100 tavaraa vähemmän – ajatuksia prosessista

Viime torstaina haastoin itseni ja teidät lukijat mukaan vähentämään viikonlopun aikana sata tavaraa. Mukana olleet, miten sujui?

Meillä kohti uutta kotia tai roskakoria lähti lopulta 120 tavaraa. Olisin voinut jatkaa vähentämistä pidempäänkin, mutta ajattelin säästää kumppaniani ja lopettaa tältä erää. Yllättävän helposti saimme sata ylimääräistä tavaraa kasaan, vaikka hetkittäin projekti tuntuikin tahmovan eteenpäin todella hitaasti.

Innostuin samalla siivoamaan esim. kylpyhuoneen kaapit ja muutenkin ympäriinsä. Aivan jokaista pois lähtenyttä en edes laittanut ylös, koska mielestäni kyseessä oli enemmän roska kuin varsinaisesti tavara. Kuten vaikka pieni muovipurkki, jota oli säästetty esim. vitamiinien matkapakkaukseksi. Ajatus oli ollut hyvä, mutta vastaavan asian hoitavia erilaisia rasioita oli kertynyt niin paljon, ettei tuolle ollut käyttöä. Osa rasioista päätyi kierrätykseen, purkki muovinkeräykseen.

Tavaran vähentämisen edetessä tuli mietittyä kaikenlaista. Miten meillä voi olla yhä niin paljon tavaraa, että määrästä voi vähentää sata pois yhtäkkiä? Kumpikaan emme ole koskaan olleet mitään himoshoppailijoita. Kuitenkin myös me olemme aikoinaan ostaneet välillä tavaroita piristykseksemme tai palkinnoksi jostakin, kuten niin moni muukin. Miten paljon tavaraa on ihmisellä, joka nauttii shoppailusta, jos sitä on meillekin kertynyt näin paljon? Se, että meillä on paljon tavaraa, on vain minun mielipiteeni, kumppanini on eri mieltä. Hän vertaa tavaramääräämme tuntemiensa ihmisten koteihin, minä ajattelen miten paljon meillä on sellaista, mitä ilman voisi elää ongelmitta.

Syytä tavaran kertymiseen ei tarvinnut lopulta kovin kauaa miettiä. Kaksi edellistä asuntoamme olivat selvästi nykyistä suurempia, kolmioita kumpikin. Tätä edellinen asunto oli kolmessa tasossa. Se oli ensimmäinen, jota tuli enemmän sisustettua. Siis ostettua sinne tavaraa. Kahdelle ihmiselle liian suuret kodinkoneet osaltaan vaikuttivat siihen, että tuli ostetuksi turhan paljon astioita, vaatteita ja muita tekstiilejä.

Poltin paljon kynttilöitä rivitalossa asuessamme. Kynttilöihin liittyviä tarvikkeita oli joka huoneessa. Eikä vain yhtä tai kahta. Hyvin ilmastoiduissa, suurehkoissa huoneissa kynttilöiden polttaminen on todella eri asia kuin pienissä huoneissa, joissa ilmanvaihto ei toimi yhtä tehokkaasti. Tässä asunnossa kynttilöitä on poltettava selvästi vähemmän jos aikoo jättää jäljelle hengitysilmaakin. Pieniin tiloihin ei muutenkaan sovi paljon ns. koristeita, tai tulee ähky olo. Niinpä tässä kodissa asuessamme olen luopunut valtavasta määrästä erilaisia kynttilälyhtyjä ja -alustoja. Tämäkään tavaranvähennyskerta ei tehnyt poikkeusta.

Maljakot. Niiden määrä kodissamme on osastoa ”en ymmärrä”. Onhan niitä tullut lahjoiksikin, mutta silti. Miten ihmisillä, joilla on leikkokukkia enintään viisi kertaa vuodessa, on voinut parhaimmillaan (pahimmillaan) olla arviolta 15 maljakkoa? Enää niitä ei ollut niin paljoa, mutta kaksi lähti taas. Jos olisi minusta kiinni, niin olisi lähtenyt vielä toisetkin kaksi. Hulluinta on, että silloin kun ostan tai saan kukkia, minulla ei tunnu koskaan olevan sopivaa maljakkoa.

