Miten motivoida perhe minimalismiin?

Tämä artikkeli sai alkunsa lukijan ehdotuksesta. Kuten otsikko jo vihjaisee, uskon että perheen saa parhaiten mukaan minimalismiin positiivisuuden kautta. Perheellä tarkoitan myös lapsettomia pariskuntia.

Uusille lukijoille tiedoksi, että minimalismilla en tarkoita askeettisesti sisustettua kotia, vaan elämäntapaa jossa luovutaan turhista asioista ja tavaroista, jotta voisimme keskittyä elämän todella tärkeisiin asioihin.

Uudet, totutusta poikkeavat asiat voivat tuntua pelottavilta. Siksi on tärkeää tehdä minimalismia perheelle tutuksi, ennen kuin alkaa ehdottaa esimerkiksi tavaroiden vähentämistä. Jostakin luopuminen, ilman että tuntee saavansa mitään tilalle, herättää helposti vastustusta.

Onnistuminen on todennäköisempää, jos asian osaa esittää niin, että perheenjäsenet löytävät minimalismista jotakin itselleen tärkeää ja hyödyllistä, jonka haluavat saavuttaa.

Keskustelu perheen haaveista ja elämän tärkeistä asioista

Jutelkaa perheen kesken haaveistanne. Onko teillä yhteisiä haaveita? Mikä on kullekin perheenjäsenelle elämässä tärkeää? Mihin haluaisitte käyttää enemmän aikaa? Jos haluat, että minimalismi näkyisi perheenne elämässä, kerro heille kaipuustasi yksinkertaisempaan elämään. Mieti miten kerrot minimalismista niin, että osoitat ottaneesi muut huomioon. Miten minimalismi voisi auttaa perheenne haaveiden saavuttamisessa?

Minimalismia kohti pyrkiminen edellyttää jostakin luopumista, mikä on joillekin helpompaa kuin toisille. Jotta saisit perheesi motivoitua yksinkertaisempaan elämään, sinun kannattaa tarjota heille käsitys siitä, mitä he voivat saada nykyisen elämäntavan tilalle.

Mitä muuta sisältöä elämässä voisi olla kuin korostunut kuluttaminen ja omistaminen? Mitä tavaran vähentämisellä voisi saavuttaa? Mihin huomion voisi suunnata omistamisen ja yhä uusien tavaroiden haluamisen sijaan? Mitä tekisimme, jos meillä olisi enemmän aikaa?

Oma esimerkki

Aloita itsestäsi. Vähennä omia tavaroitasi ja kerro projektin edetessä miltä se tuntuu. Kerro perheellesi miksi haluat vähentää tavaroita. Mitä haluat sillä saavuttaa? Millaista haluat elämäsi olevan ja miten liika tavara sen estää? Selitä heille miten tavarakaaos sinuun vaikuttaa, miltä se tuntuu.

Muista, että pienempi tavaran määrä ei ole minimalismin tavoite, vaan väline tavoitteisiin pääsemisessä. Tavoitteena voi olla esimerkiksi käyttää enemmän aikaa itselleen tärkeisiin asioihin ja vähemmän aikaa siivoamiseen – tässä tavaran vähentäminen auttaa.

Kerro rajoittamisen jalosta taidosta

Ole jälleen itse esimerkkinä. Kerro, että voimme päättää rajoittaa omistamiemme tavaroiden määrää. Voimme varata esimerkiksi cd-levyille tietyn laatikon, joka on niiden ainoa säilytyspaikka. Kun laatikko alkaa täyttyä, tiedämme että emme voi ostaa uutta, ellemme luovu ensin jostakin. Esimerkiksi lasten leluja voi rajoittaa samalla tavoin, varaamalla niille tietyn tilan, johon lelujen tulee sopia.

Yhteiset tilat siistiksi – vastuu omista tavaroista

Mielestäni on kohtuullista odottaa, että jokainen perheenjäsen (ikä huomioiden) huolehtii omista tavaroistaan. Yhteiset tilat alkavat nopeasti näyttää epäsiisteiltä, jos jokainen jättää tavaroitaan miten sattuu. Perheen yhteiseksi säännöksi voisi ottaa, että jokainen huolehtii tavaransa paikoilleen, ja näin ylläpitää omalta osaltaan kodin siisteyttä. Näin yhteisten tilojen siivous helpottuu ja yleisilme on rauhallisempi.

Hauskaa ilman rahaa tai pikkurahalla -haaste

Leikkimielellä toteutetut perheen yhteiset haasteet voivat olla arkea virkistäviä. Mitä jos tietyn yhdessä sovitun ajan kokeilisitte, mitä kaikkea kivaa voi tehdä yhdessä ilman rahaa, tai todella pikkurahalla? Miten voimme nauttia yhdessäolosta ja antaa aikaa toisillemme ilman erityisiä tavaroita? Tällainen perheen yhteinen haaste voisi tarjota tavallista enemmän yhteistä aikaa ja tekemistä, sekä virkistäviä huomioita siitä, ettei tavara olekaan niin merkityksellistä, kuin usein ajattelemme.

