Miten vähentää television katselua?

Television katselun vähentäminen tuntuu askarruttavan monia, sillä blogiini tullaan varsin usein aiheeseen liittyvillä hakusanoilla. Ensimmäisenä voisi miettiä, miksi television katselu on meille ongelma? Mitä haittaa se meille aiheuttaa? Ehkä näin voimme paremmin päästä kiinni sopiviin keinoihin television katselun vähentämiseksi.

Minulle television katselu oli ongelma monestakin syystä. Vietimme kumppanini kanssa joka ilta aikaa television äärellä. Minusta tuntui, ettei meillä ole koskaan aikaa toisillemme. Alkoi tuntua siltä, että yhdessä jutteleminenkin pitäisi aikatauluttaa kalenteriin, jotta sille olisi aikaa. Mehän vietimme aikaa yhdessä, mutta meillä ei ollut todellista yhteyttä. Istuminen vierekkäin television äärellä ei antanut suhteellemme mitään, ainoastaan vei aikaa todelliselta yhdessäololta ja näin veti meitä kauemmas toisistamme.

Television katseluun kulutettu aika stressasi minua. Stressi tuli siitä, ettei minulla ollut tarpeeksi aikaa kaikelle sille, mitä todella olisin halunnut tehdä. Vähän väliä pohdimme mitä tekisimme, kun meillä joskus olisi aikaa. Mistäpä sitä aikaa tulisi, ellei sitä itse järjestä? Kumppanini kaipasi aikaa lukea lehtiään, minä kaipasin aikaa lukea kirjoja, kuunnella musiikkia ja kirjoittaa. Olimme niin tottuneita rutiiniimme katsoa televisiota, että emme pitkään aikaan ymmärtäneet, miten paljon aikaamme se vie. Ilta illan jälkeen vain hujahti ohi television äärellä.

Televisiota katsoessa tuli syötyä. Vähän väliä. Nälkä tai ei, oli mukava napsia jotakin katsoessaan. Hölmöintä tuossa on se, että televisiota katsoessa ei tule kiinnittäneeksi huomiota ruoan makuun, saati määrään. Tulee syötyä turhia kaloreita, eikä ruoasta edes nauti, kun siihen ei keskity.

Television katsominen väsytti ja passivoi, jopa lamautti. Jos television katselun syynä oli se, ettei jaksaisi juuri nyt muuta, niin eipä television katselu tilannetta mitenkään parantanut, päinvastoin. Televisio myös lamautti ajatuksia mukavasti, ei tarvinnut miettiä asioita, joita todellisuudessa olisi ollut tärkeää miettiä. Television avulla oli kätevä lakaista maton alle vaikeat asiat, jotka olisi ollut tärkeää mahdollisimman nopeasti selvittää, jotta elämänlaatu paranisi. Myös sen ymmärtäminen, että television liiallinen katseleminen oli meille monin tavoin haitaksi, jäi mukavasti käsittelemättä – keskittyessämme katsomaan televisiota.

Kanavasurffailua meillä ei ole koskaan harrastettu, emmekä juuttuneet katsomaan televisiosta mitä tahansa. Television katseluun kului paljon aikaa, koska tallensimme valtavasti kiinnostavia asia- ja ajankohtaisohjelmia, ja seurasimme jatkuvasti useita ohjelmasarjoja.

Television katselun vähentäminen alkoi meillä siitä, että kyllästyin joihinkin seuraamiimme sarjoihin. Tajusin, etten saa niistä enää mitään ja pitkästyin katsoessani. Aloin kieltäytyä tulemasta katseluseuraksi. Tein sen sijaan jotakin muuta. Nautin valtavasti paremmin käytetystä ajasta, ja jonkin ajan kuluttua ehdotin, että miettisimme huomattavasti tarkemmin, mitä sarjoja edes alamme katsoa. Katsottavaa oli digiboksin kovalevyllä niin paljon, että tuntui, ettemme ehdi niitä ikinä katsoa, koska uutta tarjontaa tuli samaa vauhtia. Jos emme haluaisi istua kaikkea aikaamme television äärellä, meidän olisi pakko rajoittaa mitä katsomme.

Osaltaan television katselun vähentämisessä auttoi se, että seuraamaamme ohjelmasisältöä siirrettiin maksukanaville. Ohjelmatarjontaa oli niin paljon, ettei tullut mieleenkään maksaa lisäkanavista. Ennen tärkeiltä tuntuneet ohjelmat unohtuivat todella nopeasti, ja huomasimme, että meillä on enemmän aikaa esim. liikkua yhdessä viikonloppuisin. Tämä vakuutti myös kumppanini entistä enemmän sen kannalle, että voisimme aktiivisesti tiukemmin kontrolloida television katseluamme.

