Miten säilytystilan tarvetta voisi vähentää?

Säilytystilan puute tuntuu olevan yksi yleisimmistä ongelmista suomalaiskodeissa. Sanotaan, että tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä.

Suomalaiskotien sisustusongelma onkin usein tavaran liiallinen määrä. Tila on täytetty huonekaluilla, ja kaapit pursuavat tavaraa. Useat sisustussuunnittelijat tarjoavatkin parhaana sisustusvinkkinään seuraavaa: luovu turhista tavaroista, ja siivoa kotisi. Se todella toimii!

Vaikka miten tahtoisimme niin uskoakin, säilytystilat eivät täyty itsestään. Täytämme ne ihan itse. Ostamisen vähentäminen on tärkein keino selvitä niillä säilytystiloilla, mitä meillä on tällä hetkellä käytössämme. Toiseksi tärkein on tavaran vähentäminen. Mutta on muitakin keinoja, joiden kanssa olen tullut tutuksi matkan edetessä. Ole hyvä!

1. Älä hamstraa. Jos pääset helposti kauppaan, kun hammastahna on loppumassa, miksi ostaisit sitä valmiiksi useita kappaleita varastoon? Sama pätee kaikkiin arkisiin käyttötavaroihin, ja myös ruokaan. Miten paljon kaapeissasi on tavaraa, joka voisi odottaa kaappisi sijaan kaupan hyllyllä?

Itselläni on tämä työn alla. Siivouskomerosta löytyi viimeksi kolmea eri wc-pesuainetta. Joitakin tavaroita löytyy useita, koska tilaan niitä netistä. Postikulut eivät kannusta tilaamaan mitään yhtä kerrallaan.

2. Yksinkertaista. Miten montaa erilaista siivousainetta kaapeistasi löytyy? Pärjäisit varmasti vähemmällä. Astianpesuaine, wc-pesuaine ja yleispuhdistusaine riittävät pitkälle.

Entä kosmetiikka? Rajoita käyttämiesi tuotteiden määrää. Kosmetiikan säilyvyys on rajallista. Useiden toisiaan vastaavien tuotteiden käyttö yhtaikaa ei ole järkevää. Tuotteiden laatu voi heikentyä tai tuote voi pilaantua, ennen kuin saat käytettyä sen loppuun.

3. Katso tavaroitasi uusin silmin. Voit varmasti käyttää niitä monipuolisemmin. Joka tarkoitukseen ei tarvitse olla omaa kuppia/kippoa/lautasta. Mieti, voisiko joku jo omistamasi tavara sopia tarpeeseesi ilman uuden ostamista.

4. Shoppaile kotonasi. Ole luova, kun tarvitset tarvikkeita pikkutavaran säilyttämiseen. Esim. mukit ovat loistavia säilytyksessä. Ne sopivat hyvin kapeaan tilaan, ovat tarpeeksi painavia eivätkä kaadu. Ne saa loistavasti korvasta nostettua, jos tarvitsee katsoa sisältöä lähempää. Itselläni on kylpyhuoneen kaapissa mukeja pitämässä huolta pikkutavaroista.

5. Käytä yhtä tavaraa monessa paikassa. Älä osta samaa tavaraa useita kappaleita, jos voit tarvittaessa siirtää vastaavan esim. toisesta huoneesta.

Pari esimerkkiä. Kaipasin olohuoneen avohyllyyn kelloa, jotta pysyisin paremmin perillä ajan kulusta illalla. En löytänyt mieleistäni. Jonakin iltana nukkumaan mennessäni tajusin, että voinhan käyttää herätyskelloani. Se on käytössä vain öisin, muun ajan se voi hyvin palvella olohuoneen puolella.

Meillä on ruokapöytä sekä keittiössä, että olohuoneessa. Koska olemme useimmiten kaksin, meillä on kaksi tuolia keittiössä ja kaksi olohuoneessa. Kun tulee vieraita, siirrämme toisen pöydän tuolit sinne, missä aiomme olla. Helpottaa siivousta, kun ei tarvitse kiertää imurilla niin monia tuolinjalkoja.

6. Pidä tavarat järjestyksessä. Pitämällä tavarat järjestyksessä ne vievät vähemmän tilaa kuin epämääräinen sotku. Tavarat myös löytyvät helpommin.

