Painettu kirja vai e-kirja?

Minulle valinta on selvä. Ei ole painetun kirjan voittanutta. Kirja on parhaimmillaan todella kaunis esine. On ilo lukea kaunista, hyvin taitettua kirjaa, jossa kokonaisuus tukee kirjan sanomaa. Pidän yksinkertaisista asioista, ja painettu kirja on ehdottomasti yksinkertaisempi kuin sähköinen versio kirjasta. Painetun kirjan lukeminen onnistuu missä vain, kunhan vain on tarpeeksi valoa.

Kirjat ovat yksi esineryhmä, joita olen viime vuosina vähentänyt reilusti. Ostan kirjan omaksi vain silloin, jos tiedän haluavani palata sen pariin yhä uudelleen. Tai jos en saa kirjaa käsiini muulla tavalla. Vain harva kirja saa kunnian jäädä pysyvästi kirjahyllyyni. Jos en halua pitää kirjaa itse, lahjoitan sen kirjastolle, jotta mahdollisimman moni voisi lukea sen. Tuntuisi tuhlaukselta jättää kerran luettu kirja hyllyyn pölyttymään – tai antaa se jollekulle, joka laittaa kirjan omaan hyllyynsä pölyttymään.

Ekologisuuden näkökulmasta katsoen asia on turhan mutkikas, jotta osaisin muuta kuin ihmetellä. Nopeasti ajateltuna e-kirja tuntuu ekologisemmalta, kunnes alan miettiä lukulaitteisiin tarvittavia metalleja ja muita resursseja, sekä koko prosessin ympäristövaikutuksia. Elektronisten laitteiden käyttöikäkin tuntuu nykyään varsin lyhyeltä. Tietoverkkojen kaistanleveyksiä ja palvelinkeskusten lämpövaikutusta en edes ala pohtia. Kirjastosta kävellen noudettu painettu kirja kuulostaa riittävän ekologiselta, jotta valitsen sen koska tahansa e-kirjaa mieluummin, jos valinta suinkin on mahdollinen.

Luonnollisesti kirjaston valikoima on rajallinen. Jos etsimäänsä ei löydä kirjastosta, julkaisun voi löytää netistä sähköisessä muodossa. E-kirjan etuna onkin usein helppo saatavuus. Saan ladattua sähköisen kirjan toiselta puolelta maapalloa tietokoneelleni noin minuutissa ja pääsen lukemaan saman tien. Vältyn päivien tai viikkojen odotukselta ja turhan korkeilta postikuluilta.

Minulla on tietokoneellani kymmenkunta e-kirjaa sekä monia muita sähköisiä julkaisuja. (Tablettia en omista, koska vältän turhan elektroniikan hankkimista. En ole keksinyt mihin ihmeeseen tarvitsisin tablettia, kun minulla on tietokone.) Olen havainnut sähköisten julkaisujen kanssa yhden oleellisen ongelman: poissa silmistä, poissa mielestä. Jos en lue e-kirjaa yhdeltä istumalta loppuun, se unohtuu. Painetun kirjan kanssa vastaavaa ongelmaa ei ole. Kun lasken kirjan käsistäni, en piilota sitä johonkin kaapin uumeniin. Jätän kirjan näkyville, jolloin se ei voi unohtua. Näkyvillä olevat kirjapinot inspiroivat lukemaan. Koneellani olevista e-kirjoista moni on jäänyt joskus kesken, ja unohtunut niille sijoilleen. Kirjan lukeminen koneelta ei ole lähellekään yhtä miellyttävää, kuin painetun kirjan lukeminen.

Tämän tekstin aihe tuli mieleeni kun yritin lukea kaksipalstaista tekstiä tietokoneen ruudulta. Painettu versio tekstistä olisi maksanut 20 euroa ja postikulut, sähköisen version sain koneelleni ilmaiseksi. Kaksipalstaisen tekstin sahaaminen edestakaisin oli turhauttavaa. Ajatus alkoi harhailla ja silmät väsyä. Olin vilkuillut tekstiä jo useamman kerran, mutta juuri palstasahaamisen vuoksi lukeminen tyssäsi aina alkuunsa. Painetussa muodossa olisin saanut tuon kiinnostavan tekstin luettua aikoja sitten. Olisin voinut alleviivata kiinnostavia kohtia, myös aiempiin tekstikohtiin palaaminen olisi ollut helpompaa. Nyt sähköistä versiota lukiessani aloin kesken kaiken kirjoittaa tätä tekstiä… Harmittaa aina, kun toimimaton olomuoto vie huomion itse asiaan keskittymiseltä. Oli kyse sitten mistä asiasta elämässä tahansa.

Nyt kun e-kirjat ovat vahvasti mielessä, taidan pitkästä aikaa avata lukuohjelmani ja katsoa, mitä kesken jäänyttä luettavaa saisin luetuksi loppuun. Henkilökohtaisesti toivon todella, että sähköinen kirja ei koskaan tule korvaamaan painettua kirjaa. Se tulisi hyvin todennäköisesti merkitsemään minun lukuharrastukseni rajua vähenemistä. Paperin rapina on minulle yksi elämän merkityksellisistä ja kauniista äänistä.

16 kommenttia artikkelissa “Painettu kirja vai e-kirja?

 1. Mulla on tablet tietokoneen lisäksi, koska hankin sen reissukäyttöä, pelaamista ja sähkökirjojen lukua varten. En mä sitä kuitenkaan ole sitten kovin paljoa käyttänyt ja suurimman osan ajasta tosiaan ihan muuhun kuin lukemiseen, vaikka se oli tärkein syy hankkia se. Kiinnostavia sähkökirjoja kyllä olisi saatavilla ja vielä ilmaiseksi, että ei se siitä ainakaan ole kiinni. Olen kyllä lukenut joitakin suoraan tietokoneen näytöltä, mutta siitä en oikeastaan pidä ja sitten kokeilin joskus oikeita lukulaitteita kirjaston kautta muutaman kirjan verran. Kuitenkin se perinteinen kirja tuntuu vievän voiton koko ajan, vaikka mun ylitäysi kirjahylly puoltaisi sähkökirjojen hankintaa….

  • Kiva kun kommentoit! Jostain syystä lukeminen näytöltä vaan ei ole yhtä mukavaa kuin kirjan lukeminen. Itselläni ei ole kokemusta tabletilta tai lukulaitteelta lukemisesta, joten en tiedä onko se jotenkin erilaista kuin tietokoneen näytöltä lukeminen. Tavallinen paperikirja on huomattavasti houkuttelevampi minulle kuin sähköinen versio.

 2. Minä olen kyllä kanssa pääsääntöisesti oikeiden kirjojen kannalla, mutta reissun päällä on ihanaa kun on matkassa sähköinen kirja. Niitäkin saa lainattua kirjastosta 🙂 Matkapuhelimeni ei ole enää viimeistä huutoa, mutta älypuhelin kumminkin ja kirjasovellukset ovat oikein toimivia. Puhelimella kirjan lukeminen on myös huomaamatonta. Jos olen ollut vaikkapa töissä ja odottanut palaverin alkamista, on nopea mahdollisuus paeta kirjan pariin vaikka vain hetkeksi. Uuden kirjan tuoksu on kyllä ihan paras!

  • Kiitos kommentistasi! En ole tullut ajatelleeksikaan, että puhelimestakin voi lukea kirjaa. Miten yleinen mahtaa olla mahdollisuus lainata sähkökirjoja kirjastosta? Käytän kirjastoa aktiivisesti, mutta en ole törmännyt omassa kirjastossani tällaiseen mahdollisuuteen. Tosin voi olla, että se on myös mennyt minulta ohi, kun en ole tällaista palvelua kaivannut.

 3. Riippuu vähän. Työhön liittyvät, ehkä nopeasti vanhenevat artikkelit ja kirjat e-versiona. Ihan PDF-tiedostoina. Mikään ei kuitenkaan voita perinteistä kirjaa, Kirjakauppojen tarjonta vain on heikkoa, joten turvaudun divareihin.

  • Kiitos kommentistasi! Tästä samaa mieltä, nopeasti luetut jutut voivat hyvin olla sähköisessäkin muodossa – ainakin silloin kun eivät ole jaettu useampiin palstoihin…

 4. Toisaalta sähköiset kirjat on matkoilla käteviä, toisaalta ei… niitä ei voi jättää lojumaan aurinkotuoliin, niinkuin suomenkielisen kirjan uskaltaa jättää!

  • Kiitos kommentista! Itse matkustan todella vähän, mutta mieluummin kuljettaisin kirjaa kuin lukulaitetta tai tablettia. Kirjan voi luettuaan jättää pois matkasta jos siltä tuntuu.

 5. Minä olen ehdottomasti tässä asiassa lukulaitteen kannattaja. En sano että e-kirjan, koska e-kirjoja voi tosiaan lukea lukemiseen sopimattomilta päätteiltä kuten tietokoneen ruudulta ja tabletilta. Hankin Kindleni (ja siitäkin vanhemman perusversion), koska 1) sillä ei voi karata tekemään muita juttuja niin kuin tietokoneella ja tabletilla 2) se on kevyt, joten voin lukea missä asennossa tahansa ja vältyn kirjan aiheuttamilta painorasituksilta 3) suuri valikoima kirjoja on aina mukanani. Enkä ole hetkeäkään katunut! E-mustenäytöltä on yhtä hyvä lukea kuin painetun kirjan sivuilta, lisäksi fonttia voi muuttaa lukemisen helpottamiseksi. Se kulkee mukanani kaikkialla ja fiiliksen mukaan voi valita lukemani kirjan, laitehan muistaa mihin kohtaan jäin. Kindlessä on myös muistiinpano-ominaisuus, jolla lainauksia voi tallettaa laitteen muistiin. Tähän mennessä kaikki lukemani on ollut englanniksi ja odotan e-kirjojen vallankumousta Suomessa. Siihen asti suomenkielinen kirjallisuus tulee luettua painettuina kirjoina 😦 PS. löysin kirjahyllystäni lukemattoman kirjan, mutta sen lukemisen sijaan latasin sen netistä englanniksi ja luin Kindlelläni…

  • Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla kokemuksia lukulaitteen käytöstä. Itse olen ratkaissut tuon kirjan painorasituksen niin, että tartun useimmiten pokkariin jos voin, pidän niistä kovakantisia kirjoja enemmän. Jos ostan kirjan, niin valitsen aina pokkariversion jos suinkin mahdollista. Kirjan paino ei erityisesti ole häiritsevä tekijä, vain Stephen Kingin 22.11.63 tekee poikkeuksen, se oli aika tiiliskivi lukea. Mutta lepäsi se sylissä siinä missä muutkin kirjat.

   Voi olla, että en koe lukulaitetta tarpeelliseksi itselleni siksi, että reissussa ollessani matkalukemiseksi ottamani kirja on usein matkannut takaisin kotiin lukemattomana. Keskityn esim. junassa mieluiten maisemiin ja ehkä musiikkiin. Ja muuten kodin ulkopuolella huomioni vievät toiset ihmiset, luonto, maisemat ja ympäristö tai ihan vain mahdollisuus olla tekemättä mitään erityistä. Kotona taas valitsen mieluiten paperikirjan.

   Mistäköhän juuri kuulin juttua näistä lukulaitteista, siis siitä että niitäkin on eri formaatteja. Eli joku kirja voi olla saatavilla e-kirjana, mutta ei välttämättä juuri sille laitteelle mitä sattuu käyttämään. Tämä on taas niitä tekniikan ärsyttävyyksiä. Aika sitten näyttää mikä formaatti pärjää kilpailussa parhaiten, ja mille tulee paras valikoima jos e-kirjojen vallankumous Suomessa tapahtuu.

   • Voi tosiaan olla, että niitä on eri formaatteja. Mobi ja azw (vissiin epub myös, en nyt muista näitä) käyvät ainakin Kindleen, samoin pdf:t. Netistä löytyy myös ilmaisia muuntajia, joilla esim. pdf:t saa muutettua luettavampaan muotoon (esim. pdf4kindle.com). En ole vielä löytänyt kirjaa, jota en olisi Kindlelle saanut laitettua, mutta toisaalta en ole suomenkielisiä kirjoja ostanutkaan, nehän nimittäin maksavat enemmän kuin painetut kirjat verotuksen takia. Ärsyttäviä kyllä nämä eri formaatit 🙂

    • Formaattisoppa tekee tekniikan kanssa toimimisesta työläämpää kuin sen kaiken järjen mukaan tarvitsisi olla. Mutta minkäs teet, näillä mennään.

 6. Kirja on erittäin miellyttävä käyttöliittymä. Olen kuitenkin harkinnut lukulaitteen ostoa. Siis nimenomaan lukulaitteen, ei tabletin. Tietokoneen näytöltä lukeminen on ikävää. Kindle olisi muuten hyvä, mutta amazon-riippuvuus häiritsee. Haluan lukea myös suomenkielistä kirjallisuutta ja tukea kirjojen kääntämistä suomeksi. Toisaalta täkäläiset kirjastot eivät pysty hankkimaan kaikkia haluamiani kirjoja englanniksi.

  Minulla on vintti täynnä kirjoja pahvilaatikoissa. Vaikka remonttini joskus valmistuisi, tähän asuntoon ei saa niin paljon kirjahyllyjä kuin kirjoilleni tarvittaisiin. Ei ole tarpeeksi seiniä. Aion luopua suuresta osasta kirjojani. Olikin hyvä ajatus, että niitä voisi lahjoittaa kirjastoon. Katsotaan, huolivatko.

  • Kiitos kommentistasi! Kirja on erittäin miellyttävä käyttöliittymä, siitä olen aivan samaa mieltä. En ole perehtynyt näihin lukulaitteisiin, vasta kuulin että Kindle on Amazonin tuote ja näitä on monenlaisia. Olen vähän vastahankaan kaikenlaisen uuden tekniikan kanssa, jos on jo olemassa toimiva tapa tehdä sama asia vähemmällä tekniikalla tai kokonaan ilman.

   Kirjastoon kannattaa tosiaan tarjota ylimääräisiä kirjojaan. Kaikki ruoka-, sisustus- ja käsityökirjat ovat täällä ottaneet vastaan mielellään, ja olen huomannut niitä päätyneen hyllyyn. Muunkinlaista kirjallisuutta olen lahjoittanut. En ole tullut koskaan kysyneeksi mitä tekevät kirjoille, joita eivät päädy hyllyyn laittamaan. Olen itse tehnyt esikarsintaa ja tarjonnut sellaisia, joille uskoisin löytyvän helposti lainaajia. Osan kirjoista olen antanut SPR:n Konttiin tai kirjaston kierrätyshyllyyn.

   • Minä olen kanssa lahjoittanut kirjojani kirjastoon. Ajattelin, että ne ovat paremmassa käytössä siellä kuin minulla hyllyssä: voin halutessani käydä lukemassa ja lainaamassa ne kirjastosta (epätodennäköistä, mutta VOIN, jos haluan) mutta niitä voivat lukea myös muut – eikä minun tarvitse kantaa niitä muutoissa mukanani enää koskaan! \o/ Ainakin historiakirjat ja muut tietokirjatyyppiset sekä sarjakuvat (englanniksi ja suomeksi) kelpasivat hyvin, samoin kaikki sellainen, jonka sisältö ei vanhene tai ei ainakaan ole vielä kovin vanhentunutta. Yksi karttakirja 1990-luvulta ei kelvannut lainausosastolle mutta he neuvoivat laittamaan sen asiakkaille tarkoitettuun vaihtohyllyyn – siitä se sitten katosikin. Tuntuivat ilahtuvan kirjastossa ihan aidosti tuosta lahjoittamisesta ja tuntui itsestäkin paremmalta lahjoittaa jotain yleiseksi hyödyksi kuin vaikka antaa tai myydä kirpparilla taas jonkun seuraavan ihmisen hyllyntäytteeksi (vaikka en toki olekaan vastuussa toisten ihmisten hyllyntäytteistä 😉 )

    • Kiitos kommentistasi! Olen ajatellut aivan samoin. Kirjastolle lahjoittaminen hyödyttää suurta joukkoa ihmisiä. Jos lahjoittaisin kirjan jollekin tutulle, se todennäköisesti jäisi vain hänen hyllyään täyttämään. Kirja kestää niin monta lukukertaa, että on mukava lahjoittaa se kirjaston käyttöön. Kirjastossa ovat olleet tosiaan ilahtuneita lahjoituksista, myös cd-levyjä ottavat mielellään, sillä ne kuluvat ja niitä on korvattava uusilla.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s