Onko yksinkertaisuus ja toimivuus liikaa vaadittu?

Miten vaikeaa voi olla ostaa itselleen toimiva kalenteri? Minun tapauksessani niin vaikeaa, että kalenterin löytämiseen kului useampi tunti ja jokunen kävelty kilometri, enkä lopultakaan ole täysin tyytyväinen siihen mitä ostin.

Haluaisin todella tavata ihmisen, joka suunnittelee näitä pienikokoisia, parhaimmillaan taskuun sopivia kalentereita. Suurin osa pienistä kalentereista on käytännössä käyttökelvottomia. En ymmärrä mitä koodikieltä pitäisi kirjoittaa, jotta saisi muistettavan asian sopimaan hiukan peukalonkynttä suurempaan tilaan.

Kalenteri on minulle yksinkertainen käyttötavara. Käytän sitä yhden vuoden, ja heitän sitten pois. Sen vuoksi haluan ostaa yksinkertaisen, edullisen, kierreselkäisen mallin, josta saa helposti revittyä pois kuluneita viikkoja. En halua tällaiseen kertakäyttötavaraan hienoja kansia, ihan kierrätyspahvi riittäisi mainiosti.

Kalenterin tulee olla sisältä sellainen, että siihen mahtuu kirjoittamaan. Päivät tulisi olla allekkain, ei tungettuna vierekkäin, jolloin kirjoittaminen menee järjettömäksi tihrustamiseksi. Vielä kun kalenterin lopussa olisi muutamia tyhjiä sivuja eikä muuta turhaa täytettä, niin hyvä. Uskokaa tai älkää, mutta enhän minä tällaista löytänyt.

Olen sen verran paperi ja kynä -ihminen, etten ole oppinut tulemaan toimeen pelkästään tietokoneen tai puhelimen kalenterilla. Kävi jo mielessä, että pitäisikö opetella. Kirjakaupan laajalta näyttävä kalenterimallisto on käytännössä surkean suppea, kun katsotaan mitä kansien välissä on. Kun jätin kaikki hienot ja kalliit katsomatta, ja perehdyin vain perusmalleihin, niin malleja oli käytännössä kaksi, vain kansissa oli vaihtoehtoja. Näitä kahta mallia sai sitten eri kokoisina.

Ja kun en halunnut ostaa suurta kalenteria vain koska suunnittelija ei ole osannut järjestää päiviä sivuille fiksusti, niin minulle jäi yksi vaihtoehto. Yksi! Kalenterissa jonka lopulta löysin on suurin osa asioista kohdallaan. Hinta alle kolme euroa, kirjoitustilaa tarpeeksi, yksinkertaiset kannet joihin voi uusia sisällön vuosittain. Sitä muutamaa muistiinpanosivua ei sitten löydykään, mutta puhelinmuistio kyllä on, jota en tarvitse mihinkään. Paitsi ilmeisesti muistiinpanojen tekemiseen. Vielä kun näihin kalentereihin saisi jotakin muuta väriä kanteen kuin mustan, mutta se nyt lienee jo aivan liikaa toivottu.

Kalenteri ei ole ensimmäinen eikä viimeinen esimerkki suunnittelun puutteesta ja siitä, miten yksinkertaisista asioista tehdään turhan hankalia. Huonoon suunnitteluun törmää aivan liian usein.

Edellinen suunnittelun kukkanen johon törmäsin oli kahvikannu, jonka käyttöön olisi tarvittu käyttöohjeet. Lähes jokainen kahvia kaivannut pyöritteli kannua miettien miten sitä olisi tarkoitus käyttää. Joku tiesi miten kannu toimii, mutta silloinkin kahvi lirisi kaataessa pitkin pöytää.

Huonosti suunnitellut tavarat saavat minut ärsyyntymään. Oletko sinä törmännyt suunnittelun kukkasiin, jotka tekevät elämästä turhan hankalaa? Sana on vapaa.

P.S. Tulin vilkaisseeksi kalentereita netistä ja kas, siellähän se minulle sopiva kalenteri on! Miksi valikoima kaupoissa on niin surkea, että tarvitsemansa tavarat pitää tilata yhä useammin netistä? Ja mitä enemmän tilaa netistä, sitä varmemmin ei ole kohta sitäkään valikoimaa tarjolla kaupassa kuin nyt. Koita tässä sitten tukea keskustan kivijalkakauppoja.

P.S.2. Näin tuon netissä olleen kalenterin toisessa kaupassa, ja se olikin aivan liian suuri. Että se siitäkin muka-vaihtoehdosta.

