Uuden tavan oppiminen

Olen vuosien saatossa yrittänyt muuttaa elämässäni monia asioita. Olen tehnyt suunnitelmia ja laatinut tavoitteita. Suunnittelu on ollut paras osa koko projektia, sen jälkeen onkin alkanut alamäki.

Olen ymmärtänyt, että tavoitteet ja tarkka suunnittelu eivät ole minua varten. Tavoitteiden avulla saan minkä tahansa mukavankin asian tuntumaan ikävältä velvollisuudelta. Alan suorittaa ja vien kaiken ilon itse tekemisestä. Asettaessani tavoitteita alan keskittyä liikaa itse tavoitteeseen ja sen saavuttamiseen, kuin siihen että todella haluan muuttaa jotakin.

Luin jostakin hiljattain, että ihmiset usein keskittyvät liikaa siihen, millaista elämä on sitten kun tavoite on saavutettu, sen sijaan että keskittyisivät tekemään niitä asioita, jotka tavoitteeseen vievät. Ainakin minuun tuo osuu ja uppoaa. Olen ollut aina hyvä ajattelemaan, millaista elämä on sitten kun jokin tavoite on saavutettu. Askeleet tavoitteen saavuttamiseksi ovatkin sitten päättyneet jo alkumatkasta. On jäänyt ymmärtämättä, että elämää on jo ennen tavoitteen saavuttamista, ei vasta sitten kun tavoite on saavutettu.

Tavoitteita en siis aio itselleni asettaa, koska ne eivät minulla toimi. Elämässäni on kuitenkin päämääriä, joita kohti tekemisiäni suuntaan. Haluan esimerkiksi säilyttää terveyteni ja parantaa sitä, joten toimin niin, että toimintani tukee tuota päämäärää. Keskityn elämästä nauttimiseen, pidän huolta itsestäni, enkä suorita terveyttä ryppyotsaisesti.

Tämäkin on pitänyt oppia kantapään kautta. Aiemmin kun keskityin tiukasti siihen, mikä on terveellistä, en ollut yhtään hyvävointisempi kuin nyt. Päinvastoin, olin jatkuvasti stressaantunut. Sama pätee laihtumiseen. Kun painoni on laskenut, se on laskenut aina omia aikojaan, silloin kun elämä on ollut kaikin puolin mallillaan. Sen jatkuva tarkkailu mitä suuhuni laitan, syömisen suorittaminen, ei ole johtanut kovin kummoisiin tuloksiin, tai ainakaan tulokset eivät ole kestäneet kuin hetken.

Uusien tapojen oppiminen ei ole vaikeaa. Vaikeaksi asian tekee se, että haluamme liian paljon liian nopeasti. Siis kaiken ja heti. Haluamme päämäärään saman tien ja kuvittelemme pystyvämme suureen muutokseen tuosta vain. Useimmiten huomaamme jonkin ajan kuluttua, että hyvin alkanut elämänmuutos on hiljalleen hiipumassa.

Onnistuminen on todennäköisintä, kun keskittyy vain yhden asian muuttamiseen kerrallaan. Kannattaa aloittaa pienestä, esimerkiksi kymmenestä minuutista päivässä, jopa vähemmästäkin. Pienestä aloittamisen tarkoitus on oppia aloittamaan, sillä ilman aloittamista ei tapahdu mitään. Uusi asia kannattaa tehdä joka päivä samaan aikaan, mieluiten kytkien johonkin päivittäin toistuvaan tekemiseen, ei kellonaikaan.

Kirjoitin aiemmin miten sain liikunnan osaksi elämääni. Olennaista oli pitää kynnys aloittaa todella matalana. En minä ainakaan keksi selitystä, jonka itse todella uskoisin, miksen kävelisi kymmentä minuuttia jonakin päivänä. Kävelemisestä tulee tapa, kun näitä kymmenminuuttisia jatkaa säännöllisesti joka ainoa päivä. Enemmänkin kerralla saa kävellä, itsekään en tullut edes huonolla säällä muistaakseni kertaakaan kymmenen minuutin päästä kotiin. Kun on vain saanut itsensä lähtemään, itse tekeminen kyllä sujuu. Tarpeeksi pitkään kun näitä lähtemisiä toistaa, kävelemisestä onkin tullut yhtä tavallinen tapa kuin vaikka aamupalasta.

Uusien tapojen muodostaminen on helpompaa jatkossa, kun on jonkin asian kohdalla oppinut tekniikan. Ahnehtiminen ei kannata, parhaan tulokseen saavuttaa keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan. Itse olen edelleen niin tyytyväinen liikkumaan oppimisestani, etten ole ottanut uusia tapoja työn alle. Liikunta oli elämässäni ehkä tärkein asia saada kuntoon. Pieniä, elämänlaatua parantavia oppimisen aiheita voisivat olla vaikka oppia juomaan enemmän vettä ja syömään enemmän kasviksia. Haluaisin myös oppia kirjoittamaan joka päivä, ja päästä lopullisesti irti ajatuksesta, että kirjoittaakseen tarvitsee jonkinlaisen inspiraation.

Lopuksi haluan suositella Leo Babautan vuonna 2007 perustamaa Zen Habits -blogia. Tekstit ovat helposti luettavaa, selkeää ja yksinkertaista englantia ilman hankalaa korukieltä. Blogi on paras tietämäni tietolähde uusien tapojen oppimisesta ja elämänmuutosten tekemisestä. Leon tekstejä lukemalla olen ymmärtänyt, että voin parantaa hyvinvointiani ilman yhtäkään tavoitetta. Listaan vielä muutaman hyvän kirjoituksen aiheesta:

Nämä neljä tapaa oppimalla opit muodostamaan uusia tapoja.

Jokainen meistä osaa aloittaa, mutta miten saada uusi tapa kestämään? Leo kirjoittaa keinoista, joiden avulla saat uuden tavan jatkumaan, kunnes siitä muodostuu elämäntapa.

Entäs sitten, kun elämän tielle tulee töyssyjä? Miten saada uudet tavat pysymään mukana elämässä?

Käyttöopas elämänmuutosten tekemiseen.

Miten tehdä uudesta tavasta ”uusi normaali”.

Asioiden saavuttaminen ilman tavoitteita.

Mitä uusia tapoja sinä haluaisit oppia?

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s