Isompi asunto vai pienemmät, toimiviksi suunnitellut neliöt?

Asuminen on kallista ja asuinneliöt ovat arvossaan, asui sitten vuokralla tai omistusasunnossa. Ainakin ennen on ajateltu useimmiten niin päin, että kun tavaran määrä alkaa pullistaa asunnon ääriviivoja, hankitaan suurempi asunto. Nykyään ajatusta jo kyseenalaistetaan, ja mietitään myös tavaran vähentämistä keinona sopia olemassa olevaan asuntoon paremmin.

Ajattelin aikoinaan, että enemmän asuinneliöitä on parempi kuin vähemmän. Kuten moni muukin, ajattelin, että suunta on pienemmästä asunnosta kohti suurempaa. En kyseenalaistanut ajatusta mitenkään, asuinneliöiden kasvaminen oli minulle osoitus elämänlaadun ja taloudellisen tilanteen parantumisesta. Tietysti näitä kohti tuli pyrkiä.

Meillä asuinneliöt kasvoivat ensin ja tavaran määrä vasta neliöiden mukana. Pitihän ne lisäneliöt saada ”tuntumaan kotoisilta” ja täyttää sopivilla tavaroilla. Näin yli kymmenen vuotta myöhemmin tuntuu omituiselta, etten kyseenalaistanut tuota tapaa toimia. Mietinkö koskaan minkä verran tilaa me kaksi todella tarvitsisimme? Mitä kuvittelin suuremman asunnon tuovan tullessaan?

Ajattelin suuremman tilan tarjoavan ainoastaan hyötyjä. Erillinen vierashuone/työhuone tuntui ajatuksena mainiolta, mutta käytännössä huone oli kummassakin käyttötarkoituksessaan olemattomalla käytöllä. Kolmitasoisen asunnon siivoaminen oli työlästä arkenakin, ja vierailukuntoon siivoamiseen meni kolme päivää. Suuri ja avoin keittiö-olohuonetila ei tuntunut kotoisalta. Viihtymään menin asunnon pienimpään huoneeseen, tai toisen huoneen parvelle, pikkuruisen ikkunan viereen, josta oli näkymä talon katolle.

Elämä toi eteen tilaisuuden, ja muutimme jälleen, tällä kertaa pienempään asuntoon. Samassa asunnossa asumme edelleen. Asuttuani eri kokoisissa (30-82,5 neliötä) asunnoissa, en enää valitsisi suurempaa asuntoa. Sen sijaan panostaisin enemmän pienen asunnon toimivuuteen juuri asukkaidensa tarpeita ajatellen.

Asumisseikkailujeni jälkeen olen alkanut miettiä, minkä verran asuntoja Suomessa muokataan juuri omaan elämäntapaan sopiviksi. Tuntuu siltä, että kovin vähän. Aiemmin kun seurasin paljon sisustusohjelmia ja -lehtiä, vain harvoin tuli vastaan koteja, joissa oli tehty jotakin tavanomaisesta poikkeavaa. Useimmiten asunnot sisustetaan varsin samalla tavoin, jopa asunnon koosta riippumatta. Pieneen asuntoon yritetään sinnikkäästi sovittaa samankaltaiset kalusteet kuin isompaankin, eikä kalusteiden todellista tarvetta välttämättä kyseenalaisteta. Luova ajattelu asunnon kalustamisessa voisi lisätä asunnon toimivuutta ja avaruutta. Joskus olen nähnyt asukkaan valinneen pieneen asuntoonsa sohvan/sohvaryhmän sijaan suuren pöydän, jonka ääreen mahtuu tekemään monenlaisia asioita ja kokoontumaan suuremmallakin porukalla.

Miten tarkkaan oikeastaan mietimme, mikä olisi juuri meille paras tapa käyttää neliömme?

