Yksinkertainen keittiö

Kuvitellaan, että olemme lyöneet suuresta summasta vetoa, että saamme vähennettyä kotoamme sata tavaraa viikon aikana. Mistä sinä kotonasi aloittaisit?

Minä olisin aikoinaan aloittanut todennäköisesti keittiöstä. Jostain syystä keittiöön kertyy helposti jos jonkinlaista välinettä, joille ei lopulta ole todellista tarvetta. On erilaisia koneita ja laitteita, jotka lupaavan alun jälkeen jäävät kaappiin pölyttymään. Laite, jonka piti helpottaa elämää, onkin niin vaikea pestä, ettei sitä tule sen vuoksi käytettyä. Tai laite on vain yksinkertaisesti turha, vaikka sitä ostaessa löytyikin lukuisia hyviä perusteluja sen hankkimiseksi.

Erästä laitetta inhosin jo peruskoulun kotitaloustunneilla. Sipulileikkuri. Vannoin, että sipulileikkuria en ainakaan tule hankkimaan koskaan. En ole hankkinut – enkä hanki – ellen joskus terveydellisistä syistä välttämättä sellaista tarvitse saadakseni sipulin pilkotuksi. Ehkä kuitenkin luopuisin koko hommasta ja ostaisin sipulini pilkottuna pakastealtaasta. Ainakin koulussa käytetty malli (liekö niitä monenlaisia) oli aivan painajainen tiskata. Pilkon sipulin takuulla nopeammin veitsellä leikkuulaudalla, kuin tuolla laitteella, kun käytettyjen välineiden pesuun kuluva aika otetaan huomioon.

Tuon käytännön oppitunnin jälkeen olen miettinyt todella tarkkaan ennen kuin ostan minkäänlaista laitetta. Jos laitteen pesemiseen kuluu enemmän aikaa kuin työhön, joka sen avulla pitäisi tehdä, en hanki laitetta.

Tavaroita vähentäessä saattaisi myös huomata, että kaapeista löytyy monen monta eri tarkoituksia varten hankittua tavaraa, vaikkapa kulhoa, joista jokainen voisi hoitaa saman tehtävän aivan yhtä hyvin. Meiltä löytyi aikoinaan erilaisia ja eri kokoisia kulhoja leipomiseen, uuniruokien paistamiseen, salaatille, perunalastuille… en edes muista mihin kaikkiin yksittäisiin tarkoituksiin oli tullut hankittua oma kulhonsa. Jossain vaiheessa oli myös jälkiruokakulhoja, niistä tosin luovuttiin nopeasti. Ei niitä tullut käytettyä. Yhtä hyvin kulhoa kaipaavan jälkiruoan saa meillä syötyä mukista, niitä on kertynyt eri kokoisia ja muotoisia.

Kaksoiskappaleet (useammatkin) ovat keittiössä tyypillisiä. Montako kuorimaveistä, kauhaa tai paistinlastaa sitä oikeastaan tarvitsee? Ei ainakaan niin montaa kuin meillä jossakin vaiheessa oli. Pienessä keittiössä vaikeuttaa huomattavasti ruoanlaittoa, jos laatikosta jotakin otettuaan ei enää saa laatikkoa menemään kiinni ilman järjestelyä. Yksinkertaisesti voisi omistaa vain sen mitä todella tarvitaan ja käytetään, tavarat myös löytyisivät helpommin laatikoistaan ja niille olisi helpompi järjestää selkeä paikka.

Keittiöstä turhia tavaroita vähentäessäni otin ensimmäiseksi eron muovista. Inhosin muovisten pakasterasioiden tiskaamista, niitä kertyi tiskipöydän täydeltä odottamaan inspiraatiota. Tiskikoneessa ne eivät pysyneet oikein päin. Ne myös värjäytyivät helposti ruoista. Minulta myös meni luottamus muovin turvallisuuteen. Pakasterasiat korvasimme lasisilla, toki niissä on muovikannet. Muoviset mitat ja kulhot poistin myös, meillä oli jo valmiiksi teräksisiäkin olemassa.