7. Älä säilytä roskia. Löytyykö kylpyhuoneesta tai keittiöstä lähes tyhjiä pakkauksia, vaikka olet avannut ja käyttänyt jo uutta? Opettele uusi tapa. Avaa uusi pakkaus vasta kun olet käyttänyt edellisen loppuun. Näin et suotta täytä tilaasi roskilla. Lisäksi on järkevää ja taloudellista käyttää tuotteet loppuun asti.

8. Korvaa konkreettiset tavarat aineettomilla. Mp3-soitin valtavine levykokoelmineen vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin cd-levyt. Spotify on loistava palvelu, jos kuuntelet musiikkia tietokoneella. Kirjojen ja elokuvien lainaaminen ja vuokraaminen omistamisen sijaan vähentää tilan tarvetta. Paperikuvien skannaaminen sähköiseen muotoon tuo taas lisää tilaa.

9. Säästä valikoivasti. Mieti aina kaksi kertaa, ennen kuin päätät säilyttää jotakin.

Tässä muutamia keinoja. Onko sinulla keinoja joita en tässä maininnut? Kerro vinkkisi kommenteissa!

10 kommenttia artikkelissa “Miten säilytystilan tarvetta voisi vähentää?

 1. Hyvä lista! Siihen voisi lisätä yhden perussäännön, jota ole itsekin vaihtelevalla menestyksellä yrittänyt toteuttaa: aina kun ostaa jotain uutta, luopuu vähintään samasta määrästä vanhaa. Siis kun ostaa uuden paidan, niin myös valkkaa kaapista kiertoon jonkun yksilön, jota ei käytä tai josta ei oikein välitä. Jos ei löydy paitaa, niin varmasti löytyy jokin muu vaate tai esine. Pääasia on, ettei tavaran määrä kasva. Siinä vaiheessa kun vielä yrittää päästä turhasta roinasta eroon, voi suhdetta vähän kiristää: jokaista uutta asiaa kohden lähtee kiertoon kaksi tai kolme vanhaa.

  Bonuksena tässä mallissa tulee ehkä mietittyä tarkemmin, haluaako tai tarvitseeko aikomiaan uusia tavaroita ihan oikeasti.

  • Ehdottamasi sääntö voi toimia, jos ei elä kovin minimalistisesti. Itse en sitä noudata, koska ostan vain kun todella tarvitsen. En myöskään säilytä kaapeissa tavaraa tai vaatteita, joita en tarvitse. Niinpä ei ole mistä laittaisi pois.

   Tuota sääntöä voi käyttää toisaalta kahdella tapaa. Jonkun se laittaa miettimään, tarvitseeko todella ostaa. Joku toinen taas voi ostella koko ajan kaikenlaista, mutta heittää vaan vanhaa samalla pois. Se taas ei ole kovin ekologinen tapa toimia. Minimalismissa tavaran määrä ei ole kaikki kaikessa. Vaikka tavaraa olisi vähän, mutta jatkuvasti ostaa uutta, ei minun nähdäkseni toteuta minimalistista elämäntapaa.

   • ”Vaikka tavaraa olisi vähän, mutta jatkuvasti ostaa uutta, ei minun nähdäkseni toteuta minimalistista elämäntapaa.”

    Totta, nyt kun sanot, niin huomaan että voihan tätäkin sääntöä noudattaa täysin sen hengen vastaisesti. 🙂 Ja totta sekin, että jos turhien tavaroiden määrä on jo karsittu minimiin, ei ehkä niinkään ole mistä ottaa. Mutta luulen, että suuri osa minimalistinkin vähistä hankinnoista tulee tehtyä samassa hengessä: uutta ostetaan korvaamaan jokin loppuunkulunut, rikkimennyt, ei täysin tarkoituksenmukainen tms. tavara. Kokonaan uusia tarpeita ihmiselle kai syntyy aika harvoin.

    MInulla tämä toimii hyvin juuri säilytystilan tarpeen vähentämiseen. Meillä esimerkiksi on surkean vähän vaatesäilytystilaa. Jossain vaiheessa tajusin, että kaappeihin silti mahtuisi oikein hyvin tarvitsemani määrä vaatteita, jos omistamani vaatteet vain olisivat sellaisia kuin tarvitsen ja haluan :). Omat ostokseni jakautuvat perinteiseti kahteen kategoriaan: ne jotka käytän puhki, ja ne jotka jäävät käyttämättä/hyvin vähälle käytölle. Yritän nyt mm. tämän metodin avulla muiluttaa kaapistani ulos kaikki jälkimmäiseen kategoriaan kuuluvat ja toisaalta harkita uudet ostokset niin tarkkaan, ettei huteja tule enempää.

