Siivouskomero avuksi säilytykseen?

Mietin edellisessä kirjoituksessani mahdollisuutta muokata siivouskomerosta urheiluvälinekaappi kumppanini lukuisille eteistä täyttäville urheiluvälineille. Nopeasti ajatellen siivouskomero tuntuu melko tärkeältä olla olemassa, mutta edellisessä asunnossamme meillä ei sellaista ollut. Siivoustarvikkeet olivat paljon komeroa pienemmässä tilassa, vaatehuoneen kenkäkaapissa ja sen päällä. Toisaalta nyt siivouskomerossa säilytetään myös sellaisia tarvikkeita, jotka edellisessä asunnossamme olivat omissa laatikoissaan vaatehuoneen hyllyillä.

Siivouskomero on tila, josta ainakin meillä löytyy paljon tavaraa, jota tulee käytettyä harvoin: suksivoiteita, työkalupakki, kenkienhoitotarvikkeita, laatikollinen erilaisia ”jos joskus tarvitsee” -johtoja ja sähkötarvikkeita, sekä tietysti erilaisia siivoukseen liittyviä tavaroita. Arkisessa siivouksessa käytettäviä tavaroita komerossa on hyvin pieni määrä.

Asuntomme säilytystiloista siivouskomero oli ehkä pisimpään toimimaton. Kaapin alaosassa oli kaksi hyllyä ja takaseinässä yksi metallilankakori. Ensimmäiseksi laitoin oveen kolmikerroksisen metallilankakorin, joka auttoi saamaan pienet tavarat helposti saataville. Avoimessa, korkeassa tilassa tavarat olivat alkuun päällekkäisissä laatikoissa ja sekalaisina pinoina. Ei kovin kätevää. Jotain järkeä siivouskomeron järjestykseen tuli vasta sitten, kun piti keksiä mihin laittaisin mittatilaustyönä cd-levyille valmistetut laatikot, jotka olivat jääneet tyhjiksi. Pinosin neljä laatikkoa takaseinää vasten hyllyiksi, osan pystyyn ja osan vaakaan. Näin sain säilytystilaa eri korkuisille tavaroille, ja kaapin sisältö siistiytyi hallittavaksi.

Siivouskomeron kanssa olen huomannut, että jos tavaroille on tilaa ja tila toimii riittävän hyvin, tavaroiden tarpeellisuutta ei tule niin helposti kyseenalaistaneeksi. Onko siihen syytäkään? Ainakin silloin oman paikkansa löytäneiden tavaroiden kyseenalaistaminen saattaa kannattaa, kun asunnossa on jokin kohta, joka ei tilan puutteen/liiallisten tavaroiden vuoksi toimi. Kun tarpeettomat tavarat vähentää eri puolilta asuntoa, säilytystilat saa järjestetyksi uudelleen, ja johonkin tulee väistämättä tyhjää tilaa.

Mietinkin nyt: jos karsin siivouskomerosta kaiken ei-välttämättömän, voisinko saada tavarat vähenemään niin vähiin, että voisin siirtää ne muualle asunnossa, ja ottaa siivouskomeron avuksi eteisen urheiluväline ja -kenkäkaaokseen. Helpompi vaihtoehto olisi käyttää vaikkapa alinta hyllyä nykyisessä tarkoituksessaan, ja antaa loppu tila urheiluvälineille.

Vaikeimmat muualle sijoitettavat tavarat siivouskomerossa ovat silitysrauta ja -lauta. Imurin paikkaa ei tarvitse miettiä, sillä sen vakiopaikka on olohuoneessa. Sitä tarvitaan niin usein, että sen siirteleminen kaappiin ja takaisin vain hankaloittaisi arkea.

Miten homma sujui?

