Tuoko valinnanvapaus lisää vapautta?

Tänään tarjoan teille ajateltavaa valinnanvapaudesta. Mitä enemmän valinnanvapautta, sitä vapaampia olemme, vai kuinka?

Psykologi Barry Schwartz näkee asian toisin. Hän konkretisoi puheessaan valinnanvapauden paradoksista mukavasti sen, mitä olen ajatellut laajasta valikoimasta jo pidemmän aikaa. Aion kirjoittaa tästä aiheesta lisää myöhemmin, mutta juuri nyt päästän teidät nauttimaan Barry Schwarzin osuvista oivalluksista.

Barry Schwarzin TED-talkiin pääset tästä. Siihen on saatavilla suomenkielinen tekstitys.

8 kommenttia artikkelissa “Tuoko valinnanvapaus lisää vapautta?

 1. Todella ajatuksia herättävä puheenvuoro. On mielenkiintoista huomata, että itse on tiedostamattaan ollut ahdistunut monestakin kuluttamiseen ja länsimaiseen elämäntapaan liittyvästä asiasta jo pidempään. Nyt kun asioista on löytänyt kirjoitettuja ja puhuttuja juttuja, on oma näkemys asioihin saanut vahvistusta ja tukea. Ymmärtää, että ei ole yksin asian kanssa ja että kuluttamiselle, tavaran haalimiselle, jatkuvalle kiireelle, interaktiivisuudelle ja vaatimuksille on vaihtoehto! On mahtavaa tajuta, että voi olla täysin tyytyväinen siihen, mitä on ja omistaa, ei tarvitse olla enemmän joka suhteessa.

  • Saman huomasin minäkin, kun ensimmäisen kerran katsoin tuon puheenvuoron. Huomasin, että itse asiassa olen jo vuosikausia rajannut valikoimaa, josta teen valintani. Aikoinaan kasvissyönti ja luonnonkosmetiikka vähensivät valikoimaa mainiosti. Nykyäänkin olen rajannut valikoiman ruokapuolella varsin kapeaksi, jotta ruokaostokset olisi helpompi tehdä.

   Ja todellakin, kaikille mainitsemillesi asioille on vaihtoehto. Voimme onneksi valita aivan toisin. ”Ei tarvitse olla enemmän joka suhteessa” on osuvasti sanottu.

 2. Niin… valinnanvapaus. Olen koulussa hyvin menestyvä lukiolainen, olen ihan nätti, minulla on ystäviä, olen liikunnallinen, taiteellisesti lahjakas, ei rikosrekisteriä, terve kuin pukki, kielitaitoinen ja hyvän lapsuuden elänyt. Melkein mikään tässä maailmassa ei siis rajoita minua.

  En ole silti koskaan ollut näin tyytymätön, ja eri ammativalintamahdollisuuksien lukematon määrä – niin kuin videossa sanottiin – halvaannuttaa. Niistä pitäisi pystyä valitsemaan SE PARAS, ja mieluiten kerralla oikein. Video taisi tulla juuri tarpeeseen.

  Kiitos Tuulia hyvästä blogista, olen tilannut sen sähköpostiini 🙂

  • Voisin allekirjoittaa A:n ensimmäisen kappaleen. Taisin kuitenkin osittain lamaantua jo kymmenen vuotta sitten kun olisi pitänyt valita opiskelupaikka. Sukkuluin eri alojen ja asteiden välillä seuraavat kahdeksan vuotta kunnes sain yhden aloittamistani opinnoista loppuun. Ei ole korkeaa koulutusta, mutta olen onneksi ymmärtänyt, että olen onnellisimmillani varsin yksinkertaisella, koulutusta vaatimattomalla ja niukasti palkatulla alalla 🙂

   • Paineet opiskelupaikan valinnassa voivat olla todella kovat, ja niitä tulee oman pään lisäksi vielä usein ulkopuoleltakin. Hienoa, että päädyit kuitenkin alalle, joka on osoittautunut itsellesi sopivaksi.

