Mökkivaatteet ja remonttivaatteet

Omistan vähän vaatteita. Vaatekaapistani löytyy vain katseen kestäviä vaatteita, jotka ovat liian hyviä likaisia töitä varten. Ainoan poikkeuksen tekevät yhdet kotihousut, joiden kohtaloa parhaillaan mietin. Nyppyyntyneet, haalistuneet ja pari reikääkin löytyy – jalassa ovat nytkin, mutta pakko myöntää, että ei näissä itseään kovin hehkeäksi tunne.

Jos tarvitsisin yhtäkkiä sopivia vaatteita hanttihommiin, niitä ei kaapistani näitä yksiä housuja lukuun ottamatta löytyisi. Niinpä minun on pitänyt olla kaukaa viisas ja säästää joitakin vaatekappaleita esimerkiksi remonttihommia varten. Mökkireissujen suolla rämpimistä ajatellen on omat vaatteensa ja kumisaappaansa. Sadepukukin on tätä nykyä käytössä oikeastaan vain mökkioloissa. Aikoinaan vaateinventaariota tehdessäni en edes muistanut mökki- ja remonttivaatteiden olemassa oloa, niin vähän ja harvoin niille on käyttöä.

Omistaisin mielelläni vain vaatteita ja tavaroita, jotka ovat jatkuvassa käytössä. Joskus harmittaa säilöä laatikossa vaatteita, jotka ovat säilössä niin kauan, että käyttöön otettaessa niihin on tarttunut ummehtunut kaapin haju. Viimeksi tarvitsin remonttivaatteita maalatessani kylpyhuoneen katon, onkohan siitäkin jo kohta kaksi vuotta?

Myös mökkivaatteille on ollut viime vuosina kovin vähän käyttöä. Suolla rämpiminen on jäänyt vähemmälle, niin paljon kuin siitä nautinkin. Vanhempieni mökillä käydessäni äidin kätköistä löytyy loputtomiin sopivia työvaatteita. Viimeksi kannoin puita varastoon kanarialinnun keltaisessa, mitä kummallisimman muotoisessa vuorittomassa puuvillatakissa. Myös siskon luona maalaushommissa ollessani työvaatteet tulivat ”talon puolesta”. Lisäksi kirpputorilla käydessämme mukaan tarttui ilmaiskorista maalaushommiin sopiva t-paita. Ei ollut koskaan tullut mieleeni, että noinkin voisi toimia. Ainakin jos remonttihommia olisi harvoin, voisi sopivat vaatteet hakea kirpparilta.

Millaisia muita ratkaisuja olisi, kuin säästää erikseen vaatteita remonttihommia tai mökkireissuja varten?

Kun ei ole omaa mökkiä, niin mökkivaatteiden säilyttämisestä ei ainakaan pääse eroon. Mökkivaatteet ovat tarpeen, jotta voin tehdä aivan mitä huvittaa, eikä minun tarvitse varoa vaatteideni likaantumista tai repeytymistä. Ainoalla ulkoilupuvulla, jolla ulkoilen kaupungissa, ei ehkä kannata heittäytyä mättäikköön.

Edellisen remontin aikana mietin hetken työhaalaria. Katsoin sellaista ohimennen maalinostoreissulla. Sopivaa kokoa ei ollut, liian suuressa haalarissa olisi ollut vaikea tehdä mitään. Kun mietin aiempia remontteja, työhaalari olisi myös ollut auttamatta tuskaisen kuuma. Monessa remontissa minua ovat palvelleet noin 20 vuotta vanhat shortsit ja t-paita.

Ehkä se vain on joidenkin vaatteiden ja tavaroiden kanssa niin, että on säilytettävä sellaisiakin, joille on hyvin vähän käyttöä. Vaikkei se oikein huvittaisikaan. Jos ei kuitenkaan voi ilmankaan olla.

Miten te olette ratkaisseet tämän mökkivaatteiden, remonttivaatteiden tai muiden vastaavien vaatteiden tarpeen?

12 kommenttia artikkelissa “Mökkivaatteet ja remonttivaatteet

 1. Itselläni samat ”kotivaatteet” palvelevat niin remontoinnissa kuin mökillä. Ja mikä ironisinta, ne arvoltaan uhrattavimmat vaatteet eivät koskaan tunnu likaantuvan tai rikkoontuvan, vaikka ne päällä tekisi mitä. Vaan toisinpa olisi, jos ne samat hommat tekisi hyvät vaatteet päällään! 😉

  • Kiitos kommentista! Minäkin olen huomannut, että jotkut vaatteet, jotka hyvin saisivat remontoidessa ottaa osumaa vaikka maalista, säilyvät hyvänä aina vaan. Yhden ainoan kerran ajattelin tehdä jonkun ”pikkuhomman” niissä vaatteissa mitkä sattui olemaan päällä, ja tietysti sain ne sotketuksi!

 2. Olen sitä mieltä, että on järkevää säilyttää tiettyjä tavaroita, vaikka niitä tarvitsisikin vain harvoin. Remontti- tai mökkivaatteet eivät vie hirveästi tilaa, etenkin kun ne voi vaikka tunkea muovipussissa vintille jos on tarpeen. Itselläni on runsaasti juhlavaatteita, joita käytetään ehkä kerran vuodessa, mutta tuntuisi älyttömältä hankkia joka kerran uutta vain sen takia, että käyttöä on harvoin. Remontissa puolestaan palvelee vanha opiskelijahaalari. On muuten hyvää ja kestävää kangasta, ei tarvitse varoa! Eikä haittaa vaikka kaatuisi maalipönttö päälle.

  • Kiitos kommentistasi! Näinhän se on, joitakin tavaroita on vain säilytettävä vaikka niille olisi käyttöä harvoin. Juhlavaatteiden kertakäyttö olisi hölmöä. Jostain syystä en osaa säilyttää vintillä vaatteita, en luota siihen että ne säilyisivät siellä kunnossa. Toisaalta näiden remonttivaatteiden kohdalla menetys olisi pieni, pitäisi vain keksiä jotain muuta vaatetta tilalle. Vaelluskengät ja monot vein lopulta vintille kun oli aika lailla pakko, kaikkea vaan ei mahdu säilyttämään sisällä asunnossa.

 3. Mä olen kanssa sitä mieltä, että myös harvoin tarvittavia vaatteita kannattaa olla varastossa eikä hankkia joka kerta uusia. Ihan mitä tahansa ei silti kannata säästää ihan vaan siltä varalta, että voi mökillä käyttää ja kun pitää vaatemäärän pienenä, niin varastointikaan ei ole ongelma. Mulla on vähän hankalaa vaatteiden kanssa, kun mulla on erikseen siistit, tavalliset ja huonommat vaatteet. Teen pätkätöitä, niin välillä olen töissä toimistossa ja välillä ulkona, niin molempiin pitää olla erilaiset vaatteet. Jos olisin aina vaan yhdessä paikassa töissä, niin vaatevarastoa olisi helpompaa pienentää sopivaksi.

  • Kiitos kun kommentoit! Minulla on erikseen siistit vaatteet, tavalliset arkivaatteet, sitten vielä kotivaatteet ja nämä mökillä käytettävät sekä remonttivaatteet. Jos ei olisi kissoja, erillisiä kotivaatteita ei tarvitsisi juuri olla. Voihan sitä vaatevarastoa pienentää sopivaksi tämänhetkisessäkin tilanteessasi – sopivaksi nykyistä elämäntilannetta ajatellen. 🙂

 4. Töissä olen siistihköissä vaatteissa, kotona rytkäleissä. Kotini on mökkini, joten kotivaatteet vastaavat mökkivaatteita. Kun työvaatteeseen tulee reikä tai pysyvä tahra tai se kulahtaa kokonaan, se pääsee kotivaatteeksi jos on mukava. Epämukavat pääsevät matonkuteeksi.

  Kotivaate: http://keskener.blogspot.fi/2013/07/kesamuotikatsaus.html

  Kotivaatteiden pinossa on aina sellaisia, joita ei tule kuitenkaan käytettyä. Pyrin välillä perkaamaan pinon pohjia ja siirtämään matonkuteisiin niitä, joissa en viihdy.

  Joskus käytän vaatteen niin loppuun, ettei se kelpaa edes matonkuteeksi. Rättejäkään ei tarvita loputtomasti. Äitini tekee nenäliinoja niistä, se olisi ekologista vaikka ällöttävää. Itse heitän riekaleisimmat vain menemään. Meilläpäin kaikki sekajäte poltetaan energiaksi, joten eivät päädy kaatopaikkoja kasvattamaan.

  • Kiitos kun kommentoit! Säilyttämäni mökkivaatteet ovat päällysvaatteita, kotivaatteet toimivat muuten mökkivaatteina. Postauksessasi esitellyt kumpparit ovat minunkin luottokumpparini, kun huvittaa rämpiä. Kotivaatteiden kanssa pidän vaatteen kunnon rajana sitä, että jos joku yhtäkkiä tulisi ovesta sisään, kehtaisin näyttäytyä. Kaikkein kaameimmat päätyvät remonttivaateosastolle.

   Ajoittain vaatteita hajoaa samoihin aikoihin useampia. Juuri nyt rättipino on sen verran korkea, että pitäisi varmaan ottaa siivouksen kannalta tai laittaa huonoimmin rätteinä toimivat vaan pois. Tai sitten – kiitos vinkistä – käytän niitä ekologisesti ja niistän niihin ennen roskiin laittamista. 😀

 5. Meillä on mökillä säilössä mökkivaatteita, remppavaatteina toimivat vanhat verkkarit ja joku kohta poistoon joutava pyjamapaita. Harrastan jonkin verran huonekalujen kunnostusta ja tuunailua, joten remppavaatteille on useamman kerran vuodessa käyttöä. Muuten voi olla etten jaksaisi säästellä, vaan lainaisin tarvittaessa miehen kulahtaneimpia vaatteita. Remppavaatteet ovat tällä hetkellä säilössä ihan vaatelaatikossa, mutta tämän innoittamana taidan siirtää ne varastoon tilaa viemästä.

  • Kiitos kommentistasi! Jos olisi oma mökki, niin siellähän nuo mökkivaatteet olisivat. Mutta kun ei ole, niin niitä pitää säilöä pitkiäkin aikoja käyttämättömänä kaapissa. Joskus kuluu sen verran paljon aikaa, että mökkivaatteita katsoessa miettii miten ihmeessä senkin näköistä vaatetta on joskus tullut käytettyä ihan normaaliarjessa.

   Minäkin aloin tässä miettiä, että jospa vaan keräisin yhteen kaikki nuo mökki- ja remppavaatteet ja veisin vintille. Tuskin ne siellä tiiviissä muovilaatikossa miksikään menisivät. Olisivat kuitenkin pois tieltä. Tosin vinttikomero on niin olemattoman pieni, että siellä mikä tahansa tuntuu olevan tiellä. Siksi olen pyrkinyt olemaan keräämättä sinne mitään mitä ei ole aivan pakko.

 6. Minulla on työhaalari, johon olen ommellut polviin solumuovipehmusteet sillä revin joitakin kasveja juurineen polvet maassa. Vanha urheilutakki toimii yläosana. Meillä mökki on työleiri saaristossa voimasaksien kanssa keväisin ja villiruusujen piikit ovat teräviä. Muuten olen mökillä mökkihousuissa ja paidoissa. Todella hehkeänä siis mökkeillään. Vaatteita on laatikollinen täällä kotona vaatehuoneessa ja ne ovat kokonaisvaateluvussa mukaa laskettuina.

  • Kiitos kommentistasi! Järjestelin vaatekaappia ja otin mökkivaatteiden pinon pois, tarkoitus on järjestää ne ja remonttivaatteet joko vintille tai sitten eteisen yläkaappiin. Eihän siinä ollutkaan kuin minun ja kumppanini sadepuvut, hänelle takki ja housut ja itselleni vain yksi takki. Remonttivaatteitakin on vain sen verran, että jotakin saa päälleen kun tulee maalaushommia tms. eteen. Yhden pinon poistaminen ahtaasta kaapista auttoi saamaan enemmän väljyyttä säilytykseen. Mietin tässä, että sen verran harvoin tarvitsen mökkivaatteita, että seuraavan tarpeen tullen nykyinen ulkoilupukuni taitaa jo olla mökkivaateosastoa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s