Mitä haluaisit minimalisoida elämässäsi vuonna 2013?

Minimalismi-projektini edetessä olen huomannut yhä selvemmin, että länsimaissa on jo kauan sitten vieraannuttu ”tarpeeksi” ja ”sopivasti” sanojen merkityksestä. Omalla kohdallani olen huomannut, miten ”liian vähän” voikin todellisuudessa tarkoittaa ”liian paljon”.

Sitä voi kuvitella tarvitsevansa kaikenlaista, kunnes jonakin päivänä huomaa, että itse asiassa kaikkea onkin aivan liikaa. Huomaa, että hyvin vähällä tulee toimeen eikä tarvitse kokea minkäänlaista puutetta. Tuleepa vielä päivittäin pohdittua sitäkin, ettei sitä tavaran ”sopivan” määrän rajaa ole vieläkään saavutettu, vaikka paljon ja jatkuvasti olenkin tavaraa vähentänyt.

Meillä on joka päivä uusi mahdollisuus muuttaa jotakin elämässämme. Tämä mahdollisuus tuntuu vieläkin suuremmalta näin uuden vuoden alkaessa. Olen aika vakuuttunut siitä, että meillä jokaisella on jotakin liikaa, josta voisimme luopua saadaksemme jotakin parempaa. Se voi olla kiirettä, stressiä, tavaraa, velvollisuuksia, sosiaaliseen mediaan käytettyä aikaa, television katselua, roskaruokaa, kuormittavia ihmissuhteita. Vain joitakin mainitakseni.

Minulla on liikaa itsekriittisyyttä. Haluan päästää siitä irti, ja oppia sietämään paremmin sitä selvää tosiasiaa, etten ole täydellinen eikä minun – tai kenenkään muun – pidäkään olla. Virheitä tapahtuu, ne ovat osa elämää. Jos ei ole tehnyt elämässään virheitä, niin onko oikeastaan elänytkään? Tästä eteenpäin keskityn yhä enemmän itse elämään, en mahdollisiin virheisiin. Rapatessa roiskuu, sanotaan. Antaa siis roiskua.

Minulla on liikaa myös taipumusta stressaantua asioista, vaikkei siinä olisi mitään järkeä. Tässä asiassa on vielä harjoiteltavaa, vaikka kehitystä tapahtuukin hiljalleen. Kenties minun olisi hyvä haastaa itseäni pois mukavuusalueelta, jotta huomaisin, että elämä voi toimia yhtä hyvin myös itselleni vieraammalla alueella. Elämään mahtuu myös rosoa, ei kaiken tarvitse olla niin turvallisen pikkusievää.

Haluan oppia yhä paremmin näkemään, mikä on todella tärkeää. Haluan yhä vähentää toisarvoisiin asioihin keskittymistä. Elämässä on niin paljon kiinnostavia asioita, ja niin vähän aikaa.

Haluan kiittää teitä kaikkia tuestanne vuonna 2012 ja toivottaa meille kaikille oikein hyvää ja tasapainoista uutta vuotta 2013!

9 kommenttia artikkelissa “Mitä haluaisit minimalisoida elämässäsi vuonna 2013?