Itse asiassa yllättävän helposti. Hankalinta oli miettiä, miten saisin siivoustarvikkeet sijoitettua niin, etteivät ne olisi hajallaan kovin monessa eri paikassa. Parhaaksi ja helpoimmaksi vaihtoehdoksi osoittautui laittaa siivoustarvikkeet kahteen kenkäkaappiin, alle metrin päähän siivouskomerosta. Jo aiemmin olin ajatellut tyhjentää yhden kenkäkaapin sekalaisista papereista ja järjestää ne muualle, nyt oli hyvä syy ryhtyä toimeen. Toinen kaappi olikin jo tyhjänä, koska riippuen siitä mitä kenkiä on käytössä, osa kaapeista jää tyhjilleen. Käsittääkseni kenkäkaappien käytössä oli sen verran väljyyttä, että oli mahdollista ottaa yksi kaappi kengiltä toiseen käyttöön, ja silti saada riittävä määrä kenkiä tarvittaessa kaappeihin.

Ainakin toistaiseksi jätin kenkienhoitovälineet siivouskomeron kolmikerroksiseen metallilankakoriin, kaksi koria tyhjeni urheilutarvikkeita varten. Tarvittaessa lienee mahdollista siirtää ne kenkälaatikkoon, joka löytää paikkansa kenkäkaapista. Tällä hetkellä siivouskomeron viimeistely on vielä sen verran kesken, että en ole varma jäävätkö silityslauta ja -rauta kaappiin jatkossakin. Jos ne eivät sovi siellä olemaan, saan silityslaudan vaatehuoneeseen ja eiköhän silitysraudallekin sieltä paikka löydy.

Hassuinta koko tässä järjestelyoperaatiossa oli, että tavara ei vähentynyt kovin paljoa, mutta sen uudelleen järjesteleminen vapautti tilaa. Vaatehuoneeseen tuli tilaa paikkoihin, joissa ennen oli urheiluvälineitä. Sama on edessä makuuhuoneen kaapissa. Uusi urheilukaappi on vielä täyttämistä ja järjestelyä vailla, mutta se tulee selkeyttämään eteistä mainiosti. Hyvin järjestettynä se tulee vetämään sisälleen paljon tavaraa. Sukset, sauvat ja kävelysauvat löytänevät jatkossa helpommin vintille, se on niille paras mahdollinen paikka. Myös vähemmällä käytöllä olevat pienemmät urheiluvälineet säilytetään jatkossakin vinttikomerossa, suuri matkalaukku on niille toimiva säilytystila.

Olen todella tyytyväinen, että jaksoin nähdä vaivaa ja miettiä, miten saisin urheilukaapin toteutetuksi. Ympäriinsä lojuvat ja käsistä sinne tänne lasketut urheiluvälineet ovat välillä hiertäneet perhesopua, toivon että siihen löytyi nyt ratkaisu. Erityisen hyvältä tuntuu voida tarjota rakkaalle ihmiselle ja hänelle tärkeille harrastusvälineille toimivampi säilytystila. Hänelle kaikenlainen järjestely on raskasta ja ikävää, minä taas nautin sen kaltaisesta ongelmanratkaisusta, mitä tavaroiden uudelleen sijoittelu pienissä tiloissa edellyttää. Hauskin osuus on vielä jäljellä, kun pääsemme yhdessä järjestämään välineet kaappiin. Tarjoan järjestelyapua ja ideoita välineiden sijoittamiseksi toimivasti, mutta pääosan saa ottaa kaapin uusi käyttäjä.

16 kommenttia artikkelissa “Siivouskomero avuksi säilytykseen?

 1. Jotenkin mieli ja ajatukset tahtovat aina jumittaa samoissa ajattelumalleissa ja kaavoissa ja siksi tilankäytön suunnittelu on haastavaa. Esimerkiksi oman eteiseni on suht kapea, mutta pitkä. Olen saanut mahdutettua sinne kuitenkin hyvin kaksi pyörää, kengät, ulkovaatteet ja urheiluvälineet. Olen suunnitellut sen seuraavasti: http://downshiftaaminen.blogspot.fi/2013/12/polkupyoran-sailytys-ja-huolto.html. Suurin osa kengistä löytyy ulko-oven vierestä olevasta kenkäpenkistä, joka toimii tarvittaessa erinomaisena istuimena eteisessä. Rullaluistimet yms urheiluvälineet taas löytyy eteisen korkeasta, mutta erittäin vähän syvyystilaa vaativasta peilikaapista. Muutamalla näppärällä ratkaisulla oma eteiseni on siis muuttunut lähes tilaihmeeksi.