    • Juu, tuo on totta, että uusi ostos useimmiten korvaa jonkin vanhan. Ajattelen vaan sillä tapaa hassusti, että useimmiten luovun ensin siitä loppuunkuluneesta tai toimimattomasta. Sitten katson jonkin aikaa, tarvitsenko todella sen tilalle uuden, vai korvaako sen jokin vanha. Ajalta ennen minimalistisempaa ajattelua on kuitenkin vielä esim. vaatteita, joista en ole luopunut, koska ne ovat hyviä ja käyttökelpoisia, malliltaan ajattomia. Niitä käytetään harvemmin, mutta käytetään kuitenkin. Sitten kun jokin kuluu loppuun, voi kaapista löytyä vielä uutta tilalle. Esim. farkkujen suhteen tilanne on juuri tämä. Omistan neljät, mutta kaksilla pärjäisin aivan mainiosti. Näin vaatevarastoni vähenee pikkuhiljaa sitä mukaa kun vaatteet kuluvat.

     Vaatesäilytystilaa on meilläkin varsin niukasti, ainakin kun vertailukohteena on yhtään 1950-lukua nuoremmat talot. Kaikki sopii kyllä, mutta väljyyttä ei ole. Huomiosi on kyllä osuva varmasti monessa kodissa, että tila kyllä riittäisi, jos omistaisi vain sellaista mitä oikeasti tarvitsee ja haluaa käyttää. Monella taitaa olla liian usein tilanne, ettei kaapista löydy mitään sopivaa päälle laitettavaksi. 🙂

     Onnistuneita vaateostoksia jatkossa! Hiljalleen se vaatekaappikin muuttuu tarpeeksi suureksi, itse kullakin. 🙂

 2. Toisin tähän myös sen näkökulman, että säilytystiloja voi katsoa luovasti. Toisin sanoen kaiken ei tarvitse olla kaapissa, kaappitilaa on yleensä aika vähän. Tämä tuli mieleen noista WC-pesuaineista. Säilytän WC-pesuaineet ja -välineet vessassa, en siivouskaapissa. Samoin pyykinpesuaineet pesukoneen vieressä jne. Tämä oikeastaan siksi, että haluan kaiken olevan mahdollisimman helposti käsillä, mutta samalla ne vapauttavat tilaa kaapista jollekin muulle.

  • Tuo on totta. Ja joskus säilytystiloja on lähes pakko katsoa luovasti, kun mikään tavanomainen ratkaisu ei mahdu tai toimi. Minäkin arvostan sitä että tavara on käsillä, mutta haluan sen olevan käsillä siellä kaapissa. 🙂 Vessan pesuaineet ovat meillä olosuhteiden pakosta helposti käsillä ja näkyvillä, ihan siististi, mutta silti tahtoisin ne kokonaan pois näkyvistä. Ne tulevat jatkossakin olemaan vessassa, mutta kaapissa. Siivouskomeroa ei ole joka asunnossa ollutkaan, eikä se ole haitannut. Useimmiten siivouskomerot ovat varsin toimimattomia.

