Haluaisitko aloittaa puhtaalta pöydältä?

Taloussanomissa oli viime elokuussa Pia Sievisen kirjoittama juttu Mihin käytämme aikamme huomenna. Jutussa kirjoittaja pohtii, että ajatus puhtaasta pöydästä, alusta aloittaminen, tuntuu kiehtovan monia.

Puhtaalta pöydältä aloittaminen on ajatuksena helpompi, kuin ajatus tämänhetkisen tilanteen muuttamisesta. Puhdas pöytä, uusi alku, on täynnä jännittäviä lupauksia tulevasta. Tämän hetken tilanteen muuttaminen tarkoittaa usein luopumista, epävarmuutta, erilaisten vaihtoehtojen pohdintaa ja sen ajatuksen sietämistä, että entä jos en osaakaan valita oikein. Entä jos kadunkin myöhemmin?

Ajatus uudesta alusta houkuttelee minuakin. Olisi huomattavasti helpompaa esimerkiksi tavaran kanssa aloittaa nollapisteestä, kuin peruuttaa sitä kohti hiljalleen. Olen oppinut luopumaan, se ei tunnu enää vaikealta. Ei se silti aina kepeääkään ole. Luopuminen on ehdottomasti asia, jota voi oppia ja jossa voi kehittyä.

Luopuminen vaatii itsensä katsomista silmästä silmään. Mitä minä tästä ajattelen, miltä se minusta tuntuu? Millainen minä olen? Se mitä itsestään näkee, ei ole aina niin kaunista kuin voisi toivoa. Ehkä siksi niin moni vain jatkaa tutussa tilanteessa eteenpäin, täyttää elämänsä kiireellä ja tauottomalla tekemisellä, että ei joutuisi itsensä kanssa vastatusten. Että voisi välttyä näkemästä tarpeen elämän palikoiden uudelleen järjestelyyn.

Muutoksen pelko on varsin tavallista. Jokainen meistä löytänee esimerkkejä elävästä elämästä, joissa vaikeassakin elämäntilanteessa päähenkilöstä on tuntunut helpommalta jäädä paikoilleen kuin muuttaa asioita. Tuttu, vaikka toimimatonkin nykyisyys on turvallisempi kaveri kuin uusi ja tuntematon tulevaisuus.

Olen oppinut miten paljon elämää keventää, kun voi luopua turhista asioista. Miten paljon helpompi on hengittää, kun lopettaa takertumisen millä tahansa elämän osa-alueella. Menneisyyden haamut, tarpeettomat tavarat, kesken jääneet asiat, ihmiset. Vapauden tunne näyttää koko elämän uudessa valossa.

Moni pitää ohjenuoranaan elämässä, että koskaan ei saa luovuttaa. Asioita ei saa jättää kesken. Olen eri mieltä. Joskus on viisautta osata luovuttaa ajoissa. Asioiden loppuun saattamista ei voida mielestäni aina pitää erityisenä saavutuksena. Sillä on merkitystä, mikä on asioiden loppuun saattamisen hinta. Sitkeys on arvostettavaa, mutta ei millä hinnalla hyvänsä. Joskus hinta on liian kallis.

Rohkeutta. Sitä toivon meille kaikille, jotta uskaltaisimme katsoa itseämme silmästä silmään. Tehdä elämässämme muutoksia, jos niille on tarvetta. Useimmiten emme saa sitä helppoa uutta alkua ja puhdasta pöytää, vaan meidän on jatkettava eteenpäin niillä eväillä mitä meillä juuri nyt on käytettävissämme. Askel kerrallaan.

14 kommenttia artikkelissa “Haluaisitko aloittaa puhtaalta pöydältä?

 1. Ajatus uudesta ja puhtaasta alusta on käynyt monta kertaa mielessä. Ja sellainen on toivottavasti osittain tulossakin kun saamme suunnitellun uuden talomme rakennettua. Olen jo etukäteen päättänyt että uuteen muuttaessa en ota kuin tarpeelliset tavarat mukaan ja loput lahjoitan/myyn pois. En halua samaan tavarakaaokseen kuin missä nyt olen.

  • Kiitos kommentistasi! Tuo uuteen taloon muuttaminen tosiaan antaa mahdollisuuden aloittaa alusta tavarakaaoksen suhteen. On jännä juttu miten sitä onnistuu ajautumaan tilanteeseen, jota ei edes itse halua, kuten tavarakaaoksen suhteen. Eihän sitä ole ostanut kaikkea sitä tavaraa joutuakseen sen kanssa ongelmiin, mutta niin vaan monelle käy.

 2. Tuo Sievisen kirjoitus puhutteli minua ilmestyessään todella paljon. Teki mieli tulostaa se jääkaapin oveen ja kylpyhuoneen peiliin. Ihanan lempeitä ja toisaalta rohkaisevia sanoja, sellaisista aiheista, jotka ovat viime aikoina liikkuneet mielessäni muutenkin paljon. Muutos, tuttu ja turvallinen arki, tyhjä tila niin fyysisesti kuin henkisestikin… Jotenkin tuntuu, että isommalle irtiotolle olisi tarvetta.

  • Kiitos kommentistasi! Minulle tuo Sievisen kirjoitus oli jonkinlainen raikas tuulahdus kaiken sen keskellä mitä tavallisesti tulee luettua. Olen lukenut sen jo moneen kertaan, mutta se ei lukemalla kulu vaan puhuttelee edelleen. Laittaa ajattelemaan, miettimään oman elämän suuntaa ja kulkua.

 3. Hieno, lähes runollinen kirjoitus. Linkin takaa löytynyt teksti oli hyvä.

  Ajatukseni liikkuivat läheisten ihmisten (Itsellä omien vanhempien) menettämisen jättämään tyhjään tilaan. Läheisistä luopumaan joutuminen jättää hetkeksi niin suuren tyhjiön. Siihen liittyy muutos, asioiden prosessointi ja oman perheen ketjussa kaikkein vanhimpana olo.

  Niin ja kai siihen liittyy se, että tavarat menettävät merkitystään.

  • Kiitos kauniista sanoistasi ja siitä, että kommentoit! Luopumaan joutuminen, kuten läheisten ihmisten kohdalla, laittaa usein asiat uuteen järjestykseen. Pudottaa hetkeksi tyhjiöön, kuten kirjoitit. Sitä tavallaan hakee uudelleen paikkaansa maailmassa kun koordinaatit muuttuvat. Toivon sinulle voimaa uudessa elämäntilanteessa.

 4. Hieno kirjoitus, kuten jo todettiinkin. Toi jotenkin levollisen olon ja toisaalta taas uutta potkua oman elämän ja olemisen uudelleenarviointiin.

  Jonkin viisauden mukaan ihminen on sitä mitä tekee, ja itse olen viime aikoina kiteyttänyt omassa mielessäni muutoksen siihen, että alkaisin sinnikkäästi ja säännöllisesti tehdä niitä asioita, jotka rikastuttavat elämääni. Lähinnä siis kyse olisi tietyistä haitallisista ajatusmalleista luopumisesta ja mielen pöydän putsauksesta.

  ”Miten paljon helpompi on hengittää, kun lopettaa takertumisen millä tahansa elämän osa-alueella.” Usein kun lukee jonkin naulan kantaan osuvan toteamuksen, huomaa hengähtävänsä syvään. Tässä kohtaa tapahtui juuri niin. 🙂

  • Kiitos kun kommentoit! Tuntuu hyvältä kuulla millainen merkitys tai vaikutus joillakin kirjoituksillani on. Vetää välillä aivan sanattomaksi. Olen todella kiitollinen jos voin kirjoituksillani antaa jotakin niin merkityksellistä kuin vaikka levollisen olon.

   ”olen viime aikoina kiteyttänyt omassa mielessäni muutoksen siihen, että alkaisin sinnikkäästi ja säännöllisesti tehdä niitä asioita, jotka rikastuttavat elämääni.” Suosittelen tätä aivan jokaiselle. Ihan konkreettisella tasolla tai vaikka henkisellä puolella. On niin helppo joutua kaikenlaisten vaatimusten imuun, ja myös ruokkia sitä omilla tavoillaan ajatella. Itse kulutin aivan liikaa energiaa ja vuosia elämästäni piiskaamalla itseäni jatkuvalla ”pitäisi, pakko, täytyy” -mantralla. Tämä on vain yksi esimerkki mistä sitä omaa mielensä pöytää voisi putsata.

 5. Ihanan realistinen ja silti toivoa antava kirjoitus. Haaveilu puhtaasta pöydästä on haaveilua, mutta langanpäitä kannattaa sitoa yhteen. Kuinka moni meistä oikeasti olisi valmis jättämään kaiken taakseen aloittaakseen alusta? Toki uusia parisuhteita muodostuu ja vanhoja rikkoutuu, mutta tuskin kukaan vapaaehtoisesti kaikkea taakseen jättää. Sen sijaan uskon jokaisen päivän olevan uusi alku ja mahdollisuus. Tänään oli osin hyvä ja tuottelias päivä ja osin kovin raskas. En silti vaihtaisi päivää pois, vähensin tekemistä, kun minua tarvittiin toisaalla.

  • Kiitos kommentistasi ja kauniista sanoista! Tuskin kovin moni suostuisi kaikkea jättämään taakseen. Itse voisin aika montaa osaa elämässä muuttaakin, mutta kumppania en suostuisi vaihtamaan. Näin minäkin ajattelen, jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Jos on aiempien valintojensa vuoksi ajautunut tilanteeseen, johon ei ole enää tyytyväinen, voi joka päivä tehdä jotakin vaihtaakseen suuntaa.

 6. Emmä kyllä. Siis haluaisi aloittaa puhtaalta pöydältä. Että kaikki tuttu ja rakas häviäisi ja sitten pitäisi koittaa raapia kasaan uudestaan elämän välttämättömyydet. Millä todennäköisyydellä ne sitten olisi paremmat kuin nykyiset… Mutta ehkä tämä kertoo siitä, että olen tyytyväinen elämääni sellaisena kuin se tällä hetkellä on.

  • Kiitos kommentistasi! No en minäkään elämän joka osa-alueella nollapisteestä suostuisi aloittamaan. Ei ole tarpeen, kun kaikki on hyvin.

 7. Kiitos. Todella oivaltava kirjoitus. Usein” puhtaan pöydän harha” estää meitä tekemästä asioita juuri nyt.

  • Kiitos kun kommentoit ja ole hyvä! Kuten aiemmin jo kommentoinkin, jos on ajautunut ns. harhaan reitiltään valintojensa seurauksena, kurssia voi korjata pikkuhiljaa kohti oikeampaa. Ei ole tarpeen odotella tai haaveilla mahdollisuudesta aloittaa puhtaalta pöydältä, vaan toimia asioiden parantamiseksi vaikka heti.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s