Vähemmän valintoja: aamupala

Meidän on tehtävä päivittäin lukuisia valintoja. Yksi syy siihen, miksi halusin kokeilla minimalismia, on juuri noiden loputtomien valintojen vähentäminen.

Muutama esimerkki. Kun karsin vaatekaappini sisältöä, minulla on vähemmän vaatteita, joista valita päälle pantavaa. Valinta helpottuu huomattavasti. Kun päätin käyttää vain mahdollisimman yksinkertaisista raaka-aineista valmistettua luonnonkosmetiikkaa, mahdollisten vaihtoehtojen määrä väheni murto-osaan entisestä. Kun päätin suosia mahdollisimman aitoa ruokaa, ja välttää lisä- ja täyteaineita, sekä tyhjää, ravinteetonta energiaa, kauppareissuista tuli huomattavasti entistä helpompia. Aina kun olen rajoittanut vaihtoehtojen määrää, elämäni on yksinkertaistunut palan lisää.

Moni elämänsä yksinkertaistamisesta kirjoittava on pyrkinyt vähentämään valintoja niin paljon kuin mahdollista. Jos jossakin asiassa valinnan voi tehdä vain kerran, ilman että siitä on erityisesti haittaakaan, voi lopettaa yhä uudelleen ja uudelleen toistuvan valitsemisen. (Ei välttämättä loppuiäksi, mutta pidemmäksi aikaa joka tapauksessa.) Yksi asia, jossa tämä lähestymistapa toimisi, on valinta siitä mitä syö aamupalaksi.

Mitäpä jos miettisi kerran kunnolla, millaisella aamupalalla päivä lähtisi hyvin käyntiin? Onko erityisen hyödyllistä tai antoisaa miettiä sama asia uudelleen joka aamu?

Itse en lämpene joka aamu toistuvalle mietinnälle siitä, mitä tällä kertaa tekisi mieli syödä aamupalaksi. Usein myös tekee mieli jotakin mitä ei sillä hetkellä ole saatavilla, kun asiaa ei ole tullut mietityksi aiemmin. En juurikaan suunnittele elämääni. Kenties sen vuoksi en tullut itse ajatelleeksi mahdollisuutta valita aamupalani vain kerran, ja noudattaa valintaani siitä eteenpäin. En muista kenen blogissa ajatukseen ensimmäiseksi törmäsin, mutta tässä on yksi esimerkki aiheesta.

En todellakaan pidä siitä, että joudun tekemään valintoja juuri herättyäni. Minulla on ollut vaikeuksia nukkumisen kanssa niin kauan kuin voin muistaa. On hyvin harvinaista, että olisin herätessäni pirteä kuin peipponen. Miten monta kipakkaa sananvaihtoa tulimmekaan kumppanini kanssa aamuisin käyneeksi, ennen kuin hän oppi antamaan minulle aikaa herätä rauhassa. Minulta ei kannata kysyä ensimmäisenä aamulla, mitä olen ajatellut päivän aikana tehdä. Vaikka olisin näennäisesti herännyt, ja istuisin keittiön pöydän ääressä, aivoni eivät ole vielä tarpeeksi hereillä tehdäkseen valintoja tai päätöksiä.

Olen viime aikoina pohdiskellut tätä aamupala-asiaa. Mitä voisin syödä joka aamu sen enempiä miettimättä? Tulee mieleen, että mitä jos kyllästyn syömään joka aamu saman aamupalan? Ajatus vaihtelun tarpeesta istuu tiukassa. Kunnes muistan, että minähän söin lapsesta asti joka aamu leipää, vuosikausia ruisleipää aina samalla tavoin. Ei puhettakaan kyllästymisestä. Enää ruisleipä ei ole vaihtoehto, sillä huomasin sen olevan monien ikävien oireiden takana. Samalla jäivät pois muutkin gluteeniviljat, enkä ole enää aikeissa palata samankaltaiseen leivänsyöntiin kuin aikoinaan. Gluteenittomat leivät ovat varsin arvokkaita, koen ne lähinnä harvinaiseksi herkuksi.

Vielä en ole selvillä millainen aamupala minulle parhaiten sopisi. Ajatuksen tasolla kaurapuuro auringonkukansiemenillä ja marjoilla tuntuu hyvältä, mutta käytännössä se ei minulla toimi. Väsähdän puuroaamiaisesta niin, että voisin kömpiä saman tien takaisin peiton alle. Puuro onkin tuntunut sopivammalta iltapalaksi. Proteiinipitoisempi aamupala on sopinut paremmin, tosin monena aamuna ajatuskin siitä tekee pahoinvoivaksi. Sopiva vaihtoehto löytynee jostakin näiden välimaastosta.

Kokeilut mahdollisimman sopivan aamupalan löytämiseksi jatkuvat. Ajatus ”automaattisesta” vakioaamiaisesta houkuttelee. Joka-aamuinen aivojumppa aamupalan suhteen, ennen kuin silmätkään ovat kunnolla auenneet, voisi hyvin jäädä historiaan. Arvostan sitä, että saan herätä rauhassa. Ehdin myöhemmin rasittaa päätäni erilaisilla valinnoilla kyllästymiseen asti.

Onko teillä lukijoilla vakiona jokin tietty aamupala?

53 kommenttia artikkelissa “Vähemmän valintoja: aamupala

 1. Meillä hyväksi havaittu aamupala: kaurapuuro, marjoja, keitetty kananmuna ja tee/kahvi. Pelkkä puuro ei riitä millään, joten munan tuoma proteiini- ja muu hyödyllinen lisä on todettu hyvin toimivaksi eikä liian raskaaksi. Meillä koko perhe syö tämän saman 8-kuukautisrsta pojasta lähtien.

  • Kiitos kommentistasi! Jotakin tuollaista olen miettinyt. Ongelma tulee vaan siinä kananmunan kohdalla, jostain syystä minä vaan en kykene syömään aamulla kananmunaa. Ajatuskin aiheuttaa kuvotuksen tunnetta. Ja puuro pelkästään ei tosiaankaan pidä nälkää, vaikka sillä syödessä nälkä lähtisikin. Jonkin proteiinilisän se tosiaan vaatisi toimiakseen.