Tällä hetkellä muovia löytyy noiden kansien lisäksi parin muovikauhan, mikrokuvun ja parin suuremman muovirasian (käytössä marjoja pakastaessa) verran. Muovipusseja käytetään myös. Kokonaan eroon muovista ei pääse; jos sitä ei ole itsellä käytössä niin sitä tulee kaupan elintarvikkeiden mukana. Ainakaan en enää laita kuumaa ruokaa muoviastioihin tai lämmitä mitään mikrossa muoviastiassa.

Kokeilen mielelläni elämän eri osa-alueilla mitä kaikkea ilman voin olla. Karsinnan yhteydessä keittiöstä lähti tavaroita, joita käytin niin harvoin, että ajattelin voida olla niitä kokonaan käyttämättäkin. Kakkuvuoat, piparkakkumuotit, kaulin ja sähkövatkain saivat lähteä. Aikoinaan leivoin paljonkin, silloin nuorena kun saattoi vielä syödä määrättömästi mitä tahansa lihomatta. Minulla oli tapana syödä herkkuja nälkääni. Nykyään pyrin keskittymään enemmän ruokaan kuin herkkuihin.

Keittiövälineiden valtavaan tarjontaan on niin tottunut, ettei välttämättä tule kyseenalaistaneeksi kaiken tarpeellisuutta. Itse havahduin ajattelemaan keittiömme turhuuksia lainattuani kirjastosta leivontakirjan, jossa leivonnaisia oli tehty mihin hyvänsä sopivaan astiaan, esimerkiksi käytettyyn tomaattipyrepurkkiin. Opin katsomaan esineitä uudella tavalla ja käyttämään niitä monipuolisemmin, ei vain siihen tarkoitukseen mihin niitä kaupoissa on markkinoitu.

Lopulta tärkeintä on kuitenkin itse tekeminen, ei se onko esine tarkoitettu juuri siihen mihin sitä käytetään. Hiljattain saimme pohtia millä välineellä liedellä lämmitettyä keittoa oikein otettaisiin, kun molemmat kauhat olivat käynnissä olevassa tiskikoneessa. Ensimmäinen ajatus oli ”voi ei”. Sitä seurasi kuitenkin monta hyvää ehdotusta, joista desilitran metallimitta voitti. Se toimi aivan loistavasti, osittain jopa paremmin kuin kauha olisi toiminut.

Täysin varusteltujen keittiöiden sijaan yksinkertainen keittiö voi toimia useimmilla kotikokeilla aivan yhtä hyvin. Tai jopa paremmin, kun aikaa ei kulu monenkirjavien välineiden etsiskelemiseen. Pääasia on kuitenkin rakkaudella tehty ruoka, ei välineurheilu.

Mitkä ovat sinulle keittiön turhakkeita ja mistä et ehdottomasti luopuisi?

22 kommenttia artikkelissa “Yksinkertainen keittiö

 1. Meilläkin on ollut keittiön raivaaminen työn alla jo jonkin aikaa ja aina vaan jonkin kaapin perukoilta löytyy jotain, mitä ei tarvitse. Suurinta hämmennystä aiheuttaa se kun miettii, että mitä ihmettä sitä on ajatellut vielä pari viikkoa sitten kun on halunnut vielä säilyttää tarvekalu X:n. Minimalismi on kyllä siitä mahtava ”tauti”, että se leviää nopeasti. Vielä kuukausi sitten säilytettävien tavaroiden pino oli hyyyyyvin korkea, nyt enää puolet siitä ja kuukauden päästä varmasti vieläkin pienempi. 🙂
  Sähkövatkain on varmasti meidänkin talouden turhake, koska yleiskone hoitaisi senkin homman. Yleiskoneessakin on monta turhake osaa (kuten se vatkain, koska emme me oikeasti vatkaa kuin ehkä kerran vuodessa) koska säilytän sitä vain tehosekoitinosan vuoksi, joka onkin ahkerassa käytössä. Silti en voi heittää mäkeen niitä muita osia, koska ne pitää olla koneessa mukana kun sen ehkä joskus myyn/lahjoitan kun saadaan hankittua kunnon blenderi.
  Itse sähkövatkainkaan ei ole vielä saanut lähtöpasseja, koska (ne surullisen kuuluisat tunnesyyt) se on lapsuuden kodistani. Vanha toimiva kapine siis. 🙂