Katsomamme sisältö oli vähentynyt meistä riippumattomista syistä ja olimme sanoneet ”ei kiitos” monille uusille sarjoille. Seuraavaksi taisin kyllästyä ajankohtais- ja asiaohjelmien välittämään negatiiviseen ja välillä pelottavaankin kuvaan maailmasta. Mietin, että miksi ihmeessä katson näitä ohjelmia, kun ne aiheuttavat minussa vain huolta, tunnetta epäoikeudenmukaisuudesta ja kiukkua, sekä vähentävät entisestään onnellisuuttani? Jätin katsomatta kaiken, mikä vain lisäsi epätoivoa mielessäni.

Meillä alkoi olla jo enemmän aikaa käytössämme muuhun kuin television katseluun. Joskus luin kumppanilleni kirjaa ääneen, tai teimme jotakin muuta ”tavallisesta” poikkeavaa. Huomasimme miten paljon enemmän saamme elämästä irti, kun teemme jotakin muuta kuin katsomme televisiota. Tuollaiset eri tavalla käytetyt illat kuluivat paljon hitaammin kuin televisiota katsellen vietetyt illat. Puhuimme enemmän keskenämme, olimme pitkästä aikaa todella yhdessä. Ehdotin, että tekisimme jostakin viikonpäivästä televisiovapaan päivän. Emme avaisi televisiota koko päivänä. Ehdotus sai kumppaniltani varovaisen hyväksynnän.

Pikkuhiljaa, muutos kerrallaan, saimme vähennettyä television katsomista. Meille jäi aikaa yhdessä lukemiseen, omien kirjojemme tai lehtien lukemiseen, tai mitä vain halusimmekin tehdä. Huomasimme molemmat, että elämä on huomattavasti mukavampaa, kun televisio on vain pienessä sivuosassa. Yhä useammin televisio alkoi pysyä kiinni, koska oli niin paljon mukavampaa tekemistä. Nykyään välillä unohdan koko television. Vietämme paljon enemmän aikaa yhdessä, emmekä vain ole yhtä aikaa samassa tilassa. Television katselun vähentämisen merkitys meidän molempien hyvinvoinnille, parisuhteelle ja onnellisuudelle on ollut huikea.

Kokoan vielä lyhyeksi listaukseksi, miten voit vähentää television katselua pala kerrallaan. Sillä jos ”luovu televisiosta” tai ”älä avaa televisiota/laita se kiinni” olisivat kaikille toimivia ratkaisuja, blogiini ei tultaisi miettien, miten television katselua voisi vähentää.

1. Mieti, miksi television katselu on sinulle ongelma. Mitä haluaisit tehdä television katselun sijaan?

2. Päätä rajoittaa katsomiesi ohjelmien määrää. Kun uusi, kiinnostavalta tuntuva sarja alkaa, mieti todella alatko katsoa sitä. Mieti myös jo seuraamiesi ohjelmien todellista arvoa itsellesi. Kiinnostavatko ne sinua vielä todella? Saatko niistä todella jotakin? Luovu sellaisten ohjelmien katsomisesta, josta et enää välitä.

3. Jos katsot ohjelmia televisiosta ns. reaaliajassa, päätä mitä haluat katsoa, ja katso vain haluamasi. Älä jää television ääreen vain viettämään aikaa, vaan sulje televisio ja tee jotakin muuta.

4. Opettele lopettamaan elokuvan tai ohjelmasarjan katsominen kesken, jos se ei tunnu todella kiinnostavalta. Keskity katsomaan laadukasta sisältöä, josta todella pidät.

5. Kun saat vähennettyä television katselua, käytä aikaasi juuri niin kuin eniten haluat. Tee jotakin, josta todella nautit.

6. Kokeile viettää yksi päivä viikossa ilman televisiota. Voit hiljalleen lisätä televisiottomia päiviä.

7. Voit valita viikosta yhden tai kaksi päivää, jolloin on lupa katsoa televisiota. Älä katso silloinkaan televisiota tavan vuoksi, vaan keskity siihen, että katsot jotakin, millä on sinulle todellista merkitystä.

Toivottavasti tästä kirjoituksesta on apua. Minulle television katselun vähentäminen on antanut niin paljon, etten olisi voinut uskoakaan. Toivon, että mahdollisimman moni, joka kokee television ottavan enemmän kuin antavan, voisi kokea saman.

11 kommenttia artikkelissa “Miten vähentää television katselua?

 1. Loistavasti kirjoitettu. Itse olen huomattavasti vähentänyt tv:n katselua ja olen tänä syksynä aktiivisesti kääntänyt kanavaa entisten koukuttaneiden sarjojen kohdalla, jolloin tv on myös helpompi sulkea. Ajankohtaisohjelmia ja uutisia pyrin välttämään lasten takia. Lasten tietoisuuteen ei tarvitse vielä kuulua joukkosurmat, luonnonkatastrofit ja tappajabakteerit, eikä tositv-ohjelmien sekoilut ja kielenkäyttö.

  Tallennusvaihtoehtoa meillä ei olekaan ja pyrin välttämään sellaisen hankkimista viimeiseen asti. Nettiä käytän edelleen liikaa ja sen käytössä pyrin ryhdistäytymään.

