Miksi valitsen laatua?

Aina välillä tarvitsee ostaa jotakin, vaikka eläisikin minimalistisesti. Seuraavassa syitä, miksi valitsen laadukkaita tavaroita ja vaatteita.

1. Laatu kestää. Ostamalla laadukkaan tuotteen ostaa samalla itselleen aikaa. Kun tavara tai vaate kestää pitkään, ei tarvitse olla vähän väliä ostamassa uutta. Minusta on hienoa, että talvikenkäni ovat kestäneet jo noin kymmenen vuotta, eikä vieläkään ole tarvetta ostaa uusia. Myös samanikäisiä t-paitoja löytyy kaapista, eikä niissä ole vieläkään mitään vikaa.

2. Laatu maksaa usein hieman enemmän. Miten niin tämä on hyvä puoli? Kun ostoksella on kohtuullisen korkea hinta, tulee harkittua tuotteen sopivuutta kunnolla ennen ostopäätöstä. Tulee ostettua tuotteita, jotka kestävät aikaa, eivätkä ”mene vanhaksi”. Parhaita ostoksiani ovat olleet juuri ne, joiden hinta on ylittänyt ”kipurajan”, ja ostosta on todella joutunut harkitsemaan. Harkinta on kannattanut, sillä hyvin valittuja tuotteita on joka kerta yhtä mukava käyttää.

Halpatuotteita tarttuu mukaan helpommin heräteostoksena, ja ne voivat osoittautua käytössä huonosti toimiviksi. Inhoan hukata aikaa toimimattomien tavaroiden kanssa tuskailuun. Useamman halpatuotteen hinnalla olisi voinut saada arvokkaamman laatutuotteen – tai ainakin niiden hinnalla olisi kartuttanut kassaansa laatutuotteen ostoa varten.

3. Laatu tulee lopulta edullisemmaksi kuin halpatuotteet. Laadukas tuote kestää halpatuotetta pidempään, ja tulee näin ajan kuluessa edullisemmaksi. Sanonta ”köyhän ei kannata ostaa halpaa” pitää useimmiten paikkansa. Yksi tuoteryhmä, missä tämä minun kohdallani on pitänyt paikkansa lähes aina, on kengät. Olen ostanut aivan liian monet ”edulliset” kengät, jotka ovat hajonneet aivan liian nopeasti, tai osoittautuneet käytössä huonoiksi.

4. Laadukas tuote säästää aikaa ja vaivaa. Kirjoitinkin jo minimalistisen vaatehuollon yhteydessä siitä, miksi laadukkaan vaatteen valitseminen säästää aikaa. Toiseksi käytännön esimerkiksi voisin ottaa lakanat. Olen huomannut käytännössä, miten laadukkaat lakanat säästävät turhaa vaivaa. Täkkejä pudistellessa huomasin aikoinaan, että sen jälkeen kun käytössä olivat olleet laadukkaat pussilakanat, täkistä ei tullut juurikaan pölyä. Edullisempien, ja kuitenkin kohtuulaatuisten pussilakanoiden jälkeen täkit pölysivät huomattavasti enemmän. Allergiselle ja astmaatikolle tuo oli selvä merkki siitä, mitä jatkossa tulee valita pussilakanoita ostaessaan.

5. Laadukas tuote näyttää huonolaatuista paremmalta. Laadukkaat vaatteet istuvat hyvin, ja pysyvät helpommin ja pidempään siisteinä kuin huonolaatuiset vaatteet. Myös jo mainituissa pussilakanoissa laatu näkyy. Laadukkaammat lakanat eivät rypisty juuri ollenkaan, ja ovat käytössä edullisempia ja huonompilaatuisia kauniimmat.

Kaikki ei kuitenkaan ole niin selvää, kuin miltä näyttää. Esimerkiksi vaatteen hinta ei välttämättä kerro laadusta. Edullisestikin voi löytää laadukkaan vaatteen. Toisaalta kallis vaate ei välttämättä ole laadukas. Haluan painottaa, että tuotemerkki ei kerro laadusta mitään. Tuote voi olla arvokkaampi merkkituote, mutta silti huonolaatuinen ja teetetty kaukoidässä sietämättömissä työoloissa, samoissa tehtaissa kuin halpatuotteetkin. Taikasana on materiaalituntemus. Kannattaa ottaa selvää eri materiaaleista ja niiden ominaisuuksista, jotta tunnistaa laadukkaan tuotteen, kun se kohdalle sattuu.

Itse painotan ostoksissani laatua, mutta en ole valmis maksamaan siitä mitä tahansa. Muodissa olevista merkkituotteista en ole kiinnostunut, enkä niistä mitään tietäisikään, kun en ole koskaan seurannut muotia. Suosin tiettyjä hyväksi havaitsemiani merkkejä, jotta pääsen mahdollisimman helpolla etsiessäni tarvitsemaani. Tarkastelen tuotteiden laatua aina ostopäätöstä tehdessäni, sillä tuttu merkki ei takaa tuotteiden tasalaatuisuutta.

