Joulu ilman lahjojen ostoa lapsiperheessä?

Liian radikaalia? Mahdotonta? Lapsen kiusaamista?

Ajatus on nykypäivänä kieltämättä poikkeuksellinen. Uskon kuitenkin, että se on mahdollista. Ja koska minulla ei ole aiheesta kokemusta, mutta Leo Babautalla on, niin suosittelen lämpimästi lukemaan hänen kokemuksistaan aiheesta. Leo perheineen haastoi viime vuonna oman perheensä lisäksi muutkin ei-uusia-joululahjoja -haasteeseen. Kerrottakoon, että joululahjoja ei ole haasteessa kokonaan kielletty, mutta kokonaan uusien lahjojen sijaan on vaihtoehtoja.

Toisessa artikkelissa, myös viime vuodelta, Leo avaa enemmän sitä, mitä hänen perheensä on jouluksi suunnitellut, suuren kulutusjuhlan sijaan.

Lopuksi muutamia ajatuksia herättäviä lauseita Leon ensiksi mainitusta artikkelista, vapaasti suomeksi käännettynä:

”Haluammeko todella opettaa lapsillemme, että antamisessa on kyse ostamisesta? Haluammeko opettaa heille, että osoittaakseen rakkautta täytyy ostaa jotakin? Haluammeko antaa esimerkin kuluttamisesta luovuuden sijaan? Olemmeko kertomassa heille, että perhe ja ystävät voivat kokoontua yhteen vain, jos kulutamme järjettömän paljon rahaa ilman todellista tarvetta?”

Rahalla voi loppujen lopuksi saada kovin vähän. Tärkeimpiä asioita ei voi ostaa.

6 kommenttia artikkelissa “Joulu ilman lahjojen ostoa lapsiperheessä?

 1. No kyllä minusta lahjaton joulu on melko ankea ajatus – mutta hurja otsikko oli onneksi liioittelua, kun hyljätyksi tulivat vain uutena ostetut lahjat 😀 minusta on jopa hieman kummallista, että Leo käsittää sanalla ’lahja’ vain ostetut kapineet, mutta ehkä kyse on kulttuurieroista. Mutta voisin siltikin kuvitella, että yhdysvalloissakin olisi harrastettu salamyhkäisiä joululahjaneulonta/askartelu-illanistujaisia ym.

 2. Tosi tärkeä asia jälleen otettu esiin…omat lapseni jo aikuisia mutta ovat jo vuosia sanoneet, että paras joulutunnelma syntyi siitä,että oltiin yhdessä ja tunnelma oli rauhallinen ja jouluruoka syötiin kiireettä. Toki joitakin lahjoja hankittiin muttei ylenpalttisesti. Tänä päivänä aikuiset lapsemme pitävät joulun kiireettömyyttä yhä parhaana asiana ja olemme sopineet, että lahjoja emme hanki. Tämä sovittu myös suvun kesken ja toimii. Lahjakortteja ehkä olemme hankkineet tai sitten palveluja,nämä poikkeuksetta tarpeeseeen mutta emme siis varsinaista materiaalista lahjaa. Voisiko lasten kohdalla ajatella , että kirppisten tarjontaa voisi hyödyntää enemmän tai vaihtaa leluja tuttavaperheen kanssa tai tukea käsityöyrittäjien tuotantoa?

  • Kirjoitit juuri ne asiat, jotka ovat minullekin tärkeintä joulussa. Yhdessäolo, rauhallinen tunnelma ja kiireettömyys syödessä. Nykyään näen niin, että lahjat ovat lähinnä häiriötekijä. Lahjojen avaamisen jälkeen on tyhjä olo, ja miksi? Kun lahjoja on, niihin ei osaa suhtautua vailla odotuksia. Ja odotukset eivät välttämättä ole hyväksi, niitä ei ole aina helppo täyttää. En pidä lahjoista joulun ”kohokohtana”, koska ne eivät sitä edes ole. Meillä ei nykyään osteta lahjoja, nautitaan vain noista tärkeistä asioista ja vaikka luetaan kirjoja ja pelataan lautapelejä.