Moni suomalainen asuu pienessä asunnossa. Olen ihmetellyt, mikseivät erilaiset sänkyratkaisut, kuten kaappisängyt, ole yleistyneet. Näin 54-neliöisen kaksion asukkaana olen miettinyt, minkä vuoksi sängyn annetaan ottaa niin paljon tilaa asunnosta. Meillä pieneen makuuhuoneeseen ei sängyn lisäksi sovi mitään muuta (rakenteisiin sijoitetun vaatekomeron lisäksi), joten huoneen tehtävänä on säilyttää sänkyä. Mielelläni käyttäisin asunnon hiljaisinta huonetta myös kirjoittamiseen, musiikista nauttimiseen tai vaikka hiljaisuuden kuuntelemiseen ja rauhoittumiseen. Kissankarvattomalla vyöhykkeellä venytteleminen ja joogakin olisi mukavampaa, kun se onnistuisi ilman edeltävää imurointia.

Hyvin toteutettu kaappisänky tai muu tavallisesta poikkeava ratkaisu tekisi ihmeitä yksiössä, miksei isommissakin asunnoissa. (Vuokralla asuminen toki asettaa omat rajoituksensa.) Selvitin asiaa ohimennen, ja löysin kovin vähän. Kotimaassa valmistetaan lähinnä esim. päiväkoteihin toimitettavia, kaapista alas laskettavia kerrossänkyjä. Koteihin tarkoitettujen ratkaisujen laatu, ulkonäkö ja suunnittelu eivät vakuuta. (Otetaan halpa lastulevykaappi, laitetaan sisään sänkymekanismi – valmis. Hieman enemmän toivoisin kunnianhimoa suunnitteluun.) Parisänkyratkaisua en muista nähneeni. Tyylikkäitä ja loppuun asti suunniteltuja pienten tilojen kalusteratkaisuja tuodaan maahan Italiasta. Yleensä en laita linkkejä yrityksiin tai tuotteisiin, mutta nyt laitan, jotta asiasta kiinnostuneet voisivat nähdä miten nerokkaita ratkaisuja tilankäyttöön on olemassa. Tuollaisten ratkaisujen avulla pienestä asunnosta voisi saada huomattavasti toimivamman. (Minulla ei ole minkäänlaisia yhteyksiä linkin takaa löytyvään yritykseen.)

Tähän nykyiseen asuntoon kaappisänkyratkaisua tuskin tulee enää hankituksi, kun se ei muuttaessa tullut mieleen. Kohtuullisen arvokkaat komeron liukuovet menisivät täysin hukkaan, samoin muut mittatilaustyönä hankitut osat. En pidä tuhlauksesta, mitä sinänsä toimivan järjestelmän uusiksi laittaminen minusta tässä tapauksessa tarkoittaisi.

Säilytystilojen käytössä voi olla edessä pientä viilausta. Eteisemme muistuttaa aivan liikaa urheiluvälinevarastoa. Talvella pienen eteisen käyttöä hankaloittavat suksiparit sauvoineen, useat monot ja retkiluistimet. Kesäaikaan tila täyttyy erilaisista lenkkikengistä, rullaluistimista, jalkapallokengistä, kävelysauvoista, sählymailasta… Lisää urheiluvälineitä löytyy muualta asunnosta ja vintiltä. Vinttikomero on lähellä, mutta jostakin syystä sen käyttäminen tuntuu olevan vaivalloista. Olen miettinyt mitä vinttikomerolle tulisi tehdä, jotta se toimisi riittävän hyvin, vai onko kyse vain viitseliäisyydestä. Mielelläni tarjoaisin liikuntaintoisen kumppanini urheiluvälineille asunnosta kokonaisen kaapin, mutta se ei valitettavasti ole ihan helposti toteutettavissa, varsinkaan pitkille suksille. Ainoa järkevä paikka kaapille olisi vaatehuoneessa, mutta tilan saaminen sille edellyttäisi säilytystilan lisäämistä olohuoneeseen, mikä ei ajatuksena miellytä. Siivouskomeron muokkaaminen tarkoitusta varten voisi olla toinen mahdollisuus, mutta järkevimmältä tuntuisi tehdä vinttikomerosta mahdollisimman helposti toimiva.

