Pukeutuminen – tylsää ja vakavaa?

Mitä enemmän joudun kiertelemään kaupoissa, sitä enemmän ihmettelen yhtä asiaa. Miksi ihmeessä kaikkialla on niin paljon mustaa?

Kenkäkaupassa. Hyllymetreittäin tylsiä, mustia kenkiä. Tai sitten jos kengissä on väriä, niin on myös liikaa korkoa. Matalia, kauniita kenkiä on todella vähän jos ollenkaan, ja väri loistaa poissaolollaan. Kun on räpyläjalkainen, niin joskus tuntuu, ettei saisi vaatia kengältään mitään muuta kuin sopivaa lestiä – ja siltikin menee vaikeaksi löytää sopivat. Kenkien laadusta (tai sen puuttumisesta) en tässä edes aloita.

Laukkukaupassa. Jos on käsittämätön onni myötä, ja löytää yksinkertaisen näköisen laukun ilman mitään häiriötekijöitä, niin tietysti se on musta. Myyjällekin yksinkertaisuus = musta. Minun maailmaani sopisi mainiosti oikein yksinkertainen laukku, jonka ainoa juju olisi sen erityisen kaunis väri – siis jotakin muuta kuin musta tai ruskea. Tai kirkkaanpunainen.

Vaatekaupassa. Yksinkertaisimmat ja parhaiten silmää miellyttävät vaatteet ovat usein mustia. Mustaa vaatemerta en käy läpi, sillä en halua pukeutua niin, että näytän vakavasti maksasairaalta. Joskus kuitenkin vaatteiden asettelu kaupassa saa kiinnittämään huomion tiettyyn, kauniiseen vaatteeseen, joka aivan liian usein ilottelee aina raikkaan mustan eri sävyissä.

Välillä tuntuu, kuin olisi olemassa kirjoittamattomia sääntöjä. Tyylikäs = musta. Aikuismainen = musta. Käytettävyydeltään monipuolisin = musta. Ajaton, iätön, klassikko = musta. Mitä tahansa tavoiteltavana pidettyä = musta.

Mistä lie johtuu, mutta musta ilmeisesti myy hyvin, kun sitä niin sinnikkäästi tarjotaan. Vai myykö se hyvin siksi, ettei aina anneta sopivaa vaihtoehtoakaan jonkin muun värisenä?

Mitä pukeutumiseen tulee, en jaksa ottaa sitä kovin vakavasti. Haluan näyttää siltä, että itse ilahdun peilikuvastani. Sovitan vaatteeni, kenkäni ja asusteeni sopimaan yhteen keskenään, ja kokonaisuudesta on löydyttävä väriä. Viimeisimmällä kauppakierroksella päältäni löytyi tummansinistä, oranssia ja turkoosia. Jos harmaaseen loskakeliin pitäisi vielä pukeutuakin harmaaksi, saati mustiin, niin alakulo olisi taattu. Oranssit kumisaappaat ja tumput ilahduttavat harmauden keskellä.

Olin viime viikolla kaupungilla pääasiassa kävelyttämässä itseäni, mutta poikkesin myös vilkuilemaan kauppojen tarjontaa. Tarvitsisin kevät- ja syksykeleihin sopivat kävelykengät. Kenkäkaupoissa ja kauppojen kenkäosastoilla iski lannistuminen jatkuvaan mustan vyöryyn. Kunnes poikkesin putiikkiin, jossa en ollut ennen käynyt. Kaupan tarjonta oli pääosin liian naisellista makuuni, mutta sopivat talvikengät olisin löytänyt. Kengistä ei väriä puuttunut! Oli sinisiä, vihreitä, luumunvärisiä, punaisia – kevätkengistä kuulemma myös keltaisia. Kiitin kauppiasta värikkäästä ja tavanomaisesta poikkeavasta valikoimasta. Aion palata takaisin, kunhan kauppias saa vaihdetuksi talvikenkien tilalle keväisempiä malleja. Toivon todella, että löytäisin räpyläisilleni sopivat, värikkäät kengät.

Katsoin pari päivää sitten hyvin palvelleita talvikenkiäni. Ne taitavat olla ikuiset. Jos voisin verrata niitä samoihin kenkiin uusina, näkisin kulumisen varmasti paremmin. Nyt huomaan kulumaa oikeastaan vain siinä, mihin farkun lahje kengän päällä osuu. Tummissa mokkakengissä kuluma ei juuri erotu, varsinkaan pimeässä talvisäässä kulkiessa, ja kun pitkät lahkeet peittävät suuren osan kengästä. Minulla ei ole koskaan ollut yhtä kestäviä kenkiä, niinpä olen viimeisinä vuosina katsonut mitä kenkäkaupoissa on tarjota, siltä varalta että pitäisi hankkia uudet kengät. Kiinnostavia pareja ei ole näkynyt. Viimeisimmällä kauppakierroksellani värikkään putiikin kengät herättivät pitkästä aikaa jonkinlaista mielitekoa ostaa, vaikkei välttämätöntä tarvetta olekaan. Joka tapauksessa mahdollinen talvikenkien osto on ajankohtaista aikaisintaan ensi talvena.