Kirjoitin aiemmin mitä kaikkea voi tehdä ilmaiseksi tai pikkurahalla. Kirjoitus tarjoaa joitakin ideoita, mutta on kirjoitettu lapsettoman aikuisen näkökulmasta. Laittakaa ideariihi pystyyn ja mielikuvitus laukkaamaan, niin olen aivan varma, että keksitte kaikenlaista hauskaa yhteistä tekemistä.

Perheen yhteinen projekti

Oletteko perheenä haaveilleet lomamatkasta tai muusta koko perheen yhteisestä elämyksestä? Mitä jos loisitte yhteisen projektin haaveen saavuttamiseksi? Olisiko mahdollista myydä pois turhia tavaroita ja jättää uusia ostamatta, ja kartuttaa näin saaduilla ja säästetyillä rahoilla perheen haavekassaa? Jos tällaista haavetta ei vielä ole, voisitte keksiä sellaisen.

Perheen taloustilanne kannattaa huomioida haavetta miettiessä, jotta haave olisi saavutettavissa kohtuullisessa ajassa. Jos perheen taloustilanne on niukka, ei kannata miettiä mihin kaikkeen ei ole varaa. Aina on olemassa jokin saavutettavissa oleva yhteinen elämys, jota varten säästää.

Lasten kanssa kannattaa huomioida, että mitä pienempi lapsi, sitä vaikeampaa jostakin luopuminen jonkin tulevaisuudessa tapahtuvan hyväksi on. Tuleva yhteinen loma tai muu aineeton kokemus tai elämys voi tuntua kaukaiselta sen rinnalla, että juuri nyt ei saa jotakin tiettyä tavaraa. Kannattaa valita säästökohde tarpeeksi pieneksi, jotta motivaatio ja innostus säilyy. Jatkossa kun lapsi on ymmärtänyt miten säästäminen toimii, voi valita hiukan suurempia säästökohteita. Motivaation ylläpitämiseksi kannattaa pitää säännöllisesti yhteisiä juttutuokioita, jotta kaikki ovat selvillä tilanteen edistymisestä.

Tavaraa voi vähentää ja kotia siivota myös hauskalla tavalla. Suosittelen lukemaan Joshua Beckerin kirjoituksen aiheesta. Suosikkini on kohta 6, suorastaan tuolista nostavan innostava 12-12-12. Vinkkiä voi muokata tarpeen mukaan (esimerkiksi myytävien tavaroiden etsimiseksi oma kategoriansa) ja järjestää siitä vaikka koko perheelle sopivan, hauskan pelin.

Ole kärsivällinen

Anna perheellesi aikaa, sitä tarvitaan, jotta voi syntyä ymmärrys siitä, mikä yksinkertaistamisen tarkoitus on. Jos tavaroista luopuminen on perheelle vaikeaa, älä missään tapauksessa hävitä toisten tavaroita salaa! Sillä et saavuta mitään hyvää, ainoastaan rikot perheesi luottamuksen, ja saat muut pitämään tavaroistaan entistä tiukemmin kiinni.

Vaikka tavaroista luopuminen etenisi mielestäsi mahdottoman hitaasti, ole kärsivällinen. Älä yritä vauhdittaa tavarasta luopumista valittamalla asiasta, se vain ajaa kauemmas asian toteutumisesta.

Tämän artikkelin tarkoituksena on muistuttaa perhe-elämästä, jossa ollaan aidosti läsnä yhdessä. Elämästä, jossa perheenjäsenet eivät pääosin käperry itsekseen omien tavaroidensa tai näyttöruutujensa ääreen, kun aikaa voitaisiin viettää myös yhdessä. (Toki oma aikakin on tärkeää.)

Meillä länsimaissa on käytännössä kaikkea mitä suinkin voimme toivoa. Mutta onko meillä aikaa toisillemme? Mikä muu perhettämme yhdistää kuin asuminen saman katon alla? Miten paljon vietimme eilen aikaa perheemme kanssa, niin että todella olimme läsnä heidän kanssaan?

Aivan pian kirjoitan enemmän minimalismista (pienten) lasten kanssa. Miten motivoida lapset minimalistisempaan elämään, ja saada tavara ja ostaminen sivuosaan elämässä? Kas siinä pulma.

3 kommenttia artikkelissa “Miten motivoida perhe minimalismiin?