Millaisia ratkaisuja olet tehnyt pienen asunnon toimivuuden lisäämiseksi?

16 kommenttia artikkelissa “Isompi asunto vai pienemmät, toimiviksi suunnitellut neliöt?

 1. Meillä asutaan perhekokoon nähden pienesti, viisi ihmistä kolmiossa. Meillä yksi makuuhuone on vanhempien huone, joka toimii myös olohuoneena. Kaappisänkyjä mietittiin kauan, myös itsetekemistä. Mutta päädyttiin (lähinnä laiskuus/kustannussyistä) ikean ps-vuodesohvaan, leveys on 160 cm, eli ihan normaali parisänky. Mun selkävaivat (ihan diagnosoitu vika selässä)on helpottaneet huomattavasti, eli vastaa oikein hyvää sänkyä nukkumamukavuudeltaan ja on sohvanakin mukava istua. Vuodevaatteet menee meillä nurkassa olevaan laatikkoon kun sohvan kasaa kun sohvassa itsessään ei ole säilytystilaa, tosin usein sohva on levitettynä päivät, kun huoneessa on toinenkin sohva.

  Mä kans koin et nimenomaan sängyt vie paljon neliöitä suhteessa, ja siksi tällaiseen ratkaisuun päädyimme. Mutta suurin osa vuodesohvista on ihan kuraa nukkumisen kannalta, me käytiin testaamassa tositosi monta, ja myös niitä kaikein kalleimpia. Tuo ikea ps oli ainut joka vakuutti nukkumamukavuudellaan (siinä on kunnollinen ja tukeva sälepohja ja patjassa kolme vaihtoehtoa).
  Sun blogi on tosi kiva ja mielenkiintoinen, luen sitä säännöllisesti, olen vain huono kommentoimaan.=)

  • Kiitos kun kommentoit! Mukava kuulla, että blogini tarjoaa mielenkiintoa. 🙂 Ratkaisunne kuulostaa oikein toimivalta. Itse olen myös ollut pettynyt vuodesohviin niitä kaupoissa kokeillessa, moni ei ole hyvä sohvana eikä sänkynä. Tuo Ikea Ps -vuodesohva oli pitkään mielessäni hyvänä vaihtoehtona, jos joskus tarvitsisi vuodesohvaa. Se ei kokonsa puolesta olisi esim. nykyiseen asuntoomme hyvin sopinut. Toinen mitä mietin sen kanssa oli käsinojien puuttuminen, ilman käsinojia en kaipaisi sohvaa ollenkaan. Istun sohvalla mieluiten käsinojiin nojaten, muuten minun on parempi istua nojatuolissa. Toisaalta, pienessä asunnossa jossa ei ole järkevää ottaa tilaa sänkyä varten, tuo voisi toimia jos sen lisäksi sopisi hyvin edes yksi nojatuoli. Säästän tämän ajatuksen aivojeni tietopankkiin tulevaisuuden varalle. 🙂

 2. Oma hiljainen protesti yleisesti hyväksytyille huonejärjestyksille on oma sänkyni olohuoneessa tv-kaapin takana. Nukkumisen lisäksi Se toimii luku- ja löhöilypaikkana koko pesueelle. Asuntoa etsiessäni priorisoin nuorille omat huoneet ja huonekalujen määrää ja sijoittelua ankarasti suunnittelemalla sain alakertaan mahtumaan kaiken elämisen kannalta oleellisen ja vielä riittävän väljästi. (kuvia voi käydä kurkkimassa blogistani). Tällä hetkellä en kaipaa lainkaan omaa huonetta, Se jäisi varmasti vain nukkumis- ja säilytyskäyttöön.

  • Kiitos kommentistasi! Peukku hiljaiselle protestillesi! 🙂 Pidän pienten tilojen toimivuuden miettimisestä, siitä kun ne saa toimimaan itselle juuri sopivalla tavalla. Siinä saa käyttää mielikuvitusta ja luovuutta. Kävin vilkaisemassa blogiasi ja piipahdan uudelleen oikein ajan kanssa, näytti siltä että voisin saada sieltä paljon hyviä käytännön vinkkejä.