Kauppakierroksella alkoi tuntua siltä, että jos kauppojen tarjonta ei muutu, saatan joutua tulevaisuudessa lähtemään ostosreissulle kotikaupunkini ulkopuolelle.

23 kommenttia artikkelissa “Pukeutuminen – tylsää ja vakavaa?

 1. Oletettavasti mustaa tarjotaan niin paljon koska se myy Suomessa. Itse kiinnitän jatkuvasti huomiota tähän ilmiöön katukuvassa, jossa kenties keskikesää lukuunottamatta valtaosa on pukeutunut jos ei aina mustiin niin pääasiassa kuitenkin tummiin ”suojaväreihin”. Onhan siinä toki puolensa, tummassa vaatteessa tahrat eivät näy läheskään niin paljoa kuin vaaleammassa (harvemmin näkee mustaa paitaa jossa vaikka kainalot olisivat pinttyneet käyttökelvottomiksi) joten se on tietyllä tapaa huolettomampi ja pitkäikäisempi. Kyllä minultakin löytyy tummia vaatteita muiden ohella ja varsinkin nahkakengät monesti näyttävät paremmilta mustina kuin vaihtoehtoisissa väreissä (tämä on tietysti huonoa suunnittelua valmistajan osalta, esimerkiksi kengissä saattaa olla standardivärinen pohja tai tehosteet sen sijaan että ne soinnutettaisiin sopimaan kaikkiin sävyihin).

  Erityisesti talvitakeissa on vaikea valita hyvää ei-tummaa väriä. Keltainen talvitakki olisi niin ihana, mutta minulle ei sovi keltainen ollenkaan, erityisesti kasvojen lähellä niin suurena pintana. Valkoinen taas nuhjaantuu tosi nopeasti ja sitä saa pestä monta kertaa talvessa (testattu on). Toisaalta jos on vähän ”puetumman” näköinen ja käyttää värikkäämpää takkia ihmiset tuijottavat häiritsevästi, kun erottuu massasta (testattu tämäkin, aloin jo epäillä että olen jättänyt jotain olennaista pukematta tai kenties kasvattanut ylimääräisen käsivarren). Välikauden takeissa onneksi on jo helpompaa saada iloisempi sävy ja niitä alkaa näkyä muidenkin päällä.

  • Kiitos kommentistasi! Katukuvassa tosiaan vilisee paljon mustaa ja tummia värejä, ihmeen vähän väriä löytyy asusteistakaan. Itsellänikin on talveksi tummanruskea takki, lahjaksi saatu villakangastakki on musta, ja kevät/syksytakki on tummansininen. Värivalintoja määrittelee paljon se, mitä kaupoissa sattuu olemaan tarjolla silloin kun takkia tarvitsee. Talvella tuntuu hiukan hankalalta laittaa päälle kovin värikästä tai vaaleaa, mutta asusteissa haluan käyttää väriä tai muuten tulee jotenkin nuutunut olo.

   Tummat värit ovat kyllä huolettomia ja pitkäikäisiä, tosin toisaalta joskus näkee keskusteluja siitä miten mustat vaatteet saisi myös pysymään mustina. Mutta likahan tummassa ei niin helposti näy. Onkohan osa tummien vaatteiden suosimisesta ihan käytännöllisyyttä?

   Minulla oli joitakin talvia sitten valkoinen talvitakki, mutta se lähti kierrätykseen aika nopeasti. Ei sen kanssa osannut olla mitenkään päin, kun esim. hihansuut olivat jatkuvasti jotain muuta kuin valkoiset. Tuntui, että on varottava jatkuvasti ettei tärvele takkiaan.

   Silloin kun pitäisi pukeutua siistimmin ja jollakin tavalla tyylikkäämmin, toivoisin että mustien vaatteiden sijaan olisi saatavilla enemmän vaikka tummansinistä. Tai tummaa harmaata, luumua, jotain muuta tummaa. Se ajaisi saman asian kuin musta, mutta moni vaaleaihoinen suomalainen näyttäisi vähän vähemmän sairaalta.