 3. Esteettistä silmääni häiritsevät lattioilla tai pöydillä olevan kamat, siksi kaappi tai muu suljettu tila on kyllä kivempi. Irrallaan olevat tavarat myös haittaavaat siivousta, kun niitä pitää siirrellä imuroinnin tai pintojen pesun tieltä. En ole koriste-esine ihminen, en todellakaan. Anoppi kutsuu tyyliäni sairaalatyyliksi kun seinillekään en suostu ripustamaan sen tarjoamia kirjavia puulusikoita. Lisäksi jos taloudessa on lapsia tai lemmikkieläimiä, kaikki pesuaineet, kemikaalit + rikkoutuvat esineet pitäisin piilossa jossain korkealla.
  Tavallaan hyvä vinkki on se, että pistää pois tavaraa, jos ostaa jotain uutta. Itse olen tässä melko hyvä, mutta joskus on tullut annettua pois tavaraa liiankin herkästi, jota sitten myöhemmin olen hieman harmitellut.
  Silloin ammoisina aikoina sinkkuna oli todella helppoa olla minimalisti pienessä yksiössä, kun ei tarvinnut ottaa huomioon puolison ja/tai lasten tavaroita ja mieltymyksiä. Nyt tilanne on ristiriitaisempi. Puolison kamat vielä kestän, kun sekään ei varsinaisesti mikään hamsteri ole, tosin voisi vähän siistimpänä pitää omia hyllyjään ja vaatehuonettaan. Pahempi tilanne on lastentarvikkeiden osalta. Vaatteiden (liiallisen)määrän pistän pääosin omaan piikkini ja ne kyllä pysyvät kaapissa häiritsemättä liikkumista asunnossa. Leluja, vaikkakaan niitä ei ole enempää kuin keskivertoperheessä yleensäkään, on mielestäni liikaa. Kaikkia en todellakaan ole hankkinut itse. Ongelma on mummi ja erityisesti anoppi. Heille ei oikein mene perille, että emme tahdo lapselle leluja tai krääsää varsinkaan juhlapäivien ulkopuolella, emmekä oikeastaan juhlapäivinäkään paitsi jotain tarkoin valittua. En voi ihan täysin kieltääkään heitä lahjomasta lasta, kun on molemmilta puolilta ainoa lapsenlapsi, mutta jotain rajaa pitäisi olla. Ehkä tästä pitää vaan keskustella osapuolten kesken aina vaan uudestaan ja uudestaan. Tuntuu aika tylyltä viedä kirppiksellekään lahjoja, ja lapsi kyllä leikkii ”melkein kaikella”. Voin lohduttautua sillä, että lapsen kasvaessa, voin viimeistään viedä kiertoon niitä väärän ikäkauden kamoja. Mihinkään kellarikomeroon en halua viedä epämääräisiä laatikoita säilöön tai piiloon, kun ei se koppi ole suuren suuri ja sen siivous vasta ihanaa olisikin sitten kun sen olisi ahtanut täyteen kaikkea jota ei kotiinsa halua.
  Ehkä jankutus ja ajan kulu saavat anopinkin vähentämään lapsenlahjomishalujaan tai -tapojaan. Oppi se usean vuoden yrityksen ja erehdyksen kautta antamaan minulle lahjaksi lahjakortteja kaikenmaailman meikkien ja hajuvesien sijaan, joita se sitkeästi yritti aikansa antaa. Minä kun en meikkaa enkä käytä hajuvesiä, niin mistäköhän se moiset lahjaideat keksi, oliko jokin vinkki homssuisesta ulkonäöstä ja hajusta? No, ne kemikaalit meni heti kavereille, mitäs niitä kotona turhanpanttina säilyttää.

  • Olen kanssasi samaa lajia, minäkään en ymmärrä koristeiden päälle. Kun vessaa ja keittiötä ei lasketa, niin meillä on seinillä koko asunnossa vain yksi avohyllykkö, eteisessä peili, kello ja yksi taulu. Avohyllykön tavaratkin ottavat joinakin päivinä silmään. Mieluummin tavarat suljettujen ovien takana siis minullakin.

   Tuosta lapsille ostettavien lelujen määrästä tulisi tosiaan käydä keskustelua, jotta se pysyisi teille sopivissa rajoissa. Kirjoitinkin tästä lahja-asiasta aiemmin. Itse yrittäisin keskustella asiallisesti, ja yrittää kääntää lahjojen ostamista tarveperusteiseksi. Olisi hyvä, että lahjan ostaja kysyisi mitä lapsi tarvitsee, ja ostaisi sitten sellaista. Jos ei tarvitse juuri sillä hetkellä mitään, niin jossakin vaiheessa tarvitsee kuitenkin. Ja lasten vanhetessa lelujen hinta vain kasvaa. (Juuri olin jokunen päivä sitten ostamassa siskonlapsille vaatteita maksajan roolissa, kun olivat entiset jääneet pieniksi. Viime syntymäpäivälahjat jäivät ostamatta, koska mistään ei ollut tarvetta.) Ja jos se asiallinen keskustelu ei toimi, ja tavaravuoria vain kertyy, niin kertoisin lahjan antajalle, mitä aion tehdä kaikelle sille ylimääräiselle tavaralle, mitä kotiin tulee hänen toimestaan.