  • Olen huomannut saman, käsitys tavaroiden tarpeellisuudesta muuttuu nopeasti. Alkuun sitä pitää kovin tarpeellisina joitakin asioita, jossain vaiheessa ihmettelee miksi niihin niin tuli takertuneeksi.

 2. Sattuipa sopivasti postauksesi,itse juuri tyhjensin keittiön tasot ja karsin turhaa tavaraa pahvilaatikollisen pois.

  Tärkein asia omassa keittiössäni on Vitamix tehosekoitin,se onkin kahvinkeittimen lisäksi ainut esillä oleva keittiökone. Tehosekoittimesta en luopuisi mistään hinnasta,se on käytössä parhaimmillaan jokaisen aterian valmistuksessa (joita lasten takia on 5 päivässä).

  Turhakkeita löytyi esim.paristokäyttöinen maidonvaahdotin,jota ei ikinä käytetty. Ja muovista on meilläkin luovuttu mahdollisuuksien mukaan.

  Nyt tulee puukauhat ja ottimet tiskattua samantien kun ei ole enää niitä muovisia hätävaroja laatikossa likaisten puuottimien varalta:)

  Kiitoksia blogistasi,se on suuri inspiraationlähteeni!Mukavaa loppukesää!

  • Kiitos sinulle kommentistasi! Mukava kuulla, että olet löytänyt inspiraatiota kirjoituksistani.

   Puisissa leikkuulaudoissa ja työvälineissä on tosiaan se etu, että niitä ei kannata jättää likaisena lojumaan, vaan ne tulee pestyksi nopeasti käytön jälkeen. Mukavaa loppukesää sinullekin!

 3. 100 tavaraa pois, siinäpä meillä saattaisikin olla haastetta! Paitsi jos jo ”poistetut” myynnissä olevat voisi laskea mukaan, niitä varmaan riittäisi ylikin sadan (myyminen on niin hidasta… varsinkin kesällä). Muussa tapauksessa varmaan mentäisiin sille linjalle, että poistetaan jotain epätäydellistä mutta käypästä ja palkkiorahoilla hankitaan sopivampaa tilalle 😉

  En ole koskaan jaksanut käsittää miten jotkut viitsivät elää keittiö (ja muutkin tilat) täynnä tarpeetonta ja ylimääräistä tilpehööriä. Eikö ihmisillä ole ollenkaan itsetuntemusta ja suhteellisuudentajua kun he antavat mainostajien ja ympäristön (oletettujen) odotusten viedä itseään kuin pässiä narussa?

  • Olen huomannut, että joillekin ostaminen toimii harrastuksena. Joku ostaa kaikenlaisia periaatteessa tarpeellisia työkaluja, keittiössä puuhaamaan innostunut saattaa ostiskella kaikenlaisia keittiövälineitä. Kuten välineen, jolla saa melonista palloja tai mitä kaikkea sitä onkaan. Kunhan tässä mietiskelin…

 4. Olen niin samaa mieltä tästä. Itse kyllä leivon usein leivästä lähtien ja hemmottelen vieraitani hyvällä ruualla. Mutta keittiöturhakkaisiin en ole sortunut, no jaa ehkä minulla on yksi iso kattila liikaa – mutta kun meillä on jo useammin pitänyt keittää käyttövesi, niin… Kaikki on käytössä. Pienen monintoimilaitteen sain kaupantekijäisinä ja kirppasin sen käyttämättömänä teinille, joka innostui leipomisesta.
  Sipulileikkurin lisäksi valkosipulinpuristin on nou nou

 5. Minunkin suosikkini keittiövälineisiin liittyvistä neuvoista on se, että älä hanki mitään välineitä joilla on vain yksi käyttötarkoitus. Esimerkiksi valkosipulinpuristinta tuntuu aika turhalta kapistukselta, kun valkosipulin voi hienontaa vaikkapa raastinraudalla tai sitten ihan veitsellä pilkkoen. Itsekin arvostan välineitä, joita voi luovasti hyödyntää moniin eri tarkoituksiin.

