Vaateinventaario

Olen kerännyt voimia käydäkseni läpi kaikki vaatteeni. Viime aikoina moni vaate on tullut käyttöikänsä päähän, ja olen saanut kaappiin lisää tilaa. Heräsi ajatus selvittää, miten hyvin vaatteeni sopivat keskenään yhteen. Muistelen viime kesänä olleen ongelmia vaatteiden yhteen sovittamisessa, tänä kesänä haluaisin päästä helpommalla. Vaatteiden yhteensopimattomuus hankaloittaa arkea, ja reissussa siitä on todellista haittaa, kun mukaan otettava vaatemäärä paisuu turhan suureksi.

Haluaisin omistaa vain tarpeellisen määrän vaatteita. Tällä hetkellä minulla on enemmän kuin välttämättä tarvitsisin. Vaatteiden kierto pyykkikorista uudelleen käyttöön on nopeaa, kun suuren osan vaatteista voi pestä yhdessä. Vaatteiden väriskaala on kaventunut. Yhä useammin otan vaatteita päälleni suoraan pyykkinarulta, ja mikäs siinä, viikkaamisen voisin hyvin jättää vähemmälle, vaikka siitä pidänkin.

Tällä hetkellä minulla on kuitenkin jonkin verran vaatteita, jotka eivät liikahda kaapista käyttöön kuin hyvin harvoin. Moni näistä vaatteista odottaa arjesta poikkeavaa tilaisuutta, joita on harvoin. Ja silloinkin voin käyttää vain yhtä vaatekertaa kerrallaan, eli en tarvitsisi näitä ”erikoisvaatteita” kovin monia. Kun saisin aikaan toimivia yhdistelmiä, voisin (hammasta purren) karsia pois ne vaatteet, jotka eivät tule käytetyiksi. Tiukkaa se tekisi siksi, että mainituista erityisempien tilanteiden vaatteista moni on käyttämätön.

Tulevaisuuden vaatekaapissani on pieni määrä vaatteita, jotka sopivat keskenään yhteen. Sen mahdollistamiseksi minun on jotenkin selvitettävä, mikä olisi minulle sopivin tapa pukeutua tilanteisiin, joissa arkipukeutuminen ei riitä. (Mistähän sen viisauden löytäisinkin!) Tällä hetkellä arkivaatteitakin on enemmän kuin tarvitsen, mutta en laita pois täysin sopivia vaatteita vain siksi, että niitä ostaessani en vielä tiennyt mitä aika tuo tullessaan suhteessani tavaraan. Vaatteet kuluvat aikanaan ja kaappiin tulee tilaa. Uusia vaatteita en osta kuin todelliseen tarpeeseen.

Toisaalta olisi suuri houkutus antaa kesän tulla, ja katsoa sitten miten vaatteiden kanssa käy. Käytäntöhän sen osoittaisi, mitä päälleen tulee laittaneeksi ja mikä toimii. Voi olla, että mukavuudenhaluni ottaa vallan ja annan ajan näyttää miten käy. Kenties selviän tulevista reissuista, kun päätän jo etukäteen pestä pyykkiä tarpeen mukaan. Yhteensopimattomuuden vuoksi käyttämättä jäävät vaatteet voisi sitten poimia pois kaapista kesän aikana ja lopulla.

Kunhan olen vaatekaappini kanssa paininut, voin kirjoittaa jatko-osan aiheesta mitä kaapistani löytyy. Sikäli että siinä on kenenkään mielestä mitään kiinnostavaa.

14 kommenttia artikkelissa “Vaateinventaario

 1. Olen myös tehnyt tuollaista vaateinventaariota. Se on edelleen kesken, kun se on hankalaa… mutta pakko on ollut, kun vaatteet eivät mahdu kaappiin. Minullakin tavoitteena on se, että vaatteet sopisivat yhteen ja niitä olisi vain tarpeellinen ja järkevä määrä. Tunnen myös tuon ongelman, että miten pukeutua, kun arkipukeutuminen ei riitä. En oikein tiedä.

  Ostin ennen joulua parit uudet housut. Se olikin harvinaisen järkevä teko: housut ovat siistit perushousut, sen väriset, että paidaksi käy melkein mikä tahansa. Noiden housujen myötä olen alkanut pitää ”uusia” (eli vanhoja kaapista löytyneitä) paitoja, joille ei ennen ole ollut sopivaa alaosaparia. Ehkä ongelmani olikin oikeanlaisten housujen puute, kun nyt paitojakin on tuntunut olevan enemmän kuin ennen. Tämä on hyvä alku. Joskus jokin uusi voikin paikata jonkin yllättävän puutteen, joka ratkaisee jonkin toisen ongelman.

