Vuosi 2013 pakettiin ja kohti vuotta 2014

Enää kaksi päivää jäljellä tätä vuotta. Aika tuntuu menevän todella nopeasti. Minulla ei ole ollut tapana tehdä vuodenvaihteessa lupauksia tai suunnitelmia uudelle vuodelle, en ole myöskään katsellut ajassa taaksepäin. Tänä vuonna ajattelin tehtä toisin ja aloittaa uuden perinteen.

Törmäsin internetin ihmemaassa mainioon työkaluun. Susannah Conway julkaisi blogissaan jo viidennen kerran ilmaisen työkirjan, jonka avulla voi pohtia menneen vuoden tapahtumia ja saavutuksia, sekä katsoa eteenpäin kohti ensi vuotta. Työkirja on odottanut koneellani jo jonkin aikaa, mutta en ole halunnut tutkia sitä kovin tarkkaan etukäteen, vaan paneutua siihen keskittyen ja ajan kanssa. Aion ottaa tänään ja huomenna aikaa sen täyttämiseen. Työkirjan voisi tulostaa, jos olisi tulostin käytettävissä. Helppo vaihtoehto olisi myös kopioida kysymykset tekstinkäsittelyohjelmaan ja kirjoittaa ajatuksensa niiden perään. Itse koen kynän ja paperin yhteiselon lämpimäksi ja inspiroivaksi, joten käsin kirjoittaminen tuntuu hyvältä ajatukselta. Jostakin minulle tuntemattomasta syystä päiväkirjaa käsin kirjoittaessani saan itsestäni esiin asioita, joista itsekin yllätyn.

Juuri nyt tuntuu siltä, että olen kellunut elämän virran vietävänä riittävän pitkään. Elämä ilman tavoitteita ja suunnitelmia oli tarkoituksenmukaista aikansa, ja tarvitsin sitä palautuakseni aiemmasta elämän suorittamisesta. Oli aikoja, jolloin yritin suorittaa elämää vielä silloinkin, kun voimat olivat jo loppuneet, ja ainoa oikea tehtävä olisi ollut levätä huolehtimatta mistään muusta. Elämän virran mukana kelluminen oli tärkeä vaihe. Oli tärkeää huomata, että elämä jatkuu joka tapauksessa, vaikka en sen kulkua niin paljoa miettisikään. Tässä hetkessä tuntuu pitkästä aikaa hyvältä katsoa tarkemmin eteenpäin, ja kellumisen sijaan hypätä kanoottiin ja meloa itse.

Haluan kiittää teitä kaikkia lukijoita kuluneesta vuodesta. Kiitos kaikista vuoden aikana saamistani sähköposteista ja kommenteista! Tuntuu hyvältä voida jakaa tätä matkaa kanssanne.

Onko teillä lukijoilla erityisiä tapoja jättää mennyt vuosi taakse ja valmistautua tulevaan vuoteen?

5 kommenttia artikkelissa “Vuosi 2013 pakettiin ja kohti vuotta 2014

 1. Tehtyjen asioiden läpikäyminen antaa tilaa tulevalle ja siten minulle tarpeen. Melominen virran mukana on mukavaa. Vastatuulen kohdatessa sitä tikittää kovenpaan ja aallon päältä ottaessavauhtia vastatuuleenkin meloo alamäkeen. Myötätuulessa voi ottaa rennommin ja nauttia vauhdista. Sivuvastaiseen on helpompi edetä kuin vastaiseen ja pieni kulman vaihdos nopeuttaa perille pääsyä. Takasivumyötäinen voi joskus yllättää ja syöstä suunnasta. Tuuliajolle joutumisen myötä suunnan voi kadottaa pitkäksi aikaa. Melojana rakastan harrastukseen liittyviä siteerauksia ja tässä niitä naurettavaksi. Onnellista uutta vuotta! En hyppää kanoottiin vaan kajakkiin, mutta se on jo sivuseikka.

  • Kiitos hauskasta melonta-aiheisesta kommentista! 😀 Tuostahan voi pienesti muokkaamalla saada tälle vuodelle elämänohjeet. Tavoitteena olisi nimenomaan meloa virran mukana, ei antaa virran viedä minne sattuu. Aika monta edellistä vuotta ovat menneet virran mukana lipuessa. Sillekin on aikansa, mutta silloin ei ole itse ohjaksissa (ja näin siirryimme joustavasti ratsastusaiheiseen kuvakieleen…) ja saa elämältä sitten vain sitä mitä sattuu tulemaan. Ei siinäkään mitään vikaa erityisesti ole, mutta joskus vaan tuntuu siltä, että vuosi toisensa perään kuluu ilman, että olisi oikein käsitystä siitä mitä on tapahtunut ajan kuluessa vai onko mitään. Tämänpä vuoksi ajattelin tämän uuden perinteen aloittaakin. Jotta voisin huomata, mitä tässä pikkuisessa elämässäni tapahtuu.

   Onnellista uutta vuotta sinullekin!

  • Listalta puuttui vielä surffi: kun tunnet, että kajakin perä alkaa nousta, otat muutaman tiheän vedon ja kun saat kiinni aallosta, annat vain kajakin liukua eteenpäin melalla tasapainoa pitäen. Eli pienellä oikea hetkisellä työllä voi saada suuria aikaan.
   ”You can not stop the waves, but you can learn to surf.”

   • Kiitos Tuuli ja Maarit. Lisätään listaan vielä surffi ja jatketaan elämänviisauksilla ;-).

    Surffia rakastavana ihmisenä sitä intohimoisesti vauhdin hurmassa surffaa, kunnes vauhdin, voimien ja keskittymisen hiipuessa perä kääntyy. Siinä vaiheessa havahtuessaan huomaa suunnan hukkuneen ja meloo takaisin reitilleen. Suunnan unohtaminen on ajattelematonta, jos johtaa suurta joukkoa aloittelijoita, joilla ei vielä ole kestävyyttä ja tekniikkaa poikkoilun aiheuttamaan lisätyöhön. Tätä poikkeusta lukuunottamatta hurman antama ilo on suurempi kuin tarvittava korjausliike. Eikä elämässä tärkeää ole aina päämäärä vaan matka. Hyvinkin meditatiivista on pysyä paikallaan nimellisesti tekemättä mitään. Kovalla tuulella voi meloa vastatuuleen ja surffata takaisin yhä uudestaan. Kokemattomamman melojan voi noukkia vedestä uudestaan vastatuuleen puskiessa ja pian kokematonkin on oppinut selviämään puuskista. Surffi vaatii uskallusta luottaa itseensä niin kuin elämäkin.

    • Kiitos Maarit ja 365morelife melonta-aiheisista elämänviisauksista! 😉 Allekirjoitan mielelläni, että elämässä matka on tärkeämpää kuin päämäärä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s