Voi pesukone minkä teit!

Kaikki alkoi oikein mukavasti. Kone pyöräytti puhdasta ja hyvin lingottua pyykkiä. Pikkuhiljaa kone alkoi valittaa sielua riipivällä, vinkuvalla äänellä. Hiljalleen vinkuna vaihtui kolisevaan ääneen, aivan kuin tyhjässä koneessa olisi pyörittänyt yksinäistä pesupalloa. Kutsuin korjaajan, jotta mahdollisilta suuremmilta vahingoilta voisi vielä välttyä.

Korjaaja joutui ottamaan pesukoneen mukaansa, ja soitto koneen tilanteesta tuli noin tunnin kuluttua. Vika oli niin suuri, että koko rumpu jouduttaisiin vaihtamaan. Hintaa niin paljon, että sillä saisi kaupasta uuden pesukoneen. Ei toki juuri tuollaista konetta, mutta kuitenkin. Kone ei ehtinyt toimia vielä viittäkään vuotta. Ja korjaajan mukaan kone oli noista kaikkein pikkuisimmista koneista se laadukkain.

Ja niin ollaan valinnan edessä. Mikäs sitä olisi valitessa, jos olisi kunnollisia vaihtoehtoja. Suurin osa markkinoilla olevista pesukoneista on liian suuria, sekä rummun tilavuudeltaan että ulkomitoiltaan. Kylpyhuoneen oviaukko on 57 senttiä leveä, joten siitä ei ihmeitä sisään saa sopimaan. Hajonneen kaltaisia pikkukoneita ei ole markkinoilla edelleenkään kovin montaa, ja ne mitä ovat, eivät laadulla häikäise. Kiitos ei. Päältä täytettävissä pesukoneissa kodinkoneliikkeen myyjä valitteli huonoa kestoa, kolme koneellista viikossa tarkoittaisi niiden kestoiäksi 4-7 vuotta. Ei kiitos sitten niillekin.

Kun toiveeni pesukoneelle oli pitkäikäisyys, mahdollisimman pieni täyttömäärä, linkous ainakin 1200 kierrosta, ja että kone mahtuisi kylpyhuoneen ovesta sisään, niin jäi tasan yksi vaihtoehto. Uusi pesukone on päältä täytettävä, Saksassa valmistettu, ja toivon todella, että se lunastaa lupauksensa kestävyydestä. Saksalaisilla olisi muotoilusta paljon opittavaa, mutta jos kone todella kestää, niin samapa tuo sitten.

Ennen nykyistä, minimalistisempaa ajattelutapaa, olisin luultavasti valinnut toisin. Olisin painottanut koneen pientä kokoa ja ulkonäköä enemmän, enkä olisi suostunut maksamaan pesukoneesta niin paljon kuin nyt. Uusi kone ei ole malliltaan ja mittasuhteiltaan mitenkään ideaali minimaalisen pieneen kylpyhuoneeseemme. Se lähestulkoon haluaa seuraksi suihkuun, ja muutenkin viihtyy pienen tilan valokeilassa.

Ajattelen kuitenkin niin, että nykyisessä kylpyhuoneessamme ei ole mitään vikaa. Yksinkertainen mökkielämä opettaa kiitollisuutta, suihku ei tunnu enää mitenkään itsestäänselvältä asialta vaan ylellisyydeltä. Kylpyhuoneessamme on kaikki se, mitä toimivassa kylpyhuoneessa tarvitsen. On suihku ja wc sekä nämä erottava suihkuseinä, jottei koko kylpyhuone kastu suihkutellessa. On mahdollisuus pestä kädet juoksevalla vedellä, ja mahdollisuus pestä pyykkiä omalla koneella koska huvittaa. Kaksi ihmistä mahtuu pesemään hampaat yhtaikaa, juuri ja juuri.

Millään mittarilla katsottuna kylpyhuoneemme ei kelpaisi sisustuslehteen, mutta pääasia on, että se toimii. Se on tarpeeksi hyvä. Ja voihan sitä ajatella niinkin, että valtavalle määrälle maailman ihmisiä kylpyhuoneemme tarjoamat mahdollisuudet olisivat silkkaa utopiaa. Puhdas vesikin olisi lottovoitto.

Asioita monelta kannalta katsoen pesukoneen hajoaminen ei enää harmitakaan niin paljon. Mutta se harmittaa, että on aivan luvallista tuhlata koko maailman luonnonvaroja, henkilöresursseja ja kaikkien aikaa valmistamalla huonoja laitteita ja tavaroita. Järjettömän kulutuksen hinta on liian kallis, katsoi sitä mistä näkökulmasta tahansa.