  Meillä on keittiössä aika peruslaitteet, mutta niidenkin tarpeellisuutta olen toisinaan kyseenalaistanut. Onhan vedenkeitin näppärä teeveden keittämisessä, mutta yhtä hyvin voisin keittää veden kattilassa. Toisaalta kun tuo laite on olemassa eikä vie paljon tilaakaan, niin en näe tarvetta luopua siitä vain luopumisen takia. Sitten jos ja kun se joskus hajoaa, niin voi hyvinkin olla etten siinä vaiheessa hanki uutta. Sama mikroaaltouunin kanssa, joka on nykyisin jäänyt hyvin pienelle käytölle. Lähinnä käytän sitä pakasteiden sulattamiseen ja joskus ruokien lämmittämiseen. Lämmittämisen voi yhtä hyvin tehdä liedellä, minkä monesti teenkin, koska usein eilisen tähteistä tulee paljon paremman makuisia paistinpannulla lämmittäessä.

  Pienistä keittiökoneista meillä on ehkä hieman yllättävästi eniten käytössä leivänpaahdin, jota käytän oikeasti päivittäin. Se on minulle paljon tärkeämpi kuin esimerkiksi mainitut mikro tai vedenkeitin. Pakastan yleensä kaikki leivät ja paahdan ne jäisinä pala kerrallaan käyttöön. Kahden hengen taloudessa leivät ehtivät kuivua ennen kuin ne ehditään syödä, joten pakastamalla ja paahtamalla saa aina tuoretta leipää.

  Täytyy kertoa vielä yksi esimerkki liittyen turhakevälineisiin, joilla on vain yksi hyvin rajattu käyttötarkoitus. Asuinkumppanini sai jostain yrityslahjana yrttisakset. Kyseessä olivat siis yrttien silppuamiseen tarkoitetut sakset, joissa oli ikäänkuin moniosainen terä, tämätapaiset: http://www.veitset.fi/images/kuvat/Yrttisakset.jpg . Ne olivat aivan käsittämätön kapistus, ja todella (!) hankalat pestä. Kun yrttejähän ei voi silputa tavallisilla saksilla, tai veitsellä, tai repiä käsin… Tuntuu että juuri keittiövälineiden kohdalla maailmaan mahtuu jos jonkinmoista käsittämätöntä tuotetta.

  • Vedenkeitin meiltäkin löytyy, lähinnä siksi, että se kuluttaa vähemmän sähköä kuin veden keittäminen kattilassa. Muuten kattila ajaisi saman asian aivan hyvin. Mikrolla lämmitetään ruokaa, ei sille oikein muuta käyttöä ole. Kunhan hajoaa niin en haluaisi sitä uudella korvata.

   Yrttisakset on kyllä ihmeellinen ”keksintö”. Ja saman minäkin olen huomannut, että juuri keittiövälineiden kohdalla on tarjolla vaikka mitä käsittämätöntä.

 6. Pyrin pitämään keittiön mahdollisimman siistinä ja roinattomana. Esillä on vain kahvinkeitin ja tuoreita hedelmi tms. Tiskit tiskataan heti käytön jälkeen. Tutut ovat ihmetelleet astianpesukoneen puutetta, mutta me emme kahden hengen taloudessa moista kaipaa. Astioitakin on niin vähän, että joutuisi pientäkin konetta pyörittämään tyhjänä tai sitten mahdollisesti kaipaamaan pesussa olevia astioita. Epäkäytännöllistä! Minimalismin löydettyäni olen ollut iloinen, ettei ole tullut hommattua noinkin suurta kodinkonetta riesoikseen, tiskaamiseen kun ei hirveästi edes kulu aikaa.