Minulle laatu voittaa aina määrän. Kulunutta sanontaa käyttäen: vähemmän on enemmän.

6 kommenttia artikkelissa “Miksi valitsen laatua?

 1. Tässä yhteydessä muistuu mieleeni pienet vaaleanpunaiset nahkalenkkarit, jotka mieheni osti esikoisellemme tämän opetellessa kävelemään. Olin kauhuissani, kun mies maksoi kengistä yli 100 markkaa.
  Pesin noita lenkkareita koneessa lukuisia kertoja ja ne kulkivat perintönä lapselta toiselle lähes kymmenellä lapsella, omassa perheessämme. Ne eivät olleet enää rajusti vaalenapunaiset ja kelpasivat hyvin myös poikavauvalle ensikengiksi. Nahka oli unelmanpehmeää, kengät oli helppo laittaa jalkaan ja ne tukivat hyvin lapsen nilkkaa. Pari vuotta sitten, kun esikoiseni sai oman lapsen, annoin kengät tyttärelle ”muistoesineeksi”.
  Monen lapsen perheessä laadun ostaminen tulee edulliseksi ja on myös ekologinen valinta.

 2. Paitsi jos perheessä on vain yksi lapsi, eivätkä vanhemmat halua nähdä jälleenmyynnin vaivaa netissä; livekirpputorilla ostajat eivät ole valmiita maksamaan kuin roposia, vaikka myynnissä olisi hyväkuntoinen laatutavara. Pienellä lapsella yksi vaate on sopivan kokoinen vain lyhyen aikaa eikä se juurikaan kulu, joten jos uutta käyttäjää ei ole tiedossa / tulossa, tulee uusien laatuvaatteiden ostaminen melko kalliiksi. Kyseessä kun on parin kuukauden tai puolen vuoden käyttöaika,jonka jälkeen pitää taas ostaa uudet isommat vermeet. Tästä syystä en omalle ainokaiselle lapselleni ole ostanut kuin hyvin harkiten uusia ekologisia (kalliita) vaatteita. Pienen lapsen kanssa vaatteiden määrä ei voi olla minimaalinen, koska ne likaantuvat niin nopeasti ja pian kaikki ovat likapyykkikorissa eikä ole mitään päällepantavaa. Jos en kirpputorilta löydä lapselleni sopivia vetimiä, hankin surutta halpariistokaupoista. Kengät ovat vähän poikkeus, niistä voin maksaa vähän enemmänkin, vaikka eivät menekään nuoremmille sisaruksille kiertoon.
  Omalla kohdallani, varsinkin juuri kengissä, laatu todellakin korvaa määrän. Tätä ei ole ollut ihan helppo oppia, mutta paremmalla puolella ollaan. Hankalan asiasta tekee juuri se, ettei laatua tunnista hinnasta. Toisaalta, halpakaupoista olen yleensä löytänyt ne itselleni sopivat vaatteet, eikä kestossakaan ole pääsääntöisesti ollut moittimista. Omaatuntoa hieman painaa niiden alkuperä. Tänä päivänä kyllä melkein kaikki vaatteet, hinnasta ja merkistä riippumatta, valmistetaan samanlaisissa työoloissa samoissa maissa, joten jos sulkee pois kaikki kaukoidässä valmistetut tuotteet ostoslistaltaan, ei paljon ostettavaa sitten jääkään. Minimalistia kyllä helpottaa se, että rajaa jo valmiiksi pois sellaiset tuotteet / valmistajat, joita ei voi hyvällä omallatunnolla ostaa. Eli siis missään normaaleissa marketeissa ja ketjukaupoissa ei voi asioida.
  Toisaalta, olen myös joskus pettynyt ns. ekologisesti ja vastuullisesti profiloituneiden valmistajien tuotteiden käyttömukavuuteen. Kestävyys voi olla hyvä, mutta materiaali on kova, paksu, hankaava tai kutiseva, olkoonkin kuinka luomua tahansa, tai malli epäsopiva. Viime talvena esim. tuhlasin melkoisen summan lapsen talvikenkiin, joita ei kuitenkaan tullut pidettyä niiden vaikean puettavuuden ja epämukavan mallin vuoksi. Sen sijaan kirppiksen 7 e:n kuomat olivat kovassa käytössä. Tänä talvena en siis osta lapselle ekologisia ja vastuullisesti valmistettuja luonnonmateriaalikenkiä. Yrityksen ja erehdyksen kautta voi löytää toki ns. luottomerkkejä ja tuotteita, mutta saattaa kokeiluille sitten tulla hintaakin.
  Ja miksi, oi miksi, niin monet valmistajat tekevät väljiä ja pussimaisia vaatteita? Olen itse pienikokoinen, ja tullut siihen johtopäätökseen, että istuvia ja sopivia vaatteita löydän lähinnä nuorille suunnatuista liikkeistä, jotka poikkeuksetta ovat halpaketjuja. Kaikki ”aikuisten” vaatteet näyttävät teltoilta ja muutenkin kammottavilta.
  Mutta jeps, yhdestä hyvästä tuotteesta on iloa satakertaisesti verrattuna tusinaan huonoja, mutta toivoisin, että niiden hyvien löytäminen olisi helpompaa 🙂

