Vaatehuoneen järjestyksestä ja siisteydestä

Vaatehuonetta käsitelleet kirjoitukseni ovat luetuimpien kirjoitusteni kärkipäässä. Täytyy myöntää, että olen yllättynyt. Vaatehuoneaiheisilla hakusanoilla päädytään blogiini hyvin usein. Näyttää siltä, että moni miettii ratkaisuja vaatehuoneensa järjestämiseksi ja sen toimivuuden lisäämiseksi. Ajattelin vielä kirjoittaa ajatuksiani vaatehuoneesta yleisimpien hakusanojen pohjalta.

”Vaatehuoneen säilytysjärjestelmät, vaatehuone säilytyslaatikot, tankoja vai hyllyjä”

Se, miten kukin vaatehuoneensa järjestää, on oikeastaan makuasia. Esimerkiksi kysymys tankoja vai hyllyjä. Itse säilytän kaiken mahdollisen hyllyllä, ripustan tangolla vain siistimmät vaatteet ja ulkotakit. Neuleet viikkaan myös hyllylle, sillä ne venyvät helposti henkariin ripustettuina. Joku ripustaa mielellään kaiken t-paidoista alkaen. Valintaan vaikuttaa yleensä ensimmäisenä se, millaista säilytystilaa on käytössä.

Säilytysjärjestelmien suhteen ei myöskään ole oikeita vastauksia. Hyvän järjestyksen saa aikaan varmasti millä tahansa säilytysjärjestelmällä. Tai kokonaan ilman tiettyä säilytysjärjestelmää, kokoamalla monipuolisesti erilaisista osista. Vaatteiden ja asusteiden säilyttämisessä meillä toimii hyvin tankojen, hyllyjen ja laatikoiden yhdistelmä. Käytössä oleva tila määrittää pitkälle sen, millaisia osia vaatehuoneen järjestämisessä kannattaa käyttää. Säilytyslaatikot keräävät hyvään järjestykseen pienempiä juttuja, kuten pipot, tumput ja villasukat. Myös huivien säilytys laatikossa toimii.

”Kaksi vaatetankoa päällekkäin kuinka kauaksi toisistaan”

Huonekorkeus määrittää jonkin verran, miten päällekkäiset vaatetangot voi asentaa. Jos huonekorkeus on normaali, kuten meillä, on tärkeintä asentaa tangot niin, ettei hukkatilaa jää. Korkeammassa tilassa ei ole niin tarkkaa, mutta toisaalta korkeampi tila voi mahdollistaa tankojen lisäksi myös hyllyn asentamisen, jolloin on tietysti hyödyllistä käyttää kaikki tila hyväkseen.

Meillä ylin tanko asennettiin niin lähelle kattoa, kuin sujuvan käytön kannalta on mahdollista. Alempi tanko asennettiin ylätankoon tulevien vaatteiden pituuden mukaan niin, ettei ylätangon vaatteiden ja alatangon väliin jää turhaan tyhjää tilaa. Ylätangossa säilytän lyhyempiä vaatteita ja alatankoon tulevat pitkät takit. Koska pitkiä takkeja ei ole koko alatangon mitalta, lattialle sopii lyhyiden vaatteiden kohdalle tarvittaessa säilytyslaatikko tai muuta lattialla säilytettävää. Näin tila tulee käytettyä hyödyksi niin tarkkaan kuin mahdollista.

”Kaappitilaa liian vähän mihin vaatteet”

Ensin miettisin, onko kaappitilaa todella aivan liian vähän, vai onko vaatteita yksinkertaisesti liikaa. Edellisessä asunnossamme oli vain vaatehuone, ja sen lisäksi säilytimme vaatteita lipastoissa. Se toimi meillä oikein hyvin. Vaatteiden säilyttäminen lipastoissa onnistuu parhaiten silloin, kun vaatteet ovat selkeässä järjestyksessä. Jos ei tiedä mitä missäkin laatikossa on, on vaatteiden löytäminen hankalampaa. (Synnynnäiselle järjestäjälle lipastot olivat oikein mainio tapa säilyttää vaatteita.)

Erilliset kaapit toimivat myös, ja niiden etuna on, että oven avattuaan näkee koko kaapin sisällön kerrallaan, liukuovellinen kaappi tekee toki poikkeuksen. Nykyään näkee myös yhä useammin käytettävän pyörällistä vaatetankoa, jossa vaatteet ovat jatkuvasti näkyvillä makuuhuoneessa. Se voi olla toimiva ratkaisu, varsinkin usein käytettäville vaatteille. Tällainen säilytystapa kerää pölyä, eikä sen vuoksi ole toimiva harvemmin käytettäville vaatteille.

”Toimiva vaatehuone, vaatehuoneen järjestys, ohjeet vaatehuoneen siisteyteen”

Vaatehuone on toimiva, kun kaikilla vaatehuoneessa säilytettävillä vaatteilla ja tavaroilla on oma paikkansa. Se ei silti vielä riitä, vaan vaatteet ja tavarat tulee olla tarpeeksi helppo palauttaa paikoilleen, jotta järjestys säilyy. Tämä kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon jo suunnitellessa, eikä tehdä niin hankalaa järjestystä, ettei vaatteita tai tavaroita tule palautetuksi paikoilleen.

Yksinkertainen nyrkkisääntö kaikessa järjestämisessä on, että eniten käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden tulee olla helpoimmin saatavilla. Harvemmin käytettävät tavarat sijoitetaan syrjemmälle ja korkeammalle, jatkuvasti käytössä olevat tavarat parhaille paikoille.

Järjestyksen säilymisen kannalta on hyödyllistä myös säilyttää vaatteet tavalla, joka tuntuu itselle helpolta. Jos tuntuu, että säilytyslaatikot eivät ole toimiva ratkaisu itselle, silloin kannattaa suunnitella parempia tapoja säilyttää. Luovuutta kannattaa käyttää. Jos inhoaa viikkaamista, hyllykaappi tuskin säilyy siistinä kovinkaan kauaa. Tällöin vaatetanko voi olla parempi vaihtoehto. Toimivuuden suhteen ei kannata ajatella, miten yleensä tehdään, vaan mikä toimii parhaiten itselle, itsehän vaatehuonettamme käytämmekin.

”Minimalistinen vaatehuone”

Voi olla, että näillä hakusanoilla haluttiin nähdä kuva valoisasta, modernista ja tilavasta vaatehuoneesta, jossa ei valon lisäksi juuri muuta olekaan. Kohti minimalistista vaatehuonetta pääsee parhaiten, kun ei omista kuin sen mitä oikeasti tarvitsee ja laittaa tarvitsemansa vielä hyvään järjestykseen.

Kun tavaraa on vain välttämätön, järjestäminenkin on helppoa. Tavaran ja vaatteiden vähentämisen näkee edistyvän, kun voi vähentää kotoaan tavaran lisäksi ulos myös ennen säilytyksessä palvelleita huonekaluja ja säilytyslaatikoita.

Sokerina pohjalla

Jos tavaraa ja vaatteita on liian paljon käytettävissä olevaan tilaan nähden, mikään määrä kauniita ja hyvin suunniteltuja säilytyslaatikoita tai muita järjestelmiä ei auta kaaoksen taltuttamisessa. Toimivuuden kannalta on tärkeää, että on tarpeeksi tyhjää tilaa ja väljyyttä.

Ennen minkäänlaisten säilytystarvikkeiden ostamista kannattaa käydä läpi vaatteensa ja tavaransa ja luopua tarpeettomista. Se auttaa järjestyksen saavuttamisessa huomattavasti. Ja yllättäen se ensin kovin pieneltä tuntunut tila riittääkin.

6 kommenttia artikkelissa “Vaatehuoneen järjestyksestä ja siisteydestä

 1. Vaatteita koskevat postaukset ja keskustelut ovat mielenkiintoisia, koska mielipiteitä on vähintään yhtä monta kuin kommentoijaa! Itsekin aloitin karsimisen jokunen vuosi sitten vaatteista ja muuttojen myötä heräsin myös muun tavaran karsimiseen. Vaatteista on helppo luopua ja siksi niitä tulee ajateltua ehkä muita tavaroita useammin minimalismin yhteydessä.

  Olkoon minimalistin vaatekaapissa vähemmän tai enemmän vaatteita, mutta jos kuluttamista haluaa vähentää, tulisi vaatteiden oikeanlaiseen huoltoon ja säilytykseen ehkä hieman paneutua. Minulle on lapsuudenkodista iskostunut tapa pitää huolta kengistä, puhdistaa, rasvata tai plankata; harjata, säilyttää oikein ja kuivattaa. Näin kengät kestävät kauan, riippumatta siitä, että määrän vähyydestä johtuen kaikki parit ovatkin kovalla käytöllä. Vaatteiden huollossa myös nypynpoistaja, teippiharja kasmirkampa ovat ystäviäni 🙂 Tuuletuksesta ja ”höyrykylvyistä” puhumattakaan. Myönnän tykkääväni hommasta, enkä koe sitä ikävänä kotityönä.

  Meillä ei tässä nykyisessä asunnossa ole lainkaan kiinteitä kaappeja, joten oikeastaan kaikkien tavaroiden säilytyksen kanssa on saanut olla aika luova. Löydän vielä monta toimimatonta ja hankalaa säilytysratkaisua, mutta viimeksi eilen eräs säilytysongelma ratkesi mielessäni kuin itsestään, kunhan sen oli antanut hautua pari kuukautta 🙂

  Tilaa säästävä vinkki esimerkiksi huonompien kotipaitojen säilytykseen on rullata ne tiukaksi kääröksi viikkaamisen lisäksi (jos säilytysjärjestelmä on esim. lipasto). Tämä siis siinä tapauksessa, etteivät rypyt vaatteissa haittaa.

  • Olen häpeällisen laiska kenkien huoltaja. Parempaa huolta niistä tulisi pitää, vaikka tuntuvat kestävän kyllä minun surkealla huollollanikin vaikka miten pitkään. Nypynpoistajaa en ole koskaan omistanut enkä ollut edes kuullut kasmirkammasta ennen kuin joku sen täällä kommenteissa joskus mainitsi. Ei minulla ole ilmeisesti ollut nyppyyntyviä vaatteita, olen kenties kiertänyt ne kaukaa päästäkseni vähemmällä. Sen sijaan ilman teippiharjaa en näin kissaperheessä osaisi olla. Tuulettamista voisi suosia useamminkin.

   • Nypynpoistaja on huippukeksintö! 🙂 Ei minullakaan enää juuri ole vaatteita, jotka itsessään nyppyyntyisivät kovin, mutta esimerkiksi takkien resoreissa saattaa olla runsaasti nyppyyntyviä kuituja. Nypynpoistajalla saa taas kummasti uudistettua nuhjuiset hihansuut. En tiedä kuinka paljon ihmiset kiinnittävät huomiota nyppyihin, mutta minä pidän niiden poistamista sen verran meditatiivisena, että mielelläni näen niitä kaikkialla 😛

 2. Minulla ei ole koskaan ollut vaatehuonetta, enkä ole osannut moista kaivatakaan. Sen sijaan vaatteeni ovat yhdessä suht pienessä vaatekaapissa ja alusvaatteet pienemmässä lipastossa. En missään tapauksessa aio hankkia niille lisää säilytystilaa, vaan jos alkaa olla ahdasta niin pidän sitä hälytysmerkkinä siitä, että on tullut osteltua liikaa.

  Järjestän kaapin kahdesti vuodessa niin, että kesä- tai talvivaatteet ovat vuoron perään kaapin perällä vaikeammin esiin kaiveltavissa. Systeemi toimii muuten hyvin, mutta harrastan neulomista ja viime aikoina kappiin on alkanut kertyä etenkin paksuja villapuseroita. Ne vievät tosi paljon tilaa eivätkä pinot pysy pystyssä, kun villa on niin kuohkeaa. En silti tahdo luopua harrastuksesta, kun aloitin sen juuri pitkän tauon jälkeen uudestaan ja tykkään niin kovasti neulomisesta. Oikeasti parillakin villapuserolla tietysti pärjäisi…

  • Vaatekaapeissa on puolensa verrattuna vaatehuoneeseen. Ainakin meillä vaatehuoneessa vaatteiden päälle tulee yllättävän nopeasti pölyä. Vaatehuoneen etu on aikoinaan ollut, että siellä on tilaa säilyttää isompiakin asioita kuten varapatjaa, mikä ei sopisi kaappiin. Jos ei ole tuollaisia suurempia säilytystarpeita, niin kaapit ovat ehkä vaatehuonetta parempikin tapa säilyttää vaatteita. Tältä minusta juuri tällä hetkellä tuntuu. Vaatekaappi pysyy ainakin meillä paremmin järjestyksessä kuin vaatehuone.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s