12 kommenttia artikkelissa “Onko yksinkertaisuus ja toimivuus liikaa vaadittu?

 1. Tuttu ongelma… Suomessa kalenterivalikoimat ovat isoissakin kirjakaupoissa pienet 😦
  Olen vuorovuosin ostanut Filofaxin kalenterisivut Pocket-kokoiseen Filofaxiini ja vuorovuosin printannut MS Outlookin avulla kalenteripohjia.

  Filofax toimii muuten kivasti (käytetyt sivut on helppo poistaa, eri kieliversioita löytyy, peruskalenterin täyttösetti ei montaa euroa maksa), mutta spesiaalirei’ityksen vuoksi muistiinpanosivutkin pitää ostaa. Pidän sinällään Filofaxin ideologiasta, että ”kalenterikansioon” voi ladata tarvitsemansa krumeluurit; esim. Post-it muistilappuja, muovitaskusivuja säilytykseen ja vaikka Lontoon kartan.

  Outlook -kalenterin printtaaminen onnistuu helposti, eikä maksa mitään (paitsi työnantajalle muutaman A4:n ja mustetta). Printtityylejä (weekly, monthly, memo) löytyy, ja paperikoon voi määritellä sopivaksi (tosin saksia tarvitaan). Outlook -printeissä on vain se ongelma (kuten paperikalentereissa yleensäkin), että paperi ei luonnollisesti synkronoi joten pitää miettiä, että mikä on master -kalenteri ja kuinka usein printtejä ottaa. Ja toki sitäkin pitää miettiä, että missä nuo Outlook-paperiprintit kuljettaa, löytyykö vanhoja kalenterinkansia tms.
  Outlookissa voi helposti pyörittää myös tyhjää ja/tai henkilökohtaista kalenteria, käyttämällä ”New Calendar” -toimintoa ja antamalla sille sopivan nimen (esim. empty / private). Ja tästä extra-kalenterista voi sitten samaan tapaan printata kalenterisivuja.

  • Onpa ”hauska” huomata, että jollain muullakin on kalenteriongelma. Minä mietin, että olenko ainoa joka saa tässäkin ongelman aikaan. Minäkin muuten muistan joskus takavuosina printanneeni juuri noita samoja kalenteripohjia! Pitääpä laittaa taas mieleen vastaisuuden varalle. Kiitos muistutuksesta ja vinkeistä!

 2. Minä ostin tänä syksynä opiskelun alettua klassikko-Moleskinen. Törkeän hintainen, mutta juuri sellainen, kuin täydellinen kalenteri on. A5 -koko, mustat, pehmeät kannet, päivät allekkain ja aina viereinen sivu tyhjää omille raapustuksille. Olen ollut erittäin tyytyväinen, vaikka hinta olikin suolainen.

  • Onhan noita hienoja kalentereita, jos haluaisin sellaisen. Mutta en halua hienoa ja kallista, jonka sitten heitän vuoden päästä roskiin. Ja tosiaan kiskon sivuja irti jo vuoden edetessä, ja se onnistuu nätisti vain kierreselkäisestä kalenterista. Kierreselkäiseen saa lisäksi kynän kulkemaan mukana kätevästi.

 3. Kalenterin löytäminen on ollut ongelma minullekin. Syksyllä etsin uutta ja kävin kauppoja lävitse. Suurin osa myytävistä on epäkäytännöllisiä (pienet tilat kirjoittaa eikä muistiinpanotilaa ollenkaan, täynnä turhuuksia –> nimi- juhlapäivät, ihme luetteloita milloin mistäkin jne., ilman sitä kierrettä keskellä joka helpottaa kirjoittamista, liian ohuet paperit ja lista jatkuu) ja tämän lisäksi vieläpä kalliita. Huoh!
  Ostin sitten vihon ja tein oman kalenterini. Aikaa tuo hieman vie, mutta sitä minulla on ja on toiminut toistaiseksi mainiosti :).

  Näkyy tuo asioiden monimutkistaminen muissakin tavaroissa, käytännöllistä ja yksinkertaista on välillä vaikeaa löytää.