  • Kiitos kommentistasi! Kuvaat aivan loistavasti nykyajan paradoksaalisuutta. Kaikkea on, kaikki on hyvin, mutta silti suuri osa ihmisistä ei ole tyytyväisiä.

   Juuri yhtenä päivänä puhuin ystäväni kanssa niistä paineista, mitkä peruskoululaisilla ja lukiolaisilla on valitessaan jatko-opiskelupaikkaa. Minun kouluaikanani siitä tehtiin vielä niin suuri numero, että jotakuinkin on elämä pilalla, jos ei heti osaa valita juuri oikein. Onneksi elämä ei kuitenkaan ole niin kuolemanvakavaa. Aina voi valita uudelleen, jos ensimmäinen valinta ei osunutkaan täysin nappiin. Sillä mistä sitä edes voi aina tietää valitessaan, mitä todellisuudessa tuli valinneeksi? Vasta opiskeluaika ja työelämä todellisuudessa näyttävät, millainen valinta tuli tehtyä. Ajan kulumisen myötä sitä saattaa myös kiinnostua aivan eri asioista, kuin mistä oli nuorempana kiinnostunut. Elämä on onneksi parhaimmillaan aika pitkä matka, eikä sitä yksi valinta kaada. Pääasia on osata valita uudelleen, jos edellinen valinta ei millään tavalla enää palvele.

 3. Minullakin oli luokioikäisenä A:n kirjoittama ongelma, kun en osannut valita jatko-opiskelupaikkaa. Sitten valinnan tehtyäni, en päässytkään ensimmäisellä yrittämällä yliopistoon ja olin tietysti hyvin pettynyt. Kun lopulta pääsin yliopistoon, ala alkoi muutaman opiskeluvuoden jälkeen tuntua vähän väärältä ja vaihdoin toiseen kouluun. Minulla ei ole vieläkään kymmenen korkeakouluvuoden jälkeen tutkintoa ja haikailen toisinaan ensimmäisenä opiskelemalleni alalle. Tiedostan, että olisi hyvä tehdä valinta ja oikeasti pysyä siinä, mutta olen käytännössä aivan toivoton jahkailija ja jossittelija.

  Puheenvuorossa vilahti lääkäriesimerkki. Kanini on sairastellut eikä sairauden syy ole täysin selvinnyt lukuisten lääkärikäyntien jälkeenkään. Ennen internetiä olisin luultavasti tyytynyt eläinlääkärin epätäydelliseen diagnoosiin ja ollut suhteellisen tyytyväinen, kun kanin oireet eivät ole pahentuneet. Nyt kuitenkin stressaan siitä, että MINÄ en löydä parempaa tietoa lemmikkini oireiden hoitamiseksi. Vastuu tuntuu olevan eläinlääkärin sijaan yksin minulla ja eläinlääkärin mielipiteen kyseenalaistaminen on melkein itsestäänselvyys. Toisaalta olen tietysti iloinen kanitiedon määrän huimasta lisääntymisestä, mutta olisin luultavasti onnellisempi ellei minulla olisi mahdollisuutta ohjailla hoitoa useampaan eri suuntaan. Itsensä soimaamisesta on tullut niin paljon aiempaa helpompaa.

  • Kun valinnanvaraa on loputtomasti, voi olla vaikeaa valita Tarpeeksi Hyvä, kun etsii Täydellistä. Täydellistä on kovin vaikea löytää, missä tahansa asiassa.

   Tiedon määrä on nykyään valtava ja saatavuus ehkä liiankin helppoa. Tai mikäs siinä, jos osaisi rajoittaa sen valtavan tietomäärän käyttöä. Tunnistan varsin hyvin itseni tuosta kirjoittamastasi eläinlääkäriesimerkistä. Sitä ottaa liian helposti liikaakin vastuuta asioista, joista ei tarvitsisi.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s