  Kun nyt mainitsit siivouskomeron hyötykäytön ja sen, että pidät imuria ahkeran käytön takia olohuoneessa, niin itselläni vasta välähti. Miksi ihmeessä en tee itse samoin? Siivouskomeron tilaa en oikeastaan tarvitse, mutta se imurin ainainen kaappiin laitto ja takaisin otto. Joskus suunnittelin sille jonkinlaista vetokoria komeroon, mutta ratkaisu kaatui toteutuksen kalleuteen. Välillä näen lattialla tai matolla muutaman roskan, jotka haluaisin imuroida. Ajatus tyssää kuitenkin heti siihen, että ei sitä imuria jaksa kaapista ottaa. Miten helpompaa tuo onkaan, kun imurin vaan sijoittaa olohuoneen nurkkaan verhon taakse. Järkyttävän simppeli ajatus, mutta sitä ei vain tule miettineeksi. Tulee ihan tyhmä olo.

  • Kiitos kommentistasi! Sanos muuta, on helppoa jumahtaa kaavoihin ja vanhoihin ajattelumalleihin. Ja kun niitä joskus keksii kyseenalaistaa, saattaa löytää vaikka minkälaisia ratkaisuja. Kuten sinä pyöriesi ja muutenkin eteisesi suhteen. Oikein toimivalta vaikutti. Tuollainen pitkä, ehjä seinäpinta antaa paljon mahdollisuuksia kapeassakin tilassa. Meillä ongelmana on se, että eteisessä on enemmän oviaukkoja kuin ehjää seinäpintaa. Alkaa näyttää aika täyteen ahdetulta, jos jokaisella kapealla seinänpätkällä on jotakin. Tietysti hyvä juttu, ettei eteinen vie liiemmälti neliöitä asunnosta, mutta totutut toimintamallit joutuu kyllä miettimään uusiksi. Kaikkea sitä, mitä on eteisessä tottunut säilyttämään, ei tähän eteiseen saakaan sopimaan. Olen välillä miettinyt juuri tuollaista hyvin vähän syvyystilaa vaativaa, korkeaa kaappia vaihtoehdoksi säilytykselle. Toistaiseksi olen ratkaissut asiat kuitenkin toisin.

   Sama kokemus minulla, imurin siirtely kaappiin ja pois ei vaan toimi. Joko imuri pysyy kaapissa liiankin kanssa, tai sitten se vaan jää sinne laittamatta. Imuri kuuluu meillä olohuoneen sisustukseen. 😉 Jos se on välttämätöntä saada näkymättömiin olohuoneen ovensuusta, laitan sen vaatehuoneeseen. Siellä on juuri sen verran tilaa, että sinne väliaikaisesti imuri mahtuu. Jostain syystä on ilmeisesti olemassa normi, että imuria ei voisi säilyttää näkyvillä. Meilläkin se jäi olohuoneen ovenpieleen alunperin luovutusmentaliteetilla, ”kun ei sille ole muutakaan yhtä toimivaa paikkaa”. Imurin johto on aina seinässä ja imurointi helppoa. Toimivuuden kannalta säilytyspaikka on paras mahdollinen, ja musta, pienikokoinen imuri ei pistä edes liikaa silmään tummasta lattiasta, vaikka noin keskeisellä paikalla onkin.