 2. Jostain luin, että kaurapuuron sekaan voisi laittaa kananmunan. Siis sekoittaa sen joukkoon ja keittää puuron normaalisti. En ole kokeillut, mutta näin saisi proteiinia. Minä syön puuroa, johon laitan hieman jotain öljyä. Puuro tuntuu mahassa hyvältä, mutta on turhan kevyt. Mitään liikunnallista en tee mielelläni sen jälkeen, koska puhti loppuisi pian kesken. Joskus olen syönyt jogurttia marjoilla ja myslillä. Rahkassa olisi proteiinia ja siitähän voisi tehdä jonkinlaisen smoothien, johon voisi lisätä periaatteessa mitä tahansa, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä.

  • Kiitos kun kommentoit! Kuulostaa erikoiselta tuo kananmuna puurossa, mutta voisi toimiakin. Tosin hiukan epäilyttää. Puuro on tosiaan turhan kevyttä sellaisenaan. Jogurtti on ollut usein osana aamupalaani. Rahka olisi siitä ehkä hiukan täyttävämpi versio, ja sitä saa tosiaan varioitua monella tapaa.

  • Palan juustoa voi syödä aamulla lisäksi proteiinin ja rasvan lähteeksi. Juustoruisvoileipä myös hyvä vaihtoehto. Eläinrasvathan ovat myös terveellisiä, kunhan niitä ei syö liikaa. Kananmunaa en söisi todellakaan joka päivä. Suositushan on korkeintaan kaksi munaa viikossa, koska keltuainen aiheuttaa kolesterolia liikaa syötynä. Hengenvaarallista 8-kuukautiselle lapselle, minulle ei tulisi mieleenkään syöttää lastani noin. Valkuaisia voi sen sijaan syödä rajattomasti.
   Minulle riittää aamulla iso annos kaurapuuroa auringonkukansiementen kanssa hyvin. Proteiinia syön sitten lounaalla ja päivällisellä ja se riittää hyvin. Kokonaisuus ratkaisee. Marjoja söisin, mutta niihin ei ole rahaa joka päivä. Syön marjoja kerran viikossa. Suositushan on 2 desiä päivässä. Kaupasta ostettuna se maksaa 70 euroa kuukaudessa. Nelihenkiseltä perheeltä siis 280 euroa. Mielestäni liian kallista, minulla ei ole tuota rahaa pelkkiiin marjoihin käytettäväksi. Mustikoiden poimiminen liian työlästä, en jaksa kerätä vuoden marjoja eli 67 litraa, lähes 7 sangollista henkilö. Neljälle hengelle siis 28 ämpärillistä. Liian työlästä minulle.

 3. Minä olen syönyt aina samaa aamupalaa. Lapsena se oli puuro, ja aikuisena valitsin leivän. Joten syön joka aamu leipää ja juon rasvatonta maitoa. Yleensä sitä samaa leipää, en hirveästi varioi. Tästä luetaan pois tietenkin kaikki hotelliaamut sun muut poikkeukset. Mutta jos vastaan itse omasta aamupalastani, syön joka aamu samaa, kuten olen tehnyt noin viimeiset 20 vuotta. Jostain syystä en ole kyllästynyt kertaakaan 🙂 En ole edes ajatellut, että joku miettisi joka aamu erikseen, mitä haluaisi syödä! Luulin että kaikki syövät aina samaa 😀 😀

  • Kiitos kommentista! No niin minäkin söin koko lapsuuteni aina samaa aamupalaa. Itse asiassa pitkään vielä aikuisenakin, kunnes kokeilin hiilihydraattien vähentämistä. Olin leipäaddikti, usein koko päiväkin saattoi mennä pelkällä leivällä. Jatkuva väsymys lähti kun jätin leivän pois. Ja samalla selvisi sekin, että leipä oli aiheuttajana monenlaisille oireilleni. Hyvästi ruisleipä, valitettavasti. Jos voisin sitä syödä, niin minun ei olisi tarvinnut kirjoittaa koko tekstiä. En minäkään ruisleipään koskaan kyllästynyt, sitä olisin jaksanut syödä vaikka jatkuvasti. Nyt koitankin tosiaan selvittää, miten tekisin paluun takaisin aamupalaan, jonka söisin mielelläni joka aamu, miettimättä joka aamu erikseen. Onhan se helpointa niin.

   • Minä syön myös joka aamu samaa yleensä kaurapuuroa ja joskus ruisleipää. En jaksa miettiä eikä kyllästytä yhtään. Eikä vaihtoehtoja paljoa edes ole. Viikonlopuksi voi sitten miettiä jotain muuta vaihtelua aamupalalle, mutta arkena menee samat helposti.

    • Kiitos kommentistasi! Välillä on niin ikävä ruisleipää, mutta minkäs teet, kun se ei sovi niin ei sitten. Minulla marja- tai hedelmärahka tuntuu vievän nälän parhaiten pitkäksi aikaa, samoin riittävän rasvainen jogurtti.

 4. Hei! En ole kommentoinut aikaisemmin, mutta olen pitkäaikainen lukija. Olen kiinnostunut minimalismista ja seurannut useita minimalistiblogeja jo jonkin aikaan. Tätä vähemmän valintoja -linjaa olen onnistuneesti toteuttanut nimenomaan aamuisin. Olen luonut sellaisen aamurutiinin, jossa jokainen askel tapahtuu joka aamu tiettyyn aikaan ja tietyssä järjestyksessä mahdollisimman tehokkaasti. Herään, käyn vessassa, pesen kainalot, laitan deodoranttia, kastelen/pesen hiukset, harjaan hampaat, kuivaan ja muotoilen hiukset, syön aamupalaa, meikkaan (aina sama arkimeikki), vaihdan vaatteet, laitan korut. Hiukset kuivuu pyyhkeen sisällä sopiviksi kuivausta varten samalla kun pesen hampaat, samoin deodorantti kuivuu kunnolla siinä ajassa kun laitan hiuksia. Aamulla ei siis tarvitse miettiä, mitä tehdä ja tuliko kaikki tehtyä ja aamutoimiin kuluu aina saman verran aikaa. Vaatteiden ja korujen valinta on ainut valintatehtävä, joka aamulle jää, ja vaatteita on varsin runsaasti, joten siinä olisi vielä karsimiselle tilaa.

