Miksi säästät tavaroita, joista saat pahan mielen?

”Se maksoi niin paljon.” ”Pidän näitä vaatteita sitten, kun laihdun x kiloa.” ”Tämä olisi hyvä, mutta koskahan ehtisin viedä sen korjattavaksi.”

Kun luopuminen on vaikeaa, selitämme itsellemme tavaroiden tai vaatteiden säilyttämistä esimerkiksi edellä mainituilla syillä. Miltä sinusta tuntuu, kun ajattelet edellisten lauseiden tapaan?

Aiemmin meilläkin säästettiin joitakin tavaroita edellisillä perusteilla. Tunsin pahaa mieltä joka kerta tietyt tavarat nähdessäni. Tunsin syyllisyyttä ja harmia typerästä ostoksesta. Olin pettynyt ja syyllistin itseäni, koska en mahtunut johonkin vaatekappaleeseen. Joitakin tavaroita pyöri jaloissa kuukausia tai vuosia, odottaen vientiä ”jonnekin” korjattavaksi. Tunsin itseni saamattomaksi laiskuriksi.

Sain ajan myötä tarpeekseni pahasta mielestä. Mikään tavara ei voinut olla sen arvoinen, että pahoitin mieleni sen nähdessäni. Mitä järkeä säästämisessä siis oli? Ei mitään. Menneitä rahoja ei voisi enää saada takaisin. Minun oli turha tuntea itseni väärän kokoiseksi, vain koska vaate oli pieni. Ja miksi ihmeessä säästin korjattavia tavaroita, kun kerran tulin hyvin toimeen ilman niitäkin – jopa vuosia?

Laitoin yhdet pahanmielen housut tänään kierrätykseen menevään kassiin. Kokeilin niitä päälleni, ne olivat hiukan liian pienet. Sain kylkiin kahvat, joita ei ilman housuja ollut. Housut ovat liian matalat, jotta voisin tuntea oloni hyväksi. Mietin vuosia nuo housut nähdessäni, että olen väärän kokoinen. Ostin nuo housut, hyvänen aika, viisi vuotta sitten ollessani viisi kiloa pienempi kuin nyt. Syy, miksi olin poikkeuksellisesti pienempi, tuskin toistuu enää. Ja jos jostain syystä pienenen tästä vielä, voin kyllä ostaa uusia vaatteita.

Käytin noita housuja vain harvoin. Ostaessani ne tunsin tarvetta pukeutua rennosti ja tyylikkäästi. (Olin katsellut liikaa mainoskatalogeja.) Rentous on pukeutumisessa minulle ominaista, mutta tyylikkyys tuossa mielessä ei. Niinpä pidin housuja lähinnä sinfoniaorkesterin konserteissa. Ja koska ne eivät olleet enää sopivat, tunsin oloni kurjaksi ja olin epävarma itsestäni.

Tiedän, etten todellakaan ole ainoa, joka on säästänyt ”tavoitevaatteita”. Tässä blogissa ei tulla jakamaan laihdutusvinkkejä, mutta pari huomiota itsensä hyväksymisestä ja koosta voisin mainita.

Liian pienet vaatteet aiheuttavat tyytymättömyyttä itseen, eikä niitä kannata säästää. Jos laihdut, voit hyvillä mielin ostaa itsellesi uusia, sopivia vaatteita. Liian pieniin vaatteisiin pukeutuminen saa tuntemaan olon vielä kurjemmaksi ja lihavaksi, siitä riippumatta onko todellisuudessa edes ylipainoinen.

Oikeankokoiset ja -malliset vaatteet puolestaan tuovat itsevarmuutta ja saavat kenet tahansa näyttämään paremmalta, kuin yritys mahtua liian pieniin vaatteisiin. Jos vaate on tyyliltään sellainen, ettet tunne oloasi siinä luontevaksi, luovu vaatteesta. Löydä sen sijaan omannäköinen tyylisi, jossa viihdyt.

Vuosien mittaan olen oppinut arvostamaan itseäni enemmän joka kantilta. Ulkomuodon hyväksymisessä on auttanut niinkin yksinkertainen asia kuin sopivat vaatteet. Kun voi hyvin vaatteissaan, tyylissään ja itsessään, kohtelee itseään kaikin puolin kauniimmin. Ei enää haluakaan vain olla sohvalla ja syödä herkkuja. Alkaa huolehtia itsestään paremmin. Ja yllätyksekseen saattaa jossakin vaiheessa huomata olevansa pienempi, tai ainakin voida kokonaisvaltaisesti paremmin.

Tavarat, joista tulee vain paha mieli, eivät ole säästämisen arvoisia. Luovu niistä ja jatka matkaa eteenpäin.

2 kommenttia artikkelissa “Miksi säästät tavaroita, joista saat pahan mielen?

  1. Juuri näin. Säästelin todella kauan vaatteita, jotka ovat olleet periaatteessa kivoja, mutta joissa tulee kuitenkin ahdistunut olo jos vatsan seutu sattuu turvahtamaan yhtään.

    Samalla kun karsin vaatekaappini sisällön minimiin päätin, että yhtään nakinkuorta ei kaappiin jää eikä kaupasta tule uutta. Hassuinta tässä on juuri se, että olen ollut paljon tyytyväisempi vartalooni nyt. Kun vatsa saa olla omassa rauhassa siellä paidan alla 🙂

    • Nimenomaan! Sopivilla vaatteilla on suuri merkitys omaan oloon, ja siihen miten itsensä peilistä näkee. Ei ole mukavia ne ”tämä on ihan hyvä, kun en hengitä” -vaatteet. 😀

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s