 2. Vaatteita on todellakin vaikea löytää missään muussa värissä kuin tummissa sävyissä. Mutta luulen että se todella johtuu siitä mikä myy. Suurin osa suomalaisista ei halua erottua joukosta väriläiskänä, tai kokee huomion kiusalliseksi, kuten h tuossa yläpuolella. Laskin viime syksynä kerran useamman ratikkapysäkin välillä kaikki kirkkaan väriset vaatteet, siis jotain muuta kuin valkoista tai beigeä. Väriin pukeutuneita ihmisiä oli koko matkalla muistaakseni viisi, ja niistäkin osa turisteja. Kun itselläni oli samaan aikaan päällä kirkkaanpunaista ja sitruunankeltaista, olo oli kyllä kuin papukaijalla varpusparvessa, mutta se oli kieltämättä tarkoituskin. Pohdiskelin viime vuonna pukeutumistani aika paljon, ja päätin tuolloin etten osta enää yhtään mustaa vaatetta lisää. Siinä päätöksessä olen pysynyt!

  Tosin arvelisin, että kevät ja kesä ovat parhaita aikoja hankkia värikkäitä vaatteita, silloin kotimaisetkin liikkeet uskaltavat ottaa väriä valikoimiin. Tässä tullaankin ennakointiin: jos haluaa jotain tiettyä väriä, sitä kannattaa hankkia silloin kun kaupassa on, koska todennäköisesti heti kesän alennusmyyntien jälkeen seuraavat puoli vuotta väriskaala on jotan mustan ja ruskean välimaastossa.

  • Kiitos kun kommentoit! Kun löytäisi siistejä, yksinkertaisia vaatteita jossain muussa värissä kuin musta, niin jo helpottaisi. Tummansininen tai vaikka tumma harmaa olisi aivan yhtä toimiva ja kävisi kaikkialle. Muutenkin on hankala hankkia siistimpiä vaatteita, niin viimeistään niiden mustien vaatetankometrien äärellä iskee luovutusmentaliteetti. Arkisissa vaatteissa käytän värejä, jotka sopivat minulle ja keskenään, varsinkin sinä aikana vuodesta kun en tarvitse takkia. Kuljen jotenkin niin omassa kuplassani kaupungilla, että en tiedä katsooko minua joku vai ei. Itse en myöskään seuraa muita ihmisiä kuin sen verran, etten päin kävele. 😀 Ainoastaan silloin tulee katseltua muita tarkemmin, jos on etsimässä jotain tiettyä vaatetta tai vaikka laukkua, saa jonkinlaisen käsityksen millaisia vaatteita kulloinkin käytetään ja millaisia laukkuja on olemassa. Parhaiten viihdyn itsessäni, kun asussani on riittävästi väriä.

   Vielä pari vuotta sitten erehdyin ostamaan mustan yläosan. Arvostelukyky oli jäänyt kauppareissulla kotiin, ja jostain tuli päähän, että mustahan nyt sopii kaiken kanssa ja on aina tyylikäs. Kotona kun katsoin itseäni peiliin tuossa vaatteessa, näytin aivan kauhealta. Iho näytti niin keltaiselta, että piti hetken jo miettiä, että onkohan kaikki ihan hyvin…

   Arkivaatekauppani ja luottovaatettajani R-collection (tiedoksi kaikille, että ei ole maksettu mainos, edelleenkään) ei onneksi värejä pelkää, sieltä saan värikkäitä paitoja, jotka olen kaikin puolin hyviksi ja kestäviksi vuosien saatossa havainnut. Valitettavasti heidän siistit vaatteensa eivät ole vartalolleni tai tyyliini toistaiseksi sopineet. Kauniita ne silmääni kyllä muuten ovat, tosin sopivampia jonkun toisen päälle.

   • Tuli muuten mieleen, oletko koskaan käyttänyt tavaratalojen ostoskonsultin apua? En nyt muista miksi näitä ihmisiä kutsutaan, mutta ainakin stockalla on tarjolla palvelu, jossa myyjä on etukäteen hakenut asiakkaan antamien speksien mukaan vaatteita sovitettavaksi, eikä itse tarvitse etsiä mitään. Olen kerran käyttänyt tätä palvelua itse, ja se helpotti ostamista merkittävästi. Minulla oli tuolloin aika paljon tiettyjä pukeutumiseen liittyviä rajoitteita, mutta myyjä oli onnistunut hakemaan paljon osuvia vaatteita. Osa oli tietysti ihan mahdottomia, mutta ostin myös käytännössä koko garderoobin kerralla. Helpointa oli, kun ei tarvinnut poistua sovituskopista kertaakaan. Myyjä haki sopivat koot, toiset värit ja muut mitä halusin. Tuli vain mieleen, että tällä systeemillä saattaisi ostaminen helpottua, jos hakee jotain tiettyä juttua mutta on esim. vieraassa kaupungissa. Ostopakkoa ei ollut, mutta koska minulla oli tuolloin todellinen tarve uusille vaatteille, päädyin ostamaan aikamoisen kasan vaatteita. Mutta koska myyjillä ei ole provisiopalkkausta, niin minkäänlaista tuputtamista en havainnut.