  Aamupala on aina sama, pala leipää leivänpäällisineen ja kahvi. Leipä ja leivänpäälliset vaihtelee sen mukaan mitä kaupasta on tullut ostettua, joten kyllästymisen vaaraa ei ole. Iltapalalla sitten syön kaikkea muuta kuin leipää, eli rahkaa, jogurttia, mysliä, puuroa tai vaikka hedelmiä. Illalla on enemmän mielitekoja, niin tällä kaavalla niille on tilaa.

  Sopisiko sinulle aamiaseksi esimerkiksi pähkinät ja hedelmät? Hedelmiä voisi pilkkoa valmiiksi jo edellisenä iltana tai syödä vaikka kuivahedelmiä.

  • Kiva kun kommentoit! Aamurutiinisi kuulostaa hyvältä. Helpottaa varmasti aamuja, kun ne rullaavat ikään kuin omalla painollaan, erikseen miettimättä.

   Pähkinät ja hedelmät kuulostavat hyvältä osana aamupalaa. Pelkästään niillä ei jaksa, ja varsinkin kuivahedelmät ovat niin sokeripitoisia, että itseni tuntien alkaisi väsyttää. Jonkinlaista monipuolista yhdistelmää yhtenä vaihtoehtona pohdin, jossa olisi juuri hedelmää, pähkinöitä, ja jotain maitotuotetta. Toisaalta puurokin on pyörinyt mielessä yhtenä vaihtoehtona, mutta sen kanssa pitäisi keksiä jotakin, jolla nälkä myös pysyy poissa. Ja puurolla on myös taipumusta väsyttää minua, ainakin sellaisenaan ilman proteiinin lisäystä. Olen aika herkkä sokerille ja liioille hiilihydraateille.

   • Hiilihydraatti ei yleensä kyllä väsytä vaan päinvastoin antaa energiaa. Tietysti jos sitä syö liikaa niin se väsyttää, kuten mikä tahansa muukin. Perinteinen ruokaympyrä on mielestäni paras, jos ei ole sairauksia. Itse olen huomannut että jos syön liian vähän hiilihydraatteja niin se väsyttää todella paljon ja voimat menee olo kuin vanhuksella ja energiaa ei ole mihinkään.

    • Kyllä se minua vaan väsyttää. Desin kaurapuuroannos maitoon tehtynä on parempi iltapalaksi kuin aamupalaksi. Perinteisen ruokaympyrän viljamäärä on minulle aivan liikaa. Aikoinaan söin ruisleipää jotakuinkin suositusten mukaisia määriä, enkä useimmiten tarvinnut koko päivänä mitään muuta! Leipä oli helppo tapa pitää nälkä loitolla, mutta noin yksipuolinen ruokavalio ja verensokerin heittely teki minusta kiukkuisen ja väsyneen. Kun gluteeniviljat eivät ole enää ruokavaliossani, en ole ottanut tilalle aiempaa vastaavaa määrää muita viljoja.

     Huomautus ”jos ei ole sairauksia” on hyvä. Minulla on sairaus, joka jo itsessään väsyttää, ja jonka hoidoksi joskus suositellaan gluteenitonta, jopa kokonaan viljatonta ruokavaliota. Tällä voi olla merkitystä siihen, että viljat eivät minulle tunnu sopivan, vaikka saan niistä myös selvästi allergisia oireita. Hiilihydraattien tarve ja sietokyky taitaa vaihdella aika paljon eri ihmisten välillä.

 5. Vaihtelemme kolmen vaihtoehdon välillä, joko a) aamupuuro marjojen ja raejuuston kanssa b) smoothie pakkasesta ja kaapista löytyvistä hedelmistä ja muista tarvikkeista tai c) gluteenittomat sämpylät (tällä ohjeella tehtynä: http://hidastaelamaa.fi/2012/11/resepti-gluteenittomat-sampylat/ ). Riippuen vähän mihin aikaan noustaan ylös, kuinka viitseliäs olen aamulla ja olenko jaksanut tehdä sämpylöitä edellisenä päivänä 🙂
  Sekä oma suuri herkkuni: turkkilainen jugurtti hunajan kanssa! Se ei muille tässä perheessä kelpaa. Täysrasvaisella luomujugurtilla jaksaa hyvin lounaaseen saakka.

  Aamurutiineista vielä kommentoitava, että mulla on ollut samat aamurutiinit teini-ikäisestä asti 🙂 Lapsentulo tietenkin muutti tätä, mutta jos touhuan aamulla yksin, niin teen aamutoimet siinä samassa järjestyksessä kuin olen viimeiset 15 vuotta tehnyt. Tiedän tasan tarkkaan kauanko missäkin vaiheessa menee niin ei tarvitse edes kelloa vilkuilla. Vaikka aamut ja aikaiset herätykset eivät tuota mitään vaikeuksia, haluan tehdä aamutoimeni rauhassa ja valmistautua tulevaan päivään. Tietynlaista meditaatiota varmaankin.

  • Kiitos kun kommentoit! Ja kiitos tuosta sämpyläohjeesta. Turkkilainen jogurtti hunajalla on hyvää. Se on tosiaan jo herkkua. 😉 Vielä kun muutaman pähkinänkin siihen laittaa. Olen viime aikoina törmännyt useaan kertaan tuohon, että jotkut laittavat puuroon raejuustoa. Jotenkin se ajatuksena tökkii, vaikka varmasti on käytännössä hyvä ratkaisu saada puuroon lisää proteiinia ja täyttävyyttä. Minulla on joku rajoite raejuustoon liittyen… en tiedä mikä siinä tökkii. Ehkä rakenne.

   Minulle aamuissa tärkeintä on kiireettömyys. Vaikka herätys olisi mihin aikaan, niin kiirettä en siedä. Päivänsä pitää saada aloittaa rauhassa.

