Miten minimalismi on muuttanut ajankäyttöäni?

Löytäessäni minimalismin otin aikaa miettiäkseni, mihin haluaisin keskittyä elämässäni. Listasin vain tärkeimmät asiat, joista halusin aloittaa. Mietin myös, mistä voisin luopua, jotta saisin aikaa tärkeille asioille. Millaista elämäni oli ennen tuota pohdintaa, ja millaista sen jälkeen?

Aikaisemmin aika katosi kuin huomaamatta. Lista asioista, joita olisi pitänyt saada tehdyksi oli pitkä, mutta aikaa tai energiaa sen lyhentämiseen ei tuntunut olevan. Useimpina iltoina nukkumaan mennessä mietin, etten ehtinyt taaskaan koko päivänä tehdä mitään, mistä olisin nauttinut. Olin rasittunut loputtomista kotitöistä. Kumppanini kanssa emme ”ehtineet” kohdata, kunnollista yhteistä aikaa ei ollut. Arki oli työntäyteistä, ja viikonloppuihin latautui valtavasti odotuksia. Niinpä viikonlopuistakin tuli stressaavia ja kiireisiä, ja silti jäi asioita tekemättä, joille piti olla viikonloppuna aikaa.

Otin aikaa miettiäkseni, mihin aika oikein katosi. Käytin aivan liikaa aikaa uutisten seuraamiseen netistä, myös seurattavia blogeja oli kertynyt liikaa. Televisiota katsoimme joka ilta, ja nukkumaanmeno venyi useimmiten liian myöhäiseksi. Siivoamiseen ja tavaroiden järjestelyyn upposi aikaa loputtomasti, ja silti tekemättömiä töitä oli aina rästissä. Sain tarpeekseni siitä, että ”pitäisi” ja ”ei ehdi” olivat muodostuneet sanaston kulmakiviksi. Asioiden oli muututtava.

Kun ymmärsimme, miten paljon televisio oikein vei aikaamme, otimme tavaksi pitää vapaapäivän televisiosta kerran viikossa. Television sijaan luimme ääneen, tai kumpikin omia kirjojamme. Omia kirjojamme lukiessa yhdessäolon tunne oli suurempi kuin televisiota katsoessa, vaikka yhtä lailla istuimme hiljaa samassa tilassa.

Nautimme niin paljon noista päivistä ilman televisiota, että aloimme tarkastella tv-tottumuksiamme entistä tarkemmin. Lopetimme ohjelmasarjojen katselun, joita olimme jääneet seuraamaan vain tavan vuoksi, mutta joista emme suuremmin nauttineet. Päätimme, että emme ala seurata uusia sarjoja kuin tiukan harkinnan jälkeen. Ymmärsimme, että televisio vei paljon enemmän kuin antoi. Niinpä televisio alkoi pysyä kiinni yhä enemmän.

Aloin suunnata huomiotani ikävien uutisten sijaan positiivisempiin asioihin. Päätin, ettei minun tarvitse tietää kaikista maailman julmuuksista. Karsin seuraamani uutissivustot minimiin, ja mietin yhä tarkemmin, minkälaisia ajankohtaisohjelmia ja dokumentteja haluan televisiosta katsoa. Valitsin blogeista seurattavaksi vain ne, jotka todella antoivat minulle jotakin.

Kotitöihin menevään aikaan olin todella kyllästynyt. Olin aivan täynnä jatkuvaa järjestelyä ja siivousta. Kun eräänä päivänä purskahdin kaksinkerroin itkuun nähtyäni keittiön tasojen tavaramäärän, tajusin, että asioita on muutettava välittömästi. Kumppanilleni valkeni myös samantien, miksi olin jo pidempään halunnut vähentää tavaran määrää. Aloin yksinkertaistaa kotiamme vähentämällä yhä enemmän tavaraa. Tavarat eivät voineet olla niin tärkeitä, että niiden vuoksi kannatti kärsiä pahaa oloa, ja uhrata loputtomiin aikaansa. Tekemättömien töiden listaa katsoin uusin silmin, ja päätin, ettei minun ole mikään pakko tehdä sitä kaikkea. Tajusin, ettei se kaikki ole kovinkaan tärkeää.

Miten muutokset vaikuttivat elämäämme? Tavaroiden vähentäminen ja kodin yksinkertaistaminen toivat heti lisää aikaa, kun siivous ja järjestely väheni jokaisen ulos lähtevän tavaran myötä. Television katselun vähentäminen toi enemmän aikaa, kuin ikinä olisin uskonut. Yhtäkkiä olikin aikaa tehdä kaikkea sitä mukavaa, mihin ei ollut aiemmin aikaa. Nukkumaankin ”ehti” selvästi aikaisemmin. Uutisten ja ajankohtaisohjelmien seuraamisen vähentäminen toi elämään positiivisemman näkökulman. Ikävät asiat olivat kuormittaneet minua enemmän kuin olin ymmärtänytkään.