 2. Ylempään imuriasiaan viitaten, tuossa on syy, miksi en halua keskuspölynimuria. On se silti kivempi kokonainen imuri ryhdikkäästi esillä kuin epämääräinen letku -meilläkin hieman kehtuuttaa tuo imurin otto ja laitto.. Ja sitä paitsi yllärivieraille voi todeta, että ”hitsit, just olin aloittamassa siivousta” 😀

  Jossain lehdessä (Kodin Kuvalehti ehkä) oli juuri idea tuohon siivouskomeroon: siivouskärri, jossa olisi kaikki härpäkkeet. Kärri esiin, kun on tarve ja sitten nostetaan siivouskomeroon tai sopivaan koloonsa. Ehdottomasti otan käyttöön joskus! Tosin meillä on kaksi kerrosta, joten pitää jalostaa ideaa.

  • Kiitos kommentistasi! Keskuspölynimurin letku olohuoneen oven pielessä ei olisi tosiaan aivan yhtä kiva ratkaisu. 😀 Siivouskärry varmasti toimii, jos käyttää siivotessaan monenlaisia tarvikkeita. Itselläni vessan siivoustarvikkeet ovat vessassa jo valmiiksi, yleispuhdistusaine on suihkepullossa ja sen lisäksi tarvitsen vain mikrokuituliinan. Ja joskus mopin. Pesuaineitakin on käytössä enää astianpesuaine, konetiskiaine, pyykinpesuaine, jotka ovat käyttöpaikoillaan. Näiden lisäksi löytyy keittiön roskakaapista sooda, sitruunahappo ja etikka. Kahdessa suihkepullossa on toisessa etikkaliuosta ja toisessa astianpesuaineliuosta, ja näillä saan siivotuksi koko kodin. Olen todella tyytyväinen, että olen saanut siivousainekaaoksen vähenemään mahdollisimman yksinkertaiseksi ja pienimuotoiseksi. Helpottaa sekä säilytystä että siivousta suurenmoisesti.

 3. Muistelen että puhuit aiemmin vintistä, joten tuli mieleen että nuo siivouskaapissa säilyteltävät sekalaiset tavarat saattaisivat löytää paikkansa myös vintiltä. Silloin niiden tilalla voisi ehkä säilyttää jopa niitä siivoustarvikkeita (jos haluaa) koska niitä kuitenkin käytetään ainakin viikoittain.

  Meillä ei ole varsinaista siivouskaappia, vaan tarvikkeet ovat komerossa, jossa säilytetään myös monenlaisia muita tavaroita. Siivoustarvikkeet ovat kahdessa kannettomassa laatikossa, toisessa kaikki aineet ja toisessa sienet, rätit, hanskat yms. Kannettomina niihin on helppo päästä käsiksi, ja lajittelu helpottaa löytämistä. Olen muuten miettinyt, että siivousaineita voisi vähitellen vähentää, sillä kovin montaa erilaista ainetta ei loppujen lopuksi tarvitse. Mutta tarpeettomat kuluvat loppuun vähitellen, eli ihan käden käänteessä vähentäminen ei onnistu.

  • Kiva kun kommentoit! Vintti olisi noin periaatteessa mahdollinen säilytyspaikka noille sekalaisille, mutta käytännössä ei. Vinttikomerossa on konttauskorkeutta korkeampaa tilaa noin neliömetri, ja tila on jo nyt toimimaton. Yhdellä seinällä on lyhyt hylly, muuten kaikki tavarat ovat lattiatasossa. Tarkoitus on saada tässä kevään aikana jotakin järkeä tuohon vinttiin. Kaikkein mieluiten pitäisin sen niin tyhjillään kuin mahdollista. Tila on ahdas, pimeä ja pölyinen, ja sieltä on suora yhteys ulos. Nähdäkseni ulos johtavat aukot on nykyään verkotettu, mutta vanhoista jäljistä voi päätellä että ainakin ampiaisia tilassa on joskus ollut, ehkä myös linnuilla on ollut pääsy tilaan. Suoraan vanhan peltikaton alla ei tee mieli säilyttää mitään muuta kuin tavarat, jotka on aivan välttämätöntä siellä säilyttää. Tavaran määrän hillinnässä auttaa myös, kun käyttää vinttiä ja kellarissa olevaa entistä kylmäkomeroa vain kun on aivan pakko. Näyttäisi alustavasti siltä, että nuo sekalaiset tavarat saisivat jäädä tulevaan urheilukaappiin ja mahtuisivat siellä hyvin olemaan. Järjestäessä sen sitten lopullisesti näkee.