 1. Hyvää uutta vuotta sinullekin! Ja kiitos erittäin mielenkiintoisesta blogista.
  Olen nyt viimeisten päivien aikana lukenut koko blogisi läpi, alusta saakka. Tämänhetkiseen mielentilaani kirjoituksesi sekä kommentit ovat uponneet hyvin.
  Itse olen aloittamassa tänään ”älä osta mitään”-vuotta. Ajatuksen sain alunperin My year without shopping- kirjasta, jonka olen lukenut useampaankin kertaan. Syitä aloitukseen on paljonkin; halu irtautua ostamisen hypnoottisesta vaikutuksesta, estää tavaroiden lisääntyminen jo ennestään liian täydessä kodissa, halu säästää rahaa jne.
  Tiedän ostamisen olevan minulle jotain enemmän kuin ko. tavara. Se tyydyttää jotain henkistä, jonka tilalle toivon löytyvän jotain parempaa. Velkaantunut en onneksi ole, mutta toivon oppivani nyt myös säästämään.
  Mielenkiinnolla olen myös lukenut kirjoituksiasi telkkarin katsomisesta. Olen viimeiset kuukaudet katsonut telkkaria tosi paljon. Syynä on ollut sairasloma jalkaleikkauksen jälkeen. Nyt jo pystyy tekemään muutakin, mutta alku oli aika lailla sohvalla oleilua, keppien kanssa kun ei kauan viitsinyt kierrellä taloa. Katson telkkaria lähes tulkoon vain tallennuksina, ainoastaan katson uutiset livenä kerran tai kaksi illassa. Katseluni onkin valikoitunut sen mukaan, mitä a) katson tallentamisen arvoiseksi ja b) mitä sitten lopulta katson. Jos elokuva ei herätä kiinnostusta 10-15 min kuluessa, se saa mennä. Sarjojakin jätän helposti kesken.
  Telkkari vie silti aikaa lukemiselta. Luen joka ilta ennen nukkumaan menoa, ts. en odota unta telkkarin ääressä. Tässä lukutavassa on vain se huono puoli, että en pysty lukemaan päivällä, kun elimistöni on ”ehdollistanut” lukemisen väsymiseen 😉
  Itsestäni sen verran, olen 44v. DI, kahden teini-ikäisen äiti ja yrittäjän puoliso.

  • Kiitos ja tervetuloa! On sinulla ollut luku-urakka viime päivinä! Kiva kuulla, että olet pitänyt lukemastasi.

   Onnea älä osta mitään -vuodellesi! Se voi olla hieno ja taatusti erilainen kokemus, kun ostaminen on merkinnyt sinulle jotakin erityisempää. Itselläni älä osta mitään on enemmän ja vähemmän menossa kaiken aikaa. Yhä vähemmän haluaisin ostaa mitään, edes sellaista, minkä joku toinen näkisi tarpeelliseksi. Haluan venyttää rajojani, nähdä miten pärjään, vaikken ostakaan esim. uutta hajonneen tilalle. Veikkaan että aika kauan menee, että tästä asenteesta voisi mitään ongelmia tulla. Sitä pärjää lopulta niin vähällä.

   Itse olen huomannut, miten television katselu liittyy minulla pahaan mieleen. Joulukuussa tuli syötyä valtavasti suklaata. Liika sokerin määrä ruokavaliossa masentaa minua aivan selvästi, ja tämä kurja mieli taas aiheuttaa passiivisuuden lisääntymistä, jolloin televisio sopii oikein hyvin ajankuluksi… Josta tulee taas paha mieli. Tänään loppui suklaansyönti, joten iloisempi elämä odottaa taas, kunhan ikävät vieroitusoireet on kärsitty. Ikävä tajuta olevansa alamaissa ilman mitään järkevää syytä, paitsi sen vuoksi mitä typerää on suustaan alas laittanut. Liika on aina liikaa, kaikessa. Meillä on telkkarin kanssa jonkinlaista muutosta meneillään, mikä selviää tulevista postauksista. 😉

 2. Reblogged this on Nallekarhun blog and commented:
  Taas kerran varastan Tuulialta artikkelin. Tuulia on tehnyt niitä samoja havaintoja kuin minäkin elämän arvoista ja tarpeista. Näiden havaintojen toteuttaminen arkielämässä onkin sitten täysin oma haasteensa.

 3. Hyvää Uutta Vuotta!

  Tässä oli jälleen hyvä kysymys itselle mietittäväksi. Sinulla on hieno tapa nostaa esiin uusia näkökulmia.
  Itse haluaisin myös minimisoida rahan käyttöä turhiin asioihin, hetken mielijohteisiin tai ostoksiin, jotka tehdään pahan mielen tai stressin lievittämiseksi. Siihen liittyy myös kaupoilla kiertelyn vähentäminen, Se on edelleen ollut rentoutuskeino, vaikkei oikeasti rentoutakaan. Sitä siis haluaisin vähentää. Olisikohan esim. 2 kertaa kuukaudessa muu kuin ruokakaupassa käynnit. Olen päivittäin työssä kauppojen vierellä, joten tämä pitää oikein suunnitella. Rahaa saisi jäädä enemmän säästöönkin. Työsuhteeni on tulevaisuudessa epävarma.