  • Kirjoittaessani ajattelin pitkälti omaa tilannettani, siis aikuisen vaatteita. Totta mitä kirjoitit, tilannetta katsoo kovin eri tavalla, jos on kyse lastenvaatteista yksilapsisessa perheessä.

   Vaatteiden alkuperästä sen verran, että paremman omatunnon vaatteita voi löytyä suomalaisista vaatemerkeistä. Hyvin harvoin niitä enää valmistetaan kokonaan Suomessa, mutta suuri osa työstä kuitenkin. Ja ompelutyö suureksi osaksi niinkin lähellä kuin Virossa. Myönnän, etten ole ottanut todella tarkkaan selkoa kaikkien ostamieni tekstiilien alkuperästä kaikilta osin. Hyvä omatunto kuitenkin on, koska tiedän, että suosimani yritykset pitävät ympäristöarvoja tärkeinä ja myös tekevät työtä sen eteen, että tuotteet olisivat mahdollisimman eettisiä ja ekologisia. Useammasta merkistä myös tiedän, että tuotteet ovat pitkälti suomalais-virolaista alkuperää. Paitsi jos aletaan hiuksia halkomaan, niin kummassakaan maassa ei toki puuvilla kasva jne. Sen toki tiedän, että jos haluaa vaatteita, joita voi kuvailla sanalla muodikas, niin vaatekaappiini on aika turha katsoa. 😀 Kaapista löytyy perusfarkkuja, -t-paitoja ja muita trikoovaatteita. Pari neuletta, joita käytän hyvin harvoin. Yksivärisiä, ei mitään ihmeempiä kuvioita tai painatuksia.

   Varsinaisia ekovaatteita en ole ostanut, siis merkeiltä mitkä selkeästi ekovaatteiksi mielletään. Jos pesuohje on 30 astetta, ja hinta liikaa, niin en ota riskiä. Vaatteiden mallista tuntuu olevan usein sanomista, oli vartalon muoto melkein mikä tahansa. Joskus luin keskusteluketjua sopivien farkkujen löytämisestä, eikä sellaista vartalonmuotoa ollutkaan, että olisi helposti sopivat housut löytänyt. 🙂

   Minun luottomerkkini ovat suurelta osin vanhoja, kotimaisia merkkejä. Sekä ei ikivanha R-Collection, jonka mainitsen ilolla, vaikken halua tässä blogissa mainostaa. Vaatteiden osto on minulle helppoa pitkälti tuon valmistajan vuoksi. Ehdottomasti suurin osa vaatteistani on heiltä. Trikoista suurin osa, takkeja, housuja… menen ensimmäisenä tuohon liikkeeseen, jos tarvitsen jotakin. Jopa odotin heidän seuraavaa mallistoaan, jotta näkisin, löytyisikö heiltä sopiva kevät/syksytakki. Kun nyt nopeasti päässä lasken, niin vaatteeni ostan ehkä seitsemältä eri valmistajalta. Ja niistäkin osa on samaa konsernia. Kengissä on pari valmistajaa, jotka ovat etusijalla, kun etsin kenkiä. Toki poikkeustapauksiakin on.

 3. Löysin blogisi vasta muutama päivä sitten. Sen minkä olen ehtinyt lukea…: mielenkiintoista! Olisin itse valmis ”minimalisoimaan” paljon, mutta mies pistää hanttiin, valitettavasti.
  Kun kerroit, että olit skannannut valokuvat tietokoneelle, tarkoititko, että luovuit paperikuvista? Siihen en itse pystyisi! Muuten saisi kyllä puolet tavaroista häipyä!

  • Kiva kun löysit blogiini! Näinhän se on, että aina ei se toinen osapuoli lämpenekään ajatukselle minimalismista. Ainakaan heti. Mutta ajan kanssa asiat voivat muuttua.

   Kuvia skannatessani kiskoin osan albumien kuvista suoraan roskiin. Aikoinaan olisi voinut suorittaa tarkempaakin karsintaa, ennen kuin laittoi kuvia kansioon. Osan skannasin, ja laitoin sitten roskiin. Tärkeimmät paperikuvat skannasin ja säästin, eli noin kirjekuorellisen.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s