  Yhden keittiön riesan kyllä keksin, nimittäin Tupperware-astiat. Kärsiikö kukaan muu niiden pursuilusta? En ole itse ostanut ainuttakaan, ja silti niitä jotenkin minulle päätyy tutuilta ja sukulaisilta. Pitäisi opetella sanomaan ei, mutta jos joku tuo vaikka tuparilahjaksi jonkin astian niin ei kai sitä nyt vieraan mukana takaisin tungeta? Minäkin vieroksun muovia ja välttelen sen käyttöä, eihän muoviastioden valmistaminen ole kovin ekologistakaan. Silti niitä kaapista löytyy, ja tuntuu vielä epäekologisemmalta heittää roskiin käyttämättä niitä. Osaa siis käytän, mutta ruokia en niissä kuumenna.

  • Myy ihmeessä tupperwaret kirpparilla pois. Ihmiset maksaa niistä mun mielestä ihan älyttömiä summia:) Itselläni oli 5 viikkoa kirppispöytä,ekana lähtivät mielestäni aivan ylihinnoitellut sukulaisteni tupperit:D

  • Kiitos kommentistasi! Siisti ja roinaton keittiö sopisi minullekin. Meillä jää liian helposti tiskipöydälle tavaroita odottamaan milloin mitäkin. Tiskikoneettomuus ei olisi ongelma ellei astioita olisi turhan paljon. Pienen määrän tiskaakin nopeasti, eikä astioita voi kasata odottamaankaan, kun niitä ei ole loputtomiin puhtaana kaapissa. Tupperware-astioista minulla ei ole minkäänlaista kokemusta, ei ole osunut kohdalle yhtäkään.

 7. Minulla on jos jonkin sortin konetta keittiössä. Turhin on ollut kananmunankeitin! Ja toinen kallis tuppervaaran salaattilinko! Se pakkomyytiin minulle, kun sanoin joskus harkinneeni sitä tilata, niin se ilmestyi tilattuna minulle ihan sen harkitsemisen äänen lausumisen takia. Olisi pitänyt älähtää, mutta ei pystynyt. Mutta sipulinpilkkojaa käytämme joka ikinen päivä! Jäätelökoneestakin haaveilee tämä minimalismista välillä kauas valuva perheenäiti. Koneella saisi terveellisiä, edullisia ja lisäaineettomia jäätelöitä…

  • Jäätelökone kuulostaa hyvältä, siksi meilläkin sellainen kävi kääntymässä. Tosiasiassa sitä tuli käytetyksi hyvin vähän. Oli meillä siis lopulta turhake, vaikka ajatus terveellisestä jäätelöstä hyvä onkin. Olemme oikaisseet ja soseuttaneet jäisiä marjoja rahkan kanssa, hyvää sekin ja varsin vähällä vaivalla. Salaattilinkoa on moni kehunut, itse en ole ymmärtänyt mihin sitä oikein tarvitaan.

 8. Äh, voih, ai pitäisikö joistain keittiökapineista luopua vai? Eeeeeeen haluuuuuuu… Vaikka keittiö on minikokoinen ja tilasta tekee tiukkaa. Kauniit astiat ovat heikkouteni, no onneksi vempeleitä ei ole kuin mikro, vedenkeitin, yleiskone ja soseutin. Hankin juuri kirpparilta kauniit soijakupit sushiaterioita varten, vaikka pienet aluslautaset ovat tähän asti toimittaneet saman asian. Mutta kun ne ovat liian suuret, ja sushikattauksen esteettinen tasapaino kärsi 🙂 kerran hävitin mielestäni tarpeettoman muovisen spagettikauhan, ja olen siitä pitäen joutunut aina spagettipäivinä kuuntelemaan mieheni mutinaa sen puutteesta.
  Astiat ovat vissiin minulle jonkinalinen sokea piste, kun ne yhdistävät kauneuden, kestävyyden ja funktionaalisuuden. Liika on tietysti liikaa niissäkin, onneksi kaapin koko asettaa luonnolliset rajat niiden hamstraamiselle.