  Toinen mitä myös haluan vähentää on makean syöminen. Kuten sinäkin sanoit, huomaan myös itse sen, että haen hyvää mieltä makeasta, mutta olen erittäin väsynyt ja jopa alakuloinen makean syömisen jälkeen.

  Haluan vähentää kielteistä ja jatkuvasti huolissani olevaa ja tyytytmätöntä tapaa ajatella itsestäni ja elämästä yleensä. Haluan lisätä ”kuinka hyvin asiat ovatkaan ajattelua”. Tähän liittyy myös se, että haluan vähentää toisten ihmisten kommenttien vaikutusta omaan ajatteluun. Eli nyt tarkoitan toisten pahan mielen purkamisen tai vähättelyn siirtymistä omaksi ahdistukseksi.
  Aika paljon asioita.

  • Kiitos kauniista sanoistasi!

   Liika sokeri tosiaan väsyttää ja aiheuttaa alakuloa. Minulla on parhaillaan makeasta vieroitus meneillään. Kaakao sokeroimattomasta, ihan tavallisesta kaakaojauheesta toimii yllättävän hyvin, kun makean mieliteko on vielä kova. Muutaman päivän päästä pitäisi jo ihan todella helpottaa ja mielikin keventyä. Juu, en ole ensi kertaa pappia kyydissä tämän asian kanssa… Milloinkohan sitä oppisi uskomaan, että jotkin asiat eivät vain sovi itselle?

   Tunnistan itseäni viimeisestä kappaleestasi. Tuollaista se oli minullakin aiemmin. Huolestumistaipumus on jossakin syvällä ja tiukassa, ja ajoittain häiritsee kyllä edelleen turhan paljon. Liiallinen makean syönti on tuonut itse asiassa tuota kaikkea riesaksi taas. Tuntuu hölmöltä nämä matalamieliset ajatukset, kun mikään ei ole huonosti. Kaikki on aivan hyvin, mitään ei puutu, eikä tässä itseäänkään tarvisi niin kovin raskaasti ottaa. Ja tuo on kyllä hyvä taito, osata jättää muiden ihmisten pahan mielen purkaminen itsen ulkopuolelle. Sitäkin voi onneksi harjoittelemalla oppia.

   Aika paljon asioita ja oikein hyviä asioita! Pala kerrallaan kohti uusia juttuja. Pidän peukkuja, että asiat lähtevät hyvin rullaamaan.

 4. Hyvää uutta vuotta!

  Tavaran vähentämisen lisäksi itseltäni löytyy muutama asia, joita olen luvannut vähentää tänä vuonna.
  1. Herkut, etenkin se suklaa. Syön suklaata ihan järkyttävät määrät ja olen huomannut että korvaan ruokaa makealla. Liika sokeri vaikuttaa kuitenkin niin, että olen väsynyt koko ajan, syömisenhän pitäisi tehdä energiseksi. Raakasuklaan sallin itselleni sitten, kun minä hallitsen suklaan syöntiä, eikä toisinpäin. 2. Ipadilla/puhelimessa roikkuminen. Kun saan aikaa itselleni, tartun jompaan kumpaan ja tämä ärsyttää varsinkin miestäni. Enkä ihmettele, ärsyttäisi minuakin! Netissä roikkuminen on jo vähentynyt, kun ei ole kymmeniä blogeja enää luettavana ja nettikaupoissa en enää pyöri. Mutta vähennettävää riittää vielä. Monilla sivuilla tulee käytyä tottumuksesta ja tajusin, että esim. Iltapäivälehtien lukeminen on minulle vain tapa, joten ne ovat nyt ainakin pannassa. iPad menee nykyisin kiinni kasin jälkeen. 3. Television katselu. Ennen mulla oli tapana katsoa viikossa muutama dokkari sekä leffa ja paria tv-sarjaa seurasin. Nyt tulee tuijotettua kaikki sonta, mitä toosasta tulee. Tämä saa luvan loppua.
  Ja koska jotain vähennetään, jotain lisätään. Palaan takaisin kirjojen pariin. En muka ole viime vuosina enää ehtinyt lukea, vaikka todellisuudessa olen ruvennut viettämään aikaa enemmän netissä ja telkkaria katsellen. Liikuntaa on lisättävä selkävaivojen takia: miltein kymmenkiloisen pienokaisen kantelu ja nostelu on alkanut tehdä tehtäväänsä. Ja ehdottomasti lisään aikaa rakkaiden kanssa!

