Istuttaisiinko hetkeksi?

Viime aikoina eri mediat ovat käsitelleet tutkimustietoa, jonka mukaan liiallinen istuminen on vaarallista terveydelle. Nykyisen tiedon mukaan istumisen terveysriskit koskevat myös aktiivisesti liikkuvaa, jos vuorokauteen jää liikaa paikallaan istuttuja tunteja.

Tällä hetkellä sopivaksi istumisen määräksi UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari, arvioi noin 6-8 tuntia päivässä. Aiheesta voi lukea lisää esimerkiksi Ylen, Helsingin Sanomien, UKK-instituutin tai Ilta-Sanomien jutuista.

Tein lomareissuni jälkeen kiintoisan havainnon. Mökkiympäristössä ollessani liikuin käytännössä koko ajan. Vietin paljon aikaa ulkona käveleskellen ympäriinsä ja ihmetellen milloin mitäkin. Istahdin hetkeksi aina välillä, mutta vähänkään pidempään istuin vain syödessäni tai ruokaa valmistellessani. Kahtena eri kertana tuli istuttua pidempään: yhtenä päivänä katsoin tietokoneelta yleisurheilua, toisena vastailin lukuisiin blogiin tulleisiin kommentteihin.

Mökillä liikkuminen kuului olennaisena osana päivän kulkuun eikä sitä tarvinnut erikseen miettiä. Ei edes huvittanut tehdä asioita, jotka vaativat istumista. Aamupalan jälkeen suunta oli välittömästi kohti ulko-ovea. Nautin arkisista askareista, joihin minulla ei kaupungissa ole mahdollisuutta. Kannoin saunalle vettä ja puita. Hain kasvimaalta aineksia salaattiin.

Lomareissuni osui siitä mukavaan aikaan, että sain olla avuksi kahdenkin rakennuksen maalaamisessa. Nautin valtavasti käytännön tekemisestä, jonka voi ottaa kuntoilun kannalta. Maalaushommia oli ensin parina päivänä muutamaksi tunniksi, ja myöhemmin kokonaiseksi päiväksi aamusta iltaan. Tuona iltana tunsi todella rasittaneensa itseään.

Reissuni aikana sain kahteen otteeseen myös kuljettaa polttopuita varastoon. Polttopuiden kantaminen ja pinoaminen on kenties hauskin tietämäni tapa kuntoilla. (Vesiämpäreiden kantaminen tullee hyvänä kakkosena.) Muutama kuutio polttopuita siirtyi reippaaseen tahtiin paikasta toiseen. Kyykistely, nostaminen ja kantaminen tarjosivat lihaksistolle mukavaa toimintaa ja samalla sain reilusti raikasta ilmaa ja linnunlaulua.

Vapaa-ajan vietto ei olisi voinut enää juuri yksinkertaisempaa olla. Käytin paljon aikaa seuraten luonnon tapahtumia. Reissun alkuvaiheessa pihan monissa linnunpöntöissä oli kova tohina, kun lintuvanhemmat ruokkivat poikasiaan. Pian sainkin seurata miten västäräkin poikaset opettelivat itse etsimään ravintoa. Niiden hyönteisten pyydystäminen oli aluksi hellyttävän kömpelöä ja aivan liian hidasta, jotta vatsa olisi koskaan voinut täyttyä. Onneksi emo jatkoi ruokintaa vielä hyvän tovin, samalla kun poikasten taidot kehittyivät.

Kävin joka päivä tarkastelemassa ruusupensaan kukinnan kehittymistä ja nauttimassa sen ihanasta tuoksusta. Kävelin ja katselin ympärilleni, jos vaikka näkisin lintuja tai muita eläimiä. Vaikka sammakoita. Tutkailin erilaisia perhosia, toukkia ja kaikenlaisia lentäviä tai käveleviä hyönteisiä. Etsittyäni kasvikirjasta muutaman pihassa kukkivan kukan nimen kiinnostuin katsomaan tarkemmin myös erilaisia heinälajeja.

(Välikysymys: Missä vanhassa kotimaisessa elokuvassa seikkaili ylioppilas Larvanto? Viisi pistettä ja papukaijamerkki oikeasta tiedosta. Tunsin hilpeää yhteenkuuluvuuden tunnetta kyseisen hahmon kanssa ihmetellessäni milloin minkäkin hyönteisen elämää.)

Mutta mitä tapahtui kun saavuin kotiin?

Paluumatka junalla kotiin tarkoitti noin viiden tunnin istumista, joten pyysin kumppaniani tulemaan asemalle vastaan kävellen autoilun sijaan. Minua ei huvittanut istua enää hetkeäkään. Olin useamman viikon elänyt lähes täysin tavallisesta arjestani poikkeavaa elämää, ja tuohon elämään pidempiaikainen istuminen ei kuulunut.

Kotona minulle valkeni, että kaikki se toiminta millä olin viime viikot aikani täyttänyt, oli poissa. Ympäristö, jossa olin kaiken aikaa liikkeessä, vaihtui yhtäkkiä ympäristöön, jossa suuri osa asioista tapahtuu istuen. Laitoin heti pyykkiä koneeseen saadakseni jotakin tekemistä. Tuon illan jälkeen olen kotona ollessani kirjoittanut ja katsonut televisio-ohjelmia tietokoneella, hoitanut asioita netissä, lukenut… käytännössä siis istunut. Toki olen tehnyt kotona paljon muutakin, kuten siivonnut, purkanut matkalaukun, järjestellyt, laittanut ruokaa ja pessyt pyykkiä, mutta istumisen määrä on silti jotakin aivan muuta kuin noina mökillä vietettyinä viikkoina.

Huomaan, että kodit on yleisesti suunniteltu niin, että asioita tehdään istuen. Tätäkin juttua voisin kirjoittaa seisten, vaan kun kodistamme ei löydy siihen sopivaa paikkaa. Kerrostaloasukkaan puuhat ovat huomattavasti yksipuolisempia kuin yksinkertaisella mökillä elävän arjen askareet. (Sama pätee jo vähemmän eksoottiseen omakotitaloasukkaaseenkin verraten.) Mökillä tavallisten asioiden tekeminen, kuten peseytyminen, oli mahdollista vasta kun oli ensin kantanut vettä ja puita, ja lämmittänyt saunan tai vähintään vesipadan. Ennen peseytymistä oli hyväksi toviksi aktiivista tekemistä, täällä kotona pääsisin suihkuun ilman mitään esivalmisteluja vaikka heti.

Kaupungissa ollessani miellän liikkeellä olon helposti rauhattomuudeksi. Istumiseen liittyy positiivinen mielleyhtymä kiireettömyydestä, pysähtymisestä ja rauhasta. Maalla mökkeillessäni kiireen tuntua ei ollut hetkeäkään, vaikka olin kaiken aikaa liikkeessä. Rauhattomuudesta ei ollut tietoakaan. Istuminen tarjosi miellyttävän lepohetken, jonka jälkeen oli mukava jatkaa arkisia askareita tai luonnossa kuljeskelua.

Arkinen mökkielämä tarjosi loputtomiin liikettä, nyt kaupungissa minun on aktiivisesti laitettava itseni liikkeelle. Kaipaan liikettä ilman, että sitä pitää tietoisesti alkaa suorittaa. Valitettavasti luonnollista liikettä ei ole kaupungissa tarjolla kuten mökkeillessä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s