Väriä elämään, ei vain kotiin

Moni sisustaa vähän väliä kotiaan uusiksi tuodakseen sinne ”uutta ilmettä”. Usein kodissa voi olla jokin teemaväri, jolla kotia piristetään, kunnes halutaan vaihtelua ja valitaan uusi väri. Teemaväriä käytetään tekstiileissä ja pienesineissä, ja kaupoissa etsitään sopivia esineitä värin perusteella. Tällaista tapaa uusia sisustusta pidetään edullisena ja helppona, mitä se toki onkin, jos vertaa huonekalujen vaihtamiseen tai puitteiden suurempaan uudistamiseen. Sisustuslehdet esittelevät erilaisia väripaletteja, joista on hyvä poimia uusi väri kotiin, kun edellinen kyllästyttää.

Vaikka väreillä sisustaminen tuo kotiin vaihtelua, on se myös loputon kierre. Värejähän riittää, ja omia värimielitekojaan voi toteuttaa loputtomasti, kun itsensä jatkuvaan vaihteluun totuttaa. Joillekin jatkuva kodin muokkaaminen ja sen myötä jatkuva sisustustavaran ostaminen tuntuu olevan harrastus. Sen huomaa nettikirpputoreilla, joilla liikkuu paljon sisustustavaraa värin mukaan lajiteltuina, valmiina paketteina. Itse asiassa sain inspiraation tämän jutun kirjoittamiseen, kun jossakin kaupassa kuulin palan keskustelusta. Kaksi keski-ikäistä naista puhuivat sisustamisesta, ja siitä minkä värin he seuraavaksi koteihinsa valitsevat.

Ei kodin tarvitse olla tylsä ja ikävä paikka, vaikkei väri vaihtuisikaan vähän väliä, ja sen mukana kaikki sisustustekstiilit ja pienesineet. Toisaalta, en tiedä onko järkevää myöskään antaa kotinsa ulkoasun merkitä niin paljon, että elämä on tylsää, jos väri ei vaihdu.

Jos ekologisuus yhtään kiinnostaa, niin kannattaa valita jatkuvan sisustustavaran ostamisen sijaan tuoda väriä elämäänsä ja kotiinsa toisella tapaa. Kimppu kukkia pöydällä siistissä kodissa saa ihmeitä aikaan. Itselläni on usein yksi kukka eteisessä kenkäkaapin päällä, se tuo väripilkahduksen ja ilahduttaa joka kerta ohikulkiessa. Tai Minimamalistin tapaan voi tuoda keittiöön väriä yrttiruukuin, samalla saa myös hyvää tuoksua. Värikkäitä hedelmiä kauniissa kulhossa on myös mainio väripilkku.

Itse pidän väreistä, ja se on näkynyt elämässäni eri aikoina eri tavoin. Edellinen kotimme oli maalattu vahvoilla väreillä, se tuntui sopivan rakennuksen tyyliin. Tämä nykyinen koti on selvästi harmonisempi vaaleine väreineen. Se sopii tähän asuntoon, ja ohjaa huomion ikkunoista näkyviin maisemiin. Ajan myötä siedän yhä vähemmän ärsykkeitä näkökentässäni. Siksi kotimme seinät ja huonekalut ovat väreiltään neutraaleja, sillä väriä tulee väistämättä näkyvillä olevista kirjoista, levyistä ja vaikka tekeillä olevasta villasukasta lankakerineen.

Jos kaipaa värikylpyä, kannattaa ulkona kulkiessaan keskittyä siihen mitä ympärillä näkee. Loppusyksyä ja talvea pidetään harmaina, värittöminä aikoina, mutta sitä ne eivät ole. Paitsi jos viettää aikaa ainoastaan kaupunkien keskusta-alueilla, eikä piipahda edes puistossa.

