Pienet asunnot, tulevaisuuden kodit?

Olen aina viihtynyt pienissä, kodikkaissa, kompakteissa tiloissa, joissa kaikki on lähellä. Ajattelin tänään esitellä teille muutaman pienen asunnon, joista on erilaisilla luovilla ratkaisuilla saatu toimivia, yksilöllisiä ”palapelejä”. Asuminen voisi mielestäni olla huomattavasti monimuotoisempaa, kuin se tällä hetkellä Suomessa on.

Pieni, mittojen mukaan asukkaalleen räätälöity asunto. Hyvin kelpaisi minullekin.

Todellinen palapeliasunto!

Pikkuinen, mutta loistavasti suunniteltu asunto, joka muuntuu 24 eri tilaksi! Tämän kaltaisessa asunnossa voisin aivan loistavasti asua.

Ja lopuksi vielä kurkistusluukku kenties tulevaisuuden koteihin? Kuopion asuntomessuilla 2010 esiteltiin Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden asuntosuunnittelun jatkokurssille laatimia harjoitustöitä. Kurssin aiheena oli Minimikoti.

Minimikodista kerrotaan näin:

Minimikoti tarjoaa toisenlaisen vaihtoehdon asumiseen. Minimikoti tarkoittaa asuntoa, joka on säästeliäs niin tilankäytöltään kuin materiaalien- ja energiankulutukseltaan. Tavoitteena on pienentää asumisen ekologista jalanjälkeä ja etsiä uudenlaisia säästeliäitä ratkaisuja asumiseen, viihtyisyydestä tinkimättä. Minimikoti avaa mahdollisuuksia pohtia, minkälaista on ylimääräisestä tavarasta tai suuresta asuntolainasta vapaa elämä. Miltä näyttää asunto, joka on fyysisesti pieni, mutta asumismukavuudeltaan ja elämyksellisyydeltään suuri? Mikä loppujen lopuksi on se paikka maailmassa, joka minimissään muodostaa ihmiselle kodin?

Millaisia ajatuksia nämä meille tutusta asuntotuotannosta poikkeavat tavat asua herättivät?

8 kommenttia artikkelissa “Pienet asunnot, tulevaisuuden kodit?

 1. Olen asunut 11 ja 10 neliön asunnoissa pariisissa ja tokiossa, tosin vain kolme-neljä kuukautta kerrallaan. Mutta viihdyin loistavasti, vaikka myös mieheni oli mahdutettu samoihin neliöihin. Tavaraa ei halaja kovin paljoa, kuN kotioven ulkopuolella aukeaa jokin kiehtova metropoli. Nyt lapsen kanssa kaipaisi ehkä hiukan enemmän tilaa kuin 10 neliötä, ja en tiedä mihin olisin noissa asunnoissa arkitstoinut esim talvitakit kesän ajaksi. Mutta silti olen aivan ihmeessä, kun jotkut tuttavat kummastelevat, miten lapsiperhe voi mahtua meidän nykyiseen noin 60 neliön asuntoon! Öö, hyvin, tänne mahtuisi vielä norsu ja konserttiflyyegeli, ja sittenkin olisi vain hiukan ahdasta.
  Joten, enemmän pieniä asuntoja minun puolestani, varsinkin kaupunkien ydinkeskustoihin, niin että sinne mahtuvat asumaan kaikki jotka tahtovat.

  • Tosiaan pienessä tilassa olet asustellut. Itse asun 54 neliössä kumppanini kanssa, ja tilaa on liikaakin. Vähempikin riittäisi. Tämä on tosin vain minun mielipiteeni, kumppanini on hieman toista mieltä. Niin, mikä siinä onkin, ettei lapsiperhe voisi sopia aivan hyvin asumaan 60 neliössä?

   Minäkin toivotan pienet asunnot tervetulleiksi. Vielä kun niihin osattaisiin keksiä hiukan innovatiivisempia ratkaisuja kuin tähän asti.