  • Kokosit näppärästi luetteloksi juuri sen kaiken, mikä minua riepoi kalenteria hakiessani! 🙂 On oikeasti todella surkuhupaisaa, että nykypäivänä kun kaikkea on liiaksi asti, niin ei löydä itselleen sopivaa kalenteria. Älytöntä. Sinä onnistuit ratkaisemaan asian mukavasti. 🙂

   Monimutkistamisesta puheenollen. Kun joskus näkisin senkin ihmisen, joka on suunnitellut nykyaikaiset lämpöpatterit. En tiedä onko juuri sama malli uusissa asunnoissa nykypäivänäkin, nämä on asennettu joskus 2000. Näihin on keksitty laittaa tuohon päälle ritilä, jotta patterin välistä ei vahingossakaan saisi siivotuksi. Siis ritilän varmaan saisi pois, kun irrottaisi patterin seinästä ja käyttäisi väkivaltaa… En tajua! Patterin välistä saan kissankarvat pois puhaltamalla ne hiustenkuivaajalla, mutta yhteen pienempään patteriin on laitettu vielä joku metallinen lista, jonka vaakasuoralle pinnalle kissat ovat saaneet pudoteltua aika reilusti roskaa. Ja sehän ei liiku edes hiustenkuivaajalla. Voin kertoa, että on se mukava tuoksu, kun lämmityskauden alkaessa patteri lämmittää kaiken sen lian, mitä patterin väliin on kertynyt… Että voi turhauttaa! Näin saa ihmisen purkamaan turhautumistaan, ihan riitti vain tuo kirjoittamasi sana ”monimutkistaminen”. 😀

   • Kieltämättä nuo patterin päällä olevat levyt hankaloittavat puhdistamista, mutta ovat lapsiperheessä tosi tärkeät, etteivät lapset pääse tiputtamaan patterin väliin leluja, paperia, ym. joka voisi aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

    Mahtuuko patterin takaa, sivusta tai alta käyttämään pölyhuiskaa? Sen avulla pölyt saisi pois, imurin kitaan.

    • Ritilät sinänsä eivät ole suuri ongelma, vaan se, että niitä ei ole suunniteltu helposti irroitettaviksi. Pölyhuiska ei mahdu avuksi kuin patterin taakse. Pitänee ottaa asiaksi vielä ihmetellä, että onko todellakin niin, että patterista pitää purkaa päädyt irti ja irrottaa seinästä, jotta tuon ritilän saa irti siivouksen ajaksi.

 4. Kyllä sitä usein tulee imetelleeksi, että miksi markkinatalousyhteiskunnassa, joka olevinaan perustuu kuluttajan joka halun täyttämiseen, on niin peevelin vaikea saada sitä mitä haluaa. Sitä vaikeampi, mitä yksinkertaisemmasta asiasta on kyse.

  • Aivan, tätä tulee mietittyä usein minunkin. Päivä päivältä enemmän arvostan toimivaa ja yksinkertaista muotoilua. Vielä kun se saataisiin toimimaan kaikilla elämän osa-alueilla, eikä vain esim. kalusteissa ja astioissa.

 5. En täysin ymmärrä pienen kalenterin käyttöä. Mikset hankkisi järjestelmäkalenteria, joita kyllä löytyy myös pienikokoisinakin mutta suosittelen järeämpää.

  Et ehkä ole tarpeeksi syvällisesti ajatellut asiaa. Kirjoita YouTubeen hakusanaksi Filofax, ja katso miten valtavasti löytyy ihmisiä jotka ovat niin innoissaan että tekevät kalentereistaan esittelyvideoita! Ne kyllä tempaa mukaansa paatuneenkin vihkoon kirjoittelijan. (Filofax taitaa olla englanninkielessä jo käsite enemmän kuin tuotemerkki. Ihmiset puhuvat Filofaxeista tai plannereista siinä missä me kalentereista.)

  Myönnä pois että kun käytät pientä kalenteriasi, raahaat mukana melko usein sen lisäksi jotain muutakin muistiinpanovihkoa tai tietosivua, karttoja, tehtävälistoja, ostoslistaa, yhteystietoja, käyttöohjeita, valokuvia tai vispipuuroreseptiä. Miksei nämä kaikki olisi samassa paketissa? Silloin ne myös ovat mukana kun satut tarvitsemaan, etkä harmittele että olisi pitänyt ottaa mukaan sitä ja tätä…

  Olet tasan oikeassa siinä että päivät pitäisi olla sivuilla allekkain eikä vierekkäin! Minullakin on vaikeuksia löytää oikeanlaisia sivuja ja uudet vuosipaketit myös maksaa niin paljon että olen päätynyt printtaamaan ja monistamaan sivuni. A5-kokooni ei ole ongelmaa tehdä sivuja printtaamalla! Tosin se on usein liiankin järeä koko ja sinulle voisin suositella numeroa pienempää mutta ei sitä pienintä kuitenkaan kenellekään. Päiväykset kirjoitan kalenteriini käsin, ne kun tietenkin muuttuu joka sivulla ja olisi liian työlästä printata. Jaan aukeaman 8 osaan: Viikon tavoite + 7 päivää. Omatekoiset sivut vaatii kylläkin sopivan reijittimen. Tavallisellakin olen tehnyt mutta on haastavaa.

