Miten ujutin päivittäisen liikunnan elämääni?

Tiesin vuosikausia, että minun olisi tärkeää liikkua enemmän. Aloitin säännöllisen liikunnan monta kertaa, mutta se lopahti aina johonkin. Hyviä syitä olla lähtemättä ulkoilemaan löytyi aina, ja lopulta en niitä edes kaivannut.

Liikun mielelläni, mutta luonnostaan kirjoittaisin tai lukisin vielä mieluummin. Niin paljon kuin nautinkin kirjoittamisesta ja käpertymisestä kirjan kanssa sohvannurkkaan, näissä aktiviteeteissa vain aivot työskentelevät ja keho on paikallaan. Ei hyvä. Arkiliikunnasta olen pitänyt aina, se vaan ei riitä hyvinvointini kannalta.

Ajatusta liikunnan suorittamisesta inhoan syvästi. Minulle liikunnan tarkoitus on tarjota hyvää mieltä, puhdasta ilmaa ja keholle muistutus siitä, mitä varten se on suunniteltu. Liikunta tarjoaa minulle mahdollisuuden päästä toiseen paikkaan, katsomaan ja kuuntelemaan maailman kauniita asioita.

Laineiden liplatus, tuulen ääni kaislikossa, muuttomatkalla olevat joutsenet, viimeiset kylmää uhmaamaan jääneet sorsat. Metsän äänet lintuineen, syksyn ensimmäiset jäätyneet vesilätäköt, vielä vapaana kallioon lyövä vesi ennen kuin talvi tulee ja on toisenlaisen kauneuden aika. Kaikesta tästä ja paljosta muusta jään paitsi, jollen lähde itse katsomaan ja kuuntelemaan.

Viimeinen pisara ja todellinen kannustin ottaa liikunta osaksi elämääni tipahti jatkuvan sairastelun muodossa. Sairastelin vuoden aikana niin paljon etten koskaan aikaisemmin. En yleensä juurikaan sairastele, joten toistuvat flunssat herättivät tajuamaan, että jotakin on tehtävä. Myös keuhkoni tuntuivat tarvitsevan muistutuksen siitä, miten niiden on tarkoitus toimia.

Kun katson taaksepäin, ymmärrän että kehityksen piti kulkea juuri näin. Minun piti löytää ensin minimalismi, jotta opin jättämään turhat asiat elämästäni pois ja keskittymään elämäni tärkeimpiin asioihin. Aluksi keskityin eniten kirjoittamiseen ja lukemiseen, sekä laadukkaampaan yhdessäoloon kumppanini kanssa. Sain muutoksesta niin paljon elämäniloa ja voimaa, että jonkin ajan kuluttua jaksoin alkaa opetella päivittäisen liikunnan ottamista elämääni.

Muutoksessa kohti päivittäistä liikuntaa Leo Babautan Zen Habits Sea Change Program on auttanut valtavasti. Olen saanut välineitä joiden avulla opin muodostamaan uusia tapoja ja ylläpitämään niitä alkuinnostuksen jälkeenkin. Jokainen lienee huomannut, että uusi tapa on helppo aloittaa, mutta ei niin helppo saada pysyväksi osaksi elämää. Uusien tapojen muodostamisen opettelu alkoi siitä, että mietin haasteen, joka tuntuu helpolta ja mukavalta toteuttaa.

Haasteeni on lokakuun ensimmäisestä päivästä lähtien ollut kävellä joka päivä kymmenen minuuttia. Tavoite on vain kymmenen minuuttia, jotta lähteminen on helppoa. Todellisia syitä kieltäytyä ei ole. Vaikka taivaalta tulisi mitä, kymmenen minuuttia onnistuu kyllä. Ja kun ulos pääsee, niin kymmenen minuuttia ei riitä. Kävelylenkkini ovat olleet useimmiten vähintään 40 minuuttia.