    • Olin kerran kaupan omalla pukeutumisneuvojalla. Odotin häneltä enemmän osaamista ja esim. ymmärrystä siitä, minkälaisiin vaatteisiin minkäkin muotoisen kannattaisi pukeutua. Sitä tietoa en saanut (että yrityksen ja erehdyksen kautta mennään edelleen), mutta toki hän oli hakenut valmiiksi vaatteita, joista osa oli aika sopivia. Sanoit, että tuollainen palvelu helpotti ostamista. No niin teki, minäkin koin mukavana, että sain kerralla kokeilla paljon vaatteita kopista välillä poistumatta ja ympäri kauppaa kiertämättä. Ostaminen helpottui kohdallani kyllä liikaakin, tulin ostaneeksi vaatteita joita en sitten osannutkaan käyttää. Sopivat suorat housut kyllä löysin, mikä oli mainiota. Nykyään kun kaupat usein järjestetään merkin eikä tuotteen perusteella, niin vaikka juuri suoria housuja etsiessä pitäisi kävellä ympäri kauppaa merkiltä toiselle, mikä tuntuu älyttömältä. Ei tarvinnut kokeilla turhaan aivan vääränmallisia housuja, kun olin etukäteen myyjälle kertonut missä kohtaa yleensä housujen sopivuus tökkii.

     Voisin käyttää palvelua jatkossakin, mutta minun pitäisi itse olla paremmin selvillä siitä, mitä aivan todella olen hakemassa. Ja pitäisi osata sanoa ei vaatteille, jotka näyttävät peilissä oikein hyviltä, mutta eivät ehkä kuitenkaan päätyisi käyttöön. Itse saatan mennä lankaan siinä, että kun kerrankin löytyy paljon tavallista helpommin istuvia vaatteita, niitä tulee ostaneeksikin helpommin. On vaan niin helpottunut, että joskus jotain sopivaa löytyy.

     Nyt jäin miettimään tuota ostoskonsultti-sanaa ja ehdotustasi, että sellaisesta olisi apua vieraassa kaupungissa asioidessa. Ilmeisesti kyse on kuitenkin erilaisesta palvelusta? Tapasin pukeutumisneuvojaa ensin kerran, ja toiseksi kerraksi hän oli etsinyt paljon soviteltavia vaatteita. Tuohan ei välttämättä toimi ainakaan silloin, jos on päiväseltään jossain käymässä. Varasitko hänelle ajan etukäteen vai saitko tuollaista palvelua ns. lennosta? Tapasitteko ennen sovituspäivää vai miten tuo toimi?

     • Pukeutumisneuvoja taitaa kuitenkin olla se oikea termi, mulla oli vaan täydellinen oikosulku kun kirjoitin tuota kommenttia! Käytin tätä palvelua Helsingin keskustan stockalla. Tilanne oli tuolloin se, että olin vastikään saanut vauvan, eikä kaapissa kirjaimellisesti ollut mitään, mikä olisi a) mahtunut päälle b) näyttänyt hyvältä c) soveltunut esim. imettämiseen olematta kuitenkaan äitiysvaate. Olosuhteista johtuen kaikessa rauhassa kaupassa kiertely ei tullut kysymykseen. Niinpä varasin ajan puhelimessa, ja selvitin siinä mahdollisimman tarkkaan, millaisia vaatteita olin etsimässä. Minulta kyseltiin merkkimieltymyksiä, hintahaitaria yms. Odotin, että pukeutumisneuvoja olisi halunnut tavata minut henkilökohtaisesti, mutta toisaalta siihen ei välttämättä olisi ollut mahdollisuuttakaan. Puhelu konsultin kanssa oli siis ainoa kontakti etukäteen. Sitten menin sovittuna aikana kauppaan, ja aloin vetää vaatteita päälleni.

