Toimiva vaatehuone

Blogiini tullaan usein vaatehuoneeseen liittyvillä hakusanoilla, joten päätin jakaa ajatukseni toimivasta vaatehuoneesta. Olen asunut monenlaisissa asunnoissa, ja useimmissa on ollut vaatehuone. Jokin aika sitten sain tämän kodin vaatehuoneen kuntoon. Taistelusta vaatehuoneen kanssa olen kirjoittanut myös tässä. Vuosien mittaan käytin paljon aikaa vaatehuoneen toimivuuden miettimiseen. Käytetty aika oli hyödyksi, sillä nyt vaatehuonetta on ilo käyttää, se on myös ilo silmälle ja toimii loistavasti.

Vaatehuoneiden koko tai muoto eivät ole vakioita, ja vaihtelua on siinäkin, mitä kukin vaatehuoneessaan säilyttää. Säilytettävän tavaran mukaan voidaan tarvita esim. tankotilaa, hyllytilaa, seinäkoukkuja, tyhjää lattiatilaa suuremmille säilytettäville ja mitä kukin tarvitseekaan.

Parhaiten toimiviksi olen havainnut vaatehuoneet, joissa säilytysjärjestelmä on sijoitettu U-muotoon. Aiemman asuntoni vaatehuoneessa oli oven vastakkaisella seinällä kaksi vaatetankoa päällekkäin, ja oven molemmin puolin kiinteät hyllyt. Osa vaatetangosta jää siis molemmista reunoista hyllyjen päätyjen taakse, mutta se ei liiemmälti haittaa käyttöä. (Hyllyjen sopiva syvyys on makuasia ja riippuu säilytettävästä tavarasta, mutta itselleni sopivin on 45-50 senttiä. Standardi 60 senttiä on vain hankala ja turhan syvä.) Eräässä asunnossa hyllyt kestivät hyvin kiipeilyäkin, jolloin erillisiä tikkaita ei tarvittu. Kyseisessä tilassa oli vain yksi vaatetanko ja hyllyköiden ylin hylly jatkui yhtenäisenä myös vaatetangon päälle, jolloin oli hyvin tilaa suuremmallekin säilytettävälle.

Aina vaatehuoneen ovi ei ole keskellä seinää, eikä säilytysjärjestelmiä voi sijoittaa symmetrisesti. U-mallia voi silti soveltaa. Vaikka oven toiselle puolelle jäisi kovin vähän tilaa, sitäkin voi käyttää hyödyksi. Aikaisemmassa asunnossamme oven toiselle puolelle jäi tilaa vain kymmenisen senttiä, mutta se riitti aivan mainiosti Ikean muovisille kenkäkaapeille, jotka ovat todella monikäyttöisiä. Meillä niissä on säilytetty kenkien lisäksi kodin puhdistusaineita ja -välineitä (ns. siivouskomero), huiveja, pipoja, hanskoja, lehtiä/paperitavaraa – nämä nyt äkkiseltään tulevat mieleen. Kenkäkaapit ovat pienten tilojen pelastus, tässäkin asunnossa niitä on keittiön oven takana ja eteisessä.

Nykyisessä vaatehuoneessamme oven vasemmalle puolelle ei jää edes sitä kymmentä senttiä. Aiemmin ovelta oli suora ”käytävä”, ja taaempana vasemmalla seinustalla oli irtohyllyjä. Oikealla oli kaksi vaatetankoa päällekkäin. Systeemi oli todella huono, ja kulkuväylällä oli pakko säilyttää tavaraa, koska tilaa ei kunnolla ollut. Näkymä irtohyllyjen päätyyn oli ankea, ja ottaakseen tavaroita hyllystä tai vaatetangosta piti sovittaa itsensä kapeaan väliin.

Vaatehuoneen järjestys nykyään

Pieneenkin tilaan on mahdollista saada monipuolista säilytystä. Kerron teille seuraavaksi, mitä meidän pikkuruisessa vaatehuoneessamme on. Kuvaa ei ole tulossa teknisistä ja taidollisista syistä.

