”Voin tarvita tätä jouluna.”

Tavaroita vähentäessä on aina välillä tullut vastaan astioita tai koristeita, joilla ei ole oikeastaan käyttöä, mutta olen silti jättänyt ne vielä kaappiin. Kauniita esineitä, joita ei tule käytettyä, koska ne ovat arkikäyttöön jollakin tavalla hankalia. Ehkä niitä ei voi laittaa tiskikoneeseen, vaan ne pitäisi pestä käsin. (Sen jälkeen kun meille tuli tiskikone, minusta on tullut todella laiska tiskaamaan käsin.) Tai kenties esine kuuluu luokkaan ’koristeet’, joita meillä ei tule pidetyksi esillä montaakaan kerrallaan.

Jostain syystä esineestä ei ole ollut helppo luopua. Ehkä juuri sillä hetkellä en ole jaksanut miettiä asiaa tarkemmin. Olen kuitannut tilanteen yhdellä ajatuksella, laittanut esineen takaisin kaappiin, ja jatkanut eteenpäin.

”Voin tarvita tätä jouluna.”

Sen jälkeen kun vähensin sata tavaraa viikonlopun aikana, olen jatkanut vähentämistä hiljalleen. Yhtenä iltana päätin käydä läpi tavarat, jotka ovat saaneet jäädä ”voin tarvita tätä jouluna” -ajatuksella.

Asetin itselleni kysymyksen: mitkä asiat tuovat joulun?

Mietin miten meillä vietetään joulua. Miten paljon se eroaa arjesta? Mikä joulun aikaan on toisin? Tarvitsemmeko joulua varten kovinkaan paljoa erityisiä tavaroita?

Jouluna tärkeintä on yhdessäolo. Rauhallinen tunnelma. Joulumusiikki. Hiljentyminen. Hyvä ruoka ilman minkäänlaista hössötystä.

Joulukoristeet ovat vähentyneet vuosi vuodelta, ja vähensin niitä edelleen. Nyt meillä on seitsemän joulukoristetta, sekä pieni määrä huopasydämiä kattausta tai muuta koristamista varten. Kaksi kynttilänjalkaa kuuluu osaksi kattausta, muulloin niitä ei tule käytettyä. Yhdet jouluvalot otetaan esiin ja asetellaan maljakkoon joulukuun aikana. Leikkokukat ja/tai joulukukat luovat juhlan tuntua. Joulukuusta meillä ei ole ollut vuosiin.

Vietämme joulua kaksin, rennossa tunnelmassa. Emme tarvitse kattausta varten erityisiä astioita, mutta muutamia astioita käytämme oikeastaan vain jouluisin. Tätä tarkoitusta varten säästetyistä astioista vähensin muutaman pois. Niitä oli liikaa yhden joulun aikana käytettäväksi, eikä niiden merkitys joulun vieton kannalta ollut mitenkään erityinen.

Tuleva joulu näyttää, vieläkö joulua varten säilytettyjä tavaroita on liikaa. Olen huomannut aiemmista vuosista, että tulen helposti säästäneeksi liikaa tavaroita vain joulua ajatellen. Toisaalta nyt otin erilaisen lähestymistavan tavaroiden vähentämiseen kuin ennen, ottaessani kaikki vain jouluisin käytettävät tavarat kerralla esiin vähentämistä varten.

Joulua voi viettää monin tavoin ja joululla on eri perheissä erilainen painoarvo. Yksi viettää joulunaikaa niin pitkään kuin mahdollista, toiselle joulu kestää kolme päivää. Meillä joulua vietetään jotakin näiden väliltä, ehkä korkeintaan viikon verran. En näe tarpeelliseksi säästää kovin paljoa tavaroita vain vuoden yhtä viikkoa varten.

Jouluna laitamme pöytään aivan samat astiat, joita käytetään arkenakin. Erityisiä juhla-astioita ei ole. Olohuoneen pöydällä on arkinen, neutraali kangasliina, jonka likaantumista ei tarvitse varoa. Keittiön muoviliinan tilalle vaihdan punaisen, arkisen kangasliinan. Meidän perheessämme tavaroilla on juhlan tunnussa hyvin pieni osa. Juhlan erottaa arjesta moni muu asia, esimerkiksi kiireetön yhdessäolo ilman arkisia häiriötekijöitä.

Nautin paljon siitä, miten kaupunki hiljenee jouluksi, ja liikenne vähenee. Rappumme hissikin vaikenee, kun monet talossa asuvat opiskelijat ovat lähteneet toisaalle joulun viettoon. Mielen on helpompi hiljentyä kun kaupunki ympärillä hiljenee.

4 kommenttia artikkelissa “”Voin tarvita tätä jouluna.”