   Siivousaineiden määrästä kirjoitinkin edellisessä kommentissa. Niiden vähentäminen helpottaa siivousta kyllä mukavasti, ja samalla tietysti säilytystä. Meilläkin oli aikoinaan pullomeri erilaisia aineita, nyt yksinkertaisilla perusaineilla saa hoidetuksi kaiken. Juuri vein lattianpesuaineen kierrätyshuoneeseen. Olin tehnyt siitä liuosta suihkepulloon, joka ehti aina pilaantua ikävän hajuiseksi ennen kuin tuli käytetyksi loppuun. Jatkossa ajattelin hoitaa lattianpesun ihan astianpesuaineliuoksella. En keksi syytä miksei se hoitaisi asiaa aivan yhtä hyvin.

   Astianpesuaineliuoksen käyttö siivouksessa tuntuu vapauttavalta siksikin, että ei tarvitse miettiä käykö se nyt varmasti kaikille pinnoille. Aiemmin kun oli erilaisia suihkeita, piti vaihtaa pulloa pinnalta toiselle siirryttäessä tai miettiä, että mitenköhän käy, kestääkö pinta. Sopii minun maailmaani oikein mainiosti, että yksi pullo hoitaa suurimman osan kodin siivouksesta. Kylpyhuoneessa otan etikkaa avuksi, sitruunahappoa myös tarpeen mukaan.

 4. Minulla on imurin letku lattiasuuttimineen olohuoneessa ikkunaverhon takana, ja varsinainen imuriosa (jossa on moottori ja pölypussi) on erään kaapin alimmalla hyllyllä. Koko hökötyksen voisi tietysti pitää siellä ikkunaverhon takana, niin ei tarvitsisi imuroinnin alkaessa muuta kuin laittaa töpseli seinään. Siivouskaappia ei ole.

  Olen miettinyt sitäkin, voisiko koko imurista luopua ja siivota sen sijaan jollain muulla metodilla.

  • Kiitos kommentistasi! Minulle ei ole tullut mieleenkään tuo verhojen takana säilyttäminen, mutta sehän saattaa toimia oikein mainiosti. Meillä pitkät verhot on vain makuuhuoneessa, ja vältän sellaisia muutenkin viimeiseen asti… Mikä ettei imurittomuuskin voisi toimia. Ainakin jos ei ole erityisiä haasteita siivouksessa, kuten vaikka kaksi karvojaan ja kissanhiekkaa kaikkialle kylvävää kissaa kuten meillä. Tässä tilanteessa imuri on korvaamaton.

 5. Itse haluaisin hankkiutua eroon silityslaudasta. Sitä on viimeisen kymmenen vuoden ajan käytetty pari kertaa vuodessa, ärsyttävän vähän mutta säännöllisesti. Peruspaitojen silitys luutavasti onnistuu nettivinkkien mukaan sohvalla, mutta sellaisia meillä ei silitetä.. Lähinnä kauluspaitoja tai puvun housujen prässäämistä joskus juhliin, tai isoja verhoja. Harmillinen tilanne, silityslauta on kai siis oikeasti tarpeellinen mutta sen käyttömäärä niin pieni ettei lautaa viitsisi säilöä. Onko joku keksinyt tähän ratkaisua?

  • Voisiko sen nostaa roikkumaan esim. siivouskaapin tai komeron seinälle? Silloin ei ainakaan veisi lattiatilaa mistään. On myös mahdollista silittää tavallisen pöytätason päällä, jos siinä on silityskangas alla. Itselläni oli tällainen systeemi aikoinaan opiskelijaboksissa. Silittäminen on hankalampaa kuin laudan päällä, mutta esim. housujen prässäys onnistuu kyllä.

