Miten välttyä huonoilta ostoksilta?

Kaupassa ”loistava löytö” ei olekaan sitä enää kotona. ”Pirteä väri” onkin räikeä, eikä sovi minkään jo omistamasi vaatekappaleen kanssa. ”Haluan tämän, tai siis tarvitsen tämän” muuttuukin kotona ihmetykseksi mitä kaupassa oikein tapahtui, kun taas tuli ostettua jotakin tarpeetonta. Vaikka saisit ostoksistasi hyvää mieltä vielä pari päivää ostohetkestä, niin sen jälkeen huuma on haihtunut. Kuulostaako tutulta?

Vaikka en olekaan koskaan ollut innokas shoppailija, niin pettymys ostoksiin on tullut tutuksi. Useimmiten olen palauttanut tuotteen, jos se on mahdollista, jotta saisin pyyhittyä pettymyksen pois mielestäni. Sain jossain vaiheessa tarpeekseni tuotteiden palauttamisesta ja pahasta mielestä, ja päätin että jonkin on muututtava. Ensinnäkin, minulla ei ole varaa turhiin ostoksiin. Toiseksi, niihin kulutettu aika on kulutettu turhaan.

Miten onnistuin kääntämään tilanteen niin, etten enää kanna kotiin turhia ostoksia? En ole täydellinen, vielä satunnaisesti teen ostoksia joita kadun, joskin hyvin harvoin. Ennen suhtauduin ostamiseen huomattavasti kevyemmin. Nykyään ostopäätöksen tekeminen vie minulta enemmän aikaa. Harkitsen, mietin ja punnitsen niin kauan, että olen varma seuraavista asioista:

1. Tarvitsenko tätä todella? Voisinko käyttää tuotteen sijaan jotakin, mitä minulla jo on?
2. Täyttääkö tuote sille asettamani vaatimukset? Onko se ehdottoman sopiva tarkoitukseensa?
3. Onko tuotteen laatu tarpeeksi hyvä?
4. Onko hinta laatuun nähden kohtuullinen?
5. Pidänkö tuotteesta niin paljon, etten näe tarpeelliseksi korvata sitä toisella sinä aikana minkä se kestää ehjänä ja käyttökelpoisena?
6. Miten tuotetta voi pestä, huoltaa tai ylläpitää? Tuottaako tuote näiden osa-alueiden hankaluuden vuoksi enemmän harmia kuin iloa?
7. Mihin laitan tavaran kotona? Onko sille tilaa?
8. Miten tavaran voi hävittää käyttöikänsä jälkeen?
9. Jos tuote ei ole minulla käyttöikänsä loppuun (esim. kirjat), enkä halua sitä enää omistaa, miten pääsen siitä eroon?
10. Voisinko saada tuotteen käyttööni jotakin muuta kautta (esim. kirjasto, Spotify, netin palvelut), ostamatta sitä ollenkaan?
11. Olenko aivan varma, että todella haluan ostaa tämän tuotteen? Olenko aivan varma, että se on todella tarpeellinen?
12. Olenko aivan varma etten voisi elää aivan tyytyväisenä ilman tätä tavaraa?

Tällaisia asioita mietin, ennen kuin ostan jotakin. Lista ei toki koske ruokatarvikkeita eikä niiden kaltaisia välttämättömyyksiä. Moni tavara jää ostamatta, kun tämän kaiken mielessään miettii. Samalla tulee käyttäneeksi aikaa, jolloin mahdollinen hetken huuma hienosta tavarasta lässähtää, ja siihen pystyy suhtautumaan neutraalimmin.

Tuotteen valinnassa listan kohdalla 6 on minulle paljon painoarvoa. Haluan välttää sen, että tavarasta tulisi jonkin ominaisuutensa vuoksi käytännössä taakka. Esimerkki: kaipasin kauan makuuhuoneeseen mattoja sängyn molemmin puolin. En osta juuri mitään ilman käytännöllistä, todellista syytä. Käytännön syy ostaa matot sängyn viereen oli se, että niihin voi pyyhkäistä mukana kulkevat kissankarvat ja kissanhiekan murut jaloistaan ennen kuin menee nukkumaan.

Olin jo aikeissa tilata netistä tietyt matot, joissa oli melkein kaikki kohdallaan. Paitsi että mattojen pintarakenne oli sellainen, että niiden imurointi puhtaaksi karvoista ja hiekasta olisi ollut hankalaa. Ne olisivat siis edellyttäneet turhaa työtä, kun on olemassa sellaisiakin mattoja, joiden kanssa pääsee helpommalla. Täydellinen ratkaisu löytyi yllättäen. Nykyään on olemassa niin katseen kestäviä kylpyhuoneen mattoja, että hankin sellaiset. Hinta oli olematon, matot toimivat tehtävässään mainiosti, ja ne voi vielä pestä koneessakin. Olen hyvin tyytyväinen valintaani.

Sorrutko kaupassa helposti ostoksiin, joita kadut kotona? Mitkä ovat yleisimmät syyt, miksi päädyt virheostoksiin?

3 kommenttia artikkelissa “Miten välttyä huonoilta ostoksilta?

  1. Nyt syttyi lamppu pään päällä! Olen tuskaillut myös tuon sängynvierusmaton kanssa eikä kylpyhuoneen matto ollut tosiaan tullut edes mieleen. Kiitos ideasta!

    • Ole hyvä! Itse päädyin jo hyvän aikaa sitten kuitenkin siihen, että on parempi kun ei ole mattoja ollenkaan. Kylpyhuonemattoja on erilaisia, mutta ostamani olivat sen verran löperöitä, että niiden imurointi oli hankalaa. Ja toki niiden nukkamainen pinta keräsi todella kätevästi kaiken itseensä. Ilman olemiseen tottui nopeasti, kun samalla sai helpotettua siivousta entisestään. Huoneen yleisilme myös siistiytyi.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s