   Ideasi kirpparien hyödyntämisestä ja lelujen vaihdosta kuulostavat tosi hyvältä! Käsityöyrittäjien tukeminen ei myöskään ole ollenkaan hassumpi idea. Jos ostan jouluksi jotakin itselleni, niin ehkäpä ihanat huovutetut tumput torilta. Itse en jaksa nähdä huovuttamisen vaivaa, olen aina sössinyt sen enkä aio enää kokeilla.

 3. Meillä on nyt kahdelta joululta kokemuksia paketittomasta joulusta.
  Viime jouluna alle kouluikäiset saivat yhdet paketit, mutta nekään eivät olleet omasta perheestä peräisin.

  Keskustelimme etukäteen lasten kanssa asiasta. Päätös oli yhteinen ja ei ollut vaikea tehdä.
  Olimme kokeneet useamman ”lahjavuorijoulun” ja se ei ollut edes lapsista hauskaa. Olo oli lähinnä tympeä.

  Kun aattoa ei värittänyt kitulias lahjojen avaamisen odottaminen, koko perhe keskittyi yhdessäoloon, herkutteluun, saunomiseen, lukemiseen, laulamiseen, leikkimiseen ja ulkoiluun. Kukaan lapsista ei itkenyt tai kiukutellut aattona tai koko joulun aikana. Siihen asti joka ainoana lahjajouluna on joku tirautanut itkut lahjojensa äärellä.

  Meidän 13-lapsisessa perheessä tämä kokeilu ei ollut suinkaan ankea. Luulen, että perinne tulee jatkumaan, koska kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Pitäisi varmaan kirjoittaa tänä vuonna uusi blogikirjoitus aiheesta.,Tuttavapiirissäni en tiedä juurikaan perheitä, jossa tällainen kokeilu olisi edes harkinnassa.
  Kyllä paketittomassa joulussa korostuu muut, kuin materialistiset arvot. Sen kyllä totean, että homma ei onnistu ja tuota iloa, ellei kaikki perheestä ole ajatuksen takana. Joulunvieton täytyy kuitenkin olla perheessä iloa ja onnea.

  • Kiitos kun kerroit joulustanne. Kuulostaa oikein ihanalta, tuollaista joulua voisi suositella muillekin kokeiltavaksi. Uskon, että se voisi olla oikein mukava kokemus, jos kaikki sitä vain haluavat kokeilla.

   Olen kuullut näistä lahjavuorijouluista, ja siitä miten lapset kyllästyvät pakettien avaamiseen jo puolivälissä. Ja usein tulee pettymys, kun paketista löytyy vääränlaisia asioita… Itse asiassa kun muistelen, joka kerta kun olen vienyt siskonpojilleni jotakin (ihan muulloin kuin jouluna), siitä on tullut mököttämistä ja napinaa. Tavaroita olisi pitänyt vähintään olla kaksi samanlaista, jottei tarvitse tapella vuoroista. Olen huomannut, että enemmän he arvostavat seuraani ja yhdessäoloa, kuin mitään mitä osaisin viedä.

   Lahjat vievät helposti huomion kaikesta muusta, tärkeämmästä. Joulussa ihanaa on juuri se kiireettömyys, että on aikaa tehdä mukavia, tärkeitä asioita. Lapsiperheen kiireistä arkea sivusta seuranneena uskon, että joulussa on mukavaa lapsillekin juuri se kiireettömyys. On aikaa rauhassa leikkiä ja olla. Yksi pikkuinen ystäväni herää aamulla aiemmin kuin olisi tarpeenkaan, jotta ehtii leikkiä leluillaan ennen päiväkotiin menoa. Harmi on suuri, jos päivä on niin kiireinen, ettei ehdi tarpeeksi leikkiä. Voi kunpa kenenkään arjen ei tarvitsisi olla noin kiireistä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s