  • Kiitos kommentistasi! Meillä on vähän sama juttu silityslaudan käytön kanssa. Mitään muuta ei juuri silitetä, kuin suorat housut tai paitapusero tarvittaessa, eli aika harvoin. Ai niin, verhot täytyy pesun jälkeen silittää. Melko vähäisestä käytöstä huolimatta koen silityslaudan niin kätevänä, että en kokeilisi silittää muulla tavoin. Toistaiseksi silityslautaa on säilytetty siivouskomerossa, mutta voi olla, että joudun siirtämään sen vaatehuoneeseen.

 6. Minulla ei pitkään aikaan ollut imuria. Lattian pyyhkiminen pienessä asunnossa hoituu kätevästi samalla lastalla kuin mitä suihkuhuoneessa käyttää. Sen voi kastella tai sen ympärille kietoa palan kosteaa kangasta, ja sitten vaan pyyhkii villakoirat ynnä muut kasaan ja heittää roskiin. Samanlaista tunkkaista hajua ei tule kuin imuroinnista, eivätkä pölyt leviä ympäriinsä. Lisäksi työn konkreettisen jäljen näkee helposti. Isossa asunnossa tai lemmikkien kanssa ei kyllä varmaan toimisi kovin hyvin.

  • Kiitos kommentistasi! Pienehkössä, kissattomassa asunnossa saattaisin harkita tuota siivoustapaa itsekin. Pienehkö asunto jo onkin, mutta kissattomuus tulee eteen vasta kun näistä kahdesta aika jättää. Tuollaista siivoustapaahan allergikoille usein suositellaan. Itsekin olen allerginen, vaikka kaksi kissaa taloudesta löytyykin. Imuroidessa etenkin siitepölyaikaan saa välillä niistää ja aivastella aika lailla. Eräs ystäväni, jolla on ollut lähes koko aikuisiän vähintään neljä kissaa, siivosi joskus lattialta kissankarvoja vetämällä tuollaisella lattialastalla. Siistiin nippuun ne sillä sai. On hänellä lisäksi tainnut imurikin olla, mutta tuolla tavoin saa nopeasti suurimmat karvatollot lattialta. Pitänee kokeilla itsekin joskus. Imuri on kätevä kissaperheessä, mutta kyllä se samalla myös pöllyttää karvoja kaikkialle.

 7. Minä myös aion alkaa vainota siivouskaappeja, joita meillä on useampi, eli siis kun on kodinhoitohuone, sen kaapit ovat kaikki enemmän tai vähemmän ”siivouskaappeja”, mutta pitävät sisällään toki kaikkea muutakin kuin siivoamiseen liittyvää. Mulla on myös aikeena juurikin saada yksi korkea siivouskaappi järjestetyksi niin, että sinne mahtuisi urheiluvälineitä. Tällä hetkellä tuo kaappi on ihan kerrassaan epämääräistä rompetta täynnä, joten suhtaudun tähän haasteeseen hyvin optimistisesti 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Innostusta urheiluvälinekaapin järjestämiseen! Juuri tänään järjestimme tuota urheiluvälinekaappia, ja siitä tulee yllättävän hyvä. Oikein mietityttää, että kunpa olisi tullut jo aiemmin mieleen. Kaappi oli varsin toimimaton siivouskomerona, ja urheiluvälineet olivat huonosti saatavilla milloin missäkin, tai täyttivät ahdasta eteistä. Siivousvälineetkin ovat huomattavasti paremmin saatavilla kenkäkaapeissa kuin ennen siivouskomerossa. Tämä on ollut paras järjestelyprojekti pitkiin aikoihin, lopputulos helpottaa arkea huomattavasti. Voi olla, että kirjoitan lopputuloksesta vielä erikseen.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s