 2. Olen aina haaveillut loft-tyyppisestä korkeasta asunnosta, jossa ei olisi makuuhonetta vaan nukkumaparvi, olohuone ja keittiö samassa tilassa jne. Tämän tyyppiset asunnot ovat tyylikyyttä jollaisissa tilassa.
  Olen aina ihmetellyt tätä naisten pukeutumishuonevimmaa, minkä ilmeisesti Sinkkuelämää-sarja sai aikaan. Vaikka paljon muotiblogeja olen seurannut ja vaatteita löytyy itseltäkin (ei tosin enää kauan! :)) sen verran, että niille tarvitsisi jo oman huoneen, en ole ikinä ymmärtänyt, miksi vaatekaappi ei kelpaa. Oma huone vaatteille. Huhhuh. Nyt kun olemme miehen kanssa omaa tavaran vähennystä tehneet, ihmetellen olemme jouneet toteamaan, että miten kummassa meidän kamat eivät ole muka mahtuneet samaan komeroon. Isossa komerossa on ollut miehen tavaroita, liinavaatteita ja talvitakkeja. Nyt sinne sopii siis meidän molempien vaatteet.
  Ja vielä kaksi kuukautta sitten pohdiskelimme, että kohta on varmaan isomman talon osto edessä. Perheenlisäystä ei ole suunnitteilla, luultavasti jäämme tähän yhteen lapseen, mutta tilaa tarvitsimme tavaroille! Nyt tuntuu jotenkin hassulta, että edes harkitsimme sellaista, mehän mahdutaan tähän kolmioon mainiosti!

  • Tämä oli mieluinen postaus, tykkään valtavasti tutkiskella erilaisia pienen tilan asumisratkaisuja. Itse vajaan vuoden 16 neliön tehoyksiössä asuneena olen varsin iloinen nykyisestä, tuplasti isommasta kämpästä, mutta olenpahan oppinut, ettei ihminen loppujen lopuksi tarvitse kymmeniä neliöitä ympärilleen.

   Tässäkin yksi esimerkki melkoisesta tehoasumisesta: http://www.youtube.com/watch?v=JZSdrtEqcHU

   • Minua myös kiinnostavat luovat ratkaisut asumisen suhteen. Olen aiemmin nähnyt tuon linkin asunnon, ja minua ahdistaa se tavaran määrä mitä siihen on ahdettu. Ei ole esteetikon silmään mikään suunnittelun kukkanen, mutta toki noinkin voi elää.

  • Pukeutumishuone on minullekin jotenkin outo käsite. En tajua, miksi tarvitaan erillinen tila pukeutumista ja vaatteiden säilytystä varten, kun on jo olemassa vaatekaapit ja vaatehuoneet.

   Kiinnostuneena seuraan tuota teidän tavaran vähennysprojektianne. Säästitte ihan hyvän summan vain vähentämällä tavaraa, kun ei tarvitsekaan muuttaa suurempaan. Aina välillä kuulen näitä tarinoita, että tila loppuu kesken, joten pitää muuttaa suurempaan. Eikä kyse ole tosiaan välttämättä edes perheenlisäyksestä, vaan tavaramäärän jatkuvasta kasvusta. Hienoa, että projekti etenee noin hienosti ja saatte lisää elintilaa itsellenne!

 3. Hyvä aihe! Pieniin asuntoihin mahtuu aivan hyvin asumaan, täytyy vain osata järjestää tavaransa ja ehkä myös luopua joistain turhemmista. Nuo videot esittelevät kyllä aika äärimmäisiä esimerkkejä. Minulle tuli mieleen, että mitenhän tuollaisissa asunnoissa pärjää vaikkapa kovin kipeänä? Terveelle ihmiselle voi yllättäen tulla pahojakin ongelmia. Itse nöyrryin tämän aiheen edessä viime keväänä, kun selkäni tuli yhtäkkiä niin kipeäksi, etten voinut pariin kuukauteen nostaa mitään maitopurkkia painavampaa. Silloin olisin ollut kyllä varsinaisessa pulassa tuollaisessa palapeliasunnossa! Taidan siis itse tyytyä vähän perinteisempään pieneen kotiin.

  • Hyvä huomio! Esteettömyyden huomioimisessa näistä ei ole esimerkeiksi. Itse pidän videoiden kodeista, yhtä lukuunottamatta. Palapeliasunnossa on puolensa, mutta en koe sitä viihtyisänä. Mieluummin siirtelisin vaikka seiniä, kuin asuisin tuossa palapelimaailmassa. Minimikodeissa oli kiinnostavia suunnitelmia, mutta yllätys minulle oli, miten joissakin ei oltu huomioitu ihmisen tarvetta luonnonvaloon. Tai ainakin minä tarvitsen valoisan asunnon voidakseni hyvin, sähkövalo ei kertakaikkiaan riitä. En voisi asua kodissa, jossa on aina oltava valot päällä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s