 6. Minullakin aamurutiinit on aika samanlaiset päivästä toiseen. Tarvitsen ehdottomasti vähintään tunnin aikaa heräilyyn ja itseni valmiiksi saattamiseen ennen kuin voin lähteä ajelemaan työpaikkaa kohti. Viikonloppuisin kun ei ole töihin lähtöä voi rutiineja sitten hieman rikkoa.

  Muutamia vuosia sitten ajattelin, että minulla ei ole aamuisin nälkä, mutta sitten opettelin syömään säännöllisesti ja terveellisesti pitkin päivää ja nykyään en voisi tehdä enää mitään ilman aamupalaa! Syön lähes joka aamu kaurapuuron (keitetty puoliksi maitoon ja veteen) ja nautin sen marjojen ja mehukiisselin kera. Ja aamukahvi on tietysti pakko saada myös. Toisinaan viikonloppuisin kun on aikaa, paistan puuron lisäksi myös munakokkelia. Munakokkeli tuo minulle luksusta aamuun 🙂

  Kaurapuuro on hyvää myös raejuuston kanssa mikäli kaipaa lisäproteiinia. Keittää puuron normaaliin tapaan ja lisää ihan lopussa 100-150g raejuustoa / hlö ja antaa puuron kuumentua uudestaan. Kuulostaan ehkä epäilyttävältä, mutta suosittelen kokeilemaan! Siihen sitten marjat ja kiisseli päälle, nam 🙂 En ole kyllästynyt kaurapuuroon. Aamuisin oikein odotan, että pääsen lautasen kimppuun ja samalla lukemaan sähköpostit, blogit, facet yms.

  • Kiitos kommentistasi! Minä en mitenkään voisi olla ilman aamupalaa. Usein aamulla on niin kiljuva nälkä, että aamupalan soisi olevan myös helposti ja nopeasti valmistuva. Tuo raejuusto puurossa kuulostaa tosiaan hiukan epäilyttävältä, mutta veikkaan ettei se käytännössä ole niin epäilyttävää kuin ajatuksena tuntuu. Aamuväsymykseni on usein sitä luokkaa, ettei puuron keittely kyllä ole minun juttuni. Meillä puuro valmistuu juuri siksi usein mikrossa. Koostumus jää vähemmän puuroiseksi, mutta hyvää on noinkin. Mutta kun mikro joku päivä hajoaa, niin enpä usko, että ostetaan enää uutta. Puuro tuntuu minulle sopivan kyllä paremmin vaikka iltaan kuin aamuun, sillä on taipumus väsyttää.

   • Minua puuro ei väsytä päivastoin antaa energiaa, ihan paras aamupala. Kattilassa se on helppo ja nopea keittää, ei mene kuin muutama minuutti, vaikka en todellakaan ole mikään aamuihminen. Mikroa en käytä, se tuhoaa kaikki ruuan ravintoaineet todella tehokkaasti ja oikeastaan koko ruuan muutenkin. Heitin omani roskikseen. Ja mikron säteet ovat tutkitustikin todella vaarallisia, aiheuttavat mm. syöpää. Tämä ei ole huuhaata, vaan tietoa. Mikroa en näistä syistä käytä missään nimessä. Tietysti harvoin käytettynä se ei ole pahasta, mutta jatkuvassa käytössä erittäin huono epäterveellisyytensä takia.

 7. Syön (tai juon) aamulla kahvia ja lisäksi 30 g veteen sekoitettua, maustamatonta proteiinijauhetta. Proteiini”pirtelö” on nopea ja helppo saada alas, ja se pitää proteiinin ansiosta nälkää. Joka ilta laitan kahvinkeittimen ja proteiinijauheenvalmiiksi seuraavaa aamua varten.

  • Kiitos kommentistasi! Kuulostaa kiireisen lähtijän aamupalalta. 🙂 Varmasti tosiaan pysyy nälkä poissa. Sopisi varmasti tällaiselle aamuäreälle, mutta mielelläni syön jotakin vähemmän ”tankkaukselta” tuntuvaa ja enemmän ruoalta näyttävää. Hyvä vatsantäyte tuo varmasti kiireisiin aamuihin on.

 8. En ole aamuisin yleensä nälkäinen, joten minulla vakiintuneeksi tavaksi on tullut jättää aamupala kokonaan väliin. Iso lasi vettä ja kohti arjen haasteita. Lounaaseen asti jaksaa helposti ja sitten voi syödä kunnolla oikeaa ruokaa. En ole ikinä ymmärtänyt ajatusta, että aamupalaksi pitäisi syödä jotain normaalista ruoasta poikkeavaa, kuten leipää/puuroa/muroja, jotta ”päivä käynnistyisi”. Jos aamulla on jostain syystä erityinen nälkä, niin sitten syön edellisen päivän ruoan tähteitä tai pyöräytän munakkaan.

  • Kiitos kommentistasi! Toinen tarvitsee aamupalan, toinen pärjää ilman, mihin kukakin on tottunut. Tuo on hyvä ajatus, että miksi aamupalaksi pitäisi syödä jotakin muuta kuin ns. normaalia ruokaa. Eihän se mitenkään välttämätöntä olekaan. Murot ja mysli ovat minulle varsin vieraita, olen niitä hyvin vähän elämäni aikana käyttänyt, lähinnä lapsena. Tällaiselle ihmiselle kuin minä, jota ruoanlaitto nyppii, aamupalana jokin muu kuin oikea ruoka on pelastus. Jos unohtaisin kaikki terveellisyyteen liittyvät asiat, voisin vaikka elää pelkällä leivällä. Välillä olen kuitenkin aamuisin syönyt jotakin edelliseltä päivältä jäänyttä ruokaa, kun se on sattunut juuri sillä hetkellä parhaiten maistumaan.