4 kommenttia artikkelissa “Voi pesukone minkä teit!

 1. Päältä täytettävät pesukoneet eivät ole sen huonommin kestäviä kuin sivustakaan, eikä niissä ole sitä oviaukkoa reunustavaa tiivistettä joka saattaa alkaa falskata. Ei siis missään tapauksessa kannata hylätä niitä yhden (maksetun) mielipiteen takia 😉

  Selvennykseksi sanottakoon että meillä on kyllä sivustatäytettävä (koska siinä oli nopeimmat pesohjelmat, mikä oli ensisijainen ja ehdoton vaatimus) mutta äidilläni on aina ollut päältätäytettävä ja kyllähän ne sen reilun 10 vuotta varmaan ovat kestäneet. Tietenkään huonoimmat mallit eivät kestä, mutta eihän sulla ollut sellainen mielessä muutenkaan.

  • Taisin kirjoittaa epäselvästi. En toki tarkoittanut, että edestä täytettävät kestävät päältä täytettäviä paremmin, noin teknisesti ajatellen. Kaikki valmistajat eivät vaan edes valmista päältä täytettäviä koneita, juuri niiden laadukkaampina pitämieni merkkien päältä täytettäviä koneita ei juuri ole. Kaupassa oli valittavana vain muutama päältä täytettävä, ja lukuisia edestä täytettäviä malleja. Ilmeisesti ihmiset mielellään ostavat nykyään näitä edestä täytettäviä, koska ne saa kätevästi tason alle tai osaksi pesutornia. Olisin valinnut edestä täytettävän mallin, joka olisi ollut tarpeeksi kapea syvyyssuunnassa, ja täyttänyt vaatimukseni esim. kunnollisesta linkouksesta, mutta sellaista ei ollut. Malliltaan sellainen olisi sopinut kylpyhuoneeseemme parhaiten.

   Pesukoneen ostossa sekoittaa asioita vielä sekin, että samalla valmistajalla on useita eri merkkejä. Sama kone voi löytyä useammista erilaisista ulkokuorista. Ei ole liian helpoksi tehty pesukoneen ostoa. Onneksi vaihteeksi sattui myyjäksi todella asiansa tunteva ihminen. Liian usein myyjä tietää myymistään tuotteista vähemmän kuin minä, vaikken ole mitenkään alan kanssa tekemisissä, vain asioista selvää ottava kuluttaja.

   Pesukoneet (kuten monet muutkin tavarat) tehtiin ennen paremmin, enkä yhtään ihmettele jos kymmenen vuotta sitten tai sitä aiemminkin tehty kone kestää vieläkin. Äitini päältä täytettävä pesukone on kestänyt jo 20 vuotta. Mutta en usko, että monikaan nykypäivän kone kestää 10-20 vuotta. Hinnat on pyritty painamaan niin alas, että jossakin se myös näkyy. Ihmisten halutaan ostavan uutta kiihtyvään tahtiin, eikä laatua silloin kannattaisi valmistaa. Ja se näkyy valitettavasti niin, että käy työstä löytää tarpeeksi kestäviä tavaroita, etsipä sitten oikeastaan mitä tahansa.

 2. Sopivan pesukoneen metsästys (varsinkin jos budjetti ei ihan veny Mieleen) on todellakin valtavan haastavaa. Tuon mainitsemani pesukoneen ostimme lopulta käytettynä, kun useiden kuukausien aktiivinen tutkiminen ja metsästys ei tuottanut kaupoissa tulosta. Asunnon kokoon nähden suorastaan hupaisan suureen kylpäriimme olisi mahtunut mikä tahansa kone, mutta ongelmana olivatkin nuo pesuaikojen järjettömät pituudet – en missään tapauksessa ole valmis pilaamaan tekstiilejämme jyystämällä niitä joka kerta vähintään kahden tunnin pesuohjelmilla. Lyhemmät ohjelmat taas vetävät vain puoli koneellista, ei niistä siis ole paljoa hyötyä jos joutuu kuitenkin pesemään tuplasti useammin saadakseen saman määrän puhtaaksi.

  • Niinpä, pesukoneen valinta on haastavaa, vaikkei rajoituksia olisikaan. Sama valinnanvaikeus tuntuu olevan nykyään ikävän yleistä, jos ei halua suosia ns. kertakäyttötavaroita.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s