 3. Perinteinen tapa säästää sängyn viemää tilaa on rakentaa parvi, mikäli huonekorkeus antaa periksi. Tällöin sänky ei vie lattiapinta-alaa ollenkaan. Olen myös nähnyt kuvia, joissa sänky on rakennettu niin, että sen alla on säilytytilaa. Eli sängyn sokkeliin on tehty esim. vetolaatikot tms., jolloin sänky palvelee sekä nukkumis- että säilytystarkoituksessa. Valmiina en tiedä myydäänkö näitä, mutta teetettynä olen nähnyt kuvia. Toisaalta voihan sängyn alle laittaa erilaisia pyörillä kulkevia säilytyslaatikoita muutenkin, jotka palvelevat samassa tarkoituksessa.

  • Kiitos kommentistasi! Parvi! Unohdin parven aivan kokonaan, kun en ole asunut asunnossa, jonka huonekorkeus olisi parven rakentamiseen riittänyt. Paitsi olenhan, suurehkossa rivitaloasunnossamme oli yläkerrassa vinokatot, sinne oli joku parven rakentanut. Se on tyylikkäästi toteutettuna oikein mainio ratkaisu.

   Sänkyjä, joiden alle on rakennettu säilytystilaa, olen minäkin nähnyt. Erilaisia versioita niistä, joko valmiina säilytyssänkynä tai niin, että sängyn alle on rakennettu säilytystilaa. Yhdessä versiossa sängyn alla oli melko korkea säilytystila, jolloin sänkyyn pitää jo kiivetä jonkin korokkeen avulla. Huonekorkeus oli muistaakseni jotakuinkin normaali, ja patjan pinta tuli noin huonekorkeuden puoliväliin. Se ei ollut ollenkaan hassumman oloinen ratkaisu. Itse kuitenkin suosisin mieluiten sänkyä kokonaan pois näkyviltä kaapissa kuin joka suuntaan suurta ”möykkyä” huoneessa, vaikka se lattiapinta-alansa tehokkaasti käyttääkin. Makuasioita ja riippuu monista asioista, esim. huoneen mallista.

   Mikä lie fengshui on syynä, mutta en halua säilyttää sänkyni alla mitään. Lapsena sängyn alla oli olosuhteiden pakosta aina tavaraa, aikuisena olen pyrkinyt pitämään sängynalustan tyhjänä. Nykyinen sänky on niin matala, ettei sen alle sopivia laatikoita taida olla olemassakaan, tai ainakaan niihin ei ihmeitä sopisi.

 4. Vuodesohvaan meilläkin on päädytty, ainoa keino mahduttaa nelihenkinen perhe pieneen mökkiin (ei tarkkoja piirustuksia, mutta n. 60 m2) niin, että lapset saavat omat huoneet. Toisen lapsen käytössä on mittatilauskerrossänky (normaalia lyhyempi, muu ei olisi mahtunut), josta on alasänky nyttemmin poistettu ja sen tilalla on vaatekaappi ja nojatuoli. Vastaa siis tavallaan parvea. Ei meillä huonekorkeus päätä huimaa, mutta tuo sänky ei ole ihan ”täys”korkea.

  Ja kiva blogi tämä! Löysin, kun tämä mainittiin Laura Honkasalon uudessa ”Nuukaillen”-kirjassa. Olen aloittanut tavaroiden karsimisen, täältä saakin henkistä tukea.

  • Kiitos kommentistasi! Kiva kun löysit tänne! Hämmennyin totaalisesti tuota kirjaa lukiessani, että blogini oli mainittu. Toivottavasti löydät täältä henkistä tukea tavaroiden karsintaa ajatellen. Onnea projektiin!

   Mukava lukea teidän lukijoiden ratkaisuja pienten tilojen saattamiseksi mahdollisimman toimiviksi. Tilasta ja sen pohjaratkaisusta riippuen parvi voi olla oikein toimiva ratkaisu silloinkin, kun huone ei ole erityisen korkea.