   Meikit ja hajuvedet eivät ole lahjoina kyllä parhaasta päästä. Pitäisi kovin tarkkaan tietää toisen mieltymykset ja käyttö, että osuisi oikeaan.

 4. Hyviä vinkkejä, myös kommenteissa! Yksi keino tavarakaaoksen kesyttämiseksi voisi olla myös säilytystilojen maksimoiminen tiloihin nähden. Esimerkiksi itselläni on tosi epäkäytännöllinen ja ruma vaatekaappi (oli tässä kämpässä jo valmiina, kun muutin). Se on matala ja siinä on toisella puolella tilaa hengareille ja toisella puolella on hyllyt, mutta jotenkin se on ahdas ja epäkäytännöllinen. Mielelläni heivaisin koko hökötyksen pois, mutta en oikein voi. Tuon tilalle voisi kuitenkin hankkia kunnollisen kaapin, sellaisen melkein kattoon asti ulottuvan, jossa on järkevästi hyllyä ja muuta, itselle käytännöllistä tilaa. Se veisi saman tilan kuin vanha kaappi, mutta tarjoaisi enemmän ja parempaa säilytystilaa.

  Minulla on myös stereoiden alustana pieni yöpöytä, joka on myös ruma ja epäkäytännöllinen. Sen voisi korvata esimerkiksi kunnon lipastolla, joka ei olisi juuri suurempi, mutta tarjoaisi laatikkotilaa. Tai voisin hankkia uuden tv-tason, johon mahtuisivat sekä tv että stereot. Tällöin taso olisi toki aiempaa hieman suurempi, mutta siihen mahtuisi kuitenkin enemmän tavaraa ja pääsisin eroon yhdestä irrallisesta huonekalusta (yöpöytä).

  Eli tällainen järkeistäminen taatusti auttaa sekä myös se, että järjestää säilytystilaa sellaisiin oman kotinsa nurkkiin ja koloihin, joilla ei ole muuta käyttöä. Kyllähän tuossa joutuu ostamaan yhtä ja toista, mutta oletankin, että ne huonekalut ovatkin sitten pitkäikäisiä.

  Minulla on aivan liian vähän säilytystilaa ja olenkin aloittanut ongelman ratkaisemisen tavaran vähentämisellä. Se on hieman auttanut. Aion kuitenkin joskun tehdä myös tämän tilojen järkeistämisen, mutta se lienee seuraavan asunnon askareita.

  • Tavarakaaoksen saa tosiaan kesytettyä, kun säilytystilaa on tarpeeksi. Sitähän moni yrittää hankkimalla lisää säilytystilaa, joskus loputtomiin. Toki säilytystilaa voi lähtökohtaisesti ollakin aivan liian vähän, jotta järjestystä saisi säilymään.

   Kirjoitukseni käsitteli kuitenkin sitä, miten säilytystilan tarvetta saa vähennettyä, jotta ei edes tarvitsisi ostaa lisää säilytystilaa. Itsessäni tämä taipumus minimalistisuuteen on ollut jo pidempään, ja olen lähtökohtaisesti valinnut kalusteita sen mukaan, etteivät ne veisi paljoa tilaa. En siis ole halunnut ajatellakaan mahdollisimman suurien säilytyskalusteiden ostamista, vaan pyrkinyt hankkimaan siroa ja kaunista. Haluan asuntoon paljon tyhjää tilaa ja ilmaa, enkä pidä korkeista kalusteista. Säilytystilaa on välillä ollut tarkoituksellisestikin liian vähän, jotta on ollut aivan pakko miettiä mikä on tarpeellista.

   Tavaran vähentäminen todella auttaa ongelmaasi, vaikkei sitä täysin ratkaisisikaan. Pitkään vähensin vähän kerrallaan, ja se helpotti hiukan, mutta ei tarpeeksi. Jossakin vaiheessa tuli kuitenkin vastaan piste, jolloin tavaraa oli lähtenyt niin paljon, että sen todella huomasi. Enää ei ollut tavaraa, joka olisi pyörinyt jaloissa ilman sopivaa paikkaa.

   Tsemppiä tavaran vähentämiseen ja säilytystilojen järkeistämiseen!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s