      Sovitin aivan hirveän määrän vaatteita, joista kuitenkin löytyi joukosta sopivia. Kuten sanoin, mukana oli tietenkin paljon myös sellaista, joka esim. värin tai kuosin takia jäi edes kokeilematta, mutta olin päättänyt suhtautua avoimin mielin, ja sovittelin sellaisiakin, joita en itse olisi valinnut. Suurin osa ostamistani oli ”oman tyylisiä”, mutta sellaisia että ne täyttivät myös toiminnalliset vaatimukseni. Mutta ostin ainakin yhden puseron, jota en varmasti olisi vilkaissutkaan itsekseni. Osoittautui kuitenkin hyväksi ja toimivaksi ostokseksi. Ilman avustajaa koko ostosreissu olisi ollut lähes mahdoton toteuttaa, eli sikäli olin erittäin tyytyväinen. Tilanne oli siinä mielessä erilainen kuin sinulla, että etsin ratkaisua erittäin käytännölliseen ongelmaan, enkä kaivannut pukeutumisneuvojalta muuta apua kuin sen, että hän osasi hakea valtavasta valikoimasta ne vaatteet, jotka täyttivät antamani kriteerit. Epäilen, olisiko tämän henkilön taidot riittäneet todelliseen pukeutumisneuvontaan, eli siihen mitä itse olit hakemassa. En tiedä, onko Suomessa sellaisia konsultteja, jotka tuon alan todella hallitsisivat? Jos joku tietää, niin voisi ilmiantaa tänne 🙂

      Tämä vaihtoehto tuli kuitenkin mieleen, kun kirjoitit väreistä. NImittäin tuotahan voisi käyttää siten hyödyksi, että ilmoittaa haluavansa ostaa vaikkapa neuleen, joka saa olla materiaalia x, y tai z, kokoa 38/M, pitkähihainen ja jonka pitää olla vaikka sininen tai keltainen (kuvitteellinen esimerkki, mutta sait varmaan ajatuksesta kiinni). Sitten voisi kerralla katsoa ne kaikki läpi, ilman että täytyy raahustaa läpi koko tavaratalon.

 3. Oma vaatekaappinikin näyttää lähinnä koostuvan mustan eri sävyistä, vaikka olenkin sitä yrittänyt piristää ja muokata kauemmas noista tumman sävyistä. Helpommin sanottu kuin tehty, ja kun olen isokokoinen ihminen, niin se tekee asiasta vielä vaikeampaa. Itseasiassa olenkin hämmästyttänyt välillä ihmisiä kirkkailla vaatekappaleilla, mutta en kyllä ole (ainakaan päin naamaa) mitään negatiivista kuullut. Takin haluaisin kovasti jossain muussa kuin tumman sävyssä, itseasiassa mielellään vihreän tai kirkkaansinisen, mutta kun takkia jo valmiiksi vaikea löytää, niin ei sitä ainakaan eri väreissä ole saatavilla. Olen jo kovin onnellinen siitä että kevät/kesä takkini on valkoinen, koska on niin paljon piristävämpää pitää valkoista päällä kuin mustaa. Tein itseasiassa saman päätöksen kuin Jennin arkijärki jossain vaiheessa: en osta enää mustia vaatteita. Niin pitkälle sitä noudatan kuin mahdollista (joissain tapauksissa vain en pysty) ja olen iloinen että olen saanut ostettua jotain muuta kuin mustaa. Valitettavasti se on vain niin helppo valita se musta perusväri ja siihen pieni väri, sen sijaan että rohkeasti käyttäisi useampaa väriä. Ärsyttävää kylläkin yrittää löytää päällepantavaa kun tuntuu ettei kaapissa ole muuta kuin mustaa ja haluaisin mieluummin laittaa jotain värikästä.

  Laukut minulla sen sijaan hyppivät väristä toiseen (tosin minimalismin myötä olen pyrkinyt niitä joka tapauksessa vähentämään), mutta lähinnä koska ostan suuren osan laukuista ulkomailta. Muutaman todella värikkään laukun olen myös omistanut ja saanut niistä positiivista palautetta. Mielenkiintoista sinänsä etteivät ihmiset halua värikkäitä laukkuja, mutta ehkä se liittyy siihen ettei ”osaa käyttää” värikästä. Näin ainakin äitini asian ilmaisee jos yritän saada ostamaan jotain muuta kuin mustaa.

  • Kiitos kommentistasi! Kirkkaansininen tai vihreä takki kuulostaa ihanalta! Itse olin vähällä muutama vuosi sitten ostaa kirkkaanvihreän kevättakin, mutta jäin sen mallin toimivuutta sitten kuitenkin miettimään.