   • Mielenkiintoisia ajatuksia blogissasi. Tähän oli pakko kommentoida. Eli todellinen minimalistihan ei syö ollenkaan aamupalaa 😉 vitsi vitsi. Olen mennyt IF paastolla (http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html) reilun vuoden ja toimii hyvin. Käytännössä en syö ollenkaan aamupalaa töihin meno aamuina, vaan juon pari lasia vettä (lisäravinteineen) ja hyvää kahvia kookoöljyn kera, ne riittävät päivälliseen asti. Viikonloppuisin syön brunssi tyylisen aamiaisen, sisältää yleensä marja + hedelmä smoothieta, muutama keitetty kanamuna ja hieman kasviksia. Kun keho siirtyy/pystyy polttamaan tehokkaammin rasvaa, niin ei tarvitse koko ajan miettiä milloin täytyy seuraavaksi syödä. Yksinkertaista ja ei vie aikaa niin paljon kuin perinteinen ”3h välein tapahtuva suositusten mukainen” ruokailu. Syön siis n. 2-3 ateriaa päivässä, enkä juurikaan syö välipaloja.

    • Kiitos kommentistasi! Todellinen minimalisti aloittaa päivän hengittämällä syvään ja nauttimalla auringonnoususta, se riittää ravinnoksi. 😀 Olen kanssasi jotakuinkin samoilla linjoilla. Olen huomannut, että kun syön vähähiilihydraattisesti, ei tarvitse olla syömässä jotakin jatkuvasti. Mikä ettei tuo sinun aamupalamallisi voisi toimia minullakin, mutta se taitaisi edellyttää että oppisin syömään enemmän. Olen sen verran pieniruokainen, että välillä mietityttää voiko näillä ruokamäärillä saada tarvitsemansa ravinteet.

     Tuo kolmen tunnin välein syöminen on todella rasittavaa, ja sellaiseksi elämäni menee, jos syön enemmän hiilihydraatteja tai tärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita. En todellakaan halua elämäni pyörivän sen ympärillä, että miettisin mitä seuraavaksi pitäisi jo taas kohta syödä. Aamupalani on hiljalleen muotoutunut kupilliseksi mustaa teetä maidolla ja sen seuraksi 200 g turkkilaista jogurttia, siihen pähkinöitä ja siemeniä, ehkä hiukan hunajaa jos tekee makeaa mieli. Tuolla pärjää jo pitkään.

 9. Olen jo monta vuotta syönyt aamulla pirtelöä, johon tulee banaania, marjoja (vuoropäivinä punaisia ja sinisiä ;), viherjauhetta tai yrttejä, seesaminsiemeniä/manteleita, öljyä (oliivi/hampunsiemen/pellava/seesaminsiemen tms) ja nesteeksi vettä tai pakuriteetä. Aamu ei lähde käyntiin ilman pirtelöä, ja vaikkapa monen haaveilemat hotelliaamiaiset aiheuttavat minulle lähinnä ahdistusta, kun en saa ”oikeanlaista” aamupalaa. Vielä ainakaan ei ole iskenyt kyllästyminen. Luulen, että se johtuu siitä, että olen löytänyt juuri sen itselleni sopivan vaihtoehdon, enkä siksi koe tarvetta mihinkään uusiin kokeiluihin.

  • Kiitos kommentistasi! Aamupalasi kuulostaa terveelliseltä. Tai siis on sitä. Enkä nyt tarkoita siinä usein käytetyssä, negatiivisessa mielessä. 😀 Juuri tuota minäkin haen, että löytäisin juuri sen itselleni sopivan vaihtoehdon, jossa voisin pitäytyä siitä eteenpäin. Aikoinaan ruisleipää aamuisin syödessä ei tullut mieleenkään, että olisi pitänyt jotakin muuta vaihtoehtoa miettiä. Ei sellaiseen niin vaan kyllästy, mikä on itselle sopivaa.

  • Pirtelöt ovat mielestäni hyviä välipaloja aamiaiseksi niistä ei ole. Niistä en saa tarpeeksi energiaa ja voimia. En jaksaisi mitään pelkän pirtelön voimalla. Tietysti riippuu onko työ fyysistä vai ei. Kevyttä toimistotyötä tekevälle saattaa riittää kevyempikin aamiainen. Jos työ on fyysistä niin kunnon perinteinen aamiainen on ehdoton, vähällä ei pärjää.

 10. Yksi hyvä vaihtoehto on omatekoinen mysli. Kaupan mysleissä on yleensä reilusti sokeria ja usein myös vehnää/riisimuroja/jotain muita nopeita hiilihydraatteja, mutta itsetehtyyn voi laittaa juuri sitä mitä itse haluaa – ja on muuten todella hyvää! Perusmysliin tulee kaurahiutaleita sekä erilaisia siemeniä ja rouhittuja pähkinöitä maun mukaan, itse tykkään laittaa ainakin auringonkukan-, seesamin- ja kurpitsansiemeniä, cashew-pähkinöitä ja manteleita. Joukkoon sekoitetaan öljyä, hunajaa ja mausteita ja paahdetaan uunissa. Mysli on hyvää maustamattoman jogurtin tai rahkan kanssa, mukaan voi halutessaan laittaa rusinoita tai kuivattuja karpaloita tai vaikka ihan tuoreitakin marjoja.

  Tässä esimerkiksi hyvä ohje: http://blogit.hs.fi/kauhaajarakkautta/2012/01/24/tervetuloa-terminen-talvi/

  • Iso kiitos tuosta mysliohjeesta ja kommentistasi muutenkin! Kaupan myslit eivät nappaa juuri siksi, että niiden sisältö on mitä on. Minusta sellaista on vaan turha syödä. Ohje, johon laitoit linkin, kuulostaa todella hyvältä! Kanelin ja inkiväärin ystävälle alkoi tulla jo vesi kielelle. 🙂 Maustamatonta jogurttia syön helposti vaikka ihan sellaisenaan tai hyvin vähin lisukkein, mutta rahkan kanssa olen välillä kaivannut jotakin erityistä. Muutakin kuin marjoja tai hedelmiä. Tässä sitä erityistä nyt näyttäisi olevan. Tuossa onkin vaikka viikonlopuksi mukava homma, myslin valmistus. Kiitos vielä herkulliselta vaikuttavasta ohjeesta!

  • Kaupasta saa myös myslejä ja muroja joihin ei ole lisätty sokeria. Ja ovat täysjyväviljaa eli terveellisiäkin vaihtoehtoja on.