 5. Samaa mieltä: vähistä neliöistä voisi saada hyvällä suunnittelulla paljon enemmän irti. Toivottavasti Suomessakin on jo sisustussuunnittelijoita, jotka olisivat erikoistuneet tähän! Olen vähän hurahtanut aihepiiriin ja katsellut viime aikoina esimerkiksi Kirsten Dirksenin videoita YouTubesta. Hän esittelee lukuisia todella pieniä asuntoja, joista osa on paitsi älykkäästi suunniteltuja myös kauniita.

  • Kiitos kun kommentoit! Niin, onkohan Suomessa pieniin tiloihin erikoistuneita sisustussuunnittelijoita? Vai riittääkö heidän ammattitaitonsa jo sellaisenaan tällaisten haasteiden selvittämiseen? Riippunee paljon henkilöstä ja hänen mielenkiinnonkohteistaan.

   Joskus aikoja sitten törmäsin lehtijuttuun arkkitehdista, joka oli suunnitellut omakotitalon, jossa oli jotakuinkin 80 neliötä. En muista oliko talo hänen omansa vai tilaustyö, mutta näytti huomattavasti neliöitään avarammalta. Oli todella hyvin suunnitellun oloinen, hukkaan meneviä tiloja ei ollut.

   Kirsten Dirksenin videoita tulee minunkin katseltua aina välillä. Kiinnostavia esimerkkejä ihmisten luovuudesta asumisensa suhteen. Monissa pienissä kodeissa myös silmä ja sielu lepää. Joskus kun useamman videon katsoo peräkkäin, ja sitten ”palaa omaan elämäänsä”, tuntuu hetken että asuu aivan valtavan suuressa tilassa. Voisin hyvin sovittautua asumaan pienempäänkin tilaan.

 6. Me muutimme 73m asunnosta 45m asuntoon, vaikka ensin vähän epäilytti miten mahdutaan. Nykyisessä asunnossa on kaksi varastokoppia, johon laitettiin ylimääräiset huonekalut yms. tavarat säilytykseen tulevaisuutta varten. Nyt on tullut sellainen olo, että kaksi ihmistä pärjää aivan hyvin myös pienemmässä asunnossa. Itse asiassa tykkään tästä enemmän kuin aikaisemmasta, enkä enää edes kaipaa isoa kotia. Ainoastaan yökyläilyt ovat aika hankalaa järjestää näin pienessä tilassa. Tilan tuntua nykyisessä kodissa lisää se, että korkealla olevasta asunnosta näkyy ikkunasta taivasta ja valoa riittää. Toinen tärkeä asia on huonekalujen sijoittelu huoneen muodon kannalta sopiviin paikkoihin. Ainoa ärsyttävä asia on sänky, joka vie hirveästi tilaa. Jos olisi mahdollista, rakentaisimme parven ja laittaisimme sinne patjan. Alle saisi laitettua esimerkiksi kirjoituspöydän. Toivottavasti voimme toteuttaa tämän vielä jossain toisessa asunnossa.

  Koska asumme ylimmässä kerroksessa, vinttikomero on ollut meille tosi kätevä ylimääräisten tavaroiden säilytyspaikka. Tarvittaessa voin aina käydä hakemassa ullakolta jotakin tarvitsemaani, mitä en joka päivä käytä. Kevään tullen varastot kyllä tarvitsisivat siivousta, koska muutossa tuli säilöttyä sinne ihan turhaakin tavaraa. Minusta neliömäärän sijaan tärkeämpää on asunnon pohjaratkaisu, valoisuus ja huoneistossa olevan tavaran määrä. Kun näihin asioihin kiinnittää huomiota, pienemmässäkin tilassa asuu mukavasti.

  Kiitos vielä, että pidät tätä blogia! Löysin itse asiassa minimalismin sinun blogisi kautta ja monta mielenkiintoista ulkomaalaista blogia laittamistasi linkeistä.

  • Kiitos kommentistasi! Ja kauniista sanoista. Mukava kuulla, että blogistani on ollut hyötyä.