Näiden muutosten myötä olemme oppineet hallitsemaan aikaamme paremmin. Nykyään meillä on aikaa lukemiseen ja mukavaan yhdessäoloon. Kohtaamme toisemme huomattavasti paremmin kuin ennen, suhteemme on lähentynyt ja nautimme yhdessäolosta enemmän. Käytän paljon aikaa kirjoittamiseen, josta nautin suunnattomasti. Lukeminen on toinen intohimoni, ja muutosten myötä olen saanut sille tarpeeksi aikaa. Siivoaminen sujuu kuin ohimennen aiempaan verrattuna, enkä enää suostu siitä stressaamaan.

Elämänlaatu on parantunut huimasti, mutta kehitys jatkuu. Sitä päivää ei tule, että itseään voisi valmiiksi sanoa. Vuosikausiin en käyttänyt tarpeeksi aikaa itselleni tärkeisiin asioihin, niinpä olen viime ajat kuronut tuota vajetta umpeen. Olen käyttänyt aikaani pääasiassa lukemiseen ja kirjoittamiseen, ja nauttinut joka hetkestä. Seuraava vaihe on panostaa liikunnan lisäämiseen. Tarkoituksena olisi tehdä liikkumisesta luonteva osa arkea. Terveys on niin tärkeä asia elämässä, että siihen aion panostaa selvästi aiempaa enemmän. Viimeisen vuoden aikana sairastetut liian monet flunssat ovat viimeistään herättäneet ymmärtämään, että muutoksia on tehtävä.

Jokainen muutos, jonka minimalismin myötä olen elämässäni tehnyt, on ollut myös panostus kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia. Elämä on selvästi kevyempää kuin ennen. Jatkuva kiire on loppunut. Jokaisena päivänä on aikaa tärkeille asioille. Muutos kohti minimalistisempaa elämäntapaa on ollut nimenomaan muutos kohti onnellisempaa elämää.

12 kommenttia artikkelissa “Miten minimalismi on muuttanut ajankäyttöäni?

 1. Kiitos. Mä olen juuri tänään niin s…tanan väsynyt ja kyllästynyt, meinaa iskee epätoivo ettei mikään koskaan muutu. Hyvä lukea että muutos on mahdollista.

  • Muutos on todellakin mahdollista, se vaan vie aikansa. Vanhojen tapojen korvaaminen uusilla ja paremmilla, sekä oman pään säätäminen aivan eri taajuudelle ei tapahdu aivan hetkessä. Jotkin asiat ovat helpompia muuttaa, ja toiset vievät enemmän aikaa. Pääasia on elää tätä elämää, asioiden suorittaminen suorittamisen vuoksi ei ole hyväksi. Asia kerrallaan ja kaikki ajallaan, sitä yritän opetella.

 2. Tykkäsin tästä kirjoituksesta kovasti! Telkkaria minulla ei ole ollut vuosikausiin. Katson joskus netistä ohjelmia, mutta omalla ajallani. En halua, että tv määrittelee, milloin jotakin katselen.

  • Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että pidit kirjoituksesta. Meillä telkkaria katsotaan pääasiassa vain digiboksille tallennettuna, urheilutapahtumia voidaan seurata suorana. Olisi mahdoton ajatus palata takaisin siihen, että olisi telkkarin luona silloin, kun joku ohjelma sattuu tulemaan. Varsinkin mainosten ohittaminen on jotakin, mitä en vaihtaisi pois.

 3. Heips!

  Todella hyvä kirjoitus! Jokaisen kannattaisi tiedostaa nuo aikasyöpöt.

  Olen itse vähentänyt myös monia samoja asioita ja on tehnyt hyvää. Huomaan vähentämisestä tulleet hyvät puolet erityisesti silloin kun olen jonkun luona kotona. Muiden tavarakasat näyttävät ahdistavilta, vaikka ne olisivatkin siististi järjesteltyinä. Ajattelen usein, että onneksi ei meillä. Myös jos satun katselemaan TV:tä kylässä, muistan samantien miksi luovuin siitä vuosia sitten. Että ne mainokset ärsyttävät! Ja se kanavien selailu jota monet harrastavat turhauttaa myös, joten parempi kun en katsele ollenkaan :). Internetin kanssa minulla kesti kuitenkin hetki huomata, kuinka paljon aikaa blogeissa, keskustelupalstoilla, uutissivustoilla ynnä muilla voi aikaa kulua ja kuinka paljon negatiivista siellä liikkuu. Nykyään osaan onneksi valita paremmin mitä luen, mutta netissä pyörimistä voisi silti vielä vähentää, koska joskus saatan edelleen uppoutua koneen äärelle liian pitkäksi aikaa.