 11. Kahvi lienee aamupalani tärkein osa. Minulla on 1 dl rahkaa, raejuustoa tai jugurttia, 1 dl kaurapuuroa tai muutama rkl imysliä ja 1/2 dl pakastemarjoja aamupalana lähes aina. Mikrokaurapuuroon voi sekoittaa rahkan ja jugurtinkin sellaiseksi ”herkulliseksi mössöksi”. Hitaita sokereita ja proteiinia aamiainen sisältää sopivassa suhteessa. Myslin teen uunissa ilman hunajaa ja sokeria. Muuten ohje on hyvin lähellä sinulle linkitettyä. Omani on peräisin Nykykodin ruutukokki kirjasta. Kaurahiutaleita paistan aina paketillisen ja siemeniä ja pähkinöitä on vaihteleva määrä, mutta vähemmän kuin linkissä. Kuivattuja karpaloita sekoitan valmiiseen mysliin ajoittain.

  Aamujen rutiini on suihku 6.30, hampaiden pesu ja kasvojen rasvaus, vaatteet päälle itselle ja lapsille. Aamupala ja lehti 6.40-7.00. 7-7.40 hiusten kuivaus, kevyt meikki ja kodin siivous. 7.40-7.50 ulkovaatteet lapsille päälle ja 7.50 ulos ovesta fillaroimaan. Rutiiniin olen yrittänyt tuoda uuden elementin: laita vaatteet valmiiksi edellisenä iltana.

  Viikonloppuisin paistan monesti omeletin sipulin, chilin ja tomaatin kera ja juon lasin appelsiinimehua. Poikkean rutiineista sen ollessa mahdollista. Arkena rutiinit helpottavat elämää ja siksi niitä pidän.

  • Kiitos kommentistasi! Aamupalasi kuulostaa hyvältä. Tuon myslin kanssa mietinkin sitä hunajan määrää, olisin itse kokeillut laittaa selvästi vähemmän, jos ollenkaan. Hunaja on aika tehokas makeuttaja, kun sitä käytän niin sitä lipsahtaa lähes aina liikaa. Olen aikojen saatossa vaihtanut sokeroidut versiot makeuttamattomiin, ja veikkaan, että tuosta tulisi omaan makuuni jo liian makeaa. Jonkinlaisella mitä kaapista löytyy -ohjeella itsekin ajattelin sitä kokeilla.

   Viikonloppuisin aamurutiinit ja -syömisetkin voisivat olla erilaiset kuin arkena. Kunhan ei ole tätä nykyistä meininkiä, että joka aamu alkaa nollasta… En ole oikein hyvä rutiineissa ollut koskaan. Pikemminkin sellainen teen mitä sattuu huvittamaan juuri nyt -tyyppi. Ehkä rutiineissa voisi olla ilonsakin? Ainakin joistakin asioista tulisi yksinkertaisempia, kun ne olisivat osa jotain puoliautomaattista rutiinia.

 12. Hei, löysin juuri ensimmäistä kertaa blogiisi 🙂 Aamupalamietteet kuulostaa tutuilta. Itse syön nykyään joka aamu pari ruokalusikallista turkkilaista jugurttia, 1-2dl marjoja ja itsetehtyä mysliä hiukan (mikäli se ei ole lopussa). Jugurtinhan voisi lisätä myös puuron päälle, se olisi ehkä raejuustoa miellyttävämpää rakenteeltaan. Turkkilaisen jugurtin rasva ja proteiini tosiaan pitää nälän ihanasti loitolla, enää ei tule nälkä samantien kun pääsee töihin.

  • Oi, tervetuloa! Ja kiitos kommentistasi! Jostain syystä minun ei ole tullut mieleeni sekoittaa puuroon kuin siemeniä tai rusinoita. Turkkilainen jogurtti on ollut kyllä loistava löytö pitämään nälkää poissa. Ei huvittaisi olla aivan jatkuvasti syömässä.

 13. Raejuustosta vielä ja sen sopivuudesta puuroon.. Muistaakseni Tuulia suositkin luomutuotteita, mutta huomiona, jos et ole vielä koittanut luomu raejuustoa: se on mielestäni aivan erilaista koostumukseltaan ja maultaan kuin ei-luomu-raejuusto. Positiivisessa mielessä siis. Maku on mielestäni täyteläisempi (tai siis ylipäänsä maistuu joltakin toisin kuin tavallinen raejuusto) ja koostumus on ”pehmeän miellyttävä” (toisin kuin ei-luomu-raejuusto, joka mielestäni on hyvinkin kumimaista).
  Itse emme välttämättä kaikissa ruoka-aineissa suosi luomu, mutta raejuusto on yllämainituista syistä johtuen kuitenkin ehdottomasti oltava meillä luomua. Luomu raejuusto sopii erinomaisesti myös sosekeittoihin 🙂 Josta tulikin mieleeni: voisiko sosekeittoa syödä aamiaiseksi..? Siten, että aamulla voisi sulattaa pakkasesta yhdeksi annokseksi säilötyn määrän? Kunhan heittelen ideoita 🙂

  • Kiva kun heittelet ideoita! Kyllä, suosin luomua kun se on mahdollista. Maistoin joskus raejuustoa luomuna, ja se oli jonkin verran erilaista kuin tavallinen. Ei natissut hampaissa samalla tavalla. 😉 Minun raejuuston käyttöni on todella vähäistä, ehkä kahdesti vuodessa saatan ostaa purkin, josta otan silloin tällöin lusikallisen sellaisenaan. En ole siis oppinut koko tuotetta käyttämään erityisesti mihinkään. Sosekeittoihin raejuustoa? Minun ruokaluovuudessani on selvästi parantamisen varaa. Ja tosiaan, kasvissosekeitto voisi hyvinkin maistua aamulla. Se on siitä mukava ruoka, että sitä voi tehdä oikeastaan mistä vain ja kerralla saa aikaan suuren määrän.