  Voit saada järjestettyä systeemin jossa pikkukalenterisi kulkisi osana isoa, ja olisi siitä irrotettavissa tarpeen mukaan. Näin säilyy haaveesi taskuläpyskäkalenterista mutta on myös kunnon kaliberia esim. pitempään reissuun. En tiedä näetkö järjestelmäkalenterin monimutkaisena vai yksinkertaisena. Minulle se edustaa ennemmin yksinkertaisuutta kun on kaikki info yhdessä paketissa eikä ympäriinsä erilaisissa muodoissaan. Säilyy kotikin siistimpänä ja asioiden esiinottaminen on yksinkertaisempaa. Mutta tämä ei ole kovin alkuasukasmaista vaan kehittynyttä, jos sitä haettiin sillä yksinkertaisuudella.

  Koska olet bloggaajatyyppiä, rohkenisin uskoa sinun pitävän järjestelmäkalenterista kunhan ymmärrät asian oikein. Se on ajan ja tehtävien hallinnan lisäksi harrastamista elämänsä asioiden kanssa, tuunaamista ja silkkaa iloa. Se on jonkinlainen oma blogi itseasiassa. Mutta välilehdet täytyy osata otsikoida oikein, niitä joutuu joissain tapauksissa itse lisäämään vakiovälilehtien lisäksi ja ehdottomasti kannattaa olla hyvät lomakkeet joka asialle, jotta systeemin käyttö vierähtää sujuvasti käyntiin.

  Anteeksi kun tuputan asiaani sinulle näin ahkerasti. Pahimmillaan innostut ostamaan kalenterin mutta huomaatkin äkkiä ettei tämä ollutkaan juttusi ja niin se jää turhaksi. Tämä mielessä voit ajatella etukäteen onko joku jolle voisit antaa sen lahjaksi eteenpäin, kuin B-suunnitelmana eikä täysin hallitsemattomana yllätyksenä.
  Huomaatko että minulla on vastaukset joka tilanteeseen 😉 Tämä on järjestelmäkalenteri-ihmisen ajatusrakenne.

  ”Suunnittelun kukkasista”… Digitaalinen mikroaaltouuni! Alussa kun Jumala loi maailman, mikrot väännettiin käyntiin nappulasta josta samalla saatiin aika säädettyä. Syntiinlankeemuksessa mikroista tuli digitaalisia, koska ihmiset oli lumoutuneet teknologiasta ja paholainen sanoi näppäilyn ja piipittävän äänen saavan naapurin kateelliseksi. Luvattua piipitystä ei kuitenkaan kuulunut koska kukaan ei oppinut käyttämään näitä. Mutta Vapahtaja tuli ja palautti asiat alkuperäiseen paratiisitilanteeseen, ja mikroaaltouuneja on taas helppo, tehokas ja kätevä käyttää ja naapurisopu säilyy kun kaikilla on samanlaiset!

  • Kiitos kommentistasi! En aio hankkia järjestelmäkalenteria, koska en tarvitse sellaista. Minulla ei ole myöskään tapana kantaa mukanani juuri mitään, ei siis ole mitään erillisiä lippusia, lappusia ja vihkoja, jotka voisi niputtaa yhdeksi järjestelmäkalenteriksi. Kaipasin tuota tekstiä kirjoittaessani hyvin yksinkertaista kalenteria, mutta lopulta hankin vain lompakkokalenterin, siis sellaisen pahviläpyskän. Käytän lisäksi tietokoneen kalenteria, ja olen ollut ratkaisuuni tyytyväinen. En ole kaivannut muuta.

   Olen pyrkinyt tekemään elämästäni mahdollisimman yksinkertaista. Minulla on hyvin vähän asioita merkittäväksi kalenteriin. Vähäiset muistiinpanoni teen enimmäkseen tietokoneelle, tai sitten tavalliseen vihkoon. Järjestelmäkalenteri kuulostaa minusta siis aivan liian monimutkaiselta, mutta ymmärrän sen viehätyksen monimutkaisempaa elämää elävälle ihmiselle, joka muuten kuskaisi mukanaan monenkirjavia muistiinpanovälineitä ja lappusia.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s