   Itselläni on kokemusta enimmillään 82 neliön kodissa asumisesta, josta muutimme näihin nykyisiin 54 neliöön. Minäkin viihdyn paremmin pienemmässä tilassa, vaikka en tätä nykyistä kotia varsinaisesti kahdelle ihmiselle pieneksi koe. Jaan kanssasi tuon ajatuksen tilantunnusta, koen tärkeäksi että asunto on valoisa ja ikkunasta näkee kauas. Taivaan ja linnut. Se on itselleni paljon tärkeämpää kuin asunnon neliöt.

   ”Minusta neliömäärän sijaan tärkeämpää on asunnon pohjaratkaisu, valoisuus ja huoneistossa olevan tavaran määrä. Kun näihin asioihin kiinnittää huomiota, pienemmässäkin tilassa asuu mukavasti.” Täysin samaa mieltä!

 7. Meillä on 103neliötä, 3makuuhuonetta, 6henkeä. Pikkuisen on välillä ahdasta, mutta sovulla mahdutaan. Teineillä on omat huoneet, pienet nukkuu kolmannessa makuuhuoneessa kerrossängyssä. Käytännössä isä nukkuu olohuoneessa levitettävällä sohvalla ja just vaihdoimme niin, että parisänky laitettiin toiselle teinille ja makuuhuoneeseen pieni vuodesohva, jolla käytännössä minä nukun. Muuten oltais voitu olla ilman sohvaa, mutta pienet ei vielä halua nukkua kahdestaan. Eli siis vanhempien makuuhuonetta ei ole. Herättää varmaan joissakin ihmetystä tämä meidän ratkaisu, mutta se on väliaikainen, ja mielikuvituksella selviää..
  Emme jaksa enää muuttaa isompaan, se olisi pitänyt tehdä jo, jotta siitä olisi ollut hyötyä lasten ollessa pieniä. Nyt alkaa kohta jo isoimmat lähteä kotoa, joten tilaa on pian taas tarpeeksi.

  • Kiitos kommentistasi! Minun lapsuudenkodissani vanhempieni sänky oli olohuoneessa, eristettynä kalusteilla tai verhoilla omaksi tilakseen. Minussa siis ratkaisunne ei herätä ihmetystä. Elämäntilanteita on erilaisia. Sama juttu taisi meidän perheellä aikoinaan olla; kun alkoi tulla ahtaampaa, niin oli turha enää muuttaa mihinkään, kun jo pian alkoi väki vähentyä taloudesta. Se on totta, että mielikuvituksella selviää pitkälle. Lapsena piristystä pieniin tiloihin toi ajoittain vaihtaa huonekalujen järjestystä toisenlaiseksi. Muistan, että meillä oli äidin kanssa näitä projekteja aina välillä. 🙂

 8. Hih, joo meilläkin on huonejärjestystä muutettu useamman kerran, tilanteen mukaan. Ja toki myös huonekalujen järjestystä. Taisin ennemmin joskus kommentoida että tavaraa on ihan liikaa ja siitä aiheutuu se ahtaus, mikä on edelleenkin tilanne, mutta pikkuhiljaa ne romut löytää tietään ovesta ulos. Vielä kun saisi kaikki sukulaiset ja muut ymmärtämään ettei meille tarvita kirjekuorta isompia lahjoja. 😉

  • Liiat tavarat ahtauttavat tiloja helposti niin paljon, että alkaa pitää tiloja aivan liian pieninä. Niin pieninä, ettei niissä muka voisi muuta ollakaan kuin ahdasta, ja oikea ratkaisu olisi suurempi asunto. Pikkuhiljaa kun jaksaa turhia tavaroita vähentää pois, huomaa, että tilaa ajan kuluessa on oikein sopivasti. Pitkäjänteisyyttä tavaran ovesta ulos saattamiseen! Toivottavasti sukulaisetkin ymmärtävät olla lisäämättä tavarapaljoutta, kun heiltä sitä toivotaan.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s