 14. Minullekaan eivät useimmat viljat sovi, vaikka keliakiaa en sairastakaan. Syön joka aamu tattaripuuroa hunajan tai omenasoseen kanssa. Jos seuraavaan ruokailuun on pitkä aika ja paljon hommaa välissä, syön tupla-annoksen tai keitetyn kananmunan lisäksi. Joinain aamuina syön myös omenan tai banaanin. Pariin otteeseen olen kokeillut edellisiltana likoamaan laitettua tuorepuuroa tattarisuurimoista ja pellavansiemenistä. Se on myös hyvää ja oikeastaan täyttävämpää kuin vakioaamupalani, mutta kylminä kuukausina tekee mieli lämmintä.

  • Kiitos kommentistasi! Ei minullakaan ole keliakiaa todettu, mutta kaikki viljat vaan eivät sovi. Olen totuttelemassa tattarin makuun. Se on kauraan sekoitettuna hyvää, ja pelkästäänkin menee, mutta vaatii tosiaan jotain makeuttajaa kaveriksi. Olen kaksia eri tattarihiutaleita kokeillut, ja niiden välillä maussa on suuri ero. Tattarileivästä pidän paljon. Tuollaista tuorepuuroakin olen miettinyt, mutta tosiaan, se sopinee paremmin kesäaikaan. On mukavaa syödä jotakin lämmintä kun on viileää.

   • Ostatko tattarileipää jostain vai leivotko itse? Minä niin kaipaisin jotain hyvää leipäohjetta. On tullut ikävä leipomista viljojen jättämisen jälkeen.

    • Ostan valmiina kaupasta suolaiseen hintaan, tattarilimpun hinta (tuoretuote, ei pakaste) on kuuden euron luokkaa. Ihmettelen miksei tattaria käytetä muutenkin kuin vain gluteenittomassa ruokavaliossa, olisi mainio raaka-aine muillekin. Hyvä ja yksinkertainen leipäohje olisi tarpeen täälläkin. Leipomista ei niinkään ole ikävä, mutta kauppalaskun loppusummaa sillä kyllä pienentäisi. Olin jonkin aikaa ilman minkäänlaista leipää, mutta voileivät nyt vaan ovat yksi elämän pieniä iloja.

 15. Liputan myös kaurapuuron, raejuuston ja mehukeiton/marjojen yhdistelmän puolesta. Puuron teen mikrossa ja lisään siihen mehukeiton ja raejuuston. Ennen söin joka aamu ruisleipää useiden vuosien ajan. Kun aloin vähentää leivän syöntiä ja epäillä vehnäyliherkkyyttä, vaihtui aamupala puuroon. Muutos ei ollut helppo ja raejuustoon tottuminen vei aikansa, mutta nyt reilu puolen vuoden jälkeen olen jäänyt niin koukkuun, että syön saman aamupalan myös viikonloppuisin ja usein jo iltaisin odotan aamupalaa. Kahvin juon vasta puuron jälkeen, kun aiemmin hörpin sitä leivän syönnin lomassa.

  • Kiitos kommentistasi! Olen melkein yllättynyt puuronsyöjien määrästä. Teitähän on paljon! Puuro olisi hyvä ajatus esim. jogurttiin verrattuna siksi, että roskan määrä vähenee. Yhdestä puuropakkauksesta saa syödä monta kertaa, ja pakkauksen saa pahvinkeräykseen. Jogurtti tekee roskaa ihan eri mittakaavassa, joko muovipakkauksina tai tetroina. Juuri kun vein muoveja keräykseen niin mietin, että pitäisi tehdä jotakin tuolle muovin kertymiselle. Ei aina ihan helppo juttu.

   Puuron puolesta puhuisi myös sen hinta verrattuna jogurtteihin tai vaikka gluteenittomaan leipään, ellen sitten opettele itse leipomaan. Puuroon saa myös laitettua marjoja suoraan pakkasesta, mikä on hyvä juttu. Ehkä minun kannattaisi kokeilla tuota raejuuston tai rahkan lisäämistä puuroon proteiiniksi. Josko se auttaisi niin, ettei puuro alkaisi väsyttää kuten pelkästään syötynä käy.

 16. Minun aamupalani on niin nopea ja yksinkertainen, että olen syönyt sen joka aamu työpöydän ääressä viimeiset 10 kk: Elovena annospikapuuro + 10 g tattarilesettä + kuumaa vettä päälle. Puuroa ei tarvitse keittää kattilassa (vedenkeitin riittää) ja tattarileseen painosta peräti 40% on proteiinia. Annospuuroja löytyy niin monipuolinen valikoima, että kyllästymään ei pääse. Lisäksi syön 100g raejuustoa (Arlan luomu sisältää 4% rasvaa, mutta on parhaan makuinen) ja juon kahvin. Näillä jaksaa mainiosti lounastaukoon.

  • Kiitos kommentistasi! Jälleen yksi puuronsyöjä. 🙂 Tuo tattarilese oli hyvä vinkki, en ole tullut sitä ajatelleeksi, vaikka tattaria muuten käytänkin. Tuo on tosiaan nopea ja helppo aamupala.

 17. Olen seurannut blogiasi varmaan vuoden verran ja saanut siitä paljon mieltä avartavia ajatuksia. Kiitos!

  Omaan aamupuurooni kuuluu 1 dl kaurahiutaleita, 1 rkl auringonkukansiemeniä, 1 rkl seesaminsiemeniä ja välillä 1/2 rkl pellavarouhetta (erityisesti ne maustetut versiot saattaisivat sopia erinomaisesti, sisältävät kyllä toisaalta turhaa sokeria). Ennen pärjäsin pelkästään tällä, mutta nykyään lisään vielä raejuustoa ennen mikroon laittoa. Ensimmäinen kerta raejuustopuuroa maistaessa ei vielä vakuuttunut, mutta ehkä n. viikon kuluttua alkoi tehdä mieli maistaa uudelleen. Sen jälkeen raejuustopuurosta onkin tullut yleisimmin syömäni ruoka – aina aamuisin, laiskana päivänä kevyenä lounaana tai muuten lohturuokana – toimii! Erityisesti rasvaisempi (2 % raejuusto) sulaa paremmin puuroon, rasvaton jää kumimaisemmaksi. Pitkä haudutus kannattaa. Omassa mikrossani voi valita useampivaiheisen kuumennuksen, ensin laitan 1,5 min täydellä teholla + 4 min 80 % teholla. Lisäksi vähän suolaa ja mustikoita pakkasesta.