Siirsimme vaatetangot oven vastakkaiselle seinälle. Vaatehuoneemme ei ole neliskanttinen, ilmanvaihtohormin vuoksi takaseinän oikeaan reunaan muodostuu syvennys. Hyödynsimme sen pitkien juhlapukujen säilytykseen. Alkuperäinen ylin vaatetanko jätettiin paikalleen, ja juhlapuvut ripustettiin siihen. Ne eivät syvennyksessä haittaa uusien tankojen käyttöä mitenkään.

Alemman vaatetangon alla on Elfan pyörällinen, mm. pyykkikorina toimiva korkeahko korihylly. Alempi vaatetanko on pari senttiä sen yläpuolella. Korihyllyn ja seinän välissä vasemmalla on tila pyykkitelineelle. Oikealla puolella lattialla on takasyvennyksessä matkalaukku, ja sen edessä kaksi kannellista muovilaatikkoa päällekkäin. Näiden viereen mahtuu vielä ompelukone ja porakonelaatikko. Korihyllyn eteen oli mahdollista laittaa vielä tikkaat toimivuuden kärsimättä.

Oven oikealla puolella on Ikean Expedit-hyllykkö (4×2 lokeroa), se sattui olemaan aivan täydellisen kokoinen tuohon tilaan. Hyllykössä on avoimissa hyllyissä kirjoja, pesutupaan menevää lakanapyykkiä kassissa sekä pari pahvilaatikollista muuta tavaraa. Neljään lokeroon hankimme hyllykköön kuuluvat laatikostot, joissa on toimistotarvikkeita, pipoja, hanskoja jne. Yhdestä ovellisesta lokerosta löytyy huiveja. Hyllykön päällä on säilytysrasioita, ja alkuperäisessä vaatetangossa on tyhjiä henkareita ja S-koukuissa laukkuja.

Heti oven vasemmalla puolella on irtokoukkuja esim. puolipitoisille vaatteille. Lattialla oven vieressä on paperisilppuri, jonka laatikkoon silputtavat paperit on helppo pudottaa. Ja koska aivan kaikki tila on pitänyt käyttää hyödyksi, niin vaatehuoneen oven sisäpuolella on koukkuja laukuille.

Tila on siis käytetty kokonaan hyödyksi. Ovesta tultaessa on sen verran tilaa, että mahtuu hyvin seisomaan ja siirtelemään tikkaita avuksi sinne missä niitä tarvitaan. Kaikki tavarat ovat helposti saatavilla, ja näkymä ovelta on selkeä ja kaunis.

Muistilista vaatehuoneen järjestystä miettivälle

1. Mieti millaista tilaa tarvitset. Minkä verran tarvitset tankotilaa, hyllytilaa, tyhjää lattiatilaa isommalle säilytettävälle tavaralle? Tarvitsetko tilaa seinäkoukuille? Mieti mikä on toimivin tapa säilyttää tavaroitasi. Osta säilytyslaatikoita yms. vasta sitten, kun tiedät mitä todella tarvitset.

2. Ole realisti sen suhteen, mitä vaatehuoneeseen voi sopia. Vaatehuoneet ovat yleensä varsin pieniä, eikä niihin mahdu määräänsä enempää tavaraa, vaikka miten tahtoisi. Epäjärjestyksen syy voi usein olla pyrkimys sovittaa aivan liikaa tavaraa pieneen tilaan.

3. Valmiit säilytysjärjestelmät eivät välttämättä ole tehokkain ja toimivin ratkaisu. Mietin vaatehuoneeseen Elfan järjestelmää, mutta järjestelmän osat olivat mitoiltaan tilaan sopimattomia, eikä tilasta olisi saanut tarpeeksi toimivaa. Hintaakin olisi kertynyt liikaa.

4. Älä juutu tavanomaisiin ratkaisuihin. Käyttämällä luovuutta tavaroiden säilytyksessä tilasta voi saada toimivamman.

5. Suunnittele säilytys niin, ettei turhaa hukkatilaa jää. Käytä tila tarkkaan hyödyksi, myös korkeussuunnassa. Vältä turhaa tilaa vievää kulkuväylää. Sekalaisella tavaralla hiljalleen täyttyvä kulkutila on kaikkea muuta kuin kätevä.

Toivon, että tästä postauksesta oli apua vaatehuoneasioita miettiville. Jos tulee mieleen jotakin kysyttävää, niin otan kysymyksiä vastaan mielelläni. Heitä kysymyksellä kommenteissa tai kirjoita sähköpostia!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s