Kodin sisustaminen ilman televisiota

Kaipasin vuosikausia mahdollisuutta järjestää huonekalut niin, ettei televisiota tarvitsisi ottaa huomioon. Televisio määrittelee olohuoneen sisustamista paljon jo siksi, että se tarvitsee sähköä ja antennijohdon toimiakseen. (En halunnut vetää metrikaupalla johtoja ympäri huonetta, vaikka sitäkin tuli kyllä kokeiltua.)

Ensimmäisenä siis määriteltiin television paikka, ja kaikki muu yritettiin saada sopimaan mukavasti sen jälkeen. Joissakin asunnoissa järjestyksestä sai toimivan melko helposti, mutta tässä asunnossa oli hankaluutensa.

En halunnut televisiosta huoneen keskipistettä. Enkä missään tapauksessa halunnut sitä ikkunan eteen. Olohuoneestamme on kauniit maisemat kahteen suuntaan, joten en halunnut sijoittaa sohvaa niin, että siinä istuessaan joutuu tuijottamaan seinää. Haasteita riitti, ja pitkään meillä olikin järjestys, joka oli paras mahdollinen kompromissi. Järjestyksen haittapuolena oli, että kolmasosa huoneesta jäi lähes käyttämättä. Kalliiden neliöiden hukkaaminen harmitti. Tietysti järjestykseen tottui, mutta hyvin usein ajattelin miten paljon helpompaa olisi, jos televisiota ei olisi.

Otsikko on siinä mielessä harhaanjohtava, että meillä on yhä televisio. Eräänä päivänä (tallentavan digiboksin hajoamisen jälkeen) sain kuitenkin tarpeekseni huonosti toimivasta olohuoneen järjestyksestä, ja päätin laittaa järjestyksen uusiksi. Tällä kertaa en ottanut televisiota huomioon ollenkaan, vaan järjestin huoneen niin kuin sitä ei olisikaan.

Huoneen tunnelma muuttui kertaheitolla kotoisammaksi. Siirsin sohvan ja nojatuolin lähelle ikkunoita, niin että niissä istuen voi katsella ulos. Vuosia huonekalut oli järjestetty niin, että huoneen tunnelma kärsi ja paras osa huoneesta oli tyhjillään. Hihkuin innostuksesta kun sain lopulta huoneesta esiin sen parhaat puolet.

Huonekalujen uudelleen järjestämisellä voi olla viihtyisyydelle suuri merkitys. Nautin huoneen uuden järjestyksen tasapainoisuudesta ja kauneudesta joka päivä. Järjestys on toimiva ja ottaa tilan kokonaisuutena hyvin huomioon. Vaikuttaa siltä kuin huoneeseen olisi tullut lisää neliöitä.

Huoneessa huomio kiinnittyy sen kauniisiin yksityiskohtiin ja maisemiin, eikä esimerkiksi lämpöpattereihin kuten ennen. Lisäksi sain sohvan ja nojatuolin lähemmäs toisiaan, nyt ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Aiemmin kaikki huoneessa tuntui olevan irrallaan ja erillään toisistaan, kuitenkin liian ahtaasti, vain sohvalla ja televisiolla oli pyhä yhteytensä.

Nykyinenkin järjestys mahdollistaa television katsomisen, mutta en olisi valinnut tällaista järjestystä jos television katselu vielä kuuluisi kiinteänä osana elämäämme kuten ennen. Televisiota ei ole avattu montaakaan kertaa sen jälkeen kun tallentava digiboksi hajosi joulunpyhien aikaan. Katsomme televisiota tietokoneelta sen vähän mitä katsomme. Televisio-ohjelmien äärellä vietetty aika on kutistunut olemattomiin, ja olen muutokseen enemmän kuin tyytyväinen.

Olen tehnyt saman huomion, kuin moni televisiosta luopunut: miten ihmeessä meillä oli ennen aikaa katsoa televisiota? Sitten muistan, että aiemmin minulla ei ollut aikaa tehdä asioita, joista todellisuudessa nautin.

Aivan kuin vuorokaudessa olisi enemmän tunteja kuin ennen. Missään tapauksessa en haluaisi enää vaihtaa takaisin aiempaan elämäntapaamme. Televisio odottaa hajoamista tai kumppanini suostumusta siitä luopumiseen. Tärkeintä on, että televisio on sivuosassa seinäruusuna.

Huoneen uusi järjestys kannustaa yhdessäoloon, kissojen kanssa leikkimiseen, kuntoiluun ja kaikenlaiseen aktiiviseen tekemiseen. Lopultakin huonejärjestys palvelee asukkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

2 kommenttia artikkelissa “Kodin sisustaminen ilman televisiota

  1. Voi, kuulostaa ihanalta! Meillläkin televisio on suhteettoman suuressa sisustusroolissa verrattuna siihen, kuinka vähän sitä oikeastaan katsellaan. Mutta ei sitä poiskaan voi raivata, sillä ukkokullan eräs hupi on pelata pleikkarilla ja siihen tarvitsee televisiotakin. Odotan sitä aikaa, että keksitään kokoontaittuva televisio.

    • Tuntuukin ihanalta ja vaikuttaa selvästi viihtyvyyteen. Olisi pitänyt tajuta kokeilla jo aikaa sitten. Aiemmin sitä piti ihan suotta televisiota sisustuksessa etusijalla, vaikka näkee sitä tarvittaessa nykyiseltäkin paikaltaan. Ja vaikka jääkiekkoa katsoessa voi siirtää sohvan lähemmäs. Kokoontaittuva televisio ei olisi hassumpi juttu. 😉

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s