Kirjasto saa minulta jälleen kasan cd-levyjä. Vielä jokin aika sitten ajattelin säästää jokaisen josta nyt luovuin. Ajattelin, että ei se vaan ole sama asia kuunnella niitä tietokoneelta. Kokeilin onko näin. Totta, ei ole sama. Meidän kotimme akustiikalla (kaikuu liiaksi) ja minun kuulollani musiikin kuunteleminen koneelta kuulokkeilla on huomattavasti parempi vaihtoehto. Halutessani voin liittää tietokoneen stereoiden kaiuttimiin, joten luopumalla levyistä en jää paitsi mistään.

Tavaroita lähti tasapuolisesti kaikkialta kodista. Löytyi tarpeettomia kankaita, pöytäliina, vähälle käytölle jääneitä vaatteita. Kotivaatteita, jotka olivat jo siinä kunnossa, että sopivat paremmin räteiksi. Kenkiä ja laukku. Vaateripustimia. Kirjoja. Johtoja. (Ovat yksi nykyajan murheenkryyneistä.) Jääkaappimagneetteja. Miksiköhän nekin saivat olla jääkaapin ovessa niin kauan, vaikka pistivät minua silmään kaiken aikaa? Tavaroita, joista luulin jo luopuneeni. Ilmeisesti aiemmin oli tullut jokin viime hetken takapakki, vaikka mielessäni näköjään olinkin tavaroista jo luopunut.

Erilaisia rasioita, laatikoita ja purkkeja lähti paljon. On ollut yllättävän vaikea oppia uskomaan, että kun omistaa vähemmän, niin ei tarvitse säästää tavaroiden säilytystä varten milloin mitäkin rasiaa tai laatikkoa. Kun ei ole niin paljon mitä säilyttää, ei tarvita paljon säilytysratkaisujakaan.

Olen huomannut, että tavaroita jää turhaksi kun ajat ja ihminen muuttuvat. Se mikä joskus oli tärkeää, ei välttämättä ole sitä enää. Ennen tärkeät ja paljon käytetyt tavarat voivat ajan kuluessa jäädä kaappeihin pölyttymään. Ihminen muuttuu, kiinnostuksen kohteet muuttuvat.

Koen tarvitsevani nykyään huomattavasti vähemmän kuin koskaan aiemmin. Enhän minä vuosikausiin pysähtynyt miettimään mikä on todella tarpeellista, saati välttämätöntä. Ei meillä varsinaisia turhuuksia ollut koskaan, tavaroita vain oli liian paljon.

Käsitykset muuttuvat. Joskus koin tarpeelliseksi omistaa sen mitä omistimme, nyt koen että kaikesta siitä vain murto-osa riittää. Kaikesta kertyneestä turhasta tavarasta luopuminen on huomattavasti työläämpää ja tunteikkaampaa, kuin sen ostaminen aikoinaan oli.

11 kommenttia artikkelissa “100 tavaraa vähemmän – ajatuksia prosessista

 1. Onnittelut onnistumisesta! Minä sain omat viisi esinettäni karsittua. Kaksi ylimääräistä kosmetiikkapussukkaa tungin pelastusarmeijakassiin odottamaan hypermarketreissua. Sain sattumalta myytyä viikonloppuna yhden pitkään uutta omistajaa odottaneen kirjan ja valitsin koruvalikoimasta yhden kaulakorun, jota en ikinä käytä. Sen lahjoitan pois. Lisäksi purin osiin ja laitoin kierrätykseen viimevuotisen lukukausikalenterin. Tätä voisi pitää roskana, jota ei lasketa, mutta käyttöesinehän se oli, ja näin tavallista roskaa enemmän vaivaa sen hävittämiseen. Joten onnistuin (vähän muokatussa) haasteessa!

  • Ainiin, lisäksi heitin metallinkeräykseen kaksi pinniä, joista oli pudonnut kuminupit päästä ja jotka sen takia raapivat päänahkaa ja repivät hiuksia. Lopputulos siis seitsemän? 😀

 2. Onnittelut erinomaisesti sujuneesta haasteesta! Itselläni haasteen toteutus siirtyi ensi viikonlopulle, toivottavasti yhtä hyvällä menestyksellä sitten!

  Jäin miettimään tuota cd-levyjen lahjoittamista kirjastolle. Meneekö levyt kirjaston käyttöön vai onko kirjastossa esim. hylly, jonne saa viedä ylimääräiset kirjat, lehdet, tms ja joku toinen saa ilmaiseksi ottaa? Nimittäin kirjaston käyttöoikeudet on eri kuin yksityisellä ihmisellä eikä täällä kirjasto ota vastaan yksityisten vanhoja levyjä. Kirjoissahan tätä ongelmaa ei ole.