Ennen hidasteena liikunnalle oli kävelyseuran puuttuminen. Sain vain harvoin seuraa, ja yksin käveleminen tuntui tylsältä. Nykyään nautin yksin kävelemisestä valtavasti. Saan aikaa ja tilaa ajatuksilleni, voin pitää yllä sellaista tahtia kuin haluan ja pysähtyä katselemaan kauniita asioita, kun siltä tuntuu. Osaan nykyään olla läsnä kuluvassa hetkessä, minkä vuoksi nautin ihan vain olemisesta valtavasti.

Aiemmin liikunta oli mielessäni ihmisen-pitäisi-liikkua-niin-ja-niin-paljon, suositukset-sitä-ja-tätä -osastossa. Auktoriteetteja vastustavalle lähtökohta oli mahdollisimman epäedullinen, se herätti jo ajatuksena vastustusta ja tunteen pakosta, jota en voi sietää. Noiden aikojen jälkeen elämäni on muuttunut aivan toisennäköiseksi, vain harvat asiat ovat ennallaan. Olen luottavainen sen suhteen, että liikunta pysyy osana jokapäiväistä elämääni.

Lokakuun aikana olen oppinut nauttimaan liikunnasta, haluan ulos kävelemään päivittäin. Suhtautumiseni liikkumiseen ja itseni rasittamiseen on muuttunut. Haluan hengittää raikasta ilmaa ja rasittaa kehoani. Kävelemisestä on tullut tapa, jota en halua sivuuttaa.

Tietysti tulee päiviä, jolloin jostain syystä ei pääse ulkoilemaan, vaikkapa sairauden vuoksi. Luotan siihen, että tuollaisten päivien jälkeen pystyn jatkamaan säännöllistä liikuntaa, enkä vain jää vanhoihin tapoihini. Enhän minäkään ole enää vanha minä. Asiat ovat muuttuneet.

Minä olen muuttunut. Haluan liikkua itseni, oman hyvinvointini ja terveyteni vuoksi.

2 kommenttia artikkelissa “Miten ujutin päivittäisen liikunnan elämääni?

  1. Parin vuoden ajan minun oli aina aikomus aloittaa liikuntaharrastus, jotta saisin liikkumisen lisäksi myös omaa aikaa. Harrastuksen aloittaminen jäi kuitenkin aina vaan siihen aikomiseen, koska sopivan kurssin löytäminen ja sille ilmottautuminen jo itsessään tuntui työläältä. Myös harrastukseen kulkeminen päivän päätteeksi tuntui lähinnä stressaavalta ajatukselta. Tämä siksi, että viime vuodet olen ollut melko stressaavassa elämäntilanteessa muutenkin. Nyt olen ihan kuukauden sisällä itsekin löytänyt kävelyillä käymisen ilon uudelleen ja huomannut, että sehän on juuri sitä mitä olen kaivannutkin. Kävely todella hoitaa sekä mieltä että kehoa , niin kuin kauniisti kuvailitkin! Ja parasta on, että kävely alkaa heti ovesta ulos astuessani, eikä harrastukseen siirtyminen ei vie aikaa, jota haluan säästää illoista myös lapsen kanssa yhdessä oloon.

    • Ihanaa kuulla, että sinäkin olet löytänyt kävelemisen ilon! Se on niin ihanaa tuuletusta mielelle, puhaltaa huolet ja murheet jos ei mennessään niin ainakin paljon pienemmiksi. Käveleminen on ihanaa siksikin, että sitä voi tehdä missä vain ilman ihmeempiä välineitä.

      Itse koen myös työläänä mainitsemasi asiat kurssin löytämisessä, ja lisäksi sen, että pitäisi olla jossakin jonkin toisen määrittämään kellonaikaan. Mieluiten liikun omassa aikataulussani, silloin kun se parhaalta tuntuu. Joskus tuntuu, että moni suorittaa harrastustakin. Silloin se tuskin palvelee tarkoitustaan.

      Ihania kävelyseikkailuja sinulle! Ihanaa kun pimeä aika on ainakin toistaiseksi selätetty, lumi on ihanaa valohoitoa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s