Nautin aina kävelyllä ollessani (kaupunki)luonnon tarjoamista väreistä. Tähän vuodenaikaan luonnossa on paljon erilaisia sinisen ja harmaan sävyjä. Vaaleanruskeat kaislikot ja tummemman punertavan ruskeat koivunoksat taivaan harmaansinisten sävyjen rinnalla luovat todella harmonisen kauniin väriyhdistelmän. Yksi värisuosikeistani on kun iltapäivän pian laskeva aurinko luo lämpimän valonsa männynrunkoihin, saaden ne hehkumaan lähes kullanhohtoisina. Nautinto on täydellinen, kun vierellä on kuuraan peittyneiden männynneulasten ihana harmaanvihreä.

Olen siirtänyt värikylpyjen ottamisen tavarasta luontoon. Nautin luonnon jokaisesta värivivahteesta, ja upeista väriyhdistelmistä joita on tarjolla joka päivä. Vielä kun meillä on neljä vuodenaikaa, niin värien kirjo on taattu. Siihen pitää vain kiinnittää huomiota. Kesäaikana kun katsoo tarkkaan ympärilleen, voi huomata miten uskomattoman kirkkaita värejä luonnosta löytyykään. Jos pitäisi nopeasti kertoa, mitä tulee mieleen sanasta ”luonnonsävyt”, niin mielikuvamme voisi jäädä hyvin kalpeaksi. Harvalle tulee ensimmäisenä mieleen, että luonnossa näkee kaikenlaisia värejä, tutusta sammalenvihreästä fuksiaan.

Suosittelen luonnon tarjoamia värikylpyjä jokaiselle. Luonnon rentouttava vaikutus on huikea, kaupunkien puistot mukaan luettuna. Mitä jos ottaisimme tavaksemme tehdä terveysteon, joka päivä?

10 kommenttia artikkelissa “Väriä elämään, ei vain kotiin

 1. Tuulia kirjoitti: ”Harvalle tulee ensimmäisenä mieleen, että luonnossa näkee kaikenlaisia värejä, tutusta sammalenvihreästä fuksiaan.”
  Luonnossa tulee tosiaan tarkasti katsellessa vastaan mitä hienoimpia värejä, sellaisiakin, joiden voisi kuvitella olevan vain ihmisen aikaansaannoksia. Hyönteisistä löytyy kaikenlaista väriä sähkönsinisestä smaragdinvihreään, oranssista pinkkiin, jotkin lahottajasienet ovat lähes neonkeltaisia tai -oransseja jne. Luonnossaliikkuja yllättyy usein. 🙂
  Ja kannatan ajatusta terveysteosta!

  • Luonnon tarjoama väriloisto on mitä nautittavinta. Eikä tarvitse edes mihinkään metsään lähteä, ihan kaupunkiluonto riittää. Puun kyljessä loistava kirkas oranssi, lieneekö jokin sieni vai mikä, on hauska yllätys kesken kävelylenkin. Tämä talvi on ollut kolmanneksi pilvisin 50 vuoteen, ja sen on kyllä huomannut. Ei mitään maailman kauneimpia kelejä ole ollut. Siitä huolimatta olen liikkunut tänä talvena enemmän kuin koskaan ja nauttinut olostani (kaupunki)luonnossa. Olen saanut talvesta irti paljon enemmän kuin ennen.

 2. Luen mielelläni sisustus/kodinstailauskirjoja, koska niissä on paljon kauniita kuvia. Mutta ihmettelen aina samalla, onko joillain ihmisillä todella isoin ongelma kodin sisustuksen kanssa ”kuinka keksisin kivan väriyhdistelmän” tai ”millähän koristeilla ilmaisisin persoonallisuuttani”.
  Tai siis tarvitseeko sellaiseen todella apua kirjoista… Meillä ongelmat ovat sen tapaisia kuin ”miten saada valtava telkkari olohuoneessa huomaamattomaksi (huom! miehen ostama telkkari!)” ja ”miten arkistoida n. miljoona kirjaa järkevästi”. Jälkimmäinen on jo melkein ratkennut, mutta ensimmäisen ratkaisu on kai vain Harry potterista tuttu näkymättömäyysviitta.