  Mutta hiljaa hyvä tulee, valmista ei koskaan 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Minullakin on joissakin kyläpaikoissa tuntunut, että seinät kaatuvat päälle. Vaikka tavara olisi siististikin, mutta kun sitä on kaikkialla, lattiasta kattoon, niin alkaa ahdistaa. Ja kanavasurffaus! 😀 Kun en ole sellaista tapaa itselleni ottanut, niin se sekä huvittaa että tekee levottomaksi.

   Nettiä käytin vielä ennen kevättä aika harvoin. Avasin koneen ehkä kerran tai pari kertaa viikossa, mutta saatoinkin sitten juuttua koneen ääreen. Nykyään käytän konetta huomattavasti enemmän tämän blogin vuoksi, mutta hallitsen käyttöäni paremmin. Ei tule juututtua kaikkeen mahdolliseen. Seurattavien blogien määrä vaan kasvaa räjähdysmäisesti… Mutta toisaalta, siihen on tullut enemmän aikaa, kun ei enää tule luettua lehtiä kuten ennen. Netissä on parempaa sisältöä. 🙂

   Mutta on netissä tosiaan ne negatiivisetkin puolensa. Uutissivustoja en käytä kuin puhelimella, sillä tavalla uutisaiheiden määrä hiukan rajautuu. Keskustelupalstat ovat välillä, vai voisiko sanoa useimmiten, ikävää luettavaa. Jätän väliin. Enhän arkielämässänikään käyttäisi aikaa kuuntelemalla rasittavien, ikävällä tavalla käyttäytyvien ihmisten jatkuvaa jankkausta ja napinaa. Ikävämmistä kielen käytön muodoista puhumattakaan.

   Viimeinen lauseesi on kerta kaikkiaan osuva. 😀

 4. Kylläpäs olen huojentunut, kun täältä maailmasta löytyy vielä sinun blogisi – ja ihan huutavaan tarpeeseen. Täytyy selata tekstejäsi tarkemmin, mutta muutaman luettuani huomasin heti, että tuossapa on vastaus minun moneen ongelmaan. Palataan asiaan, kun pääsen nurkkiini käsiksi.
  Levollista viikonloppua!

 5. Hyvin paljon samanlaisia muutoksia olet tehnyt kuin minäkin, mukava lukea! Huomasin juuri tekstiäsi lukiessa, että on pitkä aika siitä kun viimeksi olen etsinyt jotain tavaraa. Aiemmin menetin hermoni monta kertaa viikossa kun en löytänyt jotain. Nyt on ihanaa kun melkein kaikki tavarat ovat sellaisessa järjestyksessä, että tiedän missä mikäkin on. Telkkarin katsominen jäi lähes kokonaan vuorokausirytmin kääntämisen myötä, olen nykyään nukkumassa siihen aikaan kun ennen istuin puolinukuksissa telkkarin ääressä.

  Tsemppiä liikunnan lisäämiseen! Kun siitä saa rutiinin, niin päiviin saa hurjasti lisävirtaa ja -aikaa. Puhumattakaan terveysvaikutuksista ja hyvästä olosta.

  • Aikaisemmin herääminen ja television katsominen kulkevat jotenkin käsikkäin. Kun vähensimme telkkarin katsomista, aloimme mennä aiemmin nukkumaan, ja herääminen aikaisemmin mahdollistui. Toimii toisinpäinkin, kun rytmi on aiempaa aikaisempi, on jotenkin enemmän energiaa ja iloa, eikä telkkari kiinnosta kuten ennen.

   Kiitos kannustuksesta liikunnan suhteen! Se tulee tarpeeseen. Kausittain kun olen onnistunut liikkumaan enemmän, voin kaikinpuolin paremmin ja olen virkeämpi. Jotenkin vaan tulee se päivä, kun jättää välistä, ja sitten se seuraava… Mutta mitäpä noista menneistä, uutta yritystä käyntiin vaan. 🙂

 6. Kiitos loistavasta blogistasi! Suuri osa ajatuksistasi on kuin omiani, en vain osaisi kirjoittaa niitä yhtä hyvin kuin sinä. Olemme myös perheenä aloittaneet yksinkertaistamaan elämäämme ja olemme hyvin tyytyväisiä. Päätimme, ettemme haaveile isommasta kodista vaan olemme tyytyväisiä nykyiseen, josta ei ole enää velkaa. Luovumme koko ajan ylimääräisestä tavarasta kirpputorilla ja olemme tiukasti päättäneet olla ostamatta uutta.
  Myös tämän kirjoituksen ajatukset ovat kuin omiani. Olemme paljon onnellisempia, koska olemme luopuneet miltei vallan televisiosta ja muidenkin sellaisten medioiden seuraamisesta, jotka tuovat pahaa mieltä.

  Hyvää syksyä!

  • Kiitos kommentista! Mukavaa, että olet viihtynyt blogissani. On todella mukava kuulla, miten elämän yksinkertaistaminen on tuonut lisää onnellisuutta elämään. Ja vielä mukavampi kuulla, että se toimii koko perheen tasolla! Hyvää syksyä myös sinulle ja perheellesi!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s