Mistä on joulumieli tehty?

Kuvia täydellisestä joulusta pursuaa joka tuutista. Meille kerrotaan, mitä ajan hermolla olevat ihmiset tänä jouluna ostavat.

Tehdään gallupeja, joissa ihmisiltä kysytään, miten paljon rahaa he käyttävät jouluun tänä vuonna. Toisaalta kerrotaan myös vähävaraisista lapsiperheistä, joilla ei ole varaa jouluruokiin ja -lahjoihin. Kuvia siitä, miten tänä jouluna katetaan ja koristellaan, on tarjolla joka ainoassa naistenlehdessä, jos omat ideat loppuvat.

Osta sitä, osta tätä – maksa vasta myöhemmin. Raha on suuressa osassa, kun joulusta puhutaan.

Jos on tapana suorittaa elämää, niin joulua voi suorittaa koko rahan edestä. Joulusiivous, ruoka, leipominen, koristeet, lahjavuoret, muut juhlavalmistelut… ja kaikki tämä vain muutaman päivän vuoksi. Tässä hässäkässä pääsee tietysti unohtumaan, mikä joulun idea oikeastaan onkaan. Se tuskin on heikkopäinen siivoaminen ja täydellisen kympin suoritus joulupöydän antimien kanssa. Tai valtava keko lahjoja.

Mistä joulumieli oikeastaan tulee? Minulle se tulee rauhasta ja läsnäolosta, täydellisestä kiireettömyydestä, hyvästä ruoasta. Kynttilän liekistä, piparin tuoksusta, siitä kun kuuntelen Let it snow, let it snow, let it snow:n ensilumen sataessa – satoi se sitten missä kuussa tahansa. Nat King Colen ja Dean Martinin joululevyä kuuntelen joka vuosi jouluaskareita tehdessäni, se saa minut aina sopivaan tunnelmaan.

Meidän perheemme joulu on yksinkertaistunut pala kerrallaan. Olin joskus joulun suorittaja. Olen vuosi vuodelta vähentänyt ”täydellisestä joulusta” stressaamista. Suurin käännekohta joulun vietossamme tapahtui vuonna 2004.

Jouduimme lopettamaan rakkaan kissamme täysin yllättäen muutama päivä ennen joulua. Meillä ei ollut juuri mitään jouluvalmisteluita tehtynä. Minä olin niin järkyttynyt ja surullinen äkillisestä ja yllättävästä menetyksestä, ettei minusta ollut joulua tekemään. Kumppanini kävi yksin kaupassa tekemässä ruokaostokset jouluksi.

Meillä oli pikkuinen sypressi sekä paljon kynttilöitä ja ulkotulia, joita poltin lohdukseni. Kaikki ruoka tuli valmiina kaupasta. Kaikesta surusta huolimatta tuo joulu oli hyvä joulu. Se oli täynnä välittämistä ja läheisyyttä, pysähtymistä tärkeiden asioiden äärelle. Toinen kissamme oli aivan yhtä surullinen kuin mekin, kun kaveri oli yllättäen poistunut viereltä. Tuona jouluna olimme erityisen tiivis kolmikko.

Tuo joulu opetti minulle, että yhdessäolo on kaikkein tärkeintä. Minun stressini jouluvalmistelujen kanssa on aivan turhaa. Leivon vuosi vuodelta vähemmän, enkä jaksa ruoankaan kanssa hössöttää. Pääasia että ruokaa on tarpeeksi, eikä joulunaikaan tarvitse enää kokkailla. Siivoan kodin huolella, puhtaassa kodissa on mukava olla.

Meillä ei ole ollut enää vuosiin joulukuusta, ja joulukoristeet vähenevät vuosi vuodelta. Poltamme kynttilöitä ja päiväkoti-ikäisenä askartelemani keinuva joulutonttu keinuttelee ikkunasta tulevassa vedossa verhotangossa. Sillä on pienen perfektionistin piirtämät silmät, nenä ja suu – silmät tosin melko lailla otsassa. Pari valosarjaa laitan maljakkoon tai muuten esille. Joulumusiikki luo lämmintä, iloista ja välillä harrastakin tunnelmaa.

Joululahjoja emme juurikaan osta, parille pikkupojalle käy joulupukki viemässä jotakin tarpeellista ja toivottua. Jouluksi lainaamme kirjastosta joululevyjä ja kirjoja. Luemme omia kirjojamme, tai molempia kiinnostavia kirjoja ääneen toisillemme. Joskus saatamme ostaa lautapelin tai jonkin uutuuskirjan, jonka lahjoitamme kirjastolle luettuamme.

Joulu on minulle ensisijaisesti kiireettömän yhdessäolon aikaa. Sen kaiken muistamista mikä on hyvin ja mistä olen kiitollinen. Materia ei ole jouluna läsnä juuri sen enempää kuin arkenakaan. Joulun erottaa arjesta jouluruoka, joulumusiikki, rauha, kaupungin ihana hiljaisuus – ja joulumieli.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s