  • Minäkin luin ja omistinkin sisustuskirjoja aiemmin paljon. Nykyään en saa niistä enää samalla tavalla nautintoa. Kaikki missä on liikaa tavaraa käyvät silmään ja ärsyttävät. Samoin todella suuret kodit, oli niissä sitten paljon tai todella vähän tavaraa. Mielelläni katselisin kirjoja pienistä ja oivaltavista kodeista, joita ei ole tupattu täyteen tavaraa. Mutta niitähän ei juurikaan vastaan tule.

   Ehkä kaikilla ei ole värisilmää. Tai ainakaan luottamusta siihen, että heillä sellainen olisi, ja kaipaavat apua tai inspiraatiota kirjoista. Mutta tosiaan, kyllä ne asumisen laatuun liittyvät sisustusongelmat ovat usein lopulta jotain muuta kuin värimaailma. Vaikka on silläkin merkitystä hyvinvoinnille toki. Televisio on yksi yleisimmistä murheista, sillä eihän sitä kauniina voi pitää. Kun katsoo vaikka kuvia myytävistä asunnoista, niin pistää usein silmään ”televisioalttari” huoneen keskipisteenä.

   Jotenkin veikkaan, että teillä ei ole kirjoja aseteltu hyllyyn selkäpuoli hyllyn takaosaa vasten. 😀 Se on yksi kiintoisimpia ratkaisuja, mihin välillä törmää, kun kirjojen selkämysten värien paljous pistää silmään. Varmaan ihan hyvä, jos omistaa kolme kirjaa, mutta noin miljoonan kirjan kanssa voisi olla elämän mittainen seikkailu löytää oikea kirja. 😀

   • Kääk, kirjat nurinpäin hyllyssä kuulostaa hurjalta – minusta se tuntuu hirmuisen epäkäytännölliseltä ja jotenkin epäkunnioittavalta kirjoja kohtaan (olen kirjastonhoitajaperheestä). Suosikkistylistini Ayano Uchida on paperoinut kaikki kirjansa valkoisiin kansiin ja kirjoittanut käsin selkämykseen kirjan nimen – siinä askartelupuuhaa muutamaksi illaksi, jos haluaa tosissaan visuaalisesti häiriöttömän kodin…
    Olin vakavasti vastahankaan, kun mieheni halusi järjestellä kirjat hyllyyn värijärjestyksessä, mutta se oli kuitenkin hyvä idea. Nyt kirjahylly on kuin taideteos. Joskus vaan istun sohvassa ja katselen sitä. On siellä sentään omat osionsa kotimaiselle ja ulkomaiselle kaunokirjallisuudelle, tietokirjallisuudelle, taidekirjoille, runoille ja sarjakuville, mutta niden sisällä kirjat ovat värijärjestyksessä.
    Pieniä, mielenkiintoisia koteja voisi kyllä hyvinkin esitellä enemmän, Useimmiten sistuskirjojen ja -lehtien mielipide siitä, mikä on pieni koti, poikkeaa omastani. Kerran ostin sisustuslehden, jonka kannessa mainostettiin juttua pienestä kodista – ja sitten kyseinen koti oli melkein 90-neliöinen! Olisihan se ollut pienehkö, jos siellä olisi asunut vaikkapa kolmilapsinen perhe, mutta siellä asui kaksi aikuista ja yksi lapsi.

    • No eihän se missään tapauksessa kyllä käytännöllistä olekaan, varsinkaan jos kirjoja on vähänkin enemmän. Mukavaa, että värijärjestys toimii ja on vielä kauniskin. Itsekin olen törmännyt lehdissä ”pieniin” koteihin, joilla ei ole mitään tekemistä pienen kanssa. Oikeasti pienet kodit olisivat kiinnostavia, vaikka yllättävän usein kodit sisustetaan melko saman kaavan mukaan, olivat ne minkä kokoisia vain. Samat kalusteet laitetaan asunnon koosta riippumatta ja todella luovia ratkaisuja näkee harmillisen harvoin.