  • Kiitos! Olen aivan samaa mieltä kanssasi, ettei lasten tarvitse aivan kaikesta tietää. Kohtelen nykyään yhä enemmän myös itseäni noin, minunkaan ei tarvitse tietää kaikesta pahasta mitä maailmassa on. Varsinkin ohjelmat, joissa haetaan kohua milloin milläkin epäoikeudenmukaisuudella ovat poissa ohjelmistostani.

   Minä olen välillä miettinyt, että kun tuo tallentava digiboksi hajoaa, niin miten toimia. Telkkarissa itsessään on kyllä digivalmius. Reaaliaikaiseen katseluun en halua takaisin, koska se sitoo liikaa. Mutta tuskin siihen tarvitsisikaan palata, sillä netistä näkee todennäköisesti kaiken mitä haluaa katsoa. Tai jos ei näe, niin ehkä se ei ole sitten niin tärkeää.

 2. Telkkari on melkoinen aikasyöppö. Sen vuoksi en omista lainkaan digiboksia, enkä omistanut aikoinaan edes antennijohtoa. Katson dvd:ltä silloin tällöin elokuvia tai valitsemiani tv-sarjoja, mutta muuten telkkari saattaa pysyä toista viikkoa käyttämättömänä. Kummasti sitä aikaa riittää vaikka mihin! 🙂 En ole askeetikko, mutten koe luopuneeni mistään kovin tärkeästä. Luen mielummin kirjoja ja käytän aikaa harrastuksiin ja ystäviin. 🙂

  • Tuo on niin totta! Televisio syö aikaa pahimmillaan järjettömän paljon, ja vieläpä huomaamatta. Kun jättää television vähemmälle, niin kas kummaa kun ehtiikin vaikka mitä…

 3. Omalla kohdallani vastaus otsikon kysymykseen oli ensimmäisellä kerralla ”Mene töihin kirjastoon”. Siellä olin jatkuvasti niin mielenkiintoisten kirjojen piirittämänä, että pian kiikutin television tarpeettomana vintille (josta se laskeutui alas vasta paljon myöhemmin silloisen poikaystäväni, nykyisen mieheni pyynnöstä).

  Nyt taas on käynyt niin, että kaksi lasta ja lukuisat mielenkiintoiset puuhat ovat syrjäyttäneet television täysin. Itse asiassa huomaan hieman kaipaavanikin joitain ohjelmia, mutten edes tiedä, ovatko ne ohjelmistossa tällä hetkellä. Kun saan lapset nukkumaan, ryntään omien juttujeni pariin ja siinäpä se loppuilta sitten vierähtää.

  Erinomainen kirjoitus ja hyviä vinkkejä! Idea on sovellettavissa muihinkin koukuttaviin juttuihin.

  • Voin hyvin kuvitella omalle kohdalleni kirjastotyön vaikutukset! Olen niin kiitollinen kirjastolaitoksesta. Aivan mahtava aarreaitta! Aiemmin luin aika kausittain, oli aikoja jolloin tuli luettua paljon ja välillä meni pitkäänkin, etten lukenut oikein mitään. Nykyään tulee luettua enemmän ja oikeastaan jatkuvasti on joku kirja meneillään. Hyviin kirjoihin uppoutuminen voittaa kyllä television 100-0!

 4. Kirjoitus on vanha, mutta kommentoin silti, koska olen iloinen tämän blogin löytämisestä. Meillä tuo televisio todellakin on romuttamassa parisuhdetta. Kaikkein surullisinta on se, että olen ymmärtänyt asian vuosia sitten ja yrittänyt puhua puolisoni kanssa asiasta. Hän ei edes ymmärrä mistä puhun. Mikään, mitä yritän sanoa, ei mene perille. Kaikkeen löytyy aina veruke. On kuin puhuisimme eri kieltä. Vuodesta toiseen: puoliso tulee töistä, telkkari napsahtaa päälle ja illan aktiviteetti on tuijotus, napostelu, saippuasarjan kommentointi kännykällä äitin kanssa ja illalla nukkumaan. Joka päivä. Aina. Ei lähde rouva purjehtimaan, ei kävelylle, ei pyöräilemään, ei katsomaan kotikaupungin nähtävyyksiä vaikka niitä on viljalti näkemättä. Ei. Tarjottu on, vaan ei. Ei ei ei ei ei. Telkkari, se… ainoa ystävä vissiin, kun mies kerran on veneellä, kävelyllä, veljensä kanssa soittamassa, missä milloinkin, kun aikaa kerran on. Olen jopa yrittänyt kieltää häntä osallistumasta puuhiini joitakin yksittäisiä kertoja vain nähdäkseni, aiheuttaako se mitään. Ei aiheuta. Telkkarista tulee tuho-osasto.

  • Mukavaa, että kommentoit, vaikka teksti ei enää ihan tuore ollutkaan. Tilanteesi kuulostaa surulliselta. Miten loma-aika sujuu? Onko se yhtä television täyteistä? Kirjoituksesi veti aika hiljaiseksi. Toivon sinulle voimia jaksaa. Eihän tuo parisuhteen kannalta hyvältä kuulosta.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s