  • Meilläkään kirjasto ei voi ottaa levyjä vastaan. Sen sijaan yleishyödylliset järjestöt, vanhainkodit ym. ottavat pieniä määriä vastaan.

   • Mistäköhän johtuu tällainen vaihtelu käytännöissä, että jossakin levyjä otetaan vastaan ja toisaalla ei? No, on niitä tosiaan muitakin kohteita levyjen lahjoittamiselle jos kirjasto niitä ei ota vastaan.

  • Kiitos! Toivon menestystä haasteellesi!

   Hyvä kun muuten kysyit noista cd-levyistä. Itse lahjoitin kirjastolle aikoinaan kasan levyjä. Toisella kertaa kysyin, ottavatko vastaan dvd-levyjä, mihin vastaus oli ei, tekijänoikeussyistä. Sen jälkeen olen ollut siinä luulossa, etteivät he sittenkään ottaisi cd-levyjä vastaan, mutta en pysty muistamaan mitä virkailija minulle silloin niistä sanoi. Niinpä laitoin kymmenittäin levyjä kirjastossa olevaan hyllyyn, josta kuka vain voi ilmaiseksi ottaa. Nyt jokin aika sitten kun poistin hiukan harvinaisempia levyjä, kysyin uudelleen kirjastosta ottavatko niitä vastaan. Vastaus oli, että levyjä otetaan vastaan mielellään. Silloin otin puheeksi dvd-levyt, ja minulle kerrottiin, että dvd-levyjä ei oteta, niiden tekijänoikeudet ovat jotenkin erilaiset kuin cd-levyjen. Kyselin samoja asioita uusiksi, kun joskus saa asiaan joka henkilöltä eri vastauksen. Harmitti vietävästi, että en tajunnut kysyä suuren levylastini kanssa uudelleen ottaisivatko niitä. Eli lopputulema on, että täällä kirjasto ottaa vastaan cd-levyjä.

   • Kiitos selvennyksestä!

    Meillä kirjasto ei ottanut cd-levyjäkään vastaan, kun pari vuotta sitten kysyin. Pitänee tehdä uusi kysely lähiaikoina. Dvd-levyni vein silloin suosiolla kierrätyskeskukseen ja vhs-kasetit päätyivät roskiin, kun kierrätyskeskus ei niitä halunnut. Harmittaa, kun tässä omassa kirjastossa ei ole tuollaista ’ota ilmaiseksi’ -hyllyä tms. Olisi kätevä luopua kirjoista, kun tietäisi niiden päätyvän ’hyvään’ lukija-kotiin 🙂

 3. Onnittelut onnistuneesta haasteesta! Itse onnistuin vähentämään 25 tavaraa ja lisäksi jotain meni roskiin laskematta. Enemmän kuin olin ajatellut, mutta vähemmän kuin optimistisesti toivonut 🙂 Kirppikselle lähti sisustuslehtiä, pari lastenvaatetta ja lelua, sekä miehen dvd-levyjä. Huutikseen laitoin vielä muutaman vähän arvokkaamman tavaran, täytyy toivoa että menevät kaupaksi. Tänä viikonloppuna tavara taas toivottavasti vähenee lisää, sillä ostin käytettynä skannerin, jolla olisi tarkoitus siirtää laatikollinen valokuvia ja muuta sälää sähköiseen muotoon.

  • Kiitos! Hyvin sinäkin sait tavaroita vähenemään. Skannaamisen iloa. 🙂 Itse ajattelin ottaa viikonloppuna asiakseni siivota, ja samalla katsoa ympärilleni edelleen haasteen viitoittamalla tiellä. Jatkan hiljakseen siitä mihin haaste päättyi. Juuri sopivasti tuli lumiräntäkelitkin, niin voisi siirtää kesäisempiä vaatteita syrjään ja ottaa syksyisempiä/talvisempia esiin. Tähän mennessä en ole kaivannut takkia vielä kertaakaan, huppari on riittänyt, mutta kenties nyt alkaa olla aika ottaa syystakkia esille. 🙂 En tajua miten olen näin tarkenevainen, viiletän hiki valuen hupparissa, kun suuri osa tulee vastaan topatuissa takeissa. Termostaattini lienee pahasti sekaisin… Lapsena ja nuorena muistan palelleeni kaiken aikaa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s