Kahvihetki ajatuksella, läsnäolon kera

Ajattelin järjestää tänään kahvihetken ilman häiriötekijöitä. Liittyisittekö mukaan kukin tahoillanne?

Liian usein kahvi- tai teehetki tulee täytettyä muulla tekemisellä, jolloin itse hetki menee ohi huomaamatta. Tulee luettua jotakin samalla, oltua netissä tai muulla tavalla hajotettua huomio pois itse kahvihetkestä. Itselläni on tässä vielä valtavasti oppimista. Välillä sujuu paremmin, välillä heikommin.

Varmasti jokainen meistä on joskus kokenut, miten televisiota katsoessa voi syödä huomaamattaan yllättävän paljon. Itse asiassa on aika sama mitä on syömässä, liukuhihnailmiö toimii mainiosti. (Nykyään en juurikaan katso televisiota, ja pyrin olemaan syömättä samalla.)

Tämä sama ilmiö tulee helposti myös ruokailuun tai kahvihetkeen, jos ei todella keskity itse syömiseen tai kahvista nauttimiseen. Haluaisin päästä tilanteeseen, jossa oppisin olemaan hetkessä kiinni sen yleensä varsin lyhyen ajan, kun jotakin tulee syötyä.

Olen huomannut, että pienempi määrä jotakin hyvää riittää, kun todella keskityn siihen mistä olen nauttimassa. Televisiota katsoessa suklaata voisi syödä varmasti määrättömän paljon, mutta mitä jos sama määrä pitäisikin syödä pala kerrallaan pöydän äärellä? Nykyään rajoitan makeahampaani saamaa herkkuannosta niin, että laitan pikkuiselle lautaselle vain sen verran suklaata tai näin joulukuussa pipareita, jotka haluan syödä. On helppoa popsia ne huomaamattaan, sen sijaan että keskittyisi yhteen kerrallaan, nauttien.

Mitäpä jos keittäisimme itsellemme (ja mahdolliselle seuralaisellekin toki) kupin hyvää kahvia tai teetä, ja varaisimme jotakin pientä hyvää sen seuraksi pimeyttä piristämään? Keskittyisimme vain tähän pieneen herkkuhetkeen päivän touhujen välissä. Itse valitsen usein pekaanipähkinöitä tai tummaa suklaata, näin pitkään jatkuneen pimeän aikana olen herkutellut myös maitosuklaalla ja piparkakuilla.

Suokaamme itsellemme tämä pieni, häiriötön herkkuhetki. Nauttikaamme lämpimästä juomasta ja pienestä makeasta, tai suolaisesta jos pidät enemmän siitä. Nautinnollista kahvi- tai teehetkeä teille kaikille!

4 kommenttia artikkelissa “Kahvihetki ajatuksella, läsnäolon kera

  1. Olen itse yrittänyt kiinnittää huomiota samaan asiaan. Aina en onnistu, kun pieni lapsi kaipaa huomiota tietenkin juuri silloin, kun syön sitä i-ha-naa croissantia 😉
    Yksi elämän nautinnoista on espresson tai cappuccinon valmistus. Espressokoneemme ei ole automaatti, vaan jauhan pavut itse, tamppaan purut ja katkaisen veden itse oikealla hetkellä. Kun kahvin valmistus on käsityötä, kahvin mielellään juokin rauhasssa.
    Totta on tuokin, että television tai muun huomiota herpaannuttavan asian vuoksi tulee syötyä enemmän (liikaa), ja tuo lautaselle annostelu on hyväksi havaittu juttu.

    • On mukavaa tehdä välillä jotakin ihan käsityönä, vaikka automaattisempikin keino olisi olemassa. Tuohon kahvin valmistukseen pitää jo keskittyä, ja sille on hyvä jatkumo tosiaan keskittyä myös kahviin.

  2. Hauskaa, kun selailin juuri tänään japanilaisen lifestyle-kirjailija Ayano Uchidan kirjaa, jossa (sikäli kun erittäin alkeellisella japanintaidollani oikein tulkitsin) kehotettiin kiireenkin keskellä rauhoittamaan ruokahetket juuri ruokailulle. Ja myös kattamaan ja asettelemaan ruoka kauniisti esille, koska se on hyväksi ihmiselle. Lehden lukeminen kahvin kanssa on mukavaa, mutta hyvä olisi välillä keskittyä ihan kahviinkin.

    • Tuosta on ollut joskus jossain lehdessäkin, muistan lukeneeni. Suositeltiin tosiaan kattamaan kauniisti arkenakin, eikä vain juhlatilaisuuksia varten. Se taitaa tehdä tilanteesta jollakin tapaa rentoutuneemman. Aina välillä, joskin harvoin, katan arkenakin enemmän ajatusta käyttäen.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s