Elämän pienet, mutta suuret ilot

Elämä koostuu pienistä asioista. Myös päiviin, jolloin ei tapahdu mitään erityistä, sisältyy lukuisia pieniä ilonaiheita. Niin huonoa päivää en onneksi muista vuosiin kokeneeni, ettenkö olisi siitä jotakin hyvää löytänyt. On niin paljon asioita, joista voi olla kiitollinen ja ilahtua joka päivä.

Pieniä, mutta suuria iloja minun elämässäni ovat esimerkiksi…

…puhtaus
…mahdollisuus käyttää suihkua
…karhea pyyhe saunan jälkeen
…puhtaat lakanat joihin kömpiä nukkumaan
…käveleminen
…villasukat
…keveä vapauden tunne juostessa
…hymy vastaantulijan kasvoilla
…hyvä suklaa
…hyvä tee
…tunnelmaan sopiva musiikki
…hyvä kirja tai elokuva johon uppoutua
…saada jakaa ajatuksia toisen kanssa
…saada toinen nauramaan ja nauraa yhdessä
…luonnon äänimaailma kokonaisuudessaan
…seurata lintujen ja muiden luonnon eläinten touhuja
…köllöttää kissan kanssa kevään ensimmäisissä lämmittävissä auringon säteissä
…hedelmät ja marjat
…höyrytetty parsakaali voin kera
…katsella tähtikirkasta taivasta
…kaupungin ylle laskeutuva hiljaisuus
…auringonnousut ja auringonlaskut
…sateen ropina peltikattoon
…seurata vuodenaikojen kulkua

Kaikenlaisia pieniä, ihania, arkisia asioita olisi lueteltavaksi vaikka loputtomiin. Toisaalta mietin kirjoittaessani, että nämähän ovat suuria asioita! Elämänilon kannalta jokapäiväiset iloa tuottavat asiat kannattaa huomioida. Vaikka ne olisivat miten pieniä asioita tahansa, kun niitä on jokaisessa päivässä, niiden olemassaolosta tuleekin suuri asia.

Kunpa kenelläkään ei olisi niin kiire, ettei ehdi huomata mitä kaikkea pientä ja ihanaa jokainen päivä voi tarjota. Jos syystä tai toisesta on vaikea huomata pieniä asioita, suosittelen hankkiutumaan pienten lasten seuraan. Lapset ovat pienten ilojen ehkä parhaita asiantuntijoita. Mihin iän karttuessa kadotamme lapsenomaisen innostuksen nauttia elämän pienistä asioista ja luonnon pienistä ihmeistä?

6 kommenttia artikkelissa “Elämän pienet, mutta suuret ilot

 1. Liekö tämä nyt sitä iänikuista vertailua, mutta olen joka päivä niin hitsin kiitollinen siitä, että saa elää maassa jossa on rauhallista, vakaa yhteiskunta, infrastuktuuri kunnossa eikä luonnonkatastrofeja tarvitse pelätä. Olen viime aikoina lukenut niin paljon erilaisten köyhien, umpikorruptoituneiden, kaikin puolin toimimattomien ja vielä vaarallisten maiden asioista, että tuntuu lähes ihmeeltä että on itse syntynyt tänne. No, sen lisäksi viherkasvien uusi järjestys ikkunalaudalla ja illanhimerrys kattomaiseman yllä ovat varsin viehkoja.

 2. Ilta-aurinko on varsin kaunis tänään. Lapset nukkuvat tuhisten, toisella mekosta tehty itse ommeltu viitta päällä. Metsämansikat maistuivat suoraan puskista syötyinä pikkuiselle ja minulle. Ihanan kypsä hilla lättyjen kera oli iltapalamme raejuuston kera. Huomenna on työpäivä ja mies jää kotiin lapsia hoitamaan. Isoja ja pieniä asioita, jotka huomaa kun katsoo.

 3. Yhtäältä pienet ihmeet ja ilonaiheet ovat tavallisen arjen piriste. Toisaalta, kyllä niitä isojakin ilonaiheita tarvitaan ja väittäisin kovin onnettomaksi sellaista elämää, jossa ei aika ajoin ole suurenkin riemun asioita. Toisinaan esitetään suorastaan vaatimuksia pienistä asioista nauttimiseksi. Mistä voi nauttia toisten vaatimuksesta? Ja entä ne, joiden asiat ovat onnettomasti ja joita todella painaa jokin vakava puute elämässä, kuten työttömyys tai poikkeuksellisen vaikeat ihmissuhteet. Vaikka pienistä asioista nauttiminen auttaisi heitäkin, on erittäin latistavaa, alentavaa ja julmaa paasata heille jostakin voikukkien riemullisuutta herättävästä vaikutuksesta. Niinpä sanoisin, että meidän ensimmäinen kiitollisuuden aiheemme tällä saralla saisi mielellään olla kyky ja mahdollisuus nauttia pienistä asioista. Itse en erityisesti odota syksyä, mutta värikkäät lehdet aurinkoisena päivänä ovat kyllä virkistäviä. Nyt on viileää ja tuulista, mutta loppuviikoksi luvataan taas kaunista säätä. Se on ihan ilmaista! Menen merelle, mikä toki ei ole ilmaista, mutta kun se vene nyt kerran on ja se kulkee tuulella, niin eiköhän kesäinen merikin minun osaltani kuulu pieniin, tai ainakin kohtuullisiin iloihin.

  • Eihän ketään voi vaatia nauttimaan pienistä asioista. Itseäni ottaa päähän jokakesäinen ”pitää nyt nauttia helteestä kun sitä kylmää sitten riittää”, itselleni helle käy terveyden päälle ja on pahimmillaan lähes sietämätöntä. Valitsen hyvin mielelläni 13 astetta lämmintä kesällä jos vaihtoehtona on helle.

   Voikukkien riemullisuudesta paasaaminen elämässään vaikeassa tilanteessa olevalle on varsin tahditonta. On aina ikävää, kun joku tietää paremmin miten pitäisi toimia tai ajatella. Joka tapauksessa, itse olen saanut paljon lohtua vaikeissa elämäntilanteissa juuri pienistä asioista. Välillä on kenties kadonnut usko suurten ilojen ilmaantumiseen, mutta pieniä iloja olen huomannut sitten sitäkin enemmän. Olen samaa mieltä, että saa olla kiitollinen kyvystä ja mahdollisuudesta nauttia pienistä asioista. Se ei ole itsestäänselvyys, joiltakin jäävät näkemättä pienet ja vähän isommatkin ilot, todella suuria iloja odotellessa.

   Minä taidan vähän salaa odotellakin syksyä. 😉 Tai en oikeastaan, se tulee odottamattakin. Otan irti kesästä mitä saan, tällä hetkellä mökkeillessä villasukat jalassa kesä tuntuu oikein mainiolta. 😀 Syksyn tuoksu ja värikkäät lehdet ovat minulle suuria pieniä iloja. Iltojen pimeneminenkin on ihanaa, siinä on omat mahdollisuutensa kuten kaikessa muussakin. Taidan olla hiukan enemmän menninkäinen kuin mikään valon lapsi.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s