 1. Minulla oli joskus nuorena tapana ostaa joka joulu joulukoriste – tätä tosin ei jatkunut kovin monta vuotta. Pääsääntöisesti vietin joulut vanhempieni luona, jolloin kotia ei tullut koristeltua. Sitten vietin ulkomailla varmaan puolen vuosikymmenen joulut – ja ostin matkamuistoina joitakin joulukoristeita. Sittemmin erosin kirkosta (en kuulu mihinkään uskonnolliseen yhteisöön) eikä joulun viettäminen edes nimellisesti tuntunut enää mielekkäältä. Jaoin suurimman osan joulukoristeitani ystäville, ne naivimmat ystävien lapsille. Koristeissa oli sekin hankala puoli, että ne olisi melkein kaikki pitänyt ripustaa johonkin naulaan tai koukkuun, kuten joulusukka, puinen pukki, jolla oli liikkuvat kädet, – ja sellaisia ei seinillä vapaina juuri ole. Vielä kornimmalta olisi tuntunut katalonialainen jouluseimi, jolle ei ollut edes paikkaa. Kaikista korneinta oli, että kun tarkistin joulukoristeideni alkuperän, niissä oli Made in China – riippumatta siitä, mistä maasta ne oli ostettu ja raahattu Suomeen. Jouluvaloja en koskaan ehtinyt edes ostaa, niiden tuomaan lisävaloa kaipaan.
  Säästin 3 koristetta – käsityönä tehdyn Tuomaan-tähden, lapsuudesta tutun enkelkellon ja pähkinänsärkijäukot – koska ne ovat perinteisiä toisessa kotimaassani ja sopivat olemaan kirjahyllyssä muutoinkin taalainmaanhevosen ja parin maatuskan kanssa. Sen lisäksi minulla on yksi liina, joka sopii väriensä puolesta joulunaikaan (talviaikaan) sekä lahjaksi saatu joululevy, joka on musiikillisesti hyvä. Siinä se.
  Tänä vuonna on käynyt mielessä, että jos menettäisi hermonsa himmelin teossa – mutta on muutto tulossa ja se olisi hankala muuttaa. Ei vielä siis kannata.
  Jouluruokaa syön kyllä vähitellen marraskuusta Nuutin päivään aina silloin tällöin.
  Jos minulla on lapsia, niin lupaan viettää joulua ja koristella kotia ja kaikkea sitä muuta kivaa heidän kanssaan sitten aikanaan. Luultavasti myös nautin siitä täysillä. Mutta nyt mennään näin.

  • Kiitos kun kommentoit, mukava lukea ajatuksiasi. Minäkään en kuulu kirkkoon, eikä joululla siis ole minulle mitään uskonnollista merkitystä. Minun oli tarkoitus laittaa jouluvalot esille hyvissä ajoin tänä vuonna, mutta niin ne vaan ovat edelleen laittamatta. Yksinkertaiset, kirkasta valoa antavat valot voisivat olla esillä vaikka koko talven. Jostain kumman syystä joulu tulee minulle joka vuosi yllättävän nopeasti. Ensin sitä ajattelee, että aikaa on vaikka miten paljon, ja lopulta huomaa, että eihän sitä niin paljon olekaan. Onneksi ei ole suuremmin jouluvalmisteluja.

 2. Minusta on kiva, että kaiken överijouluisuuden keskellä oma kämppäni on jouluvapaata aluetta, jonne voin paeta kirkuvan punavihreitä näyteikkunoita ja mauttomasti valaistuja joulukatuja. Jos haluan nostattaa joulumieltä, voin mennä joulutorille. Joulumusiikista en nauti.

  Joulun pyhiksi lähden lapsuudenkotiin, johon äiti on alkusyksystä asti koonnut lyhtyjä ja valoja. Aatonaattona vanhemmat ostavat naapurista joulukuusen, joka koristellaan eriparisilla koristeilla. Nämä koristelut eivät minua haittaa, tosin ilmankin voisin olla. Joulun tekevät hyvä ruoka, kiireettömyys ja koko perhe koolla.

  • Kiitos kun kommentoit! Jouluvapaa alue kuulostaa hyvältä. 🙂 Itse olen ollut niin vähän liikkeellä kaupoissa tai kaupungilla, etten ole edes rekisteröinyt joulun näkymistä siellä mitenkään. Huomaan vain, että ihmisiä on enemmän liikkeellä. Toisaalta taidan keskittyä niin paljon asiani hoitamiseen, etten kiinnitä huomiota muuhun. Kaupoissa kulkeminen kun ei ole minulle mitenkään mielekästä jouluajan ulkopuolellakaan.

   Samaa mieltä, että joulun tekevät hyvä ruoka ja kiireettömyys. Itse en ole perhejouluja viettänyt sitten lapsuuden, kaksin kumppanin kanssa on tullut joulut vietettyä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s