  Määrällisesti minulla on aivan liikaa vaatetta, mutta en tiedä, miten voisin luopua hyvistä vaatteista vain sen vuoksi, että niitä on liikaa. Minulla ei vaatteet näytä edes juuri kuluvan, joten sen varaan ei voi laskea. Jotenkin silti määrää täytyisi saada vähemmäksi, jotta voisin saavuttaa samanlaisen vaatekaappi-ihanteen kuin mikä sinullakin on. Millä periaatteella siis määrää voisi karsia? Olen yrittänyt nyt käyttää vaatteita, joita en juuri ole käyttänyt, jotta voisin tunnustella ja fiilistellä, että haluanko oikeasti pitää vaatteen. Näin olen löytänyt poisheitettävää, mutta myös ihan pidettäviä vaatteita.

  Kuinka monta erilaista pyykkikoneellista vaatteistasi tulee? Minä jaottelen vaatteet kolmeen pinoon värien mukaan: vaaleat, tummat ja punasävyiset. Aika pitkät pesuvälit noillakin vielä tulee…

  • Vaatteiden miettiminen on työlästä. Olen saanut käytyä läpi ns. siistimmät vaatteeni. Talvikauden arkivaatteet käyvät kaikki yhteen, kesäkauden vaatteita en haluaisi edes miettiä kuin pakon edessä. Kannattaisi tietysti, niin ei tulisi tilanteita, ettei ole mitään päälle laitettavaa.

   Itse karsisin määrää sovittamalla päälleni ensimmäisenä ne vaatteet, joiden käyttämistä jotenkin vierastan. Vaatteet, jotka vaan jostain syystä eivät päädy käyttöön. Karsisin pois sopimattomat värit ja mallit. Epävarmojen vaatteiden kanssa kokeilisin käytännössä viihdynkö niissä. Miettisin jäljelle jäävien kanssa, että värit sopivat yhteen.

   Tällä hetkellä useimmin pesen 60 asteen tummia/mustia ja 40 asteen tummia/mustia. Punaisia 40 astetta ja välillä 60 astetta tulee harvemmin koneellinen. Valkoisia vaatteita en saa koneellista kasaan koskaan, joten niitä on pestävä vain vähän kerrallaan. Kirkkaan vihreiden pyyhkeiden kanssa menee pari samansävyistä t-paitaa 60 asteeseen. Nämä kaikki ovat vielä kohtuullisen helppoja saada kasaan, noita valkoisia lukuunottamatta. Mutta mitä ihmettä pitäisi tehdä kirjaville vaatteille? Esim. mustavalkoiset? Eivät käy mustien eivätkä valkoisten kanssa. Myös pari vihreävalkoista paitaa minulta löytyy, sama vika. Tällaisia kirjavia vaatteita, joissa toinen väri on valkoinen, on joitakin. Mutta epäilen ettei kovin kauaa, koska ne jäävät pyykkikoriin vain odottamaan ihmettä. Näiden pyykkien lisäksi vielä lakanat ja farkut erikseen, sekä erikoisempaa pesua vaativat (lähinnä kumppanini) paidat ja neuleet.

   • Kiitos vinkeistä. Joitakin vaatteita olen itsekin vierastanut, joten niistä on ollut helppo luopua. Jotkin vaatteet ovat sellaisia, että haluaisin olla sellainen ihminen, joka pitää sellaisia, mutta nämä vaatteet eivät vain sovi yhteen muiden vaatteideni kanssa. Ne ovat siis jotenkin hassuja väreiltään tai malleiltaan. Tuossa värien yhteensopivuudessa olen jo edennyt paljon.

    Kirjavat vaatteet ovat kyllä ongelmallisia. Minulla ei niitä ole, ellei sukkia ota huomioon. Niissä on mustavalkoraitaisia, jotka yleensä menevät tummien kanssa pesuun. Tuo ongelmallisuus pesujen kanssa on luultavasti yhtenä syynä siihen, että liian kirjavat vaatteet jäävät kauppaan. Minulla on pari ihanan pehmeää silkkineuleista t-paitaa, jotka ovat ongelma juuri pesemisen vuoksi. Ei niitä tule pidettyä, kun tietää, että ne pitää pestä käsin.

    Olen tehnyt vaatteilleni ”värinpäästötestejä”. Sen johdosta vaaleat pyykit sisältävät itselläni itse asiassa varsin kirjavaa vaatetta. ”Testissäni” kastelen vaatteesta osan, esimerkiksi hihan, lämpimällä vedellä. Vaatteen täytyy kastua oikein kunnolla. Sen jälkeen puserran siitä hyvin tarkkaan pisarat hyvässä valossa valkoiselle alustalle (esim. lavuaariin). Jos vaatteesta lähtee väriä, sen kyllä huomaa. Jos mitään ei näy, laitan vaatteen vaaleiden kanssa pesuun. Ensimmäisillä kerroilla tosin pidän huolen siitä, että vaaleaa lempparivaatetta ei osu samaan pesuerään 😉 Yhtään ”hutia” eli värjäytymistä minulla ei ole kuitenkaan tullut. Ihan tummillehan tätä testiä ei tarvitse tehdä, kun niille on omat pesukertansa.