  • Kerrohan yksityisesti osoitteesi vaikka sähköpostiini (jenny.pystynen@hotmail.com) niin minä laitan sinulle spagettikauhan tulemaan! Musta on väriltään ja meillä käyttämättömänä vain laatikossa. 🙂

  • Esteettisyyden kaipuuseen meilläkin on aikoinaan tullut astioita hankittua. Harmillista näin jälkikäteen ajatellen. Astioita ostaessa ei tullut aikoinaan todellista tarvetta mietityksi, kauneus riitti.

 9. Olin vuosi sitten kauhean tarkka siitä, etten hanki mitään ylimääräistä keittiööni. Enkä hankkinutkaan. En ostanut myöskään kaikkea tarpeellista, esimerkiksi raastinrauta ja sauvasekoitin (tai mahdollisesti tehosekoitin; en osaa päättää kumpi) puuttuvat edelleen. Olen välillä kaivannut niitä, mutta ratkaissut ongelman jättämällä tietyt ruuat tekemättä. Joskus olisi kuitenkin kiva tehdä sosekeittoa ja varsinkin talvella juuresraasteita salaatiksi.

  Lisäksi rakastan leipomista. Sitä en ole hirveästi harrastanut omassa keittiössäni juuri välineiden puutteen vuoksi. Olen käynyt lapsuudenkodissa leipomassa tai lainannut sieltä vatkainta ja vuokaa muutamaksi päiväksi toteuttaakseni suurimman käsillä tekemisen hingun. Toistaiseksi tämä systeemi on toiminut.

  Minulle tärkein keittiöväline on kattila. Siinä voi keittää perunat, vaivata leipätaikinan sekä paistaa popcornit ja laittaa ne tarjolle. Veitsi on myös ehdoton monitoimiväline. Laitteista vedenkeitin on ykkönen, mutta pärjäisin tietysti ilmankin. Kahvinkeitin ja leivänpaahdin olisivat minulle turhia, joten niitä en ole hankkinut.

  • Keittiössä ylimääräiset tavarat ovat rasittavia, sitä rasittavampia mitä vähemmän tilaa on käytössä. Olen luopunut keittiötavaroista, joita tuli käytettyä maksimissaan pari kertaa vuodessa. Monesti tavaran on voinut korvata toisella, tai on voinut muuntaa hiukan itse tekemistä. Esimerkiksi leipoa kakun sijaan piirasta, jolloin kakkuvuokaa ei tarvitse. Hyvä esimerkki tuo kattilan monipuolisuus!

 10. Tupperware on kyllä kaikkien keittiöturhakkeiden äiti ja isä. Niillähän bisnesideakin vaikuttaa perustuvan siihen, että jokaiseen keittiössä tehtävään toimeen on oma astiansa ja työvälineensä. Aivan järjetöntä, että pitäisi olla erikseen leivontakulho, salaattikulho, sipsikulho, yleiskulhot jne. Olen itsekin ”haksahtanut” ostamaan joitain tuppereita mutta koittanut pitää ainakin rahasummat maltillisina ja miettiä, korvaako tuote paremmin jonkun jo olemassaolevan (ja mitä sille teen) tai ratkaiseeko kippo jonkun ongelman, esim. pikkutavaroiden säilytyksen. Mutta sitä virhettä ei kyllä kannata tehdä, että edes harkitsee tupperware-myyjän läsnäollessa ääneen jonkin tuotteen ostamista 😛 Tosin lujalla luonteella siitäkin selviää!

  • Voi hyvin olla, että monissa kaapeissa on täytteenä kyseisiä tavaroita. Itselläni ei ole niistä minkäänlaista kokemusta, kuulopuheita vain. Joskus olen jonkun kuullut hehkuttavan joitakin heidän tuotteitaan, ja olen lähinnä ihmetellyt miten paljon voi muovilla olla hintaa… Itse en ole niin paljon ”kodin hengetär”, että olisin osunut yhteen näiden tuotteiden kanssa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s