  • Kiitos! Itse en ole tottunut koskaan lukemaan uutisia netistä tietokoneella. Se johtuu niistä ammoisista ajoista, kun iltapäivälehtien sivut kestivät aueta ikuisesti kaikkien kuvien ja mainosten takia. Ja nettiyhteydet olivat vielä hitaita. Olen lukenut uutisia netistä puhelimen kautta, ja koska sekin on auttamatta vanhaa tekniikkaa jo, niin mukavasti yhä useampi sivu ei enää halua sillä aueta tai niitä ei kannata yrittää avata hitauden takia. Kannustusta täältä iltapäivälehtien lukemisen lopettamiseksi, se on pieni muutos mutta yllättävän antoisa.

   Television katseluun saa pahimmillaan menemään loputtomasti aikaa. Osan ajasta kun korvaa jollakin mistä todella pitää, niin elämä näyttää aika erilaiselta. Toivotan iloa uudistuksiin!

 5. Kiitos mahtavasta blogista!

  Tämä on ollut minulle kuin raamattu, kun olen pohtinut elämääni viimeiset 3 kuukautta. Olen todella alkanut tajuta mikä elämässäni on pielessä ja mitä siinä haluan korjata.
  Kun asuin vielä vanhempieni luona huoneeni oli aina täynnä, soutkuinen ja ahdistava paikka. Kun vihdoin 6 kuukautta sitten ostin oman talon, johon kaikki tavarani sieltä vein heräsin todellisuuteen. Samat tavarat täyttivätkin yhtäkkiä 3 huonetta ja eteisen. Löysin paljon tavaroita joita en ollut nähnyt/käyttänyt vuosiin. Aloin karsia tavaraa aika raskaalla kädellä. Kaikki se mitä en ollut vuosiin edes muistanut omistavani lähti roskiin samantien. Olo helpotti mitä enemmän sain tavaraa karsittua. Tätä hurmosta kesti noin kuukauden päivät kunnes tuli totaalinen seinä vastaan. Aloin pohtia tavaran kohtaloa pidempiä aikoja, ja miettiä jos kuitenkin sitä vielä tarvitsen. Myös niihin käytetty raha mietitytti. Miksi olen ylipäätään halunnut kaiken sen?

  Kaikki ajatukset joita olet meille lukijoille jakanut ovat saaneet minut jatkamaan tätä prosessia, jossa etenen pikkuhiljaa ja tuntuu, että pahin seinä on nyt ylitetty 🙂

  Oikein mahtavaa ja menestyksekästä vuotta Sinulle!

  • Voi ole hyvä! On aina yhtä hämmästyttävää lukea, miten blogini on auttanut ymmärtämään elämää uudelta kannalta. Olen todella otettu jokaisesta kommentista ja tarinasta.

   Mukava kuulla, että olet saanut apua blogistani tuon tavaramäärän taltuttamiseen. Hienoa, että pahin on jo takanapäin! Pidän peukkuja ja toivotan onnea karsinnan jatkamiseen. Ja kiitos, mitä parhainta vuotta myös sinulle!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s