   Kenelle musta sopii, niin onhan sen valitseminen kaupassa helppoa. Ehkä liiankin, ja saattaa kerätä helposti sen enempää ajattelematta aika synkän vaatevalikoiman. Itse joskus mietin, että musta on niin ohi silmän menevä väri, että ihminen voisi varmaan käyttää vaikka vuoden putkeen samaa mustaa asua, ilman että kukaan huomaisi. Ainakin jos on tapana pukeutua aina tietyllä tyylillä. Tietysti sitten huomaa, jos jonain päivänä on päällä mekko ja toisena farkut ja paita.

   Värikkäissä laukuissa olen huomannut, että se väri on usein kirkkaanpunainen. Sopii varmaan täydellisesti kirkkaanpunaisen huulipunan kanssa, (jota en koskaan tule käyttämään), vai mistä lie johtuu tuo kirkkaanpunaisen ylivalta värikkäissä laukuissa. Itse kaipaisin vaikka sinisen ja vihreän eri sävyjä, tai vaikka poltettua oranssia laukkuliikkeiden valikoimaan. Taas tunnen itseni epänaiselliseksi, kun en innostu siitä kirkkaanpunaisesta tai pinkistä, joita kyllä kaupoissa näkyi. Yhden todella kauniin sinisen laukun näin muutama päivä sitten, mutta se oli keinonahkaa ja turhan suuri. En osaa luottaa keinonahan kestävyyteen, vaikka eräskin myyjä kertoi sen nykyään olevan usein todella kestävää (”jopa 2-3 vuotta!”), vaikka kuulemma puolessa vuodessa hajoaviakin laukkuja on. Pari-kolme vuotta ei ole minulle pitkä kestoikä laukulle, kun samettikangaskassinikin on kestänyt jo kymmenen vuotta ja ikääntyy kauniisti verrattuna johonkin keinomateriaaliin.

   Tuo ajatus, ettei osaa käyttää värikästä, mietityttää. Johtuukohan se monella siitä, että jos haluaa vaatteidensa ja asusteidensa sopivan yhteen, joutuu miettimään paljon tarkemmin mitä ostaa. Tulee helposti ”ei mitään päällepantavaa” -tilanteita suurenkin vaatevaraston kanssa, jos ei huomaa aina ajatella kokonaisuutta uutta ostaessaan. Monelta voi myös puuttua varmuutta värien yhdistelyn kanssa, jolloin kokee helpompana välttää monia eri värejä.

 4. Mustuus tosiaan, ja se näkyy varsinkin katukuvassa! Varsinkin Helsingissä sitä aina yllättyy siitä, kuinka kaduilla tulee vastaan jatkuvasti kokomustaan (takki, housut, kengät) ja yhteen väripilkkuun (esim. kassi tai takin alta pilkottava pitkä paidanreuna) yhdistelmään. Esim. Marimekon suosituin juttu katukuvassa on ne yksiväriset laukut, mikä antaa varsin yksipuolisen kuvan tunnetuimman suomalaisen designin skaalasta… Missä murretut sävyt, missä toisiinsa sointuvat värit?

  • Kiitos kommentistasi! Murrettuja sävyjä kaipaan minäkin, ainakin sinne kaupan hyllyyn, jotta sellaisia olisi mahdollisuus valita. Kadulla kulkevien ihmisten pukeutumiseen kiinnitän vain vähän huomiota, mutta rohkeaan värienkäyttöön kiinnittyy välillä huomio, vaikken ihmisiä erityisesti seuraakaan. Ja hauska huomio tuo Marimekon laukut katukuvassa. Yritys jonka tuotteissa todella on väriä, ja katukuvaan päätyy eniten se musta.

   Nyt muistankin kun joskus oli radiossa puhetta suomalaisten arasta värien käytöstä. Olisikohan ollut viime keväänä. Jonkun kaupan edustaja sanoi, että ihmiset ihailevat kaupassa värikkäitä vaatteita, ja kysyvät sitten, että ”saako tätä mustana?”. 😀

 5. Mustia on monia sävyjä, osa taittaa ruskeaan, osa siniseen ja osa vihreään ja en pidä eri mustien yhdistämisestä keskenään ilman harmonisoivaa elementtiä. Monesti näkee hyvin huonoja mustien yhdistelmiä. Sinisiä on erilaisia ja samoin vihreitä. Kaikissa kaupoissa on aina samat sävyt ja ajoittain löytää sopivaa ja välillä menee monta vuotta ilman että omia sävyjä on kaupoissa. Tummansininen, tummanharmaa, luumu ja tumma kylmä vihreä ovat paljon mielenkiintoisempia neutraaleja värejä kuin musta, jolle on toki ajoittain tarvetta.

  Pikkukaupungista saa jotain hyvin, mutta hyvin usein joutuu muualle ostoksille. Minä en saa täältä edes sukkia ja muita alusvaatteita.