 1. Olen tämä viikon ahminut muutamia minimalistisesta elämästä kertovia blogeja ja viimein eilen rohkaistuin ehdottamaan miehelleni, jos aloittaisimme tällaisen elämänmuutoksen. En tiedä, miksi ihmeessä jännitin mieheni mielipidettä asiasta, kun hän on kuitenkin se, joka on viime aikoina on huomautellut tavaroiden määrästä, epäjärjestyksestä, ajanpuutteesta jne. Mieheni ottikin asian innostuneena vastaan ja aloimme eilen miettiä, mitä voimme tehdä samantien (lopetimme kahden lehden tilaukset, postilaatikkoon tuli Ei mainoksia-tarra ja päätimme ostaa jouluahjat syötävinä/juotavina/palveluina.) ja miten aiomme vähentää tavaraa jatkossa. Tajusimme, että emme muistaneet olohuoneen ison senkin sisältöä kuin yhden laatikon ja kaapin verran (senkissä on kuitenkin 4 laatikkoa ja kaappia) ja järjestelemällä sekä poistamalla tavaraa, voimme luopua koko senkistä, joka meidän molempien mielestä on aina vienyt liikaa tilaa. Tänään innostuin käymään oman vaatekaappini kimppuun ja sain sieltä kolme isoa Ikea-kassillista vaatetta kirpparille. Olisin varmasti voinut poistaa vielä enemmänkin, mutta en halua, että mulle tulee liian tyhjännäköinen kaappi, koska sitä tulee tarve täyttää. Varsinkin kun alkuinnostus menee ohi, uskon, että vanha ostohimoni ja (järjettömät) huoleni, etten näytä hyvältä vanhoissa vaatteissani, palaavat. Huijasin vielä itseäni niin, että laitoin lempivaatteeni kaappin niin, että näen ne ensimmäisenä kun avaan ovet, jolloin ei tulisi sitä ”miks mulla ei ole mitään päällepantavaa”-tunnetta.
  Kosmetiikkavarastot saivat myös kyytiä: vanhoja heitin suosiolla roskiin, käyttämättömiä annoin ystäville ja ne jotka päätin pitää itse, laitoin näkyville, jotta ne tulee myös käytettyä pois. Esim. kynsilakat hupenivat huikeasta 72:sta, kymmeneen ja nämä kun on käytetty pois totesin pärjääväni muutamalla. Kosmetiikan osalta ajattelin viimein toteuttaa haaveen siirtyä luonnonkosmetiikkaan, jota olen tähän asti pitänyt kalliina. Ja onhan se, jos ostaa sellaisen määrän kuin minä, eikä yhtään mieti, mitä tulee oikeasti käytettyä.
  Näistä alkuvähennyksistäkin tuli jotenkin selkeä olo ja tuntui kuin olisi heittänyt raskaan repun selästä. Mukavalta vielä tuntui se, että mies oli heti mukana tässä ja voimme nyt yhdessä miettiä, miten lähdemme rakentamaan omannäköistä minimalismiamme.
  Kiitos paljon hienosta kirjoituksesta ja kiva kun näitä tulee nyt jouluun asti joka päivä, niin on tähän alkuun vertaistukea matkassa 🙂
  Ja sori, kauheen pitkä kommentti!

  • Siis sinä olet uskomaton! 🙂 Kiitos kun kirjoitit kuulumisiasi, äläkä todellakaan pahoittele kommentin mittaa, täyttä asiaahan tuo oli. Ihailen sitä, että todella ryhdyit saman tien toimeen – ja voi mitä saittekaan miehesi kanssa aikaan! Mahtavaa!

   Kuvaat kommentissasi hyvin niitä arkisia asioita, mihin minimalismi auttaa. Ja juuri sitä, että moniko muistaa, mitä kaikissa kaapeissa ja laatikoissa oikeasti säilyttää? Ja näin vertaistukena vaatekaappiasiaan, tekee vaatteille ihan hyvää, että kaapissa on tyhjää tilaa. Ilma pääsee kiertämään paremmin, eivätkä vaatteet ummehdu. Ja aivan loistoidea oli laittaa lempivaatteet heti näkyville!

   Sinulle kuulostaa todella olleen kosmetiikkavarastoja. 🙂 Suosittelen lämmöllä luonnonkosmetiikkaan siirtymistä, se kemikaalien määrä mikä normikosmetiikassa on ei ole hyväksi. Ei ympäristölle eikä ihmiselle. Itse käytän siis vain luonnonkosmetiikkaa, mutta sitäkin todella vähän, kahden käden sormet riittävät tuotteiden laskemiseen hyvin. (En siis meikkaa.)

   Kuin olisi heittänyt raskaan repun selästä. Onnittelen tuosta keveyden tunteesta! Todella hienoa, että sait miehesi heti mukaan yhteiseen projektiin. Ja vertaistukea on saatavilla kyllä. Olen todella iloinen puolestasi!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s