen saa vielä miellyttäväksi käyttää.

4. Pese tarpeeksi korkeassa lämpötilassa. Puuvilla ei puhdistu 40 asteessa, vaan tarvitsee 60 asteen pesun. Hikibakteerit eivät lähde vaatteesta alle 60 asteessa.

Laadukas puuvillavaate kestää 60 asteen pesun. Hankin nykyään vain niin laadukkaita puuvillavaatteita, että ne kestävät tuon pesulämpötilan. Olen jonkin aikaa pessyt kaikki kotivaatteet 60 asteessa, jotta näen miten ne kestävät. Tähän mennessä käsittelyssä on kärsinyt vain kaksi t-paitaa, molemmat halpoja ja toinen muutenkin käyttöikänsä päässä.

Myös elastaania sisältäviä alusvaatteita ja yöpaitoja olen pessyt 60 asteessa vastoin pesuohjetta, ja toistaiseksi ne ovat kestäneet ilman minkäänlaisia vaurioita. Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry kertoo, että ”elastaania sisältävät vaatteet hoidetaan yleensä muiden tuotteeseen käytettyjen raaka-aineiden mukaan”. Huuhteluainetta elastaani ei kestä, mutta sitä en ole käyttänyt vuosikausiin. En ymmärrä mihin sitä edes tarvittaisiin.

Entä ympäristöystävällisyys? Ympäristösyistä on jo vuosia suositeltu pesemään pyykki matalissa lämpötiloissa. Niin tein minäkin, kunnes huomasin, että matalissa lämpötiloissa pestyt vaatteet kestivät huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin kuumemmassa pestyt. Liikun paljon omin jaloin tai pyörällä, ja hikoan helposti. Aloin pestä vaatteita vastoin pesuohjeita 60 asteessa juuri siksi, että en kaipaa ”kertakäyttövaatteita”. Kumpi on ympäristöystävällisempää: matalat lämpötilat ja sen vuoksi jatkuva uusien vaatteiden ostaminen, vai vaatteiden peseminen korkeammassa lämpötilassa, jolloin ne kestävät ainakin minulla selvästi pidempään?

Mikä on mielestänne t-paidan normaali käyttöikä? Minulla on t-paitoja, jotka ovat palvelleet jo varmasti kymmenen vuotta, eikä niissä ole edelleenkään mitään vikaa. Kirjoitan laatuun liittyvistä asioista myöhemmin lisää.

5. Ole tarkka ripustaessasi vaatteita kuivumaan. Kuosittele vaatteet mittoihinsa ja suorista saumat. Ripusta vaate kuivumaan mahdollisimman suoraan. Näin vältyt kokonaan silittämiseltä. (Inhoan silittämistä!) Vaatteet on myös helppo viikata suoraan kuivuttuaan.

Jos ripustat vaatteen ripustimelle, valitse sopiva vaateripustin. Näin vältät esim. ikävät pussit paidan olalla. Itse laitan henkariin vain housuja, paitapuserot ja esim. collegehupparit. Alusvaatteet kuivatan pikkupyykille tarkoitetussa, katosta roikkuvassa ”härvelissä”. Kaiken muun ripustan pyykkitelineelle.

Laadukkaita vaatteita on helppo käsitellä. Laadukkaan vaatteen saumat pysyvät suorassa, eivätkä ala vetää kieroon. Laadultaan heikompia vaatteita on mahdoton saada ripustettua suoraan, saati viikattua pesun jälkeen.

6. Viikkaa vaatteet huolellisesti. Huolehdi, ettei vaatteisiin jää ylimääräisiä ryppyjä ja taitteita. Laadukkaan vaatteen valinta helpottaa työtä huomattavasti! Vaatteet on helppo viikata suoraan, kun ne pysyvät pesussa kuosissaan.

7. Laita puhtaat, sileät, siististi viikatut vaatteet vaatekaappiisi. Siistiin vaatekaappiin puhtaat vaatteet on ilo viedä, ja niitä on ilo sieltä ottaa käyttöön.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s