  • Kiitos kommentistasi! Nuo mainitsemasi tummat värit olisivat tervetulleita mustan rinnalle kauppoihin talviajalle. Samaa mieltä, huomattavasti kiinnostavampia olisivat kuin musta. Tuon mustien yhdistelyn olen joskus huomannut hankalaksi, vaikka ostan mustaa vain jos ei ole vaihtoehtoa. Jos on musta yläosa ja alaosa, niin harvoin ovat samaa mustaa kuitenkaan. Minun kohdallani mustaa on päällä lähinnä ulkoillessa, enkä jaksa silloin erivärisistä mustista vaatteista harmistua. Eri juttu olisi jos niitä pitäisi käyttää muualla kuin hikilenkillä.

 6. Taidan olla poikkeus tässä joukossa. Rakastan mustaa ja mielestäni parempaa väriä ei olekaan. 🙂 Eli en jaa tätä ongelmaa, vaan skandinaavinen pelkistetty ja tumma tyyli sopii minulle mainiosti.

  Mutta totta se on. Värejä ei Helsingissä juuri näy ja kun ulkomailla kysytään minun ja ystäväporukani nähtyään ”Pukeutuvatko kaikki suomalaiset mustaan?”, niin vastaus on ”Oikeastaan joo.”. 😀

 7. Aina ei voi valita niin vapaasti. Itsellä ongelmana on liiallinen hikoilu, joten on pakko pukeutua mustaan ja valkoiseen, sillä niistä hikiläikät näkyvät vähiten. En voi kuvitellakaan pukeutuvani harmaaseen tai pastellehin. Joskus värikkäässä onnistuu joku kuviollinen, josta hikiläikät ei näy, mutta olen jo aika tottunut värittömyyteen. Yritän sitten joskus piristää värikkäillä huiveilla ja laukuilla.

  • Kiitos kommentistasi! Tuo on kyllä totta, että jos hikiläikkien näkymiseltä haluaa välttyä, ovat musta ja valkoinen parhaat värit. Itsekin hankin aikoinaan joogatunteja varten mustan asun juuri samasta syystä. Oikein tummansinisen paitani olen huomannut käteväksi, jos haluaa välttyä esittelemästä hikiläikkiään. Joka tilanteessa en asiaa edes ajattele, ollessani ulkoilemassa minulle on aivan sama vaikka olisi koko paita märkä, niin kuin yleensä onkin. Vaatteita ostaessani en myöskään erityisesti ajattele asiaa hikoilun kannalta, ainakaan arkivaatteiden osalta. Siistimmissä vaatteissa mietin kyllä, ettei vaate mielellään olisi aivan kiinni kainalossa, ja ettei siinä hiki kovin helposti näkyisi.

   Onneksi noita neutraaleja värejä voi tosiaan piristää värikkäillä asusteilla. Siitä on iloa varsinkin silloin, jos esim. juuri tuosta hikisyystä näkee paremmaksi valita lähinnä vain neutraalia valkoista tai mustaa.

 8. Minäkin olen jo vuosia miettinyt miksi ei löydy värikkäitä vaatteita kaupasta. Piristäisi arkea, ja itse ainakin huomaan ”masentuvani” jos en saa jotain väriä vaatteisiin. Kaupoissa aina selitellään että kun se musta myy, tottakai se myy, koska ihmiset tarvitsevat vaatteita eikä paljon muuta ole ostettavaa. Itse olen varsinkin moottoripyörävaatteissa etsinyt värikkäitä vaatteita, nyt löysin mp messuilta pinkin ajotakin! Onneksi sentään joku kauppa on huomannut että väriä kaivataan! Mp vaatteissahan on myös turvallisuus aspekti, eli jos sinulla on värikästä/kirkasta päällä, niin myös erotut joukosta, eli muutkin näkee sinut ja moottoripyöräsi liikenteessä!

  • Kiitos kommentistasi! Sama juttu minulla, jos vaatteissa ei ole väriä niin tunnen oloni jotenkin vetämättömäksi ja alakuloiseksi. Käytän paljon tummansinisiä farkkuja ja kevät/syksytakkinikin on tummansininen. Piristän asua mielelläni jollakin värikkäällä, kaipaan kontrasteja. Sama juttu kodin sisustamisessakin, kontrastit piristävät.

   Kiva kuulla, että löysit pinkin ajotakin! Hieno juttu, että joku on tosiaan tajunnut, että väriäkin kaivataan. Ja tuo turvallisuusnäkökohta on huomion arvoinen.