 3. minusta ’sisustus’, joka muuttuu trendien mukana neljä kertaa vuodessa, on sitä haitallista kulutusta ja materialismin juhlaa. voisitko kirjoittaa jutun tai miettiä sitä että toimiiko tavaramäärän vähentäminen omantunnon keventäjänä länsimaalaiselle, ja oikeuttaako se romun kierrättämiseen dumppaamalla ylimääräiset kirpputoreille ja keräyslaatikoihin vapauttaen tilaa aina välillä uudelle roskalle?

  • Kiitos kommentistasi ja tekstin aiheesta. Jotakin tuollaista on ollut mielessänikin, mutta on päässyt unohtumaan kun on kaikenlaista kirjoitettavaa. Kirjoitan siitä varmasti jossakin vaiheessa, mutta en osaa sanoa vielä milloin.

   Ja olen samaa mieltä kanssasi, että sisustaminen voi pahimmillaan olla nimenomaan turhaa kulutusta ja materialismin juhlaa. Olen aiemmin ollut hyvinkin kiinnostunut sisustamisesta, mutta en silloinkaan ymmärtänyt miksi pitäisi ostaa jotain krääsää tai vaihtaa verhoja, vilttejä, tyynyjä ym. kaiken aikaa. Minä en siihen pysty, omatunto soimaa jo vähemmästäkin.

 4. Kommentoin hieman myöhässä koska vasta nyt törmäsin blogiisi, olen täysi noviisi näissä asioissa mutta kumminkin… Kirjoituksesi oli mielenkiintoinen ja minulle osuva, koska muistan kun jokunen vuosi sitten tuskailin juuri näiden sisustuskysymysten parissa ja ihan oikeasti ahdistuin kun tajusin että omistan jo kesä- ja talviverhot, pöytäliinoja kaikkiin vuodenaikoihin ja tilanteisiin ym. Miten tässä nyt mitään uutta voisi hankkia? Vai olisiko syytä kantaa entiset täysin kunnossa olevat verhot kirpputorille? Äärimmäisen pihinä ihmisenä se ajatus ahdisti lähes yhtä paljon kuin alkuperäinen ongelma: kaapit täynnä ja kaikki tarvittava ja vähän enemmänkin minulla jo on. Päädyin siis zeniläiseen ratkaisuun ja annoin asian olla, en lähtenyt mukaan kodin varustelukilpaan vaan päätin että sisustukseni on yksinkertaisesti VALMIS, en tarvitse enää mitään lisää siihen. Tämä oivallus on helpottanut elämääni valtavasti. 🙂 En tarvitse joka kevät uusia verhoja, vaan piristän itseäni juuri noilla mainitsemillasi luonnon värikylvyillä. Kiitos hyvästä blogista!

  • Kiitos kommentistasi, mukavaa että törmäsit blogiini! Tekstejä voi kommentoida vaikka miten paljon niiden julkaisuhetken jälkeen, et sinä ole mitenkään myöhässä. Minulle kaikkiin teksteihin liittyvät kommentit näkyvät yhdessä paikassa, joten vastauksen kyllä saa vanhempiinkin teksteihin jätettyihin kommentteihin. Eli kommentoi vaan vapaasti jos siltä tuntuu. 🙂

   Olet tehnyt hyvän huomion, etkä varmasti ole ainoa joka on ajatellut noin sisustamisesta. Kaikki eivät kyseenalaista sitä, miksi pitää vähän väliä saada jotakin uutta kotiin, vaikka kaikkea jo on. Voisin ajatella, että lisää tyytyväisyyttä huimasti, kun huomaa, että koti on tosiaan jo valmis, eikä kaipaa enää mitään. Yleensäkin tavaroiden tuoma tyytyväisyys kestää todella vähän aikaa, ellei sitten kyse ole tavarasta joka on todella välttämätön ja helpottaa elämää.

   Värikylvyt luonnossa ovat ihania. Onneksi aurinkokin on alkanut näyttäytyä jo enemmän, ilmassa on kevään tuntua.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s