    • Minulla oli joskus joitakin ”haluaisin olla sellainen ihminen” -vaatteita, mutta kaappiinhan ne jäivät, kun eivät vaan tuntuneet omilta. Ongelmana myös tuo muiden vaatteiden kanssa yhteensopiminen.

     Minä en suostu pesemään mitään käsin. Kaiken olen laittanut koneeseen, enkä ole mitään onnistunut pilaamaan. Toki olen kaikkein herkimmät vaatteet jättänyt suosiolla kauppaan. Pyykinpesussa olen varmasti turhankin tarkka. Toisaalta kun kerran ajattelin käyttää ns. maalaisjärkeä, niin sain valkopohjaisia tekstiilejä sinertäviksi. Ehkä tuollaista testiä pitäisi joskus kokeilla.

   • Mun lajittelusysteemi vaatteiden osalta on mustat, valkoiset ja värilliset, sekä silloin tällöin punaiset. Mustat on selkeä, sinne voi laittaa sekaan myös tummat vaatteet, ja joskus heitän myös punaisia sekaan. Valkoisissa pesen kokovalkoiset, sekä sellaisia valkoisia, joissa voi olla jokin värillinen printti tai kuviointi, joka ei päästä väriä. Esim. lapsen valkoiset sukkahousut, joissa on vähän vaaleanvihreää kuviota menevät sujuvasti valkoisen pyykin seassa. Värillinen on 40 asteen pesu, jossa on kaiken värisiä vaatteita sekaisin, mutta ei kokovalkoisia tai mustia/tummia. Tähän kategoriaan menee mm. miehen kauluspaitoja, lähes kaikki lapsen vaatteet sekä omia sekalaisia vaatteita, kuten t-paitoja jne.

    Mustavalkoiset pesen noiden vaaleiden värillisten seassa. Järkeilen niin, ettei sitä mustaa voi lähteä, tai muuten vaate olisi täysin pesukelvoton, koska valkoiset osat värjäytyisivät itsekin. Samalla logiikalla tuossa värillisten pesussa menee sellaiset valkokirjavat vaatteet, joissa on yhtä paljon valkoista kuin jotain muutakin väriä. Ovat pysyneet kunnossa tähän asti. Itse laittaisin vihreät pyyhkeet tumman pyykin sekaan, oletan että ne ovat voimakkaan väriset.

    • Noin minäkin järkeilin joskus, että kaksivärinen vaate, jossa toinen väri on valkoinen, ei voisi värjätä. Sen järkeilyn tulos oli ennen valkopohjaisten tekstiilien värjääntyminen sinertäviksi. Yksi paita meni totaalisen pilalle, kun imi itsensä tehokkaasti likaisen siniharmaaksi. Pesuohjeen mukaankin pesin, eikä ollut kyseessä vaatteen ensimmäinen pesu. Juuri näitä tilanteita välttääkseni olen alkanut pestä vaatteet useammassa eri koneellisessa, jotta värit säilyvät puhtaina eivätkä harmaannu.

 2. Yhteensopivuuteen vaikuttaa mielestäni lähinnä vaatteiden värit. Yksivärisiä on helppo yhdistellä. Siksi kuviollisia kannattaa välttää (itselläni kuvioita on lähinnä kesämekoissa). Lisäksi kannattaa pitää väriskaala aika suppeana tai värit yleensäkin sellaisina, että ne sopivat kaiken kanssa. Esimerkiksi minulla on perusväreinä ruskeaa, beigeä, luonnonvalkoista ja harmaata. Ne voi yhdistää keskenään ja mihin tahansa muuhun väriin. ”Värikkäinä” vaatteina on punaista eri sävyissä ja keltaista/oranssia. Näin ollen aina löytyy yhdistelmäpari perusväreistä tai perusväri+värikäs. Ongelmaa on tuottanut lähinnä kesällä ainoastaan se, jos kaapista on mukaan tarttunut kuvioillinen puolihame ja kuviollinen toppi/t-paita. Olenkin vähitellen luopunut / luopumassa kuviollisista yläosista, enkä ainakaan osta niitä lisää, jos ei nyt joku aivan ekstaattisen ihana kävele vastaan. ”Kokovartalo”mekoissa saa olla kuvioita, koska niitä ei tarvitse yhdistää muuhun kuin ehkä neuletakkiin, jotka ovat minulla kaikki yksivärisiä. Minunkin vaatekaapissani olisi karsimisen varaa, mutta toisaalta, toisin kuin blogisti, minä tykkään vaatteista ja pukeutumisesta ja olen mielestäni löytänyt oman tyylini, jossa ei tarvitse mukavuudestakaan tinkiä. Kaikesta muusta minun on paljon helpompi luopua ja karsia kuin vaatteista. Toisaalta sellaisesta vaatteesta, joka käytössä osoittautuu epämukavaksi tai epäkäytännölliseksi, luovun aika helpostikin.

  • Juuri noiden kuvioiden kanssa minulla se ongelma onkin. Kaksi kesähamettani ovat kuviollisia, ja on tullut jossain vaiheessa ostettua myös kolme kuviollista t-paitaa. Osa t-paidoista taas on paksumpaa materiaalia, jolloin näyttävät ehkä hassuilta ohuemman hameen kanssa. No, näissä tulee useammassa jo värikin vastaan etteivät sovi yhteen. Nopeasti ajatellen kaapistani taitaa löytyä kaksi tai kolme t-paitaa, jotka näiden kahden hameen kanssa sopivat. Voi olla etten tee mistään niin usein pestävää noiden t-paitojen kanssa, että niillä pärjäisin. Voi tulla tarve ostaa t-paita tai useampi.

   Väriskaala on kaventumassa kaiken aikaa, jotta yhdistely olisi helpompaa. Hiukan on vielä hakusessa mitä värejä kaappiin jää. Kaikenlaiset siniset minulle sopivat ainakin hyvin, samoin harmaa ja ruskea sekä värit, jotka taittuvat sinisen suuntaan.

 3. Olen sitä mieltä, että ajatuksella suoritettu vaateinventaario on vaivan arvoinen -sitä enemmän, mitä vähemmän haluaa jatkossa aikaa ja huomiota antaa päällepantavalleen. Juuri kuten Nan kirjoitti, voi puuttua jokin oleellinen osanen, jonka hankkimalla ratkeaa monta pukeutumispulmaa. Minua aihe ainakin kiinnostaa, toivottavasti jatkat vielä!

  • Komppaan Rinnaa. Vaateinventaario ja pukeutumisen miettiminen muutaman kerran vuodessa johtaa siihen, että arkena ei tarvitse miettiä vaan laittaa valmiiksi ajateltuja yhteensopivia kokonaisuuksia päälle. Multa esimerkiksi puuttui farkkutakki, joka sopii lähes kaiken kesällä käyttämäni kanssa. Kuvioita voi mulla olla mekoissa, mutta tuppaavat nekin jäämään kaappiin. Huiveissa sen sijaan kuviot tuntuvat omilta.

   Sininen-ruskea-beige-vaaleansininen-valkoinen on ihan kaunis ja klassinen värimaailma. Tarvitsetko muuta, kun noita pehmeitä ja harmahtavia keskitummia sävyjä. Tarvitsetko edes harmaata? Ehkä syksyksi voisi ajatella viininpunaista tai punaista. Ruskeat laukut ja kengät käyvät hyvin värimaailmaan.

   • Pärjäisin hyvinkin tuolla värimaailmalla. Harmaata löytyy jo kolmesta hameesta ja yksistä pellavahousuista, mutta enempää sitä en välttämättä kaipaisi. Ellen sitten tummanharmaan mekon muodossa, kun musta ei tule kysymykseen. Siitähän se paljon riippuu, mihin sattuu kaupassa törmäämään kun jotakin tarvitsisi. Jos musta olisi vaihtoehto niin vaatteiden valinta olisi huomattavasti helpompaa, sitä väriä kaupassa riittää loputtomiin.

  • Työn alla on, sekä inventaario että teksti aiheesta. Kun olen tässä käynyt läpi vaatteitani, niin voi olla että kesällä käytettävistä vaatteista puuttuu ihan ehdottomasti jotakin. Ja niistä siistimmistä. Jos ei siis aio lähteä ulos ilman paitaa joku päivä.

 4. Mä olen pitänyt maltillisen vaatevaraston ja oon huomannu, että silti tietty joukko lojuu koskemattomana pinon alimmaisina. Olisi helppo ne laittaa kierrätykseen, mutta monesti on herännyt ehkä vähän tyhmäkin kysymys. Riittääkö niin vähän vaatetta kuitenkaan? Pitäis vaan tehä se, aina saa kaupasta uutta, jos ei mukamas vaatteet riitä. En usko että joudun ostamaan yhtään lisää sen vuoksi. Kirppispöytä kimppana on tarkotus varata tässä keväällä, joten tuumasta toimeksi… Kiitos taas sysäyksestä.

  • Ole hyvä sysäyksestä. 🙂 Jotenkin alkaa tuntua, että yllättävän vähän vaatetta saattaa riittää. Riippuu tietysti itse kunkin elämäntilanteesta.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s