  • Kiitos kommentistasi ja kauniista sanoista! Mukava kuulla, että olen voinut tarjota ajateltavaa.

   Aamupuuro näyttää tosiaan olevan suosittu tapa aloittaa päivä. Moni näköjään käyttää raejuustoa puurossa, joten eiköhän minunkin pitäisi sitä kokeilla. Hyvä vinkki tuo rasvaisemman raejuuston parempi sulavuus puuroon. Sellaista kumimaista raetta puuron seassa on hiukan vaikea ajatella syövänsä… Haudutustakin voi tosiaan kokeilla, jos näyttää siltä, ettei muuten toimi. Kiitos vinkeistä!

 18. Minulla on niin päin, että ei ole tullut mieleenkään miettiä aamupalaa joka aamu erikseen. Pidän aina jääkaapissa perustarpeita, joista saan hyvän aamupalan enkä kaipaa vaihtelua. Tavallisesti syön keitetyn munan / savukalaa sekä turkkilaista jogurttia marjoilla, mieluiten mustikoilla. Jos tiedossa on liikunnallinen päivä, niin saatan syödä lisäksi tattarileipää juuston kera. Juomana vesi tai tee. Aika usein syön myös edellisen päivän lounaan tai päivällisen tähteitä. Eihän kukaan käske syömään aamupalalla yleisesti aamupalaksi hyväksyttävää ruokaa 😉

  Jogurttiahan voi muuten tehdä superhelposti itsekin, jos roskan määrä hirvittää.

  • Kiitos kommentistasi! No niinpä, enhän minäkään aikoinaan miettinyt aamupalaani joka aamu erikseen. Söin kymmeniä vuosia ruisleipää joka aamu, kunnes sekoitin tilanteen. Onneksi kuitenkin tein niin, selvisi ainakin, etteivät gluteeniviljat ole minun juttuni. Nyt sitten yritän etsiä uudelleen jonkinlaista rutiinia aamupalaan. Ja tosiaan, voihan sitä syödä aamupalalla mitä vain sattuu mieli tekemään, vaikka niitä eilisiä tähteitä.

   Olen välillä miettinytkin tuota jogurtin itse tekemistä. En ole vain saanut aikaiseksi kokeilla.

 19. Minun elämäni ei ole niin säännöllistä, että sama aamupala riittäisi aina. Riippuu siitä, milloin herään ja milloin voin mennä lounalle. Nyt en lähdettä löydä, mutta itse ajattelin ottaa tosissani kun jokin ravintoterapeutti tms. sanoi(muistaakseni se oli radio-ohjelmassa) että aamupalalla kannattaa syödä proteiineja ja puuro sopii hyvin iltaan. Niinä päivinä siis, kun aamupala on päivän tärkein ateria, syön yleensä rahkaa ja sen kanssa mitä milloinkin (hedelmiä/marjoja, pähkinöitä,siemeniä, leseitä).

  • Kiitos kommentistasi! Minäkin olen kuullut tuon saman, että aamulla kannattaisi syödä ennemmin proteiineja, ja puuroa iltapuolella. Itse olen huomannut, että vaikka puuro aamulla hyvin maistuisikin, niin ainakin ilman minkäänlaista proteiinilisää se väsyttää. Ja kun seuraavan kerran tulee nälkä, niin se on suurempi ja tuo tullessaan enemmän väsymystä, kuin jos olisin syönyt proteiinipitoisemman aamupalan. En minäkään siis muista, kuka suositteli proteiinia aamuun ja hiilihydraatteja mieluummin iltaan. Oman kokemukseni perusteella siinä kyllä olisi ainakin minulle järkeä. Maitotuotteet ovat toistaiseksi ainoa keksimäni proteiini aamuihin, sillä kananmunat eivät minulle aamulla uppoa. Ai niin, joskus söin aamuisin leipäjuustoa.

   • Kourallinen pähkinöitä puuron lisäksi? Ne voi syödä sellaisenaan erikseen. Tai pala tavallista juustoa sellaisenaan lisäksi. Ei tarvitse siis sekoitella mihinkään. Yksinkertaista. Juustosta ja pähkinöistä saa rasvaa proteiinin lisäksi. Saa sekä kasvi, että eläinrasvoja. Molemmat elintärkeitä. Sitten on rasvat, proteiinit ja hiilarit kunnossa. Itse tarvitsen myös rasvaa aamuisin että jaksan ja aivot eivät toimi ilman rasvaa.

 20. Kiitos mielenkiintoisesta ketjusta. Itsekin etsin ruisleivälle korviketta koska aloitan huomenna tiukan 4 viikon ohjatun ruokakuurin! Kaurapuuro kauhistuttaa, koska mulla sama, että se ei pidä nälkää hetkeäkään. Se on kummallista!
  Täältä sain vinkkejä miten voisin laittaa kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita aamulla. Mulla on kyl leseitä ja taitaa olla eri asia?? Ps. Kananmunien kolesterolista on tehty tutkimus, että munat sisältävät kolesterolia kompensoivia aineosia, joten niiden kolesterolivaara on liioiteltu.

  • Kiitos kommentistasi, MuutostaKohti! Leseet ovat tosiaan eri asia kuin hiutaleet. Itse en ole leseitä juurikaan käyttänyt. Tuon tekstin kirjoittamisesta onkin vierähtänyt jo hyvän aikaa. Minä palasin lopulta kuitenkin vanhaan ja hyväksi havaittuun: voileipiä ja kahvia tai teetä. Syön nykyään kauraleipää, jossa ei ole muita viljoja, se tuntuu hyvältä vaihtoehdolta minulle. Leipä tuntuu omimmalta, tutuimmalta ja helpoimmalta tavalta aloittaa aamu. Sen lisäksi voin sitten syödä hedelmiä tai jotakin muuta sopivaa mitä sattuu löytymään.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s