   Kauppojen asenne on joskus outo. Minulle on useamman kerran selitetty, että jotain ei ole hyllyssä, koska se ei myy. Miten ihmeessä voisi myydäkään, kun sitä ei ole tarjollakaan! Toki se myy helpommin mitä hyllyssä on, kuin se mitä ei ole. Etsiessäni varvaskenkiä eräs kauppias puhisi, että muita malleja kuin hyllyssä olevat ei ole eikä tule, kun eivät myy kaupassa eivätkä verkkokaupassa. Hän oli ”fiksusti” valinnut hyllyyn ehkä malliston rumimmat kengät, jotka olivat vielä maastojuoksuun tarkoitettu. Tehokkaasti karsi mahdolliset ostajat minimiin. Mallistossa on paljon ihan katukäyttöön/salille sopivia kenkiä, joille löytyisi takuulla laajempi ostajakunta kuin hänen valitsemilleen kengille.

 9. Tämä on niin mielenkiintoinen aihe että kommentoin vielä uudelleen. Luulen, että aika osuva on tuo juttu, että värikkäitä vaatteita ihaillaan kuvissa ja mallinuken päällä, mutta lopulta rohkeus pettää ja ostetaankin mustaa tai neutraalia. Minusta tuntuu, että suomalaisille on tyypillistä se, että mieluummin sulaudutaan massaan kuin erottaudutaan joukosta, ja siihen musta on hyvä väri. Mustalla ei tavallaan voi mennä pieleen, se sopii melkein mihin tahansa tilaisuuteen, eikä kukaan voi kritisoida, eikä varsinkaan kukaan vieras tule kommentoimaan. Mutta viime aikoina värejä on kyllä alkanut näkyä katukuvassa. Oletteko huomanneet, että esim. farkkuja on nykyisin sekä miehillä että naisilla kaikissa väreissä? Miehillä näkyy jopa hilpeitä keltaisia kalosseja, ainakin täällä Helsingissä.

  Itse kuulun siihen joukkoon ihmisiä, jolle musta aidosti sopii. Voisin siis pitää (ja olen pitänytkin) mustaa niin paljon kuin haluan näyttämättä sairaalta tai kalpealta. Sen sijaan valkoisesta on vaikea löytää sävyä, joka sopisi minulle.

  • Hyvä idea tuo mitä ehdotit, että antaisi toiveet etsimästään ja katsoisi sitten läpi kaikki kerralla. Jostain syystä ei ole tullut mieleeni, että voisihan noinkin toimia. Pukeutumisneuvoja oli loistava ratkaisu tilanteeseesi!

   Farkkuja tosiaan on jo jonkin aikaa ollut kaikenlaisissa väreissä. Musta ja valkoinen ovat kumpikin itselläni valintojen ulkopuolella. Näytän paremmalta jossain värikkäämmässä. Molemmat ovat aivan käypäsiä ihmisellä, jolle ne sopivat. Jännä juttu on muuten sekin, että väri josta ei pidä, ei haittaa silmää yhtään, kun se on ihmisen päällä kenelle se todella hyvin sopii.

 10. Minäkin toisaalta rakastan värejä ja värikkäitä, kuviollisia vaatteita, mutta jos yksi pitää valita niin kyllä perusmusta vie voiton kuitenkin. Mielestäni en myöskään näytä mustassa kalpealta. Minulla on oikeastaan aina hyvin kirkasta kynsilakkaa ja usein huulipunaakin, joten koen että ne toimivat jo hyvinä väripilkkuina vaikka asu olisikin kokomusta.

  Oma vinkkini värikkäitä mutta simppeleitä vaatteita etsiville on Indiska. Siitä on tullut vuosien varrella luottokauppani, löydän sieltä kauniita ja selkeitä vaatteita sekä monen värisenä että myös mustana. Laatukin on mielestäni kohdallaan. Heillä ei tosin ole kovin monia myymälöitä Suomessa. Verkkokauppa toimii kyllä, jos sitä haluaa käyttää.

  • Kiitos kommentistasi! Musta on mainio tausta, josta pienetkin väripilkut erottuvat. Mustan ja värien väliset kontrastit tekevät asusta minun silmääni kiinnostavan. Pelkkä musta yksinään, ilman mitään väripilkkua, näyttää silmääni vain ankealta. Mutta jos joku tykkää pukeutua kokomustaan, niin eihän se minulta pois ole. Itse koen värien sekamelskan yhtä epämiellyttävänä kuin kokomustankin. Makuasioita ja hyvä niin. Parhaiten pukevat aina sellaiset vaatteet, joissa niiden kantaja parhaiten viihtyy.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s