Virkistäviä luontokokemuksia

Kevät on ihanaa aikaa. Luonnossa tapahtuu kaiken aikaa jotakin uutta ja mielenkiintoista. Näin keväällä kävelylenkkini ovatkin muuttuneet kuntoilulenkeistä luontoretkiksi. Nautin suunnattoman paljon luonnon seuraamisesta, enkä mitenkään voisi pitää yllä reipasta kuntoiluvauhtia tai juosta, sillä silloin jäisi näkemättä mitä kaikkea oikein tapahtuukaan.

Minulla on viime aikoina ollut vakiopaikkani, joissa olen käynyt katsomassa mitä nähtävää luonnossa olisi tarjolla. Olen suosinut alueita, joissa on hoitamattomia ruovikoita ja pusikoita, toisin sanoen sopivia pesä- ja piilopaikkoja linnuille ja muille eläimille. Löytyy hoidetuista puistoistakin elämää, esimerkiksi variksia, harakoita, rastaita, naakkoja, oravia, tiaisia ja peippoja. Naakat ovat osoittautuneet rohkeiksi, niitä ei häiritse vaikka jäisin vajaan metrin päähän tutkailemaan niiden ruokailupuuhia.

Vesilintuja on hauska seurata. Sinisorsia näkee käytännössä jatkuvasti, valitettavasti talvellakin jonkun ajattelemattoman ruokinnan seurauksena. Sorsien poikasia on mukava katsella, niin ihania palleroita ne ovat. Sitä näkyä saan vielä jonkin aikaa odotella. Täällä talvehtineet sorsat ottivat ilon irti sulasta vedestä heti kun pienikin lätäkkö vapaata vettä oli tarjolla. Ne tallustelivat hankalasti haurastuvalla jäällä, pudoten välillä sen läpi. Onneksi jää suli nopeasti ja vettä vapautui vauhdilla.

Eräänä päivänä kävellessäni luulin näkeväni jään reunalla sorsaneidin. Jäin ihmettelemään miten päin se oikein on, kumpi pää on etupää, kunnes huomasin että näkemälläni möykyllä onkin häntä! Seurakseni katsomaan pysähtyi nainen, joka kertoi, että kyseessä on piisami. Niitä oli ollut aiemmin alueella enemmänkin, mutta vuosiin hän ei ollut nähnyt yhtäkään. Tänä vuonna piisameja oli kuitenkin jälleen ilmaantunut.

Näin vielä toisenkin piisamin. Seurasin pitkään kun se ruokaili, sukelsi välillä, ja nousi taas jäälle syömään. Parhaimmillaan olen nähnyt kolme piisamia samalla reissulla. Erään illan pimennyttyä melkein yöksi sain seurata hassua näytelmää. Piisami oli saanut sorsasta ihailijan. Sorsa seurasi piisamia, kunnes se sukelsi. Piisamin noustua jälleen pintaan sorsa lennähti sen luokse ja jatkoi seuraamista. Tätä jatkui aikansa, en tiedä miten pitkään, sillä kaverukset poistuivat näköpiiristäni.

Linnuilla on kevättä rinnassa. Pikkulinnut kisailevat keskenään, taidokkaat lentonäytökset saavat hymyn huulille. Puistot ovat pullollaan peipon kuuluvaa laulua. Pullollaan on peippokin ennen kuin päästää ilmoille kauniin laulunsa. Hauska oli katsoa aivan läheltä miten koko pieni lintu pullistui valmistautuessaan vastaamaan lajitoverinsa lauluun. Västäräkistä vähäsen -tilanne on ollut päällä jo jonkin aikaa. Noita kauniita pyrstönheiluttajia on saapunut jo runsain mitoin, enää niitä ei tarvitse etsiskellä.

Muurahaispesissä oli aurinkoisena päivänä kova kuhina. Nokkosperhosetkin olivat uskaltautuneet lämmittelemään siipiään. Jokin ruumiinrakenteeltaan kahlaajaa muistuttava lintu lähti lentoon läheltä, mutta sen vauhti oli liian kova saadakseni tarpeeksi hyviä tuntomerkkejä. Sorsien seuraksi vesille ilmaantui ensin lokkeja.

Eräänä päivänä oli saapunut nokikana, joka ruokaili rinnakkain vesimyyrän kanssa. Toivottavasti näen nokikanan vielä, en ole niitä täällä ennen nähnyt. Tuon ensimmäisen kerran jälkeen en ole vielä toiste tuohon väritykseltään tyylikkään minimalistiseen lintuun törmännyt. Etsiskellessäni katseellani uudelleen nokikanaa näinkin silkkiuikkujen saapuneen. Siinä on lintu, jonka tunnistaa jo kaukaa. Kaunis lintu ja taitava sukeltaja. Seurasin sen kalastusta läheltä, sinne meni kala toisensa jälkeen, kurkusta alas noin vain.

Lähellä pienen niemen kärkeä näin kaksi vesilintua. En päässyt kaukaa katsoen käsitykseen mitä ne voisivat olla, joten kävelin niemelle ja lähestyin niitä varovasti. En kuitenkaan tarpeeksi varovasti, sillä ne huomasivat minut jo aivan liian kaukaa ja lähtivät lentoon. Tikka nakutti puuta ja peipot napostelivat jotakin maasta. Harmitti, etten ehtinyt nähdä mitä nuo vesilinnut olivat. Katselin ympärilleni. Eipä harmittanut kauaa! Pääsin todistamaan telkkien kosiomenoja. Kaksi koirasta yritti tehdä vaikutusta naarastelkkään. Toinen koiraista totesi varsin nopeasti hävinneensä pelin, ja lensi pois jättäen toisensa löytäneet kuhertelemaan keskenään.

Kaikki kirjoittamani tapahtui kaupunkiluonnossa, varsin lähellä kaupungin keskustaa. Kannattaa katsoa ympärilleen ja olla tarkkana varsinkin alueilla, jotka puistomestarin silmin katsoen pitäisi ”siistiä”. Koskaan ei tiedä millaista luonnon näytelmää pääsee seuraamaan.

2 kommenttia artikkelissa “Virkistäviä luontokokemuksia

  1. Minä tykkään keväällä ja kesällä pidempien retkien ohella vain kierrellä omalla pihalla ja seurata luonnon tapahtumia. Eilen huomasin, että ihan tonttimme rajalla pörrää suuri määrä jotain hyönteisiä. Lähempi katselu osoitti, että ne olivat maamehiläisiä, jotka pesivät hiekkaisessa maassa ja kuljettivat siitepölyä maan alle kaivetuissa onkaloissa varttuville toukilleen. Paikalla kierteli myös villakärpäsiä ja loispistiäisiä, jotka yrittivät tilaisuuden tullen munia onkaloihin. Niiden touhujen seuraaminen oli todella kiinnostavaa ja villakärpäset ovat sitä paitsi äärimmäisen hassun näköisiä otuksia 🙂

    • Kiitos kun jaoit luontokokemuksesi! Mielenkiintoista seurattavaa varmasti. Villakärpäset? Oli ihan pakko katsoa miltä ne näyttävät, kun en ollut moisista kuullutkaan. Olisi kiinnostavaa nähdä tuollainen luonnossa, sen verran kiinnostavan näköinen otus oli.

      Luonnon seuraamisessa hienoa onkin juuri se, että sitä voi tehdä missä vain. Ei ole tarpeen lähteä kauas tai varsinaisesti retkeillä jossakin. On myös kiinnostavaa katsoa uusin silmin jotakin, joka on tullut silmälle kovin tutuksi. Esim. naakat ovat kaupungissa niin yleisiä lintuja, ettei niihin välttämättä kiinnitä huomiota. Viime aikoina olen kiinnostunut seuraamaan niiden puuhia. Niitä on helppo seurata, koska ne ovat tottuneet ihmisten läheisyyteen. Joku päivä minut voi varmasti nähdä höpöttämässä niille. 😀

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s