Mitä kaikkea voi tehdä ilmaiseksi tai pikkurahalla?

Ennen minimalismiin tutustumista olin lähes jatkuvasti huolissani rahan riittävyydestä. Ajattelin, että jos rahaa olisi enemmän, en joutuisi jäämään niin paljosta paitsi.

Mitä enemmän minimalismiin perehdyin, sitä enemmän ajatukseni kääntyivät ympäri. Aloin miettiä mitä kaikkea voinkaan saada elämääni ilman rahaa, tai aivan pikkurahalla. Kun jätin kuluttamiseen, tavaroihin ja rahan puutteeseen keskittymisen vähemmälle, aloin huomata yhä enemmän asioita, joista voi nauttia, vaikkei olekaan paljon rahaa. Huomasin, ettei pienten tulojen tarvitse olla este elämästä nauttimiselle.

Suurin osa minulle tärkeistä asioista ei maksa mitään. Nautin valtavasti pitkistä kävelylenkeistä. Siihen ei tarvita mitään erityisiä välineitä, hyvät kengät ja sopivat vaatteet riittävät. Luonnossa liikkuminen antaa minulle mielen keveyttä ja iloa. Tunnen kiitollisuutta siitä, että olen terve ja voin liikkua ja hengittää raikasta ilmaa.

Luonto tarjoaa minulle monenlaisia aistielämyksiä. Tuoksut, kauneus, äänet. Näin syksyllä nautin syksyn tuoksusta, kuulaista syyspäivistä ja kostean ilman tunteesta kasvoillani. Nautin äänestä, joka syntyy, kun kahlaan pudonneissa lehdissä tai kävelen kumisaappaissani vesilätäkön poikki. Tuuli syksyn kuivattamissa kaislikoissa on myös korvia hivelevää. Talvella lumen narske saa hymyilemään. Kaupungin puistoissa ja rannoilla käveleminen tai vaan oleminen rentouttaa.

Pitkät keskustelut ystävien kanssa ovat elämän suola ja sokeri. Nekään eivät maksa mitään. Vielä kun voi yhdistää pitkän keskustelun ja pitkän kävelylenkin, niin päivä on aivan loistava. Ystävien kanssa vietetty aika on kallisarvoista, ja silti ilmaista.

Hyvät kirjat ovat minulle todella mieluisaa ajanvietettä. Kirjasto on aivan mahtava paikka! Metri metrin jälkeen kirjoja, joista voi itse valita kiinnostavaa luettavaa ilmaiseksi. Varaan myös paljon kirjoja ja levyjä, varsinkin kun huomaan, että jokin uusi ja kiinnostava on tulossa. Meidän kirjastossamme varaus maksaa euron, se on juuri ilmestyneen kirjan lukemisesta tai levyn kuuntelemisesta pikkuruinen hinta. Kirjasto tarjoaa myös katsottavaa elokuvailtaa varten, ja lehtiä voi käydä lukemassa tai lainata valtavasta valikoimasta.

Kirjoittaminen on minulle olennainen osa elämää. Olen voinut selvästi paremmin sen jälkeen, kun aloin kirjoittaa pitkän tauon jälkeen. Joskus vuosia sitten kokeilin myös miltä tuntuisi piirtää – vaikka kouluajoista olikin jäänyt tuntuma, että piirtäminen on asia, mitä en todellakaan osaa. Mallista piirtäminen olikin yllättävän hauskaa, se auttoi näkemään asioita tarkemmin, kuin niitä yleensä tulee katsottua.

Yksi suuri (ainakin toistaiseksi) ilmainen ilonaihe minulle on Spotify. Se on todellinen aarreaitta, täynnä lukemattomia artisteja ja kiinnostavan musiikin löytämisen riemua. Kirjastosta lainaan myös usein ”yllätysmusiikkia”. Lainaan levyjä, joissa on kiinnostavat kannet. Kansikuva ja kappaleiden nimet kertovat usein paljonkin levyn sisällöstä, olen onnistunut löytämään monta kiinnostavaa uutta tuttavuutta ihan vain kannen perusteella.

Syksy- ja talviaikaan kudon villasukkia ja tumppuja tarpeen mukaan. Tälläkin hetkellä on yhdet sukat työn alla. Käsillä tekeminen rentouttaa, ja jo muutamalla eurolla saa sukkalangat. Kutominen käy parhaimmillaan meditaatiosta.

Olen aina ollut utelias ja kiinnostunut monista asioista. Kysymystä ”mitä minä tekisin” ei ole tarvinnut esittää. Tekemisen puutetta ei ole ollut koskaan, päinvastoin. Maksullisia harrastuksia minulla on ollut todella vähän, ja lähinnä vasta aikuisiässä. On ollut aina niin paljon muuta kiinnostavaa tekemistä, etten ole kaivannut mitään erityistä.

Nautin niin paljon kaikesta edellä mainitusta, että saadakseni aikaan jotakin muutakin, pitäisi se laittaa kalenteriin. Erilaiset museot ja näyttelyt ovat kiinnostavia, ja niistä pääsisi osalliseksi pikkurahalla, mutta ne tahtovat jäädä liian helposti unohduksiin. Erilaisia ilmaisia tapahtumia ja kiinnostavia luentoja voisi myös hyödyntää enemmän.

Maailma on täynnä kiinnostavia asioita ja mukavaa tekemistä, ilmaiseksi tai pikkurahalla. Miten sinä käytät aikaasi? Mistä sinä nautit ilmaiseksi tai hyvin pienellä rahalla?

4 kommenttia artikkelissa “Mitä kaikkea voi tehdä ilmaiseksi tai pikkurahalla?

 1. Spotifyn asiakkaille on nyt harkitsemisen arvoinen tarjous Netflixillä. Jos et tunne palvelua, käy tutustumassa.
  Vuoden loppuun asti jäsenyys on ilmainen ja sen jälkeen muistaakseni seitsemisen euroa kuukaudessa.
  Elokuvat eivät ole ihan uusimpia, mutta valikoima on houkutteleva. Sen verran, mitä olen omalta koneeltani ehtinyt katsoa, elokuvat näkyvät hyvin ja ”pätkimättä”.

  En tähän hätään muista, asutko Helsingissä, mutta täällä voi varaukset tilata toimitettavaksi kirjastoautolle maksutta. Monet käyttävät sitä hyväkseen, vaikka kirjastoautolle tulisi vähän matkaakin. Meillä se tulee tuohon torin laidalle ja keittiön ikkunasta nähdään, koska auto on tullut.
  .
  Sinun ilmaiset ilonaiheesi olivat aika tarkasti samoja, joista minäkin nautin. Hyvin pienellä rahalla saa mielihyvää, kun leipoo itse ja varsinkin, kun tietää, mitä vastaava leivonnainen maksaa kaupasta ostettuna.

  Aikaisin nukkumaan meno kaikessa rauhassa, villasukat jalassa, on aikamoista elämän luksusta ja tyystin ilmainen ilo!

  Onnellista alkutalven jatkoa sinulle. Blogisi taitaa tällä hetkellä olla yksi mieliblogeistani.

  • Mukava kuulla että pidät blogistani. Ja kiitos vinkistä! Taidan käydä vilkaisemassa palvelua. En asu Helsingissä vaan täällä itäisessä Suomessa. 🙂

   Villasukat on yksi elämän peruspilareista. 😀 Nytkin villasukat jalassa tätä kirjoitan. Oikein onnellista aikaa sinullekin, kohti lumikelejä mennään kovaa vauhtia.

 2. Hei!
  Olen jo tovin lukenut blogiasi ja saan siitä usein hyvää mieltä ja ajateltavaa. Olen pyrkinyt vuosia kohti minimalistisempaa elämää ja nyt vasta havahtunut, että maailmassa on muitakin, jotka ajattelevat samoin. Mukava tunne! Itse rakastan katsoa leffoja ja olen pari kuukautta sitten kirjautunut viaplay.com palveluun, jonka olen todennut toimivaksi. Kk-maksu ei ole kovin kallis verrattuna siihen, että vuokraisi elokuvan esim. kerran viikossa, kuten itse mielelläni tekisin. Mukavaa syksyä!!

  • Kiva kuulla, että olet viihtynyt blogissani. On tosiaan mukava huomata, että on muitakin yksinkertaisempaa elämää tavoittelevia. Ja kiitos vinkistä! Mukavaa